Jutta Urpilainen. LEHTIKUVA / AFP Kenzo Tribouillard

Jutta Urpilainen: Päästöjen vähentäminen vaatii muutosta

Komissaarin mukaan pienituloisillakin on oikeus ympäristölle ystävälliseen elämäntapaan.

Sosialidemokraattinen EU-komissaari Jutta Urpilaisen mukaan ilmastonmuutoksen torjunta on uuden Euroopan komission tärkeimpiä asioita. Hänen mukaansa tavoitteena on, että Eurooppa olisi hiilineutraali vuonna 2050.

– Koska näin merkittävä päästöjen vähentäminen vaatii hyvin perusteellista yhteiskunnallista muutosta, on erityisen tärkeää, että huolehdimme oikeudenmukaisesta siirtymästä, Urpilainen sanoo mielipidekirjoituksessaan sanomalehti Pohjalaisessa.

Hänen mukaansa niitä ihmisiä ja alueita joiden nykyiset elinkeinot nojaavat hiilitalouteen tuetaan muutoksessa.

– Tämä näkökulma on pidettävä mielessä Suomessakin: myös pienituloisilla on oikeus ympäristöystävälliseen elämäntapaan eikä ilmastonmuutoksen torjuntaa tule sälyttää jo nyt vaikeassa taloudellisessa asemassa olevien harteille.

Urpilaisen mukaan ilmastonmuutos on laaja-alainen ongelma, johon Euroopan vihreän kehityksen ohjelma ”European Green Deal” pyrkii vastaamaan.

– Kun ekologinen kestävyys horjuu, myös sosiaalinen ja taloudellinen kehitys ovat vaarassa. Siksi vihreä diili on läpileikkaava ohjelma, jossa nivotaan yhteen kaikki EU-politiikan osa-alueet. Päästöjä on vähennettävä niin teollisuudesta, liikenteestä kuin maataloudestakin. Työkaluina ovat muun muassa verotus, kiertotalous ja investoinnit puhtaaseen energiaan.

 

 

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt