Verkkouutiset

Petteri Orpo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Petteri Orpo: Säätääkö hallitus lain vasta sitten, kun Suomen rajalle jo tullaan?

Kokoomusjohtajan mukaan Puolan rajan kaltaisiin tapahtumiin on varauduttava jo nyt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mielestä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttäminen pitäisi tehdä mahdolliseksi tilanteessa, jossa kansallinen turvallisuus on uhattuna. Hän ihmettelee ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kantaa Suomen rajaturvallisuuteen. Orpo kysyy Verkkouutisten haastattelussa säätäisikö hallitus tarvittavan lain vasta, kun rajalle jo tullaan.

Ulkoministeri Haavisto totesi tänään Helsingin Sanomille, ettei hän näe välitöntä tarvetta Suomen rajoja koskevan lainsäädännön uudistamiselle Puolan ja Valko-Venäjän tilanteen takia. Valko-Venäjä on lähettänyt Puolan rajalle tuhansittain siirtolaisia ja Puola on estänyt maahantuloa voimakeinoin. Haavisto sanoi myöhemmin medialle Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevicsin tapaamisen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Suomen nykyinen laki mahdollistaa jo rajan sulkemisen väliaikaisesti.

Petteri Orpon mukaan rajanylityspaikkojen sulkeminen ei riitä. Valko-Venäjältä naapurimaihin on tultu maastorajojenkin ylitse.

– Syntyykö se välitön tarve sitten, kun Suomen rajalla on ihmisiä? Emmehän me voi sinne asti odottaa. Vaaditaan lainsäädännöllistä valmistautumista tilanteeseen, joka voi tapahtua meille, Orpo toteaa Verkkouutisille.

– Ei tarvitse mennä kuin muutama vuosi taaksepäin, kun tilanne oli meidän rajallamme. Meiltä puuttuu se työväline, jolla me pystyisimme tällaisen tilanteen hallitsemaan, hän jatkaa.

Silloinen sisäministeri Orpo viittaa vuodenvaihteeseen 2015-2016. Pohjoisessa Suomessa Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla tapahtui tuolloin kummia. Venäjältä saapui rajalle marraskuun 2015 ja helmikuun 2016 välisenä aikana yhteensä yli 1[nbsp]700 turvapaikanhakijaa. Koko edeltävän kolmen vuoden aikana samoilla raja-asemilla oli tavattu vain yksi turvapaikanhakija.

Virta loppui Suomen ja Venäjän väliseen rajasopimukseen, joka syntyi Suomen valtiojohdon ja Venäjän välisten neuvottelujen jälkeen. Orpo kävi tuolloin kahdesti Venäjän rajasta vastaavan turvallisuuspalvelu FSB:n päämajassa. Sopimus lakkasi lokakuussa 2016. Silti tulijoita ei enää ole ollut. Tapahtunutta on yleisesti pidetty venäläisenä hybridioperaationa – eräänlaisena koepallona.

Petteri Orpon mukaan työkalu, jota Suomi nyt tarvitsee, on sama, jota käytettiin keväällä 2020 Kreikan ja Turkin rajalla. Tuolloin Kreikka lakkasi päästämästä Turkista sinne lähetettyjä siirtolaisia maahan. Sama on tapahtunut tänä vuonna myös Liettuassa Valko-Venäjältä maahan lähetettyjen siirtolaisten kohdalla.

– Euroopan unioni on käytännössä tämän hiljaisesti hyväksynyt ja Suomen hallitus samoin. Hallitus, jossa Haavisto istuu, on siis hyväksynyt, että Kreikka ei ottanut turvapaikanhakijoita vastaan, Orpo muistuttaa.

Petteri Orpon mielestä tämä pitäisi panna rehdisti valmiuslakiin.

– Nimenomaan, että kansallisen turvallisuuden ollessa uhattuna voidaan väliaikaisesti lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanotto.

Pekka Haaviston puheita hän syyttää kaksinaismoralistisiksi.

– Hallitus on tämän muualla hyväksynyt, mutta ei omassa maassa. Miten hän sen siellä rajalla sitten selvittäisi, kuka on avun tarpeessa?

Orpo huomauttaa Haaviston todenneen Ilta-Sanomien presidentinvaalitentissä vuonna 2019, että olisi itse pannut itärajan kiinni loppuvuodesta 2015.

– Eli olisin antanut sen saman ohjeen joka sitten tulikin meidän ministeriöstä että puomi pannaan kiinni, vastaanotto keskeytetään toistaiseksi ja käydään Venäjän kanssa neuvotteluja, että mistä tässä on kysymys, Pekka Haavisto muun muassa sanoi.

LUE MYÖS:
Näkökulma: Avaisiko hallitus myös itärajan? (VU 5.3.2020)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)