MT: Tarja Halonen loukkasi Toomas Ilvestä 2008 – välit poikki

Suomi joutui anelemaan, että Viron presidentti tulisi sopimaan asian. Lopulta hän saapui – salaa.

Suomen ja Viron presidenttien välit tulehtuivat pahasti syksyllä 2008. Tapaus salattiin, vaikka välirikko kesti useita kuukausia.

Asiasta kirjoittaa Ylen entinen toimittaja Jarmo Mäkelä Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Elokuussa 2008 käytiin Georgian sota. Tässä yhteydessä Suomen presidentti Tarja Halonen totesi, että virolaiset kärsivät post-sovjeettisesta traumasta, eivätkä pysty hoitamaan asiallisesti suhteitaan Venäjään.

Välit Viron presidentti Toomas Hendrik Ilvekseen katkesivat heti ja olivat poikki koko syksyn, Mäkelä kirjoittaa. Sovintoa yritti rakentaa muun muassa silloinen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.), mutta huonolla menestyksellä.

Kolmen tuloksettoman pyynnön jälkeen Ilves lopulta saapui Suomeen – salaa – ja suostui tapaamaan Halosen. Heidän välinsä korjautuivat muodollisesti korrekteiksi.

Mäkelän mukaan Ilves välitti etukäteen suomalaisille viestin: ”Olen valmis saapumaan sovinnollisella mielellä. Mutta jos minua taas ryhdytään sormi pystyssä opettamaan, miten Viron tulee hoitaa suhteensa Venäjään, silloin minä suutun, ja asia menee vain entistä huonommaksi.”

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi viime viikolla Kauppalehdessä, että Ilveksen maailmankuva on muodostunut Yhdysvalloissa ja Saksassa, kun muut ovat ”eläneet ja tulleet toimeen täällä”. Tuomioja kommentoi Ilveksen puhetta, jossa tämä vertasi Ukrainan tapahtumia Viron miehitykseen viime vuosisadalla.

Stubb totesi Tuomiojan lausunnon jälkeen Brysselissä, että jokainen ministeri vastaa omista lausunnoistaan. Stubb puolusti Ilvestä.

– Arvostan hänen taustaansa, kokemustaan ja toimintaansa Viron itsenäisyystaistelijana. Tällaiset tapaukset eivät vaikuta suomen ja Viron välisiin suhteisiin, Stubb totesi.

Kommentit