Lemmikkien laiton kauppa kasvaa, vain aseet ja huumeet tuottoisampia

Euroopan parlamentti vaatii Euroopan komissiota ryhtyvän toimiin lemmikkieläinten laittoman kaupan kitkemiseksi.

Euroopan parlamentissa äänestettiin torstaina päätöslauselmasta, jonka tavoitteena on lopettaa koirien ja kissojen laiton kauppa EU-maissa. Päätöslauselmassa edellytetään, että Euroopan komissio ryhtyy toimenpiteisiin toiminnan kitkemiseksi.

Asiasta kertoo Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY tiedotteessaan.

Lemmikkieläinten laiton kauppa kasvaa SEY:n mukaan Euroopassa räjähdysmäisesti. Lemmikkieläinten myynnin arvioidaan olevan kolmanneksi tuottoisin laittoman kaupan muoto Euroopassa huume- ja asekaupan jälkeen.

SEY kertoo lemmikinostajien määrän jatkuvan kasvun luoneen pentutehtailijoille helpon, tuottoisan ja lähes riskittömän tavan rikastua eläinten hyvinvoinnin kustannuksella.

”Erityisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa pimeitä pentuja kuljetetaan pitkiäkin matkoja pentutehtaista ostajille. Pentutehtaissa eläimet kasvavat ala-arvoisissa oloissa ja ne ovat yleensä rokottamattomia ja huonosti sosiaalistettuja, mistä johtuen ne ovat usein myös pelokkaita, aggressiivisia ja sairaita”, SEY kertoo.

Suurella osalla pentutehtaista peräisin olevista eläimistä on myös jokin parantumaton sairaus, joka voi johtaa eläimen kuolemaan.

”Monissa maissa on jo käytössä koirien, mutta myös kissojen pakollinen tunnistusmerkintä. Suomi on yksi niistä harvoista läntisen ja pohjoisen Euroopan maista, joissa koirien tai kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ei ole pakollista”, SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist toteaa.

Euroopan komissio teetti viime vuonna tutkimuksen laittoman kaupan vaikutuksista kissojen ja koirien hyvinvointiin. Tutkimuksessa katosttiin muun muassa, että EU-alueella tarvitaan yhtenäinen järjestelmä koirien ja kissojen tunnistusmerkitsemiseen ja omistajatietojen rekisteröintiin.

Maria Lindqvistin mukaan edessä oleva eläinsuojelulain uudistus olisi hyvä tilaisuus säätää koirien ja kissojen tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti pakolliseksi Suomessakin.

Kommentit