X
SULJE MAINOS
Pakolaiset kulkevat telttojen keskellä Lesboksen saarella. LEHTIKUVA / AFP Aris Messinis

Kreikasta Suomeen ja Portugaliin 49 pakolaislasta

Siirrot eilen ja tänään ovat osa Euroopan komission koordinoimaa järjestelyä.

Kreikasta on siirretty Suomeen ilman huoltajaa olevia pakolaislapsia osana järjestelyä, jota komissio koordinoi yhdessä Kreikan viranomaisten kanssa.

Yhteensä on siirretty 49 ilman huoltajaa olevaa lasta, komissio kertoo tiedotteessa.

Lapsia siirrettiin Kreikasta myös Portugaliin. Siirrot toteutetaan yhteistyössä YK:n virastojen ja Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) kanssa.

Siirtojärjestelyn päävaihe käynnistyi eilen ja tänään tehtyjen siirtojen myötä.

Siirtoja on tarkoitus toteuttaa lähikuukausina vaiheittain nyt, kun komissiossa tehdyt valmistelut on saatu päätökseen ja koronaviruksesta johtuvia matkustusrajoituksia ollaan purkamassa.

Seuraavat siirrot toteutetaan myöhemmin tässä kuussa. Belgiaan siirretään 18, Ranskaan 50, Saksaan 106, Sloveniaan neljä ja Liettuaan kaksi lasta. Saksan lukuun sisältyy myös siirrettävien lasten sisaruksia ja vanhempia.

Järjestelyn alkuperäisenä tavoitteena oli siirtää vähintään 1 600 lasta ja nuorta, mutta tähän mennessä EU-maat ovat jo tarjoutuneet vastaanottamaan heitä kaikkiaan 2 000.

Pääasiallinen kohderyhmä ovat ilman huoltajaa olevat lapset, mutta järjestelyyn hyväksytään myös lapsia, joilla on jokin vakava terveysongelma ja heidän lähiomaisiaan.

Myös Kreikkaan jäävien ilman huoltajaa olevien lasten suojelun ja huolenpidon järjestämiseen on löydettävä pysyviä ratkaisuja.

Komissio on valmis lisäämään tähän liittyvää tukea Kreikalle ja muille EU-maille.