Verkkouutiset

Yle: Ehkä satoja paperittomia pian vailla majapaikkaa, osa välttelee viranomaisia

Pääkaupunkiseudun suuret kaupungit varautuvat laittomasti maassa oleskelevien määrän kasvuun. Tämä vaatisi lisää hätämajoituspaikkoja, kertoo Ylen Uutiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Esimerkiksi Vantaalla arvioidaan, että vastaanottokeskuksista joutuu lähtemään maaliskuuhun mennessä parisataa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta.

Helsingissä laittomasti maassa oleskelevien määrän odotetaan kasvavan, mutta se, kuinka moni hakeutuu avun piiriin, ei ole yhtä selvää. Monet kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneista välttelevät viranomaisia.

Helsingissä hätämajoituskapasiteettia on nyt noin 90 ihmiselle. Helsingin perhepalveluiden johtaja Maarit Sulavuori kertoo Ylen Uutisille, että kapasiteetista noin puolet on käytössä joka yö.

– Yhtään paperitonta ei näissä hätämajoituspaikoissa ole yöpymässä. Meillä on suunnitelmat sen varalta, että jos paikkoja tarvitaan lisää, olemme valmiita laajentamaan joko nykyisiä paikkoja tai perustamaan uusia, Sulavuori sanoo.

Helsinki on myöntänyt jo viime vuoden lopulla Diakonissa-laitokselle lisäavustuksen tilapäiseen hätämajoitukseen. Helsingissä myös seurakunnat järjestävät majoitusta. Espoo puolestaan on keskustellut yhteisistä toimista SPR:n ja Espoon seurakuntayhtymän kanssa. Myös Vantaalla varaudutaan hätämajoituksen lisäämiseen.

Sisäministeriön ohjeiden mukaan kuntien on ohjattava laittomasti maassa oleskelevat hätämajoituksesta palautusjärjestelmään. Maahanmuuton ministeriötyöryhmän antaman ohjeistuksen mukaan kuntien on turvattava myös laittomasti maassa oleskeleville oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)