Verkkouutiset

Verkkouutiset Extra: KGB:n arkistojen suomalaisnimiä julki

Verkkouutiset hankki arkistotietoja suomalaisista Neuvostoliiton aikaisista KGB:n kontakteista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n yksittäiset loikkarit toivat kylmän sodan aikana länteen parhaimmillaan kukin ehkä kymmeniä nimiä. Mutta kun KGB:n ulkomaantiedustelun arkistonhoitaja Vasili Mitrohin (1922-2004) loikkasi 1992 Britanniaan, hän toi tuhansia nimiä ja muita tietoja.

Asiantuntijat ovat sanoneet Mitrohinia jopa historian merkittävimmäksi KGB-tietolähteeksi. Hän kopioi vuosina 1972-1984 käsin KGB:n tiedot ja toi lopulta ne mukanaan länteen.

Kesäkuussa Vasili Mitrohinin arkisto tuli julkiseksi Britanniassa Churchill Archives Centressä.

Verkkouutiset tutustui alkuviikosta Cambridgessa osaan Mitrohinin arkistosta.

Arkistossa on valtava määrä Mitrohinin venäläisellä kirjoituskoneella 1992-2004 Lontoossa omista muistiinpanoistaan puhtaaksi kirjoittamia tekstejä. Monet niistä ovat tuhansien nimien listoja agenteista, KGB:n työntekijöistä ja illegaaleista eri puolilta maailmaa.

Aineistosta julkaistiin 1999 ja 2005 tiedustelupalvelujen hyväksymät kirjat. Niissä suomalaisten osuus oli vähäinen.

Verkkouutiset löysi arkistosta seuraavia suomalaisia koskevia kohtia:

* Mitrohinin viisirivisessä kirjoituskonemerkinnässä lukee venäjäksi seuraava teksti:

’Jan’ – Jaakko Laakso, nuorisoliikkeen aktivisti, elää Helsingissä. Palvelukseen vuonna 1973 luottamussuhteeseen. Työ hänen kanssaan vuoteen 1976, keskeytettiin toisen residentuuran työn vuoksi, johon Jan on liitetty.

Merkintä on siis ilmeisesti 1970-luvun lopulta tai 1980-luvun alusta ja kyse on kansanedustajana 1991-2011 toimineesta Jaakko Laaksosta.

* Arkistossa on Matts Dumellin nimi, syntymävuosi ja koodinimi ”Dick”. Hänen kerrotaan asuvan Helsingissä, olevan suomenruotsalainen Suomen kansalainen, työssä Suomen Sanomat -lehdessä ja ”televisiokommentaattori ja -esiintyjä”. Merkinnän mukaan hän ”antoi kirjallisen suostumuksen yhteistyöstään”, mutta siinä oli tullut vaikeuksia.

Suomessa Dumell sai suomalaistietojen pohjalta 1983-1984 maanpetoksesta kahdeksan kuukauden ehdottoman rangaistuksen.

* Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosastolta eläkkeelle jääneen Timo Oreniuksen väitetään Mitrohinin arkiston ilmeisesti 1970- ja 80-lukujen vaihteen merkinnässä tulleen ”KGB:n palvelukseen 1978”, olevan diplomaatti joka on työskennellyt Suomen lähetystössä USA:ssa ja Turkissa ja olevan koodinimeltään ”Tomi”.

* Arkiston mukaan Pirjo Mikkonen oli töissä ulkoministeriön lehdistöosastolla 70-luvulla ja KGB:ssa hänen peitenimensä oli ”Mervi”. Ulkoministeriön historian mukaan jaostosihteeri erosi 1977 kieltäydyttyään lähdöstä Pekingiin. KGB:n merkinnässä hänet ja hänen miehensä yhdistetään 1981 Managuaan.

* Suomen ulkoministeriössä kerrotaan ajankohdan 1972-1984 merkinnöissä toimineen myös ainakin koodinimet ”Altruist” ja ”Pavel”. Ensin mainitun kerrotaan siirtyneen Länsi-Saksaan suurlähetystöön 1963.

Ei puoluepäättäjiä

Kaikki mainitut ovat Vasili Mitrohinin itsensä luokittelemina ryhmässä ”agents”. He ovat nimi- ja tietolistoissa tuhansien muiden vastaavien henkilötietojen joukossa.

Suomalaisnimistä ei ainakaan tällä hakemalla löytynyt niin sanottuja vaikuttaja-agentteja eli esimerkiksi puolueiden päättäjiä.

Nimeltä mainittuihin suomalaisiin arkistossa kuuluu edellisten lisäksi esimerkiksi Olavi Pihlman eli ”Lipman”. Hänen yksi kontaktinsa oli Neuvostoliiton suurlähetystön Ernst Russak. Tullihallituksen yliaktuaari Pihlman sai 1976 3 vuoden 4 kuukauden tuomion.

Nimeltä suomalaisista mainitaan lisäksi muun muassa ”Mart” Markku Salonen s. 1956, ”Aro” Kyösti Venermo s. 1937, ”Korolev” Kai Holmberg s. 1944, myös Tukholmassa toiminut ”Dal” Rolf Dahlstedt s. 1947 ja ”Ilmar” Reijo T. Lehkonen s. 1943.

Ulkoministeriö suosiossa

Mitrohinin nimissä saattaa olla esimerkiksi kielestä johtuvia kirjoitusvirheitä ja väärinkäsityksiä.

Eräistä nimistä ei saa selvää. Heitä ovat esimerkiksi TUL:ssa töissä ollut ”Heino”, jonka etunimeksi sanotaan Pekka, sukunimeksi ”Nigte”, syntymävuodeksi 1947 ja puolueeksi SDP.

”Astrovin” nimeksi kerrotaan vain Hiltunen.

Vain koodinimi ja suomalaisuus ilmenevät ”Altruistin” ja ”Pavelin” lisäksi ”Tertu”sta , matkatoimistossa olleesta naispuolisesta ”Bron”ista, Dumelliin liitetystä ”Rolan”ista ja Yleisradion ”Kai”sta.

Ulkoministeriön palveluksessa olivat jo edellä mainittujen lisäksi DDR:ssa ollut ”Vilma” ja Irakissa ollut ”Nagma”.

Mittava arkisto

Yllä kerrotussa Jaakko Laakson merkinnässä mainitaan toinen residentuura eli tiedusteluasema. Asia saattaa liittyä KGB:n Ernst Russakiin.

Suojelupoliisin 2009 ilmestyneessä Ratakatu 12 -historiikissa Kimmo Rentola kirjoittaa, että KGB ei saanut paljastumisten aiheuttaman haitan vuoksi värvätä kommunisteja, mutta KGB:n illegaaleja hoitanut N-linja kuitenkin sai värvätä.

Russak oli N-linjaa. KGB veti Russakin pois Suomesta Pihlmanin tapauksen jälkeen. Russak oli haalinut nuoria taistolaisia, mutta nyt myös nuo kontaktit piti laittaa jäihin. Rentola toteaakin, että Laakson havaittiin tätä seuranneina vuosina tavanneen GRU:ta ja Stasia.

Verkkouutiset ei ota kantaa henkilöiden mahdollisiin 30-40 vuoden takaisiin tekoihin tai edes siihen, ovatko he tehneet jotain vai eivät. Välitämme uutisen myötä vain tiedon siitä, että nyt julkaistussa julkisessa arkistossa on ainakin näistä suomalaisista tällaisia tietoja.

Mitrohinin arkistossa voi olla merkittävästi enemmän tietoja suomalaisista. Edellä olevat merkinnät löytyivät arkiston todennäköisimmistä osista. Venäjänkielinen arkisto on mittava ja järjestelemätön kaaos.

Alla olevalla videolla professori Christopher Andrew käsittelee Mitrohinin arkiston historiallista merkitystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)