Verkkouutiset

Työllisyyspaketti valmistellaan pika-aikataululla työmarkkinajärjestöjen kanssa

Kolmikantaisen työryhmän ehdotusten takarajana on syyskuun loppu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus käynnistää vuoropuhelussa työmarkkinajärjestöjen kanssa valmistelun työllisyyden lisäämiseksi ja työttömyyden keston lyhentämiseksi.

Hallitus on valmis asettamaan kolmikantaisen työryhmän valmistelua varten ja on jo ehdottanut tätä työmarkkinajärjestöille.

Kolmikantaisen työryhmän ehdotuksen takarajana on syyskuun loppu. Muutosten on astuttava voimaan 1.1.2017.

Työryhmän tehtävänä on laatia yksi yhteinen esitys, joka lisää työllisyyttä vähintään 10 000 työllisellä valtiovarainministeriön arvion mukaan.

Työttömyysturvasta kannustava, eläketuki pitkäaikaistyöttömille

Toimeksiantoon sisältyy viisi kokonaisuutta. Ensimmäinen on ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistaminen kannustavaksi niin, että se lisää työllisten määrää 8 000 henkilöllä ja sen vaikutukset ovat valtiontaloudelle neutraalit.

Toinen on ikääntyneiden kertaluonteinen eläketuki, joka tunnetaan nimellä Lex Lindström. Eläketuki koskee viisi vuotta työttömänä olleita yli 60-vuotiaita.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan perussuomalaisten ajama Lex Lindström ei ole riippuvainen työmarkkinajärjestöistä.

– Sen hallitus on jo päättänyt, Soini sanoi.

Kolmas työryhmälle annettava kokonaisuus on ansiosidonnaisen työttömyysturvan ansio-osan käyttö palkkatukena ja starttirahana.

Neljäs on työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten työllisyyden edistäminen, keinoina esimerkiksi nuorten aikuisten osaamisohjelma, etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajat.

Viides on uusi, työehtosopimuksen piiriin kuuluva palkkamalli ja palkkaa täydentävä tuki pitkään työttömänä olleille ja heikon työhistorian henkilöille.

– Ei lähdetä sillä kärjellä, että TESin alle mennään, vaan etsitään sellainen tapa, jolla pitkäaikaistyöttömät saavat jalan oven väliin, työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoi.

Lindströmin otti esimerkiksi rakennuspuolella sovitun koulutusmallin, jossa aloitetaan noin kuuden euron tuntipalkalla ja siitä rakennetaan polku eteenpäin varsinaiseen oikeaan, TESin mukaiseen palkkaan.

Esitystä valmistelevan työryhmän puheenjohtajana toimii valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Työttömien haastattelut kolmen kuukauden välein

Näiden toimien lisäksi hallitus valmistelee työvoimapalveluiden kehittämistä aktivoivampaan suuntaan.

Muun muassa TE-toimistojen palvelutoimintaa uudistetaan toteuttamalla työttömien haastattelut poikkeuksetta kolmen kuukauden välein.

Velvoittavan työllistymissuunnitelman toteutumista seurataan tehostetusti ja rikkomuksista säädetyt sanktiot toimeenpannaan täysimääräisesti.

Hallitus seuraa strategiaistunnossaan järjestelmän noudattamista kuukausittain. Toimeenpano turvataan tarvittaessa ostopalveluna.

Lindströmin mukaan on ”riskaabelia” lähteä arvioimaan nyt päätettyjen työllisyystoimien työllisyysvaikutusta muutoin kuin työmarkkinajärjestöjen valmisteltavaksi annetun kokonaisuuden osalta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa vastaa noin 30 000 työpaikkaa, ja siihen pitäisi nyt päätetyillä toimilla tähdätä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)