Verkkouutiset

Klorokiinia annettu koronapotilaille myös Suomessa

Lupaavien lääkehoitojen laajentamista selvitetään parhaillaan lääkevalvontaviranomaisten kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yksittäisiä koronaviruspotilaita on hoidettu myös Suomessa malarialääkkeenä tunnetulla klorokiinilla ja sen johdannaisella hydroksiklorokiinilla.

HUS:n infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen painottaa Verkkouutisille, että kaikkea lääkehoitoa on pidettävä toistaiseksi kokeellisena.

– Lääkehoitoa, joka olisi todettu tehokkaaksi ja turvalliseksi riittävissä tutkimuksissa ei ole, eikä millään lääkkeellä ole hyväksyttyä käyttöaihetta Covid-19-infektion hoidossa, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa vaikeasti sairastuneiden potilaiden hoidossa on tärkeintä huolehtia riittävästä hapensaannista ja keuhkotulehduksen hoidosta. Koronavirus vaikuttaa lisäävän riskiä veritulpille, joiden ehkäisy on myös olennaista.

Erilaisia lääkehoitoja on maailmalla kokeiltu, mutta tutkimustuloksia potilailla on toistaiseksi saatavilla vain niukasti.

– Teoreettisesti virukseen kohdistuvan vaikutuksen, eläinkokeissa todetun vaikutuksen ja yhden pienen ihmisillä tehdyn kokeellisen tutkimuksen perusteella malarialääkkeinä klorokiini ja sen reumalääkkeenä käytetty johdannainen hydroksiklorokiini voisivat olla hyödyllisiä joillekin potilaille. Näiden käyttöä Suomessa ja HUS:ssa on pohdittu ja keskusteluja on käyty myös lääkevalvontaviranomaisten kanssa, Asko Järvinen sanoo.

Potilaita hoitavilla lääkäreillä olisi hänen mukaansa halua tarjota lääkehoitoa sitä haluaville potilaille tutkimusnäytön puutteista huolimatta.

– Yksittäiset potilaat ovat lääkitystä saaneet, Järvinen jatkaa.

Uutta tutkimustietoa Covid-19-sairauteen mahdollisesti toimivista lääkkeistä tai lääkeyhdistelmistä odotetaan maailmalta jo lähiviikkoina.

Tutkijat ovat keskittyneet tähän mennessä pääasiassa kolmeen lääketyyppiin, joista ensimmäiset ovat viruksen jakautumista hidastavia viruslääkkeitä. Potilaita on hoidettu Kaletra-nimisellä HIV-lääkeyhdistelmällä, klorokiinilla ja japanilaisella favipiravir-influenssalääkkeellä.

Eläinkokeiden perusteella Ebolaa vastaan kehitetty remdesivir-viruslääke toimii ainakin muita koronavirustyyppejä vastaan.

Toinen tutkimuksen kohteena oleva lääkekategoria vähentää keuhkojen tulehdustilaa vakavissa tautitapauksissa. Kevzara-nimistä lääkettä kehitetään amerikkalaisen Regenorin ja ranskalaisen Sanofin yhteistyöllä. Sveitsiläinen Roche testaa lisäksi Actemra-lääkettä, jota käytetään nivelreuman hoitoon lähes sadassa maassa.

Tutkijat selvittävät myös vasta-aineisiin pohjautuvia hoitoja, joiden materiaali on kerätty parantuneiden potilaiden verestä tai kehitetty laboratorioissa. Niiden on arveltu auttavan vakavasti sairaita ja toimivan ennaltaehkäisevinä lääkkeinä sairaalahenkilökunnalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)