X
SULJE MAINOS

Isille korvattiin vain 8,8 prosenttia vanhempainpäivärahoista

Etuuksia saaneiden isien määrä väheni viime vuonna 1,3 prosenttia.

Isyysvapaa ja isyysrahan maksaminen muuttuivat viime vuoden alusta alkaen. Vanhan lain mukaisia isäkuukausia pidettiin Kelan mukaan kuitenkin viime vuonna vielä runsaasti. Jos äitiysraha tai vanhempainraha alkoi vuoden 2012 puolella, isän vapaat ja isyysraha maksettiin edellisen lain mukaan.

Isäkuukauden etuuksia saaneita oli viime vuonna 18 100. Tämä on 2,8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Uutta vanhempainrahan jälkeen maksettavaa isyysrahaa sai viime vuonna vasta 300 henkilöä.

Kaikkiaan vanhempainpäivärahoja sai 59 700 isää. Etuuksia saaneiden isien määrä väheni viime vuonna 1,3 prosenttia. Viime vuosina myös vanhempainpäivärahaa saaneiden äitien määrä on Kelan mukaan pienentynyt. Erilaisten uudistusten vuoksi isyysvapaalla olleiden isien määrä on kuitenkin kasvanut huomattavasti vuosikymmenten kuluessa.

Vuonna 2013 isät olivat vapaalla keskimäärin 24 arkipäivää. Kaikista vanhempainpäivärahapäivistä isille korvattiin vain 8,8 prosenttia ja äideille siis reilut 91,2 prosenttia.

Isien vanhempainpäivärahapäivistä 12 prosenttia korvattiin työnantajalle. Vanhempainpäiväraha maksetaan työnantajalle, jos tämä maksaa vapaalla olevalle työntekijälleen palkkaa vapaan ajalta. Työnantajalle korvattiin keskimäärin seitsemän isyysrahapäivää.

Vanhempainpäivärahaa sai viime vuonna 100 500 äitiä. Heille korvattiin yhteensä 15 miljoonaa vanhempainpäivärahapäivää. Myös äitien päivärahapäivistä 12 prosenttia korvattiin työnantajalle. Äitiysrahapäiviä korvattiin työnantajalle keskimäärin 60.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt