Iiro Viinanen: Suomi ei nykymenolla kuulu AAA-luokkaan

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen sanoo Kokoomusnuori-lehdelle, ettei tarvetta mittavista ja pitkäjänteisistä talouden tervehdyttämistoimista vieläkään ymmärretä.

1990-luvun alan valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) katsoo päätöksenteon Suomessa olevan kuin 20 vuotta sitten. Mitään ei hänen mukaansa saada itse sovittua kohtuullisessa ajassa”. Keskeinen tekijä on hallituspohjan laajuus.

– On liian paljon kotiinpäin vetämistä, jolloin kaikelle tulee niin kova hinta, ettei voida tehdä puhtaita päätöksiä. Se on valitettavaa, Iiro Viinanen toteaa Kokoomusnuori-lehden Näpertely lopetettava -otsikoidussa haastattelussa.

Yleisen mielikuvan mukaan hyvinvointivaltiota romuttavat oikeistolaisimmat poliitikot. Viinasen mukaan asia on päinvastoin.

– Asia on nimenomaan niin päin, että he ovat todennäköisesti pelastamassa sitä. Rahat eivät tule missään tapauksessa riittämään nykymuotoisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseen. On lisättävä yksilön omaa vastuuta kaikissa asioissa. Kaikkien on osallistuttava yhteisen kakun kasvattamiseen. Muuten tulee katastrofi, Viinanen vastaa.

Viinasen mukaan on uskallettava kajota vanhoihin rakenteisiin, esimerkiksi työttömyysturvaan, sosiaaliturvaan ja ammattiyhdistysliikkeen valtaan. ”Ne ovat peruskysymyksiä, jotka pitäisi pystyä ratkaisemaan”.

Hänen mukaansa suuri osa valtion talouden alijäämästä syntyy perusteettomasta yhteisen rahan jaosta. Kaikkien ratkaisujen pitäisi sen sijaan kannustaa työntekoon tai työn hakemiseen.

Hän toteaa aiemminkin sanoneensa, että me emme kuulu AAA-luokkaan.

– Täyttääksemme luottoluokituksen kriteerit, toimenpiteiden tulee olla mittavia ja pitkäjänteisiä, jotta niillä saadaan jotain näkyvääkin aikaan. Ei ole kuitenkaan mitään merkkiä siitä, että olisi vieläkään ymmärretty tämän asian vakavuutta, hän sanoo.

Ihmiset töihin

Iiro Viinasen mukaan Suomen pitäisi liikkua enemmän tasaveron suuntaan. Se ”kannustaa työntekoon ja yrittämiseen aivan toisella tavalla kuin nykyverotus, joka helposti vie tuloista puolet tai jopa enemmän niiltä yritteliäiltä, jotka tekevät pitkiä päiviä ansaitakseen kunnon elannon”.

Hänen mukaansa verotusta on saatava alemmas, joka ”merkitsee myös sitä, että etuuksista on luovuttava. Ihmiset pitää saada töihin.”

Hän toteaa eläkeläisten verotuksen aiheuttavan jatkuvasti suunnatonta ärsyyntymistä.

– En tiedä tiedostaako puoluejohto lainkaan millainen henki kentällä on. Siis vankoilla kokoomuslaisilla. En ihmettele yhtään, miten kannatus on niin matalalla kuin se on tällä hetkellä, Viinanen toteaa kokoomuksesta.

Hänen mielestään ärtyneet kansalaiset ovat protestoineet äänestämällä perussuomalaista puoluetta, ”jolla minun nähdäkseni ei ole tulevaisuutta”.

Perussuomalaiset ovat hänestä ”hälyttävä piirre”. Viinanen uskoo, että perussuomalaiset ”tulee ajautumaan riitoihin ja kaatumaan kuten ennenkin”.

– Tosin Euroopassakin on samanlaista liikehdintää, joten jää nähtäväksi onko aika todella muuttunut toisenlaiseksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt