Verkkouutiset

Nykyiset tulorajat rankaisevat työtä tekeviä opiskelijoita. LEHTIKUVA/ANNI REENPÄÄ

”Hallituspuolueet ylläpitävät keinotekoista opiskelijaköyhyyttä”

Hallitus ajaa 25 prosentin yhden vuoden määräaikaista opintotuen tulorajojen korotusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) esitti keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa opintotuen tulorajojen pysyvää 50 prosentin korotusta. Hallituspuolueet äänestivät esityksen nurin. Nyt hallitus ajaa 25 prosentin yhden vuoden määräaikaista opintotuen tulorajojen korotusta.

Kokoomusopiskelijat pitää esitystä kosmeettisena korjaustoimenpiteenä hallituksen “holtittoman” taloudenpidon taittamiseksi.

– Emme voi olla välttymättä siltä kuvalta, että hallituksen tarkoituksena on pikemminkin laittaa opiskelijat siivoamaan omat holtittoman taloudenpidon sotkunsa, kuin aidosti auttaa heitä talousahdingossa. Hallituksen ajama väliaikainen korotus on täysin riittämätön. On käsittämätöntä, että Suomen “koulutusmyönteisin” hallitus juhlii tätä jonain opiskelijoiden riemuvoittona, mutta samalla äänestää opintotuen tulorajojen pysyvän 50 prosentin noston eduskunnassa kumoon, sanoo Kokoomusopiskelijoiden vt. puheenjohtaja Niina Hämäläinen.

Kokoomusopiskelijat pitää nykytilannetta irvokkaana ja esittää opintotuen tulorajojen pysyvää nostoa puoltavia syitä.

– Aivan ensimmäiseksi työssäkäyvän opiskelijan toimeentulo paranisi. Opiskelija voisi ansaita kuukaudessa noin 500 euroa nykyistä enemmän. Palkansaajien tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan muutos toisi valtiolle lisäksi enemmän tuloja kuin tuottaisi menoja. Nosto ei siis olisi pois niiltä, jotka nauttivat nykyään täysimääräistä opintotukea, Kokoomusopiskelijoiden liittohallituksen jäsen Mikko Kanervo.

Kolmanneksi opiskelija saisi hänen mukaansa arvokasta työkokemusta.

– Tämä on erityisen tärkeää pirstaloituneessa työelämässä, koska opiskeluaikainen työkokemus voi olla valmistumisen jälkeen koulutusta vastaavan työn saamisen edellytys. Nykyinen tilanne on irvokas, sillä kun opiskelijan tuloraja tulee täyteen, moni opiskelija lopettaa työt, vaikka niitä olisi tarjolla, sillä korkeiden tulorajojen myötä työnteko muuttuu kannattamattomaksi, toteaa Kanervo.

Kokoomusopiskelijat syyttää hallituspuolueita tietoisesta keinotekoisen opiskelijaköyhyyden ylläpitämisestä.

Opiskelijat saavat kuukausittain tukina paikkakunnasta riippuen 606,69-774,69 euroa. Lisäksi opiskelija saa nykyisillä tulorajoilla ansaita 696 euroa kuukaudessa. Opiskelijan tukien ja sallittujen tulojen summa on vain noin 30-200 euroa yli köyhyysrajan.

– Opintotuen tulorajojen nostaminen 50 prosentilla toisi opiskelijalle mahdollisuuden hankkia lisäansioita noin 500 euroa kuukaudessa. Tämä olisi merkittävä helpotus opiskelijan taloudelliseen tilanteeseen. Hallitus tietää tämän, mutta ajaa siitä huolimatta politiikkaa, joka estää opiskelijaa omalla ahkeruudellaan parantaa elintasoaan, Hämäläinen ja Kanervo sanovat.

Kokoomus on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt opintotuen tulorajoihin pysyvää 50 prosentin korotusta. Myös kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) on tehnyt asiasta lakialoitteen, joka odottaa valiokunnan mietinnön antamista.

– Eikö tätä muutosta haluta tehdä siksi, että kokoomus esittää sitä? Mitään rationaalista syytä vastustamiselle ei ole ja se suututtaa, sillä siitä kärsivät nimenomaan opiskelijat. Tulorajojen nostaminen olisi helppo tapa antaa opiskelijalle mahdollisuus parempaan toimeentuloon ja työelämävalmiuksien kehittämiseen, sanovat Hämäläinen ja Kanervo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)