X
SULJE MAINOS
Diplomaatin mukaan Venäjän vallanpitäjät pelkäävät kontrollin menettämistä. / LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Ex-suurlähettiläs: Venäjällä kytee syvä tyytymättömyys

Duuman vaalit eivät Sir Andrew Woodin mukaan ainakaan vahvistaneet Vladimir Putinin hallinnon legitimiteettiä.

Venäjän viimeviikkoiset duuman vaalit kiihdyttivät Britannian entisen Moskovan-suurlähettilään Sir Andrew Woodin mukaan maan etenemistä kohti täydellisen autoritaarista järjestelmää.

Vaalit olivat hänen mukaansa osa Kremlin pitkäjänteistä pyrkimystä heikentää muita valtiollisia instituutioita ja keskittää radikaalisti aiempaa enemmän valtaa presidentti Vladimir Putinin käsiin. Uutta duumaa hän luonnehtii lähinnä tyhjäksi kuoreksi, joka ei edes vastaa tekemisistään Venäjän kansalle, vaan yksinomaan Putinille.

– Nykyisessä muodossaan se jättää strategisen tason poliittisen päätöksenteon miehelle, joka on ollut vallassa vuodesta 2000. Tätä ei voi pitää raikkaan ajattelun reseptinä, maansa Moskovan-lähetystöä vuosina 1995–2000 johtanut Wood sanoo Chatham House -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Aito oppositio on hänen mukaansa jo niin perusteellisesti murskattu, että se ei kykene enää uhkaamaan nykyisten vallanpitäjien asemaa.

– Putin ja hänen liittolaisensa eivät silti voi laskea sen varaan, että tottelevainen duuma takaisi tammikuun 2020 jälkeen Venäjälle pystytettyjen diktatuuria hipovien rakenteiden kestävyyden, hän toteaa.

Pinnan alla kuohuu

Jos vaalit olisivat olleet edes aavistuksen demokraattisemmat, ne olisivat saattaneet Woodin mukaan antaa Kremlin luomille rakenteille jonkin verran legitimiteettiä kansan silmissä. Nyt niin ei kuitenkaan tapahtunut.

– Se, miten laajasti ja intensiivisesti viranomaiset toteuttavat sortoa ja epärehellisiä toimia jokaista kriittisenä tai edes erimielisyyteen taipuvaisena pidettyä venäläistä kohtaan, osoittaa, että vallanpitäjien pelkäävät kontrollin menettämistä, hän arvioi.

Kuukausia jatkuneet mielenosoitukset eri puolilla Venäjää tämän vuoden alussa saivat hänen mukaansa kimmokkeen murhayrityksen kohteeksi joutuneen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin paluusta Moskovaan, mutta niiden taustalla oli kansan – ja etenkin alle 40-vuotiaiden – yleinen tyytymättömyys.

– Siihen ei ole vastattu, eikä se ole minnekään kadonnut, hän muistuttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt