Anna Kontula. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Anna Kontula: Tällaista ”sovinismia” Sanna Marin kokee

Kansanedustaja muistuttaa, että politiikkaan kuuluu pääministerin arvostelu.

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) pohtii Twitterissä, johtuuko pääministeri Sanna Marinin (sd.) arvostelu siitä, että nuori nainen johtavassa asemassa ärsyttää monia.

– Osin aivan varmasti. Jokainen naispoliitikko lienee kohdannut sukupuoleensa liittyvää vähättelyä, etenkin nuorena. Tästä on myös tutkimusta. Mutta tässä ei ole kaikki.

Kontula kiinnittää huomiota siihen, että monet kuittaavat kaiken Mariniin kohdistuvan arvostelun johtuvan sovinismista.

– Mielestäni tällainen kehys on itsessään sovinistinen, sillä se sisältää ajatuksen, että nainen ei voisi saada normaalia poliittista kritiikkiä, Kontula kirjoittaa.

Kontula myös muistuttaa, että pääministeri on normaali kritiikin kohde. Hän muistuttaa, että myös vanhemmat miespuoliset pääministerit ovat aikanaan joutuneet melkoiseen ”ryöpytykseen”.

– Marinin arvostelu ei siis ole jotakin poikkeuksellista, vaan ns. osa työnkuvaa, toki todennäköisesti sukupuolilisällä.

– Kritiikki voi kuitenkin olla ala-arvoista, epäreilua ja ilkeää myös niin, että se ei riipu sukupuolesta. (Muistetaan vaikka (Juha) Sipilän (kesk.) kautta.) Ja myös naispoliitikot voivat tehdä asioita, jotka ärsyttävät jotakuta – ja hyvät poliitikot tekevät. Siitähän politiikassa on kyse.

Kontula toivookin, että poliitikon saama kritiikki tulkittaisiin sukupuolittuneeksi vain silloin, kun siihen on perusteet.

– Muuten naispoliitikkojen saamaa kritiikkiä arvioitaisiin samoin perustein kuin miespoliitikkojenkin kohdalla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt