Ainakin kaksi ihmistä on kuollut myrkytyksen takia suositussa turistikohteessa Italiassa. Asiasta kertoo italialainen Corriere della Sera.
Lisäksi ainakin 14 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon. Myrkytykset tapahtuivat Diamanten kunnassa, Calabrian alueella Etelä-Italiassa. Sairastuneiden joukossa on myös lapsia.
Kaikkia tapauksia yhdistää se, että potilaat ovat sairastuneet botulismi-nimiseen myrkytykseen. Sen alkuperäksi epäillään uhrien syömää ruokaa. Kaikki sairastuneet olivat ostaneet ruoka-annoksensa samasta katukioskista.
Paikallisten viranomaisten mukaan myrkytyksen epäillään saaneen alkunsa ruoka-annosten sisältämästä parsakaalista. Tartunnan uskotaan saaneen alkunsa siitä, että ruokakojun elintarvikkeita on säilytetty kuumassa auringonvalossa pitkiä aikoja. Tämä on vastoin hygieniamääräyksiä ja on altistanut ruoka-aineet bakteerialtistuksille.
Italialaislehden mukaan paikalliset viranomaiset ovat ryhtyneet varotoimiin tapausten johdosta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan botulismi on Clostridium botulinum -bakteerin hapettomissa olosuhteissa tuottaman hermomyrkyn aiheuttama hengenvaarallinen tauti. Elintarvikevälitteisen botulismin tartunnanlähteenä on tyypillisimmin liha-, kasvis- tai kalaperäinen tyhjiöpakattu tai hapatettu tuote tai säilyke.
Riskitekijöitä ovat tuotteen valmistaminen kotona, jos valmistuksessa on tapahtunut käsittelyvirheitä tai sitä on säilytetty liian lämpimässä. Suomessa botulismi on THL:n mukaan harvinainen.
Suomessa asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.





