Verkkouutiset

Italia

Italia allekirjoitti kahdeksan miljardin dollarin kaasusopimuksen Libyan kanssa

Italian pääministeri Giorgia Meloni vieraili eilen Libyan pääkaupunki Tripolissa, jossa hän Euronewsin tietojen mukaan keskusteli hallitusten virkamiesten kanssa energia- ja maahanmuuttokysymyksistä.

Vierailun aikana maat allekirjoittivat kahdeksan miljardin dollarin arvoisen kaasusopimuksen. Sopimuksen sisältöön kuuluu kahden offshore-kaasukentän kehittäminen Libyan pohjoispuolelle, josta Italian valtion energiayhtiön (ENI) toimitusjohtaja Claudio Descalzin mukaan kaasun pumppaaminen voitaisiin aloittaa vuonna 2026.

Pääministeri Melonin mukaan kyseessä on ”merkittävä ja historiallinen sopimus”, joka auttaa Libyaa vaurastumaan ja Eurooppaa irrottautumaan riippuvuudesta Venäjään.

Aiemmin tällä viikolla Italian pääministeri vieraili Algeriassa, josta on tullut Italian suurin energiantoimittaja Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

Italialta kuudes sotilasapupaketti – mukana ohjusjärjestelmiä

Varapääministeri, ulkoministeri Antonio Tajani toteaa Italy 24 Newsin mukaan, että ”Italia tukee kaikkia mahdollisia polkuja oikeudenmukaisen rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa, mikä tarkoittaa Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta”.

– Mutta sillä välin Venäjän hyökkäykset jatkuvat julmina ja mielivaltaisina. Yleisellä tasolla konfliktin maailmanlaajuiset seuraukset, erityisesti elintarvike- ja energiavarmuuden kannalta, ovat edelleen raskaita. Konfliktin on päätyttävä mahdollisimman pian, mutta … meidän on tehtävä kaikkemme auttaaksemme tätä kansakuntaa sen itsenäisyystaistelussa, Tajani sanoi.

Hän toteaa, että Italia on jo toimittanut Ukrainalle viisi puolustusalan avustuspakettia, joiden hinta on miljardi euroa.

– Valmisteilla on kuudes paketti, joka sisältää ilmapuolustusjärjestelmiä. Ulkoministeri (Dmytro) Kuleba kiitti tuesta, ja toistin, että tuki jatkuu. Viimeistelemme (ilmapuolustusjärjestelmä) Samp-T:n lähettämistä yhteistyössä Ranskan kanssa ja on muita toimia, joiden parissa työskentelemme luottamuksellisesti.

Tajani toteaa, että nykyisessä vaiheessa hallitsee epävarmuus konfliktin lopputuloksesta, mikä ei suosi osapuolten välistä vakavaa neuvottelua.

– Logistiset ja sotilaalliset toimitustarpeet ovat yhä enemmän keskeinen tekijä sekä Kiovassa että Moskovassa. Yhtenäisyys päämäärän suhteen ja maksimaalinen yhteistyö kansainvälisten kumppaneiden kanssa ovat olennaisia; tässä vaiheessa enemmän kuin koskaan.

Sisilian mafian superpomo pidätetty – paossa 30 vuotta

Italian puolisotilaallinen poliisi karabinieerit pidättivät 30 vuoden paon jälkeen Palermossa yksityisklinikalta maanantaina, kertovat italialaiset tiedotusvälineet.

Sisilian mafian Cosa Nostran ”viimeistä kummisetää” Matteo Messina Denaroa on pidetty yhtenä Euroopan vaarallisimmista rikollisista.

Messina Denaro on syntynyt vuonna 1962. Hänen isänsä oli Castelvetranon mafiaperheen päällikkö Francesco ”don Ciccio” Messina Denaro. Hänen veljensä Salvatore ja sisarensa Patrizia päätyivät vankilaan mafian vastaisessa operaatiossa joulukuussa 2013. Vuosien saatossa veljenpojat ja serkut, suuri joukko päällikön siipimiehiä ja pomon kannattajia on päätynyt vankilaan.

Matteo Messina Denaro kuuluu entisten päälliköiden päällikköjen Salvatore ”Totò” Riinan ja Bernardo ”don Binnu” Provenzanon mafiasukupolveen. Häntä pidetään myös Trapanin provinssin mafiajohtajana ja kiistattomana edustajana Cosa Nostran toimintaa ohjanneessa komissiossa.

Matteo Messina Denaro loi mafian, joka soluttautui Trapanin talouteen, yrityksiin ja pankkeihin tehdäkseen siitä ns. yrittäjämafian. Tämän vahvistavat miljardien eurojen omaisuustakavarikot, joissa on ollut hänen sormensa pelissä.

”Trapanin mafia on nyt yritysten sisällä, se on itse yritys, johon valittiin poliitikkoja, nykyään se valitsee mafiosoja, joista on määrä tulla poliitikkoja, ja sitä edustavat yrittäjätaidot omaavat mafiosot ja yritysjohtajat”, kirjoitti Giornale di Sicilia viime vuoden kesäkuussa.

Jopa entinen päälliköiden päällikkö Totò Riina syytti vankilassa salaa äänitetyissä keskusteluissa entistä lempilastaan Messina Denaroa Cosa Nostran hylkäämisestä ja omien intressiensä ajamisesta.

Giuseppe Tilotta, jonka epäillään kuuluneen Trapanin mafiaan, ilmaisi asian elokuussa 2015.

– Mitä v….a hän tekee? Tarkoitan, he (poliisit) pidättävät veljesi, sisaresi, lankosi etkä tee mitään? Mikä sekasotku! Olen sitä mieltä, että jonain päivänä, ellei hän ole jo tehnyt niin, hän jää eläkkeelle … ja muut menevät tekemään asioita hänen nimissään, kun hän ei enää ole täällä.

Matteo Messina Denaro on itse kehunut, että hän yksin on täyttänyt kokonaisen hautausmaan murhillaan – mukaan lukien vuoden 1993 Cosa Nostran järjestämät pommi-iskut Roomassa, Milanossa ja Firenzessä.

Yhdysvaltain huumevirasto DEA ja liittovaltion poliisi FBI pitävät mafiapomoa yhtenä maailman suurimmista huumekauppiasta. Italiassa hän on ollut sisäministeriön etsityimpien rikollisten listan numero yksi.

Cosa Nostrassa Matteo Messina Denaroa kunnioitettiin lähes jumalana. Eräässä poliisin mafian vastaisessa operaatiossa yksi pidätetyistä oli kertonut salakuunnellussa puhelinkeskustelussa, että hän oli valmis jättämään vaimonsa ja lapsensa kunnioittaakseen ja auttaakseen piileskelevää mafiapomoa.

Korkeimassa johdossa yli 20 vuotta

Messina Denaro on kuulunut Cosa Nostran korkeimpaan johtoon yli 20 vuotta ja hän oli mafiajärjestön aiemman päälliköiden päällikön Riinan lempilapsi.

Messina Denaro kuului muun muassa Cosa Nostran toimintaa ohjaavaan komissioon, joka päätti mafianvastaisten tuomareiden Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhista sekä Roomassa, Firenzessä ja Milanossa tehdyistä terrori-iskuista 1990-luvun alussa. Häntä epäillään lisäksi jopa sadasta murhasta joko tekijänä tai toimeksiantajana. Mafiapomo on tuomittu poissaolevana useisiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Mittavan omaisuutensa Messina Denaro on ansainnut etupäässä huumekaupalla. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI piti häntä yhtenä maailman suurimmista huumekauppiaista.

Hänellä ja Cosa Nostralla on läheiset yhteistyösuhteet Italian muiden voimakkaiden mafiajärjestöjen Calabrian ’ndranghetan ja Campanian maakunnan camorran kanssa. Niin ikään mafiapomolla on ollut liikesuhteet Kolumbian ja Meksikon huumekartellien kanssa.

Italian mafian vastainen virasto (Direzione investigativa antimafia, DIA) takavarikoi Messina Denaron bulvaaniksi epäilyltä liikemieheltä varallisuutta syyskuussa 2013 yli 700 miljoonaa euroa. Liikemies sijoitti superpomon varoja muun muassa kauppaketjuun, kiinteistöihin ja tontteihin.

Vuoden 2013 huhtikuussa niin ikään Messinan Denaron bulvaaniksi epäillyltä liikemieheltä takavarikoitiin omaisuutta 1,3 miljardia euroa. Näitä varoja oli sijoitettu vaihtoehtoisen energiantuotantoon, varsinkin tuulivoimahankkeisiin sekä huomattavaan kiinteistömassaan.

Giorgia Meloni: Kohtaamme mafian syövän pää pystyssä

– Aloin tehdä politiikkaa 15-vuotiaana, Via D’Amelion verilöylyn jälkeisenä päivänä (19.7.1992), jolloin (Sisilian) mafia tappoi (tuomari) Paolo Borsellinon. Ajatukseni oli, että et voi jäädä vain katsomaan, tuo viha ja närkästyminen muuttuivat kansalaissitoumiseksi. Polku, joka johti minut tänään pääministeriksi, tulee tuon sankarin esimerkistä, pääministeri Giorgia Meloni sanoi maan parlamentille puheessaan La Repubblican mukaan.

– Kohtaamme mafian syövän pää pystyssä, etulinjassa, hän vakuutti.

Melonin mukaan vapaus ja demokratia ovat nykyajan eurooppalaisen sivilisaation tunnusomaisia elementtejä, joihin hän on aina samaistanut itsensä.

– Ja siksi, huolimatta siitä, mitä on väitetty, en ole koskaan tuntenut myötätuntoa tai läheisyyttä antidemokraattisia hallintoja kohtaan. Millekään sellaiselle hallitukselle, fasismi mukaan lukien.

Meloni sanoi pitäneensä ”vuoden 1938 rotulakeja Italian historian alhaisimpana pisteenä, häpeänä, joka tulee leimaamaan kansaamme ikuisesti. 1900-luvun totalitarismi repi koko Eurooppaa, ei vain Italiaa, yli puoli vuosisataa”.

– Kauhu ja rikokset, kuka tahansa ne tekivätkin, eivät ansaitse minkäänlaista oikeutusta.

Taloudesta Meloni totesi, jotta kaikki kasvutavoitteet saavutettaisiin, valtion ja tuotantojärjestelmän väliseen suhteeseen tarvitaan kulttuurinen vallankumous, jonka on oltava tasa-arvoinen ja molemminpuoliseen luottamukseen perustuva.

– Niitä, joilla nykyään on voimaa ja tahtoa tehdä liiketoimintaa Italiassa, on tuettava ja helpotettava, ei ahdisteltava ja olla epäluuloisia heitä kohtaan. Vaurautta luovat yritykset työntekijöidensä kanssa, ei valtio käskyillä tai asetuksilla. Mottomme on ”älä häiritse niitä, jotka haluavat tehdä sen”.

Tuore pääministeri julisti myös ”todellisen taistelun” maassa rehottavaa veronkiertoa vastaan.

– Siihen liittyy muutos veroviraston tulosten arviointikriteereissä, jotka haluamme ankkuroida tosiasiallisesti kerättyihin summiin eikä yksinkertaisiin riita-asioihin, kuten tähän asti on tapahtunut.

Valtionvelasta Meloni totesi, että tapa sen vähentämiseksi ei ole sokea kurinalaisuus tai luova seikkailu.

– Ainoa tapa on rakenteellinen kasvu. Tästä syystä olemme avoimia ulkomaisille investoinneille.

Giorgia Meloni: Italiasta ei koskaan tule lännen heikkoa lenkkiä

Giorgia Melonin juuri nimitetyn hallituksen kaksi muuta oikeistojohtajaa Matteo Salvini ja Silvio Berlusconi ovat aiemmin julkisesti ilmaisseet ihailunsa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan, mikä on herättänyt kysymyksiä siitä, millainen uuden hallituksen lähestymistapa Venäjään tulee olemaan.

Viime viikolla Italiassa levitettiin salaa tallennettua äänitettä, jossa Berlusconi näytti syyttävän Kiovaa Putinin hyökkäysestä Ukrainaan. Hän kehui myös palauttaneensa suhteet Venäjän johtajaan.

Puolueen tiedottaja kiisti Berlusconin ottaneen yhteyttä Putiniin ja sanoi, että tämä oli kertonut parlamentaarikoille ”vanhan tarinan, joka viittaa erääseen vuosien takaiseen jaksoon”, kertoo CNN.

Berlusconi puolusti kommenttejaan myös Corriere della Seran haastattelussa torstaina sanoen, että ne oli irrotettu asiayhteydestään.

Kommenttien vastareaktion keskellä Meloni, joka on tukenut Ukrainaa sen taistelussa Moskovan hyökkäystä vastaan, yritti selvittää, missä hän ja hallituskoalitio seisovat.

– Minulle on ja tulee aina olemaan selvää, että aion johtaa hallitusta, jonka ulkopolitiikka on selkeä ja yksiselitteinen. Italia on täysin osa Eurooppaa ja Atlantin liittoa. Kuka tahansa, joka ei ole samaa mieltä tästä kulmakivestä, ei voi olla osa hallitusta sillä kustannuksella, ettei ole hallitusta. Kun olemme hallituksessa, Italiasta ei koskaan tule lännen heikkoa lenkkiä, Meloni sanoi.

Hän vakuutti Italian tukea Ukrainalle heti vaalivoittonsa jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi onnitteli Italian parlamenttivaalit voittanutta Italian veljet -puolueen puheenjohtajaa.

– Arvostamme Italian jatkuvaa tukea Ukrainalle taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan. Luotamme hedelmälliseen yhteistyöhön Italian uuden hallituksen kanssa, Zelenskyi kirjoitti.

– Rakas Zelenskyi, tiedät, että voit luottaa lojaaliin tukeemme Ukrainan kansan vapauden puolesta. Pysy vahvana ja pidä uskosi lujana, Meloni vastasi.

Giorgia Meloni vakuutti Italian tukea Ukrainalle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi onnitteli tiistai-iltana Italian parlamenttivaalit voittanutta Italian veljet -puolueen puheenjohtajaa ja mahdollista tulevaa pääministeri Giorgia Melonia Twitterissä.

– Arvostamme Italian jatkuvaa tukea Ukrainalle taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan. Luotamme hedelmälliseen yhteistyöhön Italian uuden hallituksen kanssa, Zelenskyi kirjoitti.

– Rakas Zelenskyi, tiedät, että voit luottaa lojaaliin tukeemme Ukrainan kansan vapauden puolesta. Pysy vahvana ja pidä uskosi lujana, Meloni vastasi.

Joissakin arvioissa on esitetty epäilyksiä keskustaoikeiston vaalivoiton jälkeen, että Italian tuki Ukrainalle olisi epävarmaa.

Oikeisto menossa voittoon Italiassa

Italiasn ennenaikaiseissa parlamenttivaaleissa valitaan 400 kansanedustajaa ja 200 senaattoria.

Vaaleihin puolueet olivat muodostaneet kaksi blokkia. Keskustaoikeiston blokki kokoaa yhteen Italian poliittisen kirjon oikeistopopulistiset ja kansalliskonservatiiviset voimat. Blokin pääpuolueet ovat Giorgia Melonin johtama Italian veljet (Fratelli d’Italia), Matteo Salvinin Lega ja Silvio Berlusconin Forza Italia.

Blokki on sopinut, että eniten ääniä saavan puolueen johtaja on myös blokin ehdokas tulevaksi pääministeriksi. Näin ollen, jos ja kun vaalien tulos varmistuu, voi Italialle olla tulossa sen historian ensimmäinen pääministeri.

Tämän hetkisen ääntenlaskutilanteen mukaan keskustaoikeiston blokki olisi saamassa edustajainhuoneeseen 44 prosenttia äänistä, ja keskustavasemmiston blokki noin 27 prosenttia. Senaatissa luvut ovat lähes samat.

Melonin puolue on nousemassa Italian suurimmaksi puolueeksi. Tätä ennakoivat jo gallupit. Italian veljet oli mielipidemittausten kärjessä elokuun puolivälistä lähtien. Sille mitattiin kyselystä noin 23-25 prosentin kannatusta, parhaimmillaan jopa 27 prosenttia.

Ääntenlaskennan tässä vaiheessa puoleen äänisaalis on yli 26 prosenttia.

Maan sisämisteriön mukaan äänestysprosentti oli 63,81, kun se vaaleissa 2018 oli 72,9 prosenttia.

Kuka Meloni ja mikä puolue?

Giorgia Meloni (s. 1977) on ollut Italian edustajainhuoneen jäsen vuodesta 2006. Hän toimi nuorisoministerinä Berlusconin hallituksessa vuosina 2008–2011.

Poliittisen toimintansa hän aloitti uusfasistisessa Italian sosiaalisessa liikkeessä (Movimento sociale italiano, MSI). Sen perustivat vuonna 1946 entiset fasistidiktaattori Benito Mussolinin kannattajat.

Liikkeen puheenjohtaja Gianfranco Fini uudisti puoluetta ja MSI lakkasi olemasta vuonna 1994. Tilalle Fini perusti Kansallisen liiton (Alleanza nazionale), ja se liittoutui Berlusconin Forza Italian kanssa. Forza Italian ja Kansallisen liiton yhteistyöstä muodostui keskustaoikeistolainen Vapauden kansa -puolue.

Melonin puolue syntyi, kun osa Vapauden kansan politiikoista irtaantui Kansallisesta liitosta ja perusti Italian veljet vuonna 2012. Melonista tuli sen puheenjohtaja vuonna 2014. Hän on toiminut myös Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmän puheenjohtajana vuodesta 2020 lähtien.

Vuoden 2018 vaaleissa Salvinin johtama oikeistolainen Lega-puolue oli vielä suurin oikeistopuolue, mutta karismaattisenakin pidetty Meloni on nostanut puolueensa selvästi oikeiston suurimmaksi.

Meloni on luotsannut puoluettaan pois äärioikeistolaisesta imagosta lähemmäksi keskustaoikeistoa. Hänet kuitenkin tunnetaan myös konservatiivisista näkemyksistään muun muassa samaa sukupuolta olevien avioliitoista sekä abortista.

Italia voi saada ensimmäisen naispääministerinsä oikeistosta

Vaaleissa valitaan 400 kansanedustajaa ja 200 senaattoria. Vuoden 2020 kansanäänestyksen jälkeen kansanedustajien määrää vähennettiin 230 ja senaattorien määrää 115.

Vaaleja varten puolueet ovat muodostaneet kaksi blokkia. Keskustaoikeiston blokki kokoaa yhteen Italian poliittisen kirjon oikeistopopulistiset ja kansalliskonservatiiviset voimat. Blokin pääpuolueet ovat Giorgia Melonin johtama Italian veljet (Fratelli d’Italia), Matteo Salvinin Lega ja Silvio Berlusconin Forza Italia.

Blokki on sopinut, että eniten ääniä saavan puolueen johtaja on myös blokin ehdokas tulevaksi pääministeriksi.

Keskustavasemmiston pääpuolueet ovat Enrico Lettan johtama sosialistinen Demokraattinen puolue (PD), Angelo Bonellin Vihreiden ja vasemmiston allianssi (Alleanza Verdi e Sinistra), entisen EU-komissaari Emma Boninon Enemmän Eurooppaa sekä Luigi Di Maion Kansalaissitoutuminen (Impegno Civico).

Gallupit povaavat Melonin voittoa

Giorgia Melonin puolue on mielipidemittausten mukaan ollut kärjessä elokuun puolivälistä lähtien. Italian veljille on mitattu noin 23-25 prosentin kannatusta, parhaimmillaan jopa 27 prosenttia ja se on nyt ollut Italian suurin puolue.

Koalitiosta Berlusconin Forza Italialle on mitattu hyvin vaihtelevaa kannatusta noin 6-11 prosentin välillä. Samalla tavalla Salvinin Legan kannatus on vaihdellut alle kymmenestä prosentista lähes 17 prosenttiin.

PD:n kannatus on liikkunut noin 19-25 prosentin välillä mittauksista riippuen. Boninolle on mitattu noin 1,5-3 prosentin kannatusta, Viiden tähden liikkeestä eronneelle Di Maiolle gallupit povaavat vain noin yhden prosentin kannatusta.

Näin ollen ainakin teoriassa keskustaoikeistoblokilla olisi mahdollisuus vaalivoittoon. Ja jos Italian veljet yltää suurimmaksi puolueeksi, pääministeri voisi olla ensi kertaa Italian historiassa nainen.

Kuka Meloni ja mikä puolue?

Giorgia Meloni (s. 1977) on ollut Italian edustajainhuoneen jäsen vuodesta 2006. Hän toimi nuorisoministerinä Berlusconin hallituksessa vuosina 2008–2011.

Poliittisen toimintansa hän aloitti uusfasistisessa Italian sosiaalisessa liikkeessä (Movimento sociale italiano, MSI). Sen perustivat vuonna 1946 entiset fasistidiktaattori Benito Mussolinin kannattajat.

Liikkeen puheenjohtaja Gianfranco Fini uudisti puoluetta ja MSI lakkasi olemasta vuonna 1994. Tilalle Fini perusti Kansallisen liiton (Alleanza nazionale), ja se liittoutui Berlusconin Forza Italian kanssa. Forza Italian ja Kansallisen liiton yhteistyöstä muodostui keskustaoikeistolainen Vapauden kansa -puolue.

Melonin puolue syntyi, kun osa Vapauden kansan politiikoista irtaantui Kansallisesta liitosta ja perusti Italian veljet vuonna 2012. Melonista tuli puheenjohtaja vuonna 2014. Hän on toiminut myös Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmän puheenjohtajana vuodesta 2020 lähtien.

Vuoden 2018 vaaleissa Salvinin johtama oikeistolainen Lega-puolue oli vielä suurin oikeistopuolue, mutta karismaattisenakin pidetty Meloni on nostanut puolueensa selvästi oikeiston suurimmaksi.

Meloni on luotsannut puoluettaan pois äärioikeistolaisesta imagosta lähemmäksi keskustaoikeistoa. Hänet kuitenkin tunnetaan myös konservatiivisista näkemyksistään muun muassa samaa sukupuolta olevien avioliitoista sekä abortista.

Silvio Berlusconin mielestä Vladimir Putin työnnettiin konfliktiin

Silvio Berlusconin mukaan venäläisten joukkojen oli tarkoitus korvata hallitus ”kunnollisilla ihmisillä” ja lähteä, uutisoi La Repubblica.

– Moskovan media loi kertomuksen, jonka mukaan Ukrainan hallitus teurastaa venäjänkielisiä maan itäosissa, Berlusconi sanoi Italian LA7 televisiokanavalle torstaina.

Hänen mukaansa separatististen ja Venäjän hallituksen kansallismielisten poliitikkojen tiedot eivät jättäneet Vladimir Putinille muuta vaihtoehtoa kuin käynnistää rajoitettu hyökkäys Ukrainaan.

– Venäjän väestö, hänen puolueensa ja ministerinsä painostivat Putinia keksimään tämän erikoisoperaation, Berlusconi sanoi.

– Joukkojen piti saapua maahan, saavuttaa Kiovassa viikossa, korvata (Volodymyr) Zelenskyin hallitus kunnollisilla ihmisillä ja palata kotiin viikon kuluttua. Sen sijaan he saivat vastaansa odottamattoman vastarinnan, jota sitten ruokkivat kaikenlaiset aseet lännestä.

Italian keskustavasemmistoblokin johtavat poliitikot tuomitsivat nopeasti Berlusconin puheet. Keskustajohtaja Carlo Calendan mukaan Berlsuconi puhuu ”kuin Putinin kenraali”. Hän vaati entistä pääministeriä häpeämään ja pyytämään puheitaan anteeksi.

Demokraattisen puolueen (PD) puheenjohtaja Enrico Letta totesi Berlusconin puheiden olevan skandaalimaisia ja osoittavan, että jos keskustaoikeisto voittaa ”Putin nostaisi maljoja”.

Tänään perjantaina Berlusconi yritti selventää kommenttejaan ja sanoi, että hänen puheitaan oli yksinkertaistettu ja sanomiset irrotettu kontekstista.

– Hyökkäys Ukrainaa vastaan on perusteeton ja mahdoton hyväksyä, (hänen puolueensa Forza Italian] kanta on selvä. Tulemme aina olemaan EU:n ja Naton puolella, hän sanoi perjantaina.

Berlusconi on tullut tunnetuksi aiemmista läheisistä suhteistaan Putiniin.

Italia äänestää ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa ensi sunnuntaina.