Verkkouutiset

Italia

Cosa Nostra luo nahkaansa jälleen kerran

Vuosi Trapanin provinssin mafiajohtaja, Cosa Nostran komission jäsenen Matteo Messina Denaron pidätyksen jälkeen arvioidaan, mihin suuntaan mafia on menossa.

Asiantuntijoiden ja tutkijoiden mukaan esillä on jo kaksi suuntausta, kirjoittaa Giornale di Sicilia. Ensimmäinen on väkivallan asteittainen väheneminen, joka valtioon 1970-luvulta aina 1990-luvulle saakka kohdistuneiden hyökkäysten myötä. Lukuisten tuomareiden, poliitikkojen ja poliisiviranomaisten murhien ja pommi-iskujen sarjat saivat aikaa valtion tuhoisan vastareaktion Cosa Nostralle.

Toinen suuntaus on se, joka vähin äänin pyrkii tasoittamaan tietä kohti Cosa Nostran integroitumista liiketoimintajärjestelmään uusilla menetelmillä ja uusilla taidoilla.

Päättävätkö tämä linja ja Messina Denaron kuolema pitkän mafiasotien ja murhaamisen kauden?

– Jatkamme sen ajanjakson tutkimista. Kaikkea ei ole varmistettu, ja päähenkilöiden kuolemien jälkeen (komission päälliköiden päälliköiden ) Totò Riinasta Bernardo Provenzanoon on jättänyt monia ”mustia aukkoja” tutkimatta. Varma tosiasia on, että Cosa Nostran rakenne ei ole enää Tommaso Buscettan kuvaama, toteaa Palermon syyttäjä Maurizio de Lucia.

Hän huomauttaa, että Cosa Nostralle ei ole enää sen toimintaa ohjaavaa komissiota, josta Buscetta kertoi 1980-luvulla ja sen profiili muistuttaa enemmän perheryhmien verkostoa, jolla on vahvat alueelliset juuret. Cosa Nostran mafiaperheet hallitsevat tiettyjä kaupunginosia tai pienempiä paikkakuntia ja perheillä on alueensa nimi, olipa mafiaperheen päällikön sukunimi mikä hyvänsä.

Useampi mafiaperhe läheisiltä alueilta muodostaa suuremman hallintoalueen, jota he kutsuvat nimellä mandamento. Nimitys on vanha, sillä se tunnetaan jo 1870-luvun Palermosta. Mandamentoon kuuluvat perheet valitsivat keskuudestaan edustajansa (capomandamento) Cosa Nostran 1990-luvulle saakka toimineeseen komissioon.

De Lucia huomauttaa, että Messina Denaro itse ei ollut niin juhlittu kummisetä.

– Koska hän ei voinut lunastaa Riinan ja Provenzanon perintöä (eli komission johtoa), hän oli vain Trapanin perheiden johtaja. Hänen hahmonsa oli kuitenkin referenssi eturyhmille, kuten hänen kannattajaverkostoonsa kohdistuneet tutkimukset paljastavat, hän sanoo.

Cosa Nostra pysyy vaarallisena

De Lucia huomauttaa, että tämä ei tarkoita Cosa Nostran vaarallisuuden katoamista, sillä se on tunnettu kyvystään ”syntyä uudelleen”. Tämä on käynyt ilmi mafianvastaisen valiokunnan raporteista.

Jotkut viimeisimmistä tutkimuksista, kuten Cupola 2.0, ovat osoittaneet, että Cosa Nostra ei koskaan hylkää suunnitelmia uudelleenjärjestäytymisestä.

Vuonna 2018 kävi ilmi, että Cosa Nostra suunnitteli komission (Cupola) perustamista uudelleen, mutta viranmaiset saivat vihiä asiasta ja pidättivät useita Palermon korkeita mafiajohtajia.

De Lucia toteaa myös, että mafia on myös laajentanut katseensa kansainväliseen skenaarioon, josta voimme ymmärtää, kuinka pitkälle sen kyky uudistua menee.

Viime vuonna tehty poliisioperaatio toi jälleen esille Sisilian mafiaperheiden vuosisataiset siteet amerikkalaisiin perheisiin, kuten Gambino. Sekin on alkujaan Sisiliasta peräisin.

– Se on merkki siitä, että Cosa Nostra ei aio selviytyä paikallisen rikollisen ilmiön muodossa, de Lucia toteaa.

Takaisin vallan verkostoihin

Asiantuntijoiden mukaan huomisen mafia asettaa tulevaisuutensa sellaisten yksilöiden käsiin, jotka pystyvät liikkumaan laillisen ja laittoman välillä.

Sosiologi Alessandro Dino on todennut, että mafiaperheiden nuoret ”ovat suorittaneet opintoja ja kursseja saadakseen uusien johtajien taitoja”.

Hänen mukaansa huomiota kiinnitetään ”moderniin” linjaan, joka tuo mafian takaisin valtojen verkostoon, joka on kietoutunut politiikan, finanssimaailman, talouden, vapaamuurariuden ja ammattimaailman tärkeiden osien kanssa.

Näissä skenaarioissa viranomaiset yrittävät raottaa verhoa ja määritellä ns. mafiaporvariston roolin, josta syyttäjä de Lucia puhui Messina Denaron pidätyksen jälkeen.

Kaikki viittaa siihen, että mafia tulee kuitenkin jatkossakin toimimaan perinteisillä aloillaan, kuten huumekaupassa ja kiristämisessä.

– Mutta päättäväisesti luodaan järjestelmää, joka muistuttaa yhä enemmän yritystä.

Lähteenä myös: Direzione Investigativa Antimafia, Relazione semestrale luglio-dicembre 2022.

Ennennäkemätön influenssa-aalto – sairaalat romahduspisteessä Italiassa

Italiassa jyllää raju influenssa-aalto, joka koettelee erityisesti Rooman alueen sairaaloita, missä yli 1100 potilasta jonottaa hoitoon.

Euronewsin mukaan italialaissairaaloiden päivystykset ovat kaaoksessa ja romahduksen partaalla. Kiireetöntä hoitoa on lykätty, jotta paikkoja saadaan akuutimmassa tarpeessa oleville ja hoitohenkilökunta huhkii kellon ympäri.

Kuormitus johtuu hengitystieinfektioista, joista eritoten iäkkäät kärsivät. Koronaepidemia on hellittänyt viimeisen viikon aikana, mutta influenssa sekä muut virukset leviävät, sanoi Italian kiireellisestä hoidosta vastaavan Simeun johtaja Fabio de Laco paikallisessa mediassa.

– Yritämme taata terveydenhuollon palvelut, mutta olemme erittäin vaikeassa tilanteessa, de Laco kertoi.

Terveysviranomaisen mukaan joulunalusviikolla influenssan esiintyvyys väestössä nousi Italiassa mittaluokkaan, jollaista aiempien vuosien epidemioissa ei ole nähty.

Tilanne ei toistaiseksi näytä rauhoittumisen merkkejä ja asiantuntijat ovat patistelleet italialaisia ottamaan viimeistään nyt influenssarokotuksen, sillä epidemian huippua odotetaan ensi viikolle kun koulut alkavat.

De Lacon mukaan sairaaloiden resurssit ovat jo valmiiksi niukat, joten ylikuormitukseen ei ole muita ratkaisuja kuin siirtää esimerkiksi kiireettömiä leikkauksia.

Italian pääministeri: Laiton maahanmuutto on terrorismiriski

– Ensimmäistä kertaa lokakuussa laittomien siirtolaisten määrä väheni, tehty työ alkaa kantaa hedelmää. Tunisian kanssa tehdyn sopimuksen ansiosta, vaikka osa poliittisista puolueista on yrittänyt kaikin tavoin sabotoida sitä, Italian pääministeri Giorgia Meloni sanoi keskiviikkona maan senaatille ennen huomista Eurooppa-neuvoston kokousta RAI:n mukaan.

Meloni totesi, että EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on äskettäin lähettänyt neuvostolle kirjeen, jossa hän tunnustaa konkreettiset toimet tähän suuntaan ja ilmoittaa muun muassa välittömistä toimenpiteistä ihmiskaupan oikeudellisen kehyksen ja eurooppalaisen lainvalvontapolitiikan vahvistamiseksi.

– Se on merkittävä sitoumus, jota olemme valmiita tukemaan, pääministeri sanoi.

Meloni totesi tiedustelutietojen vahvistavan, että suurimmat riskit Italialle voivat tulla Balkanin reitiltä.

– Tämä on syy, joka pakotti hallituksen toimimaan ripeästi palauttamalla rajatarkastukset Slovenian kanssa.

Melonin mukaan ”meidän on käsiteltävä riskejä, jotka liittyvät myös usein laittomien maahanmuuttajien radikalisoitumiseen”.

– Valitettavasti terrorismin ja laittoman maahanmuuton välillä voi olla yhteys. Ne, jotka kiistivät tämän mahdollisen yhteyden ja harjoittivat aiemmin epäonnistunutta avoimien ovien politiikkaa, olivat väärässä, pääministeri sanoi.

– Siksi meillä on velvollisuus nostaa varautumistamme, kuten olemme tehneet juutalaisyhteisöjen ja herkkien kohteiden kanssa kaikkialla Italiassa, Meloni sanoi viitaten niin sanottuihin ”yksinäisiin susiin”.

– Ja kuten poliisivoimamme ovat tehneet muutaman viime tunnin aikana, kiitän heitä kaikkien italialaisten puolesta poikkeuksellisesta työstä, jota he tekevät joka päivä kansakunnan palveluksessa tuoden oikeuden eteen joitakin fundamentalisteja, jotka olivat valmiita iskemään milloin tahansa, hän lisäsi.

Sauli Niinistö kiitti: Suomen Nato-jäsenyydellä oli Italian vahva tuki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Italian presidentti Sergio Mattarellan Roomassa maanantaina.

– Puhuimme Venäjän valitettavasta hyökkäyksestä Ukrainaa vastaan sekä lujan ja jatkuvan tuen tarpeesta Kiovalle kaikilta osin, koska tällä tavalla rauhaa puolustetaan, Mattarella korosti Italian yleisradioyhtiö RAI:n mukaan.

– Suomen Nato-jäsenyys oli tärkeä ja toivomme, että myös Ruotsi on pian osa allianssia, hän jatkoi.

Mattarella kertoi, että presidentit keskustelivat myös siitä, miten Euroopan unionia vahvistetaan.

– Unionilla on edessään merkittäviä haasteita, kehittyvä maailma ja näiden haasteiden kohtaamiseksi sillä on oltava riittävät päätöksentekokyvyt. Ollakseen suuri vaikutusvaltainen kokonaisuus, sillä on oltava sisäiset mekanismit, jotka tekevät siitä tehokkaamman, oikea-aikaisempiin päätöksiin pystyvän ja yhtenäisemmän, Mattarella määritteli.

Sauli Niinistö kiitti Italiaa sen nopeasta tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle.

– Suomen Nato-jäsenyydellä oli Italian vahva tuki. Hakemuksen ja todellisen jäsenyyden välisiä ”viiveitä” pelättiin. Meidän on toki katsottava itään, Venäjälle, mutta meillä on kokonaisvaltainen näkökulma Natoon ja Eurooppaan, presidentti totesi.

Niinistö oli samaa mieltä Mattarellan kanssa tarpeesta jatkaa tukea Ukrainalle.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan on osoittanut meille, että Eurooppa voi yhdistyä, hän sanoi.

Sauli Niinistö Italiaan – vierailee myös Naton johtoportaassa

Presidentti Sauli Niinistö käy viralliset keskustelut Italian presidentti Sergio Mattarellan kanssa Quirinalen palatsissa Roomassa maanantaina 23. lokakuuta. Presidenttien välisissä keskusteluissa esillä ovat ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset aiheet sekä Suomen ja Italian kahdenväliset suhteet.

Iltapäivällä Niinistö tapaa Italian pääministeri Giorgia Melonin työlounaalla sekä käy keskustelut Italian senaatin puhemies Ignazio La Russan ja edustajainhuoneen puhemies Lorenzo Fontanan kanssa.

Presidenttiparin ohjelmassa on myös seppeleenlasku tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkille sekä presidentti Mattarellan ja hänen tyttärensä Laura Mattarellan isännöimä illallinen.

Tiistaina 24. lokakuuta presidenttipari matkustaa Napoliin, jossa presidentti Niinistö vierailee Naton yhteisoperaatiojohtoportaassa ja tapaa sen komentajan, amiraali Stuart B. Munschin.

Lisäksi presidenttipari osallistuu presidentti Mattarellan ja Laura Mattarellan isännöimälle lounaalle presidentin virka-asunnolla Villa Roseberyssa.

Presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi Jenni Haukio tutustuu Quirinalen palatsin taidekokoelmaan yhdessä Laura Mattarellan kanssa sekä vierailee Rooman ja Napolin taide- ja kulttuurihistoriallisissa kohteissa.

Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Italiassa Euroopan presidenttien Arraiolos-kokouksessa vuonna 2021. Italian presidentti Mattarella teki valtiovierailun Suomeen vuonna 2017.

Sisilian mafian superpäällikkö peruuttamattomassa koomassa

Paksusuolisyöpään parantumattomasti sairaan Matteo Messina Denaron tila paheni torstaina, kun hän kärsi vakavasta verenvuodosta ja elintärkeät toiminnot alkoivat romahtaa, uutisoi Giornale di Sicilia.

Testamentissaan 61-vuotias mafiajohtaja ilmaisi halunsa, ettei häntä pidettäisi koneellisesti elossa. Lääkärit arvioivat, että hänen loppunsa on lähellä.

Messina Denaro peri Castelvetranon mafiaperheen johdon isältään 1990-luvulla. Hän kohosi nopeasti myös Trapanin provinssin korkemmaksi mafiajohtajaksi ja Cosa Nostran toimintaa ohjaavan komission jäseneksi.

Italian puolisotilaallinen poliisi karabinieerit pidättivät 30 vuoden paon jälkeen Palermossa yksityisklinikalta 16. tammikuuta.

Messina Denaroa on pidetty yhtenä Euroopan vaarallisimmista rikollisista.

Hänen isänsä oli Castelvetranon mafiaperheen päällikkö Francesco ”don Ciccio” Messina Denaro. Hänen veljensä Salvatore ja sisarensa Patrizia päätyivät vankilaan mafian vastaisessa operaatiossa joulukuussa 2013. Vuosien saatossa veljenpojat ja serkut, suuri joukko päällikön siipimiehiä ja pomon kannattajia on päätynyt vankilaan.

Messina Denaro kuuluu entisten päälliköiden päällikköjen Salvatore ”Totò” Riinan ja Bernardo ”don Binnu” Provenzanon mafiasukupolveen.

Messina Denaro loi mafian, joka soluttautui Trapanin talouteen, yrityksiin ja pankkeihin tehdäkseen siitä ns. yrittäjämafian. Tämän vahvistavat miljardien eurojen omaisuustakavarikot, joissa on ollut hänen sormensa pelissä.

”Trapanin mafia on nyt yritysten sisällä, se on itse yritys, johon valittiin poliitikkoja, nykyään se valitsee mafiosoja, joista on määrä tulla poliitikkoja, ja sitä edustavat yrittäjätaidot omaavat mafiosot ja yritysjohtajat”, kirjoitti Giornale di Sicilia viime vuoden kesäkuussa.

Messina Denaro itse kehui, että hän yksin on täyttänyt kokonaisen hautausmaan murhillaan – mukaan lukien vuoden 1993 Cosa Nostran järjestämät pommi-iskut Roomassa, Milanossa ja Firenzessä.

Yhdysvaltain huumevirasto DEA ja liittovaltion poliisi FBI pitävät mafiapomoa yhtenä maailman suurimmista huumekauppiasta. Italiassa hän on ollut sisäministeriön etsityimpien rikollisten listan numero yksi.

Korkeimmassa johdossa yli 20 vuotta

Messina Denaro on kuulunut Cosa Nostran korkeimpaan johtoon yli 20 vuotta ja hän oli mafiajärjestön aiemman päälliköiden päällikön Riinan lempilapsi.

Messina Denaro kuului muun muassa Cosa Nostran toimintaa ohjaavaan komissioon, joka päätti mafianvastaisten tuomareiden Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhista sekä Roomassa, Firenzessä ja Milanossa tehdyistä terrori-iskuista 1990-luvun alussa. Häntä epäillään lisäksi jopa sadasta murhasta joko tekijänä tai toimeksiantajana. Mafiapomo on tuomittiin poissaolevana useisiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Mittavan omaisuutensa Messina Denaro on ansainnut etupäässä huumekaupalla. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI piti häntä yhtenä maailman suurimmista huumekauppiaista.

Hänellä ja Cosa Nostralla on läheiset yhteistyösuhteet Italian muiden voimakkaiden mafiajärjestöjen Calabrian ’ndranghetan ja Campanian maakunnan camorran kanssa. Niin ikään mafiapomolla on ollut liikesuhteet Kolumbian ja Meksikon huumekartellien kanssa.

Italian mafian vastainen virasto (Direzione investigativa antimafia, DIA) takavarikoi Messina Denaron bulvaaniksi epäilyltä liikemieheltä varallisuutta syyskuussa 2013 yli 700 miljoonaa euroa. Liikemies sijoitti superpomon varoja muun muassa kauppaketjuun, kiinteistöihin ja tontteihin.

Vuoden 2013 huhtikuussa niin ikään Messinan Denaron bulvaaniksi epäillyltä liikemieheltä takavarikoitiin omaisuutta 1,3 miljardia euroa. Näitä varoja oli sijoitettu vaihtoehtoisen energiantuotantoon, varsinkin tuulivoimahankkeisiin sekä huomattavaan kiinteistömassaan.

Mafian superpäällikkö: Tunnen itseni kunnian mieheksi

– Tunnen itseni kunniamieheksi muiden silmissä. … En mafiosona. Cosa Nostrasta olen kuullut lehdistä. En halua olla supermies tai ylimielinen, mutta saitte minut kiinni sairauteni takia, sanoi Matteo Messina Denaro ensimmäisessä kuulustelussaan tammikuussa tapahtuneen pidätyksen jälkeen 13. helmikuuta

– En kadu koskaan, hän totesi Giornale di Sicilian mukaan.

Kuulustelussa mafiapäällikkö kiistää syyllistyneensä joukkomurhiin ja huumekauppaan, mutta myönsi olleensa kirjeenvaihdossa Cosa Nostran entisen päälliköiden päällikön Bernardo Provenzanon kanssa.

Italian puolisotilaallinen poliisi karabinieerit pidättivät Messina Denaron 30 vuoden piileskelyn jälkeen Palermossa yksityisklinikalta 16. tammikuuta.

Messina Denaro on syntynyt vuonna 1962. Hänen isänsä oli Castelvetranon mafiaperheen päällikkö Francesco ”don Ciccio” Messina Denaro. Messina Denaro kuuluu entisten päälliköiden päällikköjen Salvatore ”Totò” Riinan ja Bernardo ”don Binnu” Provenzanon mafiasukupolveen. Häntä pidetään myös Trapanin provinssin mafiajohtajana ja kiistattomana edustajana Cosa Nostran toimintaa ohjanneessa komissiossa.

Matteo Messina Denaro loi mafian, joka soluttautui Trapanin talouteen, yrityksiin ja pankkeihin tehdäkseen siitä ns. yrittäjämafian. Tämän vahvistavat miljardien eurojen omaisuustakavarikot, joissa on ollut hänen sormensa pelissä.

”Trapanin mafia on nyt yritysten sisällä, se on itse yritys, johon valittiin poliitikkoja, nykyään se valitsee mafiosoja, joista on määrä tulla poliitikkoja, ja sitä edustavat yrittäjätaidot omaavat mafiosot ja yritysjohtajat”, kirjoitti Giornale di Sicilia viime vuoden kesäkuussa.

Matteo Messina Denaro on itse kehuskellut, että hän yksin on täyttänyt kokonaisen hautausmaan murhillaan – mukaan lukien vuoden 1993 Cosa Nostran järjestämät pommi-iskut Roomassa, Milanossa ja Firenzessä.

Yhdysvaltain huumevirasto DEA ja liittovaltion poliisi FBI pitävät mafiapomoa yhtenä maailman suurimmista huumekauppiasta. Italiassa hän oli sisäministeriön etsityimpien rikollisten listan numero yksi.

Messina Denaro kuului Cosa Nostran korkeimpaan johtoon yli 20 vuotta. Hän kuului muun muassa Cosa Nostran toimintaa ohjaavaan komissioon, joka päätti mafianvastaisten tuomareiden Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhista sekä Roomassa, Firenzessä ja Milanossa tehdyistä terrori-iskuista 1990-luvun alussa.

Häntä epäillään lisäksi jopa sadasta murhasta joko tekijänä tai toimeksiantajana. Mafiapomo on tuomittu poissaolevana useisiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Mittavan omaisuutensa Messina Denaro on ansainnut etupäässä huumekaupalla. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI piti häntä yhtenä maailman suurimmista huumekauppiaista.

Hänellä ja Cosa Nostralla on läheiset yhteistyösuhteet Italian muiden voimakkaiden mafiajärjestöjen Calabrian ’ndranghetan ja Campanian maakunnan camorran kanssa. Niin ikään mafiapomolla on ollut liikesuhteet Kolumbian ja Meksikon huumekartellien kanssa.

Italian mafian vastainen virasto (Direzione investigativa antimafia, DIA) takavarikoi Messina Denaron bulvaaniksi epäilyltä liikemieheltä varallisuutta syyskuussa 2013 yli 700 miljoonaa euroa. Liikemies sijoitti superpomon varoja muun muassa kauppaketjuun, kiinteistöihin ja tontteihin.

Vuoden 2013 huhtikuussa niin ikään Messinan Denaron bulvaaniksi epäillyltä liikemieheltä takavarikoitiin omaisuutta 1,3 miljardia euroa. Näitä varoja oli sijoitettu vaihtoehtoisen energiantuotantoon, varsinkin tuulivoimahankkeisiin sekä huomattavaan kiinteistömassaan.

Jälleen nimensä kaivertaja Colosseumilla – uhkaa jopa vankeus ja 15000 euron sakko

Sveitsiläinen 17-vuotias turisti tavattiin itseteossa kaivertamassa nimikirjaimensa Colosseumiin. Touhun ikuisti puhelimellaan italialainen turistiopas, joka hälytti Colosseumin arkeologisen puiston valvonnan, joka puolestaan kutsui paikalle karabinieerit, kertoo sanomalehti La Repubblica.

Perheensä kanssa Roomassa lomailevasta alaikäisestä ilmoitettiin sen jälkeen, kun hänet vietiin karabinieeriasemalle Piazza Venezialla ja hänestä tehtiin rikosilmoitus kulttuuriomaisuuden turmelemisesta.

Neitosen on vastattava syytteeseen kaupungin poliisiasetuksen rikkomisesta, joka kieltää muun muassa tahraamisen ja piirtämisen tai teosta vaarantaa Rooman taiteellisen, historiallisen ja monumentaalisen perinnön.

Teosta voi saada jopa 2-5 vuotta vankeutta ja 15 000 euron sakon.

Vain muutama viikko sitten tapahtui toinen vastaava tapaus. Tuolloin kyseessä oli englantilainen 26-vuotias mies.

 

Italian nelinkertainen pääministeri Silvio Berlusconi on kuollut

Pääministeri Giorgia Melonin hallituksessa istuvan Forza Italian puheenjohtaja ja mediayhtiö Mediasetin perustaja Silvio Berlusconi oli kuolleessaan 86-vuotias.

Hän palasi San Raffaelen sairaalaan viime perjantaina pitkän, aiemmin 45 päivää kestäneen sairaalahoidon jälkeen.

Sanomalehti Corriere della Seran mukaan maanantaina aamulla hänen veljensä Paolo ja hänen lapsensa olivat kiiruhtaneet sairaalaan.

Berlusconi perusti Fininvest-yhtiön vuonna 1975, mikä tasoitti tietä hänen tulevalle televisio- ja rahoitusimperiumille, joka teki hänestä yhden maailman rikkaimmista miehistä. Berlusconin luomat televisioasemat hallitsivat Italian televisiota 1980-luvun loppuun mennessä.

Hän hankki omistukseensa myös tavarataloja, elokuvateattereita ja julkaisuyhtiöitä, muun muassa Mondadorin, joka hallitsi 40 prosenttia Italian lehtimarkkinoista.

Forbes-talouslehden mukaan Berlusconi oli vuonna 2005 Italian rikkain ja koko maailman 25. rikkain henkilö yli kymmenen miljardin euron omaisuudellaan.

Hän myös johti pääministerinä neljää hallitusta yhdeksän vuoden ajan vuosina vuosina 1994–1995, 2001–2006 ja 2008–2011. Vuonna 2019 Berlusconi valittiin Euroopan parlamenttiin ja vuonna 2022 Italian senaattiin.

Berlusconi omisti myös vuonna 1899 perustetun AC Milanin jalkapallojoukkueen ja nosti sen B-sarjasta viiteen Mestarien liigan voittoon ja kahdeksaan Italian mestaruuteen. Miljardööri omisti joukkueen 1986-2017.

Berlusconin uraa tahrasivat useat syytökset mafiayhteyksistä ja korruptiosta sekä ajoittain railakas yksityiselämä, joista tunnetuin lienee ns. Bunga bunga -skandaali.

Kansanedustaja Italian tulva-alueella – tie sortui edestä

Kokoomuksen vastavalittu kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä kertoo Facebookissa viimeviikkoisesta Italian-matkastaan, joka osui maan pahimmalle tulva-alueelle. Koillis-Italiassa sijaitsevan Emilia Romagnan asukkaista vähintään 14 on kuollut ja yli 36 000 joutunut jättämään kotinsa tulvien vuoksi.

Aalto-Setälä kuvaa matkansa alun muuttuneen tulvien vuoksi katastrofielokuvaksi.

– Massiivinen vesimäärä huuhtoi tuhansia taloja ja autoja mukanaan, kymmeniä tuhansia alettiin evakuoida eikä viranomaiset tienneet kriisin alussa mihin ihmisiä ohjata ja mitä tehdä, hän kirjoittaa.

Aalto-Setälä ehti hakea nuorimman poikansa Faenzan kaupungista, jonne tämän juna pysähtyi tulvan takia. Tämän jälkeen kaupungin sähköt katkesivat ja tulvavesi nousi kaduille.

Kokoomusedustajan seurue joutui etsimään tuntien ajan reittiä ulos tulva-alueelta.

– Emme päässeet moottoritielle takaisin, koska rampit olivat veden varassa, hän toteaa.

Aalto-Setälä kertoo matkansa vaarallisimman hetken tulleen vastaan, kun veden peitossa ollut tie sortui hänen seurueensa edestä.

– Edellä ajava kuorma-auto kaatui virtaavaan veteen. Kuljettaja pääsi ulos omin avuin ja me viimeisenä yli.

Italiassa satoi viime viikon alussa lähes puoli metriä vettä vain 36 tunnin aikana. Tämä vastaa puolen vuoden sademäärää. Tämän johdosta yli 20 jokea tulvi Koillis-Italiassa. Tulvia on kuvattu pahimmiksi sataan vuoteen.

Italiassa uhkaa penne-, spaghetti- ja makaronilakko

Pastan hinta laskee pian, vakuuttaa hintavalvoja. Se on parempi, kuluttajajärjestöt vastaavat, sillä muuten tulee penne-, spaghetti- ja makaronilakko.

– Pastan kustannusten odotetaan laskevan merkittävästi lähiaikoina ja valvonta jatkuu kuluttajien suojelemiseksi, totesi kulutajahintojen valvontaviranomainen Benedetto Mineo sanomalehti La Repubblican mukaan.

Mineo asettama komitea tarkasteli pastan hintakehitystä, joka Italian tilastokeskus ISTATin mukaan nousi maaliskuussa 17,5 prosenttia ja huhtikuussa ja 16,5 prosenttia.

Komitean raportin mukaan viimeisimmät hintatutkimukset osoittavat jo ensimmäisiä, vaikkakin heikkoja, merkkejä hinnan laskusta, mikä on merkki siitä, että lähikuukausina pastan hinta voi laskea huomattavasti.

Pastaa tuottavien yritysten mukaan raaka-aineiden (durumvehnä ja mannasuurimot) ja energian hintadynamiikka on merkittävästi alhaisemmalla tasolla kuin viime vuonna ja nämä alennukset heijastuvat pastan kuluttajahintoihin.

Kuluttajajärjestöjen mukaan pienet signaalit eivät riitä. Torstaina kuluttajajärjestö UNC vaati hinnan ”romauttamista” eikä ”pientä pudotusta”.

Yhdistyksen mukaan huhtikuun 2022 hintaennätyksen jälkeen, jolloin EU:n ulkopuolisista maista tuleva durumvehnä maksoi 642,50 euroa tonnilta, hinnat putosivat kuukaudesta toiseen ja huhtikuussa 2023 tonnin hinta oli 421,42 euroa. Italialaisen durumvehnän hinta oli 364,50 euroa. Kilon pastapaketin hinta on muutaman sentin yli yhden euron, nyt hinta on kivunnut 2,3 euroon.

– Lyhyesti sanottuna ei ole tekosyitä. Hintojen on laskettava, vaatii UNC.

– Floppi! Kuten pelkäsimme, pastan hintoja käsittelevän nopean komitean kokous ei tuottanut mitään konkreettista meneillään olevaa spekulaatiota vastaan, vaan vain sanoja, sanoja, sanoja, totesi UNC:n puheenjohtaja Massimiliano Dona.

Italian kerrotaan toimittaneen Ukrainalle 60 panssarihaupitsia

Kahtakymmentä haupitsia kuljettava juna on kuvattu Udinessa kolme päivää sitten.

Haupitsit otettiin pois Italian varastoista ja modernisoitiin ennen lähettämistä. Sanomalehti La Repubblican mukaan Ukrainalle olisi toimitettu näitä 60 kappaletta.

M109 on yhdysvaltalainen panssarihaupitsi, joka on ollut laajalti käytössä Nato-maissa ja muissa Yhdysvaltain liittolaismaissa.

M109-panssarihaupitsin kehittelytyöt aloitettiin vuonna 1952 ja tuotanto alkoi vuonna 1962. Haupitsiin on tehty suuri määrä päivityksiä ja modernisointeja. Nämä pidensivät asetyypin käyttöikää. Pääase on 155 millimetrin haupitsi. Tukiaseena on 12,7 millimetrin konekivääri, jota voidaan käyttää ilmatorjuntaan.

Italia allekirjoitti kahdeksan miljardin dollarin kaasusopimuksen Libyan kanssa

Italian pääministeri Giorgia Meloni vieraili eilen Libyan pääkaupunki Tripolissa, jossa hän Euronewsin tietojen mukaan keskusteli hallitusten virkamiesten kanssa energia- ja maahanmuuttokysymyksistä.

Vierailun aikana maat allekirjoittivat kahdeksan miljardin dollarin arvoisen kaasusopimuksen. Sopimuksen sisältöön kuuluu kahden offshore-kaasukentän kehittäminen Libyan pohjoispuolelle, josta Italian valtion energiayhtiön (ENI) toimitusjohtaja Claudio Descalzin mukaan kaasun pumppaaminen voitaisiin aloittaa vuonna 2026.

Pääministeri Melonin mukaan kyseessä on ”merkittävä ja historiallinen sopimus”, joka auttaa Libyaa vaurastumaan ja Eurooppaa irrottautumaan riippuvuudesta Venäjään.

Aiemmin tällä viikolla Italian pääministeri vieraili Algeriassa, josta on tullut Italian suurin energiantoimittaja Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

Italialta kuudes sotilasapupaketti – mukana ohjusjärjestelmiä

Varapääministeri, ulkoministeri Antonio Tajani toteaa Italy 24 Newsin mukaan, että ”Italia tukee kaikkia mahdollisia polkuja oikeudenmukaisen rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa, mikä tarkoittaa Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta”.

– Mutta sillä välin Venäjän hyökkäykset jatkuvat julmina ja mielivaltaisina. Yleisellä tasolla konfliktin maailmanlaajuiset seuraukset, erityisesti elintarvike- ja energiavarmuuden kannalta, ovat edelleen raskaita. Konfliktin on päätyttävä mahdollisimman pian, mutta … meidän on tehtävä kaikkemme auttaaksemme tätä kansakuntaa sen itsenäisyystaistelussa, Tajani sanoi.

Hän toteaa, että Italia on jo toimittanut Ukrainalle viisi puolustusalan avustuspakettia, joiden hinta on miljardi euroa.

– Valmisteilla on kuudes paketti, joka sisältää ilmapuolustusjärjestelmiä. Ulkoministeri (Dmytro) Kuleba kiitti tuesta, ja toistin, että tuki jatkuu. Viimeistelemme (ilmapuolustusjärjestelmä) Samp-T:n lähettämistä yhteistyössä Ranskan kanssa ja on muita toimia, joiden parissa työskentelemme luottamuksellisesti.

Tajani toteaa, että nykyisessä vaiheessa hallitsee epävarmuus konfliktin lopputuloksesta, mikä ei suosi osapuolten välistä vakavaa neuvottelua.

– Logistiset ja sotilaalliset toimitustarpeet ovat yhä enemmän keskeinen tekijä sekä Kiovassa että Moskovassa. Yhtenäisyys päämäärän suhteen ja maksimaalinen yhteistyö kansainvälisten kumppaneiden kanssa ovat olennaisia; tässä vaiheessa enemmän kuin koskaan.

Sisilian mafian superjohtaja pidätetty – paossa 30 vuotta

Italian puolisotilaallinen poliisi karabinieerit pidättivät 30 vuoden paon jälkeen Palermossa yksityisklinikalta maanantaina, kertovat italialaiset tiedotusvälineet.

Sisilian mafian Cosa Nostran ”viimeistä kummisetää” Matteo Messina Denaroa on pidetty yhtenä Euroopan vaarallisimmista rikollisista.

Messina Denaro on syntynyt vuonna 1962. Hänen isänsä oli Castelvetranon mafiaperheen päällikkö Francesco ”don Ciccio” Messina Denaro. Hänen veljensä Salvatore ja sisarensa Patrizia päätyivät vankilaan mafian vastaisessa operaatiossa joulukuussa 2013. Vuosien saatossa veljenpojat ja serkut, suuri joukko päällikön siipimiehiä ja pomon kannattajia on päätynyt vankilaan.

Matteo Messina Denaro kuuluu entisten päälliköiden päällikköjen Salvatore ”Totò” Riinan ja Bernardo ”don Binnu” Provenzanon mafiasukupolveen. Häntä pidetään myös Trapanin provinssin mafiajohtajana ja kiistattomana edustajana Cosa Nostran toimintaa ohjanneessa komissiossa.

Matteo Messina Denaro loi mafian, joka soluttautui Trapanin talouteen, yrityksiin ja pankkeihin tehdäkseen siitä ns. yrittäjämafian. Tämän vahvistavat miljardien eurojen omaisuustakavarikot, joissa on ollut hänen sormensa pelissä.

”Trapanin mafia on nyt yritysten sisällä, se on itse yritys, johon valittiin poliitikkoja, nykyään se valitsee mafiosoja, joista on määrä tulla poliitikkoja, ja sitä edustavat yrittäjätaidot omaavat mafiosot ja yritysjohtajat”, kirjoitti Giornale di Sicilia viime vuoden kesäkuussa.

Jopa entinen päälliköiden päällikkö Totò Riina syytti vankilassa salaa äänitetyissä keskusteluissa entistä lempilastaan Messina Denaroa Cosa Nostran hylkäämisestä ja omien intressiensä ajamisesta.

Giuseppe Tilotta, jonka epäillään kuuluneen Trapanin mafiaan, ilmaisi asian elokuussa 2015.

– Mitä v….a hän tekee? Tarkoitan, he (poliisit) pidättävät veljesi, sisaresi, lankosi etkä tee mitään? Mikä sekasotku! Olen sitä mieltä, että jonain päivänä, ellei hän ole jo tehnyt niin, hän jää eläkkeelle … ja muut menevät tekemään asioita hänen nimissään, kun hän ei enää ole täällä.

Matteo Messina Denaro on itse kehunut, että hän yksin on täyttänyt kokonaisen hautausmaan murhillaan – mukaan lukien vuoden 1993 Cosa Nostran järjestämät pommi-iskut Roomassa, Milanossa ja Firenzessä.

Yhdysvaltain huumevirasto DEA ja liittovaltion poliisi FBI pitävät mafiapomoa yhtenä maailman suurimmista huumekauppiasta. Italiassa hän on ollut sisäministeriön etsityimpien rikollisten listan numero yksi.

Cosa Nostrassa Matteo Messina Denaroa kunnioitettiin lähes jumalana. Eräässä poliisin mafian vastaisessa operaatiossa yksi pidätetyistä oli kertonut salakuunnellussa puhelinkeskustelussa, että hän oli valmis jättämään vaimonsa ja lapsensa kunnioittaakseen ja auttaakseen piileskelevää mafiapomoa.

Korkeimassa johdossa yli 20 vuotta

Messina Denaro on kuulunut Cosa Nostran korkeimpaan johtoon yli 20 vuotta ja hän oli mafiajärjestön aiemman päälliköiden päällikön Riinan lempilapsi.

Messina Denaro kuului muun muassa Cosa Nostran toimintaa ohjaavaan komissioon, joka päätti mafianvastaisten tuomareiden Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhista sekä Roomassa, Firenzessä ja Milanossa tehdyistä terrori-iskuista 1990-luvun alussa. Häntä epäillään lisäksi jopa sadasta murhasta joko tekijänä tai toimeksiantajana. Mafiapomo on tuomittu poissaolevana useisiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Mittavan omaisuutensa Messina Denaro on ansainnut etupäässä huumekaupalla. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI piti häntä yhtenä maailman suurimmista huumekauppiaista.

Hänellä ja Cosa Nostralla on läheiset yhteistyösuhteet Italian muiden voimakkaiden mafiajärjestöjen Calabrian ’ndranghetan ja Campanian maakunnan camorran kanssa. Niin ikään mafiapomolla on ollut liikesuhteet Kolumbian ja Meksikon huumekartellien kanssa.

Italian mafian vastainen virasto (Direzione investigativa antimafia, DIA) takavarikoi Messina Denaron bulvaaniksi epäilyltä liikemieheltä varallisuutta syyskuussa 2013 yli 700 miljoonaa euroa. Liikemies sijoitti superpomon varoja muun muassa kauppaketjuun, kiinteistöihin ja tontteihin.

Vuoden 2013 huhtikuussa niin ikään Messinan Denaron bulvaaniksi epäillyltä liikemieheltä takavarikoitiin omaisuutta 1,3 miljardia euroa. Näitä varoja oli sijoitettu vaihtoehtoisen energiantuotantoon, varsinkin tuulivoimahankkeisiin sekä huomattavaan kiinteistömassaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)