Verkkouutiset

Italia

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tällainen on fasistiksikin maalattu Giorgia Meloni

Nyt 47-vuotias Giorgia Meloni aloitti poliittisen uransa 15-vuotiaana, kun hän liittyi Fronte della gioventùn jäseneksi. Fronte della gioventù oli Italian sosiaalisen liikkeen (MSI) nuorisojärjestö. Puolueen perustivat entiset diktaattori Benito Mussolinin kannattajat vuonna 1946 ja se nostalgisoi Mussolinin fasistista hallintoa.

Jo 1940-luvun lopulla MSI otti etäisyyttä fasismiin. Puheenjohtaja Giorgio Almiranten tavoitteena oli antaa puolueesta moderni kuva ja välttää pelkkään fasismin ajan nostalgisointia. Hänen aloitteestaan MSI vältti fasistisen symboliikan käyttöä, sillä Italian perustuslaki kielsi fasistiset puolueet. Puolueen suhtautuminen fasistiseen menneisyyteen kuitenkin vaihteli.

Puolueen alkuperäisessä aatteessa keskeisiä teemoja olivat kommunismin vastustaminen, isänmaallisuus ja kansankunnan elinvoiman puolustaminen. MSI pidettiin oppositiossa aina vuoteen 1994, jolloin se pääsi Silvio Berlusconin hallitukseen.

MSI lakkautettiin vuonna 1995 ja sen pohjalle perusteettiin Kansallinen liitto (Alleanza Nazionale) Gianfranco Finin johdolla. Uusi puolue otti selkeästi etäisyyttä uusfasistiseen perintöönsä ja Fini irtisanoutui kaikenlaisista diktatuureista. Puolue lakkautti itsensä vuonna 2009 liittyäkseen Popolo della Libertà -puolueeseen Berlusconin Forza Italian kanssa.

Meloni oli muun muassa MSI:n nuorisotoiminnan sihteeri. Vuonna 2006 hänet valittiin Italian edustajainhuoneeseen. Vuonna 2012 hän perusti nykyisen puolustusministeri Guido Crosetton kanssa Fratelli d’Italia -puolueen (Italian veljet). Melonista tuli sen puheenjohtaja vuonna 2014.  Tästä alkoi hänen tiensä Italian politiikan huipulle. Vuoden 2022 vaaleissa puolue otti voiton ja Melonista tuli Italian historian ensimmäinen naispääministeri.

”Mussolini oli hyvä poliitikko”

Università degli Studi di Milanon professori ja politiikan strategi Marco Cacciotto muistuttaa, että sen jälkeen kun Melonista tuli pääministeri, hänen aiemmat lausuntonsa muun muassa Mussolinista kaivettiin esiin, esimerkiksi vuodelta 1996.

– Hän oli tuolloin sanonut, että ”Mussolini oli hyvä poliitikko. Kaiken mitä hän teki, hän teki Italian hyväksi. Meillä ei ole ollut muita hänen kaltaisiaan poliitikkoja viimeiseen 50 vuoteen.” Seuraavina vuosina Meloni etääntyi fasismista, mutta ei ole koskaan julistautunut olevansa antifasistinen, huomauttaa Cacciotto.

Hänen mukaansa on kiistatonta, ”että sekä hän johtajana että hänen puolueensa ovat ottaneet polun muuttua konservatiiviseksi puolueeksi aikaisemmin paljon radikaalimmasta asemasta, vaikka harmaita alueita suhteissa, kuten Viktor Orbaniin ja Marine Le Peniin kanssa säilyykin”.

– Viime vaaleihin asti, jolloin siitä tuli Italian suurin puolue, Fratelli d’Italia oli aina pysynyt oppositiossa sekä keskustavasemmistohallituksissa – kuten Enrico Lettan tai Giuseppe Conten toisen hallituksen aikana – että oikeistolaisissa hallituksissa, kuten ensimmäisessä Conten hallituksessa, joka perustui Viiden tähden liikkeen ja Legan muodostamaan liittoumaan, Cacciotto toteaa.

Hänen mukaansa muuttuminen hallituspuolueeksi merkitsi maahanmuuttoa vastustavista radikaaleista sävyistä luopumista sekä EU:n ja Yhdysvaltain vastaisista kannoista.

– Nyt puolueen kanta on jyrkästi atlantistinen, mutta konservatiivisia ja liberaaleja edustajia esiintyy rinnakkain sellaisten edustajien kanssa, jotka aiheuttavat pääministerille vaikeuksia rasistisilla ja nostalgisilla puheillaan fasismista, Cacciotto kertoo.

Kolme suurta uudistusta

Cacciotton mukaan Melonin hallitus joutuu nyt kohtaamaan kolme suurta uudistusta (oikeuslaitos, pääministerin asema, autonomia), jotka voivat asettaa liittouman vakauden koetukselle ja ennen kaikkea antaa eri oppositiopuolueille mahdollisuuden yhdistyä.

– Jokaisella hallituksen kolmella enemmistöpuolueella on päämääränään yksi näistä kolmesta uudistuksesta. Oikeuslaitoksen uudistaminen ja toimeenpanovallan vahvistaminen ovat olleet toistuva teema 1980-luvulta lähtien.

– Tämä ehdotus jättää joitakin epäilyjä institutionaalisten henkilöiden ja tasavallan presidentin oikeuksien välisestä tasapainosta. Nähtäväksi jää, kuinka paljon Giorgia Meloni haluaa keskittyä tähän asiaan tietäen, että perustuslakiuudistuksia koskeva kansanäänestys maksoi kaksi kovaa tappiota ensin Silvio Berlusconille ja sitten Matteo Renzille, Cacciotto jatkaa.

Hänen mukaansa eurooppalaisessa kontekstissa suhdetta Marine Le Peniin tavoittelee enemmän infrastruktuuri- ja liikenneministeri Matteo Salvinin johtama Lega, joka korostaa asemaansa politiikan oikealla laidalla.

– Uskon, että Giorgia Meloni jatkaa siirtymistään kohti konservatiivista ajattelua halveksimatta silmäniskuja Kansallisen liittouman kaltaisille muodostelmille, jottei menettäisi osia äänestäjistä Legan suuntaan.

– Uskon, että Meloni haluaa pelata kaikki korttinsa ollakseen ratkaiseva hahmo Euroopassa ja korostaa vuoropuhelua maltillisempien voimien kanssa, Cacciotto arvioi.

Italia toimittamassa Ukrainalle pitkän matkan Storm Shadow-ohjuksia

Storm Shadow-risteilyohjukset voivat iskeä kohteisiin 300 kilometrin etäisyydelle Venäjän maaperällä, kertoo Euromaidanpress italialaislehti Il Fatto Quotidianoon viitaten.

Kyseessä on Italian yhdeksäs asepaketti, jonka puolustusministeri Guido Crosetto esittelee parlamentille kuun loppuun mennessä. Se on määrä toimittaa kesäkuun loppuun mennessä.

Italian puolustusministeriö ei ole vielä kommentoinut tietoa. Maan tiedotusvälineiden mukaan Italialla on 200 Storm Shadow -ohjusta, joita se on hankkinut vuodesta 1999 lähtien.

Samassa paketissa Italia aikoo toimittaa SAMP/T-ilmapuolustusjärjestelmän Ukrainalle, ulkoministeri Antonio Tajani ilmoitti kesäkuun alussa. SAMP/T on ainoa eurooppalainen järjestelmä, joka pystyy torjumaan ballistisia ohjuksia.

Aiemmin Italian hallitus kertoi, että se valmistelee Ukrainalle 140 miljoonan euron talousapupakettia maan infrastruktuurin jälleenrakentamiseen.

Italialta uusi apupaketti Ukrainalle – mukana Samp-T

– Olen samaa mieltä (Ukrainan ulkoministeri) Dmytro Kuleban kanssa, kun hän sanoo, että Ukrainan jälleenrakennuksen ensimmäinen strategia on suojella infrastruktuuria ja rakennuksia ilmapuolustuksella. Siksi haluan ilmoittaa, että Italia on valmis lähettämään uuden apupaketin Ukrainalle, Italian ulkoministeri Antonio Tajani sanoi Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa Berliinissä tiistaina.

– Voin ilmoittaa uudesta avustuspaketista Ukrainalle. 140 miljoonaa euroa aloitteisiin infrastruktuurin, terveydenhuollon, humanitaarisen sektorin, maatalouden, miinanraivauksen aloille. Se on Italian hallituksen viimeisin päätös, Tajani sanoi La Repubblican mukaan.

Paketissa on mukana Samp-T-ilmapuolustusjärjestelmä. Aiemmin Ranska ja Italia toimittivat Ukrainalle yhdessä SAMP-T-järjestelmän viime vuonna.

SAMP-T tunnetaan myös nimellä MAMBA, joka on ranskalais-italialainen ohjusjärjestelmä. Se voi seurata kymmeniä maaleja ja torjua kymmenen kohdetta kerralla. Se on ainoa Euroopassa valmistettu järjestelmä, joka voi torjua ballistisia ohjuksia.

Myös Saksa on toimittamassa Ukrainalle pian lisää ilmapuolustusta ja on toivonut, että muut maat liittyvät Saksan aloitteeseen.

Italian ministeri Emmanuel Macronille: Laita kypärä päähän ja mene taistelemaan Ukrainaan

Italian varapääministeri, liikenne- ja infrastruktuuriministeri Matteo Salvini on jälleen höykyttänyt Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ehdotusta, jonka mukaan länsimaiden tulisi olla valmiita lähettämään joukkoja Ukrainaan, uutisoi The Kyiv Post.

Salvini on useiden kuukausien ajan ennen tämän viikon EU-vaaleja syyttänyt Macronia Euroopan ja maailman vaarantamisesta ajatuksillaan lähettää länsimaisia maajoukkoja Ukraina.

Viimeisimmässä puheessaan Barissa tiistaina vaalitilaisuudessa Salvini sanoi YouTubessa julkaistussa videossa: ”Antaa Macronin puhua sodasta. Mutta sanon sen ikään kuin hän olisi täällä tänä iltana: Macron, haluatko mennä sotaan? Pue sitten kypärä päähän ja mene Ukrainaan. Me haluamme elää rauhassa.”

Aiemmin kesäkuussa oikeistolaista Lega-puoluetta edustava Salvini syytti Macronia ”sodanlietsonnasta” oikeistolaisten ja kansallismielisten Euroopan johtajien kokouksessa Roomassa.

– Uskon, että presidentti Macron … edustaa vaaraa maallemme ja mantereellemme.

Vaikka hallituskumppanit Salvini ja pääministeri Giorgia Meloni ovat tukeneet aseiden lähettämistä Ukrainalle, he vastustavat Nato-joukkojen lähettämistä Ukrainaan.

Italia aikeissa lähettää Ukrainalle toisen SAMP/T-ohjuspatterin

Italian ulkoministeri Antonio Tajani sanoi The Kyiv Independentin mukaan, että se on ”ilmapuolustusväline, jota Ukraina pyysi meiltä”. Hän ei kuitenkaan kertonut, milloin järjestelmä saapuu Ukrainaan.

Ukraina on pyytänyt kansainvälisiä kumppaneita lisäämään ilmapuolustusta Venäjän energiainfrastruktuuriin kohdistuneiden iskujen lisääntymisen vuoksi maaliskuusta lähtien ja tuhoisten ilmahyökkäysten seurauksena Harkovan alueella.

Aiemmin Ranska ja Italia toimittivat Ukrainalle yhdessä SAMP/T-järjestelmän viime vuonna.

Luovutettava SAMP/T-järjestelmä on tällä hetkellä Kuwaitissa, mutta se on määrä palauttaa pian takaisin Italiaan.

Viime kuussa G7-maat lupasivat vahvistaa Ukrainan ilmapuolustusvalmiuksia suojellakseen siviilejä ja kriittistä infrastruktuuria Venäjän iskuilta.

Aiemmin tänä vuonna Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan tehdyt hyökkäykset tuhosivat useita lämpövoimaloita eri puolilla maata, mukaan lukien tärkein Trypillian voimalaitoksen, joka on Kiovan, Zitomyrin ja Tšerkassyn alueiden tärkein sähköntuottaja.

SAMP/T tunnetaan myös nimellä MAMBA, joka on ranskalais-italialainen ohjusjärjestelmä. Se voi seurata kymmeniä maaleja ja torjua kymmenen kohdetta kerralla. SAMP/T on ainoa Euroopassa valmistettu järjestelmä, joka voi torjua ballistisia ohjuksia.

Venäjä eurooppalaispankin kimpussa

Venäjä on takavarikoinut italialaisen Unicredit pankin omaisuutta 463 miljoonan euron edestä, kertoo Financial Times. Pietarilaisen tuomioistuimen päätöksen juuret johtavat Euroopan unionin Venäjälle asettamiin pakotteisiin. Unicredit on Italian suurin pankki.

Saksalaisen Linde-yhtiön sodan myötä kariutunut hanke kaasunkäsittelylaitoksesta on osittain Unicreditin takaama. Linde teki sopimuksen Venäjän energiajätti Gazpromin alaisen tytäryhtiön, Ruskhimalliancen, kanssa heinäkuussa 2021.

Kun hanke laitettiin jäihin EU:n pakotteiden myötä, Ruskhimalliance nosti kanteen takaajana toiminutta Unicreditiä vastaan. Tuoreen päätöksen mukaan Venäjä on määrännyt pankin varoja takavarikoitavaksi.

Muut Lindenin taanneet pankit, kuten Deutsche Bank, ovat vetäytyneet Venäjältä ja kieltäytyneet korvausten suorittamisesta.  Syyksi on annettu EU:n asettamat pakotteet. Venäjän takavarikoimat varat vastaavat FT:n lähteiden mukaan 4,5 prosenttia italialaispankin kokonaisvaroista.

Lehti kertoo, että Italian ulkoministeri Antonio Tajani on kutsunut kokouksen, jossa asiasta on tarkoitus keskustella tarkemmin.

Suurskandaali Italiassa – Ligurian kuvernööri pidätetty ja taustalla on Sisilian mafia

Tämä osa Genovan alueen mafian vastaisen paikallisviraston (DDA) ja finanssipoliisin tutkintaa. Myös Giovanni Totin kabinettipäällikkö ja oikea käsi Matteo Cozzani on kotiarestissa. Hänelle syytös on vaalikorruptio, jota pahentaa Sisilian mafiajärjestö Cosa Nostran toiminnan edistäminen.

Syytöksen mukaan hän olisi erityisesti edistänyt Caltanissettan maakunnassa Riesin alueella sijaitsevan Cammaratan mafiaperheen etuja Pohjois-Italian Genovassa.

Tutkimusten mukaan poliitikot olisivat antaneet lupauksia työpaikoista ja paremmista asunnoista vastineeksi Genovan Riesi-yhteisöön kuuluvien äänistä.

Selvitysten perusteella vähintään 400 äänestäjää olisi äänestänyt Totin listaa ja Stefano Anzalonea ja eräitä muita ehdokkaita, kertoo Giornale di Sicilia.

Cosa Nostraan sidoksissa oleva Riesin Cammaratan mafiaperhe on yksi Sisilian häikäilemättömimmistä, vaarallisimmista ja voimakkaimmista.

Perheen päällikkö on Pino Cammarata sekä hänen veljensä Vincenzo ja Francesco, jotka kaikki istuvat elinkautista tuomiota. Niin sanotut ”hirvittävät veljekset” ovat hoitaneet laitonta toimintaa alueella vuosikymmeniä ja ovat syyllistyneet raskaisiin rikoksiin.

Kotiarestissa on myös kolmen pomon sisar, 70-vuotias Maria Catena, jota sanotaan ”rouva Cosa Nostraksi”. Vain muutama kuukausi sitten hänet tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen kuulumisesta mafiaan ja kiristyksestä.

Kolmen veljen pidätyksen jälkeen hän oli tutkijoiden mukaan se, joka johti ”perheyritystä”. Cammaratan mafiaperhe oli yksi Caltanissettan 1990-luvulla puhjenneen Stiddari-mafiajärjestöä vastaan käydyn sodan päätekijöistä.

Cammarata hallitsi aluetta vuosia, mutta useita vuosia kestäneen väkivaltaisen sodan jälkeen se kärsi myös kovia iskuja valtiovallan taholta. Paetakseen vangitsemisia tai tulevansa surmatuksi mafiasodassa, monet Cmmaratan perheen tytäryhtiöt ja ns. kunniamiehet eli mafiosot siirtyivät Riesistä jatkamaan laitonta liiketoimintaansa Pohjois-Italiaan, eritoten tärkeään satamakaupunki Genovaan.

Italian kenraali: Armeijaa on vahvistettava ja kiireesti

– Italiasta on tultava kansakunta, jolla on todellinen ja uskottava pelotekyky, sanoo kenraali, pääesikunnan päällikkö Carmine Masiello Corriere della Serassa.

Kenraalin mukaan nykyistä armeijaa on tarkasteltava eri näkökulmista.

– Skenaariot ja uhat ovat muuttuneet, ja siksi tarpeet ovat muuttuneet, ei vain meidän, vaan myös muiden Nato-maiden tarpeet. Ennen kaikkea keskeisiä asejärjestelmiä on tarkistettava, välineitä vahvistettava, mutta myös rakenteita, koulutusjärjestelmiä ja käyttötapoja on mukautettava uudelleen.

– Se on pohjimmiltaan innovointia kaikilla osa-alueilla, jossa teknologia on ratkaiseva tekijä. Mutta teknologia on edelleen keino, ei päämäärä. Ja meidän on kiirehdittävä ja tehtävä se, koska emme tiedä, mitä tapahtuu, Masiello jatkaa.

Hänen mukaansa ”vaikka politiikka ja diplomatia tekevät työnsä, meidän on sitouduttava olemaan valmiita toivoen, ettei meidän tarvitse koskaan ryhtyä toimiin”.

– Tästä syystä Italiasta on tultava kansakunta, jolla on todellinen ja uskottava pelotekyky.

Kenraalin mukaan kiireellisimpiä hankittavia teknologioita ”ovat varmasti ne, jotka keskittyvät kyberneettiseen alueeseen liittyvien kykyjen yhdistämiseen ja sähkömagneettisen hallintaan, jotta yksikkömme voidaan suojata kolmannesta ulottuvuudesta tulevalta uhalta eli älykkäiltä lennokeilta ja ammuksilta”.

– Ajattelen myös kansallisen alueemme ilmapuolustusta, jonka olemme äskettäin nähneet Israelin toteuttavan käytännössä, Masiello sanoo viitaten Iranin iskujen torjuntaan viime kuussa.

Masiello toteaa, että nämä ovat suuren kriisin vuosia ja on parempi valmistautua.

– Toistaiseksi (Italialla) ei ole riittävästi voimia. Kaksi sotaskenaariota – Ukraina ja Gazan – opettavat meille, että massaa tarvitaan, koska voimat kuluvat ja niitä on uudistettava. Ongelma, joka voidaan ratkaista vaatimattomalla yksittäisten asevoimien koon kasvattamisella. Tarvitaan vähintään 10 000 sotilasta lisää.

Italian armeijassa on noin 167 000 sotilasta. Jos mukaan lasketaan puolustusministeriön alainen Carabinieri-sotilaspoliisivoimat ja valtiovarainministeriön alainen Guardia di Finanza, määrä nousee 340 000:een henkilöön.

Vladimir Putin kaappasi yhtiön – Italia päätti heti ohjuksista Ukrainalle

Britannian puolustusministeri Grant Shappsin mukaan Italia toimittaa Ukrainalle Storm Shadow -risteilyohjuksia. Samoja aseita toimittavat myös Britannia ja Ranska.

Ministeri ei täsmentänyt, kuinka monta ohjusta Italia toimittaa, eikä Italian hallitus ole vielä julkistanut päätöstä. Shapps kehotti myös Saksan johtoa toimittamaan Ukrainalle Taurus-risteilyohjuksia.

Italian päätös lähettää ohjuksia tuli heti sen jälkeen, kun Vladimir Putin siirsi 26. huhtikuuta 2024 italialaisen Ariston-yhtiön Venäjällä olevat varat ja omaisuuden Gazprom Household Systemsille. Putinin määräyksen mukaan Ariston Thermo Rusin koko osakekanta siirretään kaasujätille.

Aristonin tuotantolaitos sijaitsee Seuloskoissa, Leningradin alueella. Yhtiö on toiminut siellä 19 vuotta ja tuottanut yli 600 000 lämminvesivaraajaa ja niihin liittyvää järjestelmää vuodessa. Viime vuonna yhtiön voitto oli 33 miljoonaa ruplaa ja liikevaihto 9,4 miljardia ruplaa. Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen yhtiön johtoon nimitettiin Sergei Kukut, joka korvasi italialaisen Emanuele Giommin.

Huhtikuun 29. päivä Italian-Venäjän kauppakamarin johtaja Ferdinando Pelazzo ilmoitti, että Italia on lakannut hyväksymästä ruplia maiden välisessä maksuliikenteessä. Hänen mukaansa päätöksen takana on Italian talousturvallisuuskomitea Comitato di Sicurezza Finanziaria ja että päätöstä on perusteltu pakotteiden kierron estämisellä.

MBDA:n kehittämien Storm Shadow -ohjusten kantama on 250–500 kilometriä. Ukraina sai ensimmäiset tämäntyyppiset ohjukset käyttöön toukokuussa 2023. Venäjän puolustusministeriö myöntää, että niitä on käytetty sekä Itä-Ukrainassa että Krimin niemimaalla, mutta väittää samalla, että asevoimat ovat torjuneet kaikki ohjukset ja iskeneet niitä laukaisseiden lentokoneiden tukikohtiin. Satelliitti- ja videotodisteet kertovat muuta.

Huoli leviää Italiassa: Cosa Nostra tekee paluuta

– Paluu tulitaisteluihin. Huumekauppa, joka on yhä vähemmän riippuvainen (Calabrian mafia) ’ndranghetasta, suuri aseiden saatavuus ja sitten suojelurahat, joita määrätty ja maksettu kautta linjan alueellisen valvonnan muotona. Cosa Nostralla on hillitön halu nostaa päätään uudelleen, sanoo mafian vastaisen taistelun etulinjassa vuosia ollut Palermon apulaissyyttäjä Marzia Sabella Giornale di Sicilian haastattelussa.

– On palattu huolestuttaviin menetelmiin, hän lisää.

Cosa Nostraa on pidetty toisaalta kuolevana ja toisaalta hajaantuneena (sen toimintaa ohjaavaa komissiota ei ollut sitten 1990-luvun), koska sillä ei ollut paljon bisnestä valtion siihen kohdistavan voimakkaan paineen ja vuosien oikeustoimien takia.

– Nyt se yrittää ottaa takaisin tilaa. Terroristimafiaa ei enää ole ja elossa olevat historialliset mafiajohtajat ovat kovennetussa vankeudessa. Näytti siltä, että tällä rikollisjärjestöllä oli vaikeuksia hallita aluettaan. Sen sijaan se yrittää vähitellen nousta uudelleen menneisyytensä piirteillä, Sabella kuvailee.

Huumeiden virta

Sabellan mukaan valtavan huumekaupan ansiosta Cosa Nostran taloudelliset resurssit ovat vahvat.

– Olemme havainneet huolestuttavaa toipumista. Tekisimme virheen luullessamme, ettei mafialla ole merkittäviä taloudellisia resursseja. Viime kesänä takavarikoimme yhdeksän tonnia kokaiinia, Sabella kertoo.

Viime vuosina Cosa Nostra on hankkinut suurimman osan huumeistaan ’ndranghetalta, joka on Euroopan johtava kokaiinin välittäjä.

– Cosa Nostralla on edelleen suhteita Calabrian mafiaan, mutta ne ovat määriteltävissä pelkiksi (huumeiden) toimituksiksi. Näyttää siltä, että roolit alkavat tasoittua.

Sisilian maakuntaparlamentin mafian vastaisen komission arvioinnista käy ilmi maakuntaan saapuva huumeiden tulva.

– Tätä lausuntoani – sanoo komission puheenjohtaja presidentti Antonello Cracolici Giornale di Siciliassa – ei ole heitetty tuosta noin vain. Riittää yksinkertaisesti nähdä salakuljettajilta takavarikoidut huumemäärät, jotka saapuvat Etelä-Amerikasta. Miljoonia ja taas miljoonia euroja järjestäytyneelle rikollisuudelle.

Hänen mukaansa hälyttävät tiedot koskevat koko Sisiliaa.

– Sisilia on yksi tärkeimmistä huumekaupan kohteista: heroiinia, kokaiinia, crackia ja synteettisiä huumeita. Huumekauppa on päätoimiala mafiaperheille, jotka hallitsevat huumekauppaa omilla hallintoalueillaan (mandamento).

Palermossa on 33 mafiaperhettä, jotka on jaettu kahdeksaan mandamentoon. Palermon provinssissa on puolestaan 49 mafiaperhettä, jotka on jaettu seitsemään mandamentoon. Hallintoalueen päällikkö (capomandamento) valitaan kyseisen alueen mafiaperheiden keskuudesta. 1990-luvulle saakka capomandamentot muodostivat Cosa Nostran toimintaa ohjanneen komission (commisione).

Huumekaupan lisäksi Cosa Nostran mafiaperheet hallitsevat alueitaan niin sanotuilla suojelurahoilla.

– Tutkimuksemme osoittavat, että suojelurahat maksetaan säännöllisesti. Muutama vuosi sitten monille oli ylpeys olla maksamatta ja raportoida siitä viranomaisille. En usko, että maksaminen tai maksamatta jättäminen tapahtuu pelosta. Sen sijaan uskon, että viime aikoina eettiset jännitteet ovat vähentyneet, Sabella kertoo.

Tämä siksi, että mafiosot pyytävät pieniä summia, jotta se koettaisiin vähäisemmäksi rasitteeksi.

– Silti alueen valvonta säilyy ennallaan. Mafia on onnistunut luomaan lisää luottamusta ja helpottamaan rinnakkaiseloa, apulaissyyttäjä arvioi.

Tapetut mafiapomot

Cosa Nostra on myös tarttunut aseisiin pitkän hiljaiselon jälkeen.

Maaliskuun 1. päivänä vuonna 2023 Zisa-Porta Nuovan mandamenton väliaikainen päällikkö (reggente) Giuseppe Di Giacomo surmattiin Palermossa.

Vain kuukausi sitten ammuttiin Corso dei Millen perheen päällikkö Giancarlo Romano.

– Kyseessä on paluu väkivaltaan, josta näytti (viime vuosina) tulleen vain äärimmäinen keino. Olemme nähneet, että on palattu fyysiseen väkivaltaan hillittömällä aseiden käytöllä, ei pelkästään mafian näkökulmasta katsottuna, Sabella toteaa.

LUE MYÖS:
Cosa Nostra luo nahkaansa jälleen kerran

Italia vastustaa länsimaisten joukkojen sijoittamista Ukrainaan

Italian puolustusministeri Guido Crosetto on ilmaissut vastustavansa ajatusta länsimaisten joukkojen sijoittamista Ukrainaan sanoen, että tällainen siirto estäisi diplomaattisia ponnisteluja, uutisoi The Kyiv Independent.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi hiljattain Pariisissa, ettei lännen sotilaallista läsnäoloa Ukrainassa voida ”sulkea pois” tulevaisuudessa.

Myös Yhdysvallat ja useat eurooppalaiset liittolaiset sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ovat ottaneet etäisyyttä Macronin puheista.

Crosetto kertoi Italian parlamentille, että Ukrainan vastahyökkäys vuonna 2023 ei saavuttanut toivottua tulosta, ja korosti tarvetta arvioida sotilaallista tilannetta realistisesti.

– Tästä näkökulmasta… näyttää siltä, että on tullut aika terävälle diplomatialle sotilaallisen tuen rinnalla, koska molemmilta osapuolilta on tulossa useita tärkeitä signaaleja, Crosetto sanoi.

Crosetto sanoi myös italialaisen La Stampa -lehden haastattelussa sunnuntaina, että joukkojen lähettäminen Ukrainaan merkitsisi yksipuolista eskalaatiota, joka voisi haitata diplomaattisia ratkaisuja.

Hän vastusti tämän vaihtoehdon harkitsemista kahden vuoden sodan jälkeen ja korosti tarvetta tutkia vaihtoehtoja.

– Ei armeijaa Ukrainaan. Ranskan ei pitäisi puhua Naton puolesta, Crosetto sanoi La Stampalle.

Ministeri totesi, että Ranskan ja Puolan lausunnot, jotka viittaavat mahdollisuuteen lähettää länsimaisia joukkoja Ukrainaan, eivät edusta Naton yleistä kantaa.

Cosa Nostra luo nahkaansa jälleen kerran

Vuosi Trapanin provinssin mafiajohtaja, Cosa Nostran komission jäsenen Matteo Messina Denaron pidätyksen jälkeen arvioidaan, mihin suuntaan mafia on menossa.

Asiantuntijoiden ja tutkijoiden mukaan esillä on jo kaksi suuntausta, kirjoittaa Giornale di Sicilia. Ensimmäinen on väkivallan asteittainen väheneminen, joka valtioon 1970-luvulta aina 1990-luvulle saakka kohdistuneiden hyökkäysten myötä. Lukuisten tuomareiden, poliitikkojen ja poliisiviranomaisten murhien ja pommi-iskujen sarjat saivat aikaa valtion tuhoisan vastareaktion Cosa Nostralle.

Toinen suuntaus on se, joka vähin äänin pyrkii tasoittamaan tietä kohti Cosa Nostran integroitumista liiketoimintajärjestelmään uusilla menetelmillä ja uusilla taidoilla.

Päättävätkö tämä linja ja Messina Denaron kuolema pitkän mafiasotien ja murhaamisen kauden?

– Jatkamme sen ajanjakson tutkimista. Kaikkea ei ole varmistettu, ja päähenkilöiden kuolemien jälkeen (komission päälliköiden päälliköiden ) Totò Riinasta Bernardo Provenzanoon on jättänyt monia ”mustia aukkoja” tutkimatta. Varma tosiasia on, että Cosa Nostran rakenne ei ole enää Tommaso Buscettan kuvaama, toteaa Palermon syyttäjä Maurizio de Lucia.

Hän huomauttaa, että Cosa Nostralle ei ole enää sen toimintaa ohjaavaa komissiota, josta Buscetta kertoi 1980-luvulla ja sen profiili muistuttaa enemmän perheryhmien verkostoa, jolla on vahvat alueelliset juuret. Cosa Nostran mafiaperheet hallitsevat tiettyjä kaupunginosia tai pienempiä paikkakuntia ja perheillä on alueensa nimi, olipa mafiaperheen päällikön sukunimi mikä hyvänsä.

Useampi mafiaperhe läheisiltä alueilta muodostaa suuremman hallintoalueen, jota he kutsuvat nimellä mandamento. Nimitys on vanha, sillä se tunnetaan jo 1870-luvun Palermosta. Mandamentoon kuuluvat perheet valitsivat keskuudestaan edustajansa (capomandamento) Cosa Nostran 1990-luvulle saakka toimineeseen komissioon.

De Lucia huomauttaa, että Messina Denaro itse ei ollut niin juhlittu kummisetä.

– Koska hän ei voinut lunastaa Riinan ja Provenzanon perintöä (eli komission johtoa), hän oli vain Trapanin perheiden johtaja. Hänen hahmonsa oli kuitenkin referenssi eturyhmille, kuten hänen kannattajaverkostoonsa kohdistuneet tutkimukset paljastavat, hän sanoo.

Cosa Nostra pysyy vaarallisena

De Lucia huomauttaa, että tämä ei tarkoita Cosa Nostran vaarallisuuden katoamista, sillä se on tunnettu kyvystään ”syntyä uudelleen”. Tämä on käynyt ilmi mafianvastaisen valiokunnan raporteista.

Jotkut viimeisimmistä tutkimuksista, kuten Cupola 2.0, ovat osoittaneet, että Cosa Nostra ei koskaan hylkää suunnitelmia uudelleenjärjestäytymisestä.

Vuonna 2018 kävi ilmi, että Cosa Nostra suunnitteli komission (Cupola) perustamista uudelleen, mutta viranmaiset saivat vihiä asiasta ja pidättivät useita Palermon korkeita mafiajohtajia.

De Lucia toteaa myös, että mafia on myös laajentanut katseensa kansainväliseen skenaarioon, josta voimme ymmärtää, kuinka pitkälle sen kyky uudistua menee.

Viime vuonna tehty poliisioperaatio toi jälleen esille Sisilian mafiaperheiden vuosisataiset siteet amerikkalaisiin perheisiin, kuten Gambino. Sekin on alkujaan Sisiliasta peräisin.

– Se on merkki siitä, että Cosa Nostra ei aio selviytyä paikallisen rikollisen ilmiön muodossa, de Lucia toteaa.

Takaisin vallan verkostoihin

Asiantuntijoiden mukaan huomisen mafia asettaa tulevaisuutensa sellaisten yksilöiden käsiin, jotka pystyvät liikkumaan laillisen ja laittoman välillä.

Sosiologi Alessandro Dino on todennut, että mafiaperheiden nuoret ”ovat suorittaneet opintoja ja kursseja saadakseen uusien johtajien taitoja”.

Hänen mukaansa huomiota kiinnitetään ”moderniin” linjaan, joka tuo mafian takaisin valtojen verkostoon, joka on kietoutunut politiikan, finanssimaailman, talouden, vapaamuurariuden ja ammattimaailman tärkeiden osien kanssa.

Näissä skenaarioissa viranomaiset yrittävät raottaa verhoa ja määritellä ns. mafiaporvariston roolin, josta syyttäjä de Lucia puhui Messina Denaron pidätyksen jälkeen.

Kaikki viittaa siihen, että mafia tulee kuitenkin jatkossakin toimimaan perinteisillä aloillaan, kuten huumekaupassa ja kiristämisessä.

– Mutta päättäväisesti luodaan järjestelmää, joka muistuttaa yhä enemmän yritystä.

Lähteenä myös: Direzione Investigativa Antimafia, Relazione semestrale luglio-dicembre 2022.

Ennennäkemätön influenssa-aalto – sairaalat romahduspisteessä Italiassa

Italiassa jyllää raju influenssa-aalto, joka koettelee erityisesti Rooman alueen sairaaloita, missä yli 1100 potilasta jonottaa hoitoon.

Euronewsin mukaan italialaissairaaloiden päivystykset ovat kaaoksessa ja romahduksen partaalla. Kiireetöntä hoitoa on lykätty, jotta paikkoja saadaan akuutimmassa tarpeessa oleville ja hoitohenkilökunta huhkii kellon ympäri.

Kuormitus johtuu hengitystieinfektioista, joista eritoten iäkkäät kärsivät. Koronaepidemia on hellittänyt viimeisen viikon aikana, mutta influenssa sekä muut virukset leviävät, sanoi Italian kiireellisestä hoidosta vastaavan Simeun johtaja Fabio de Laco paikallisessa mediassa.

– Yritämme taata terveydenhuollon palvelut, mutta olemme erittäin vaikeassa tilanteessa, de Laco kertoi.

Terveysviranomaisen mukaan joulunalusviikolla influenssan esiintyvyys väestössä nousi Italiassa mittaluokkaan, jollaista aiempien vuosien epidemioissa ei ole nähty.

Tilanne ei toistaiseksi näytä rauhoittumisen merkkejä ja asiantuntijat ovat patistelleet italialaisia ottamaan viimeistään nyt influenssarokotuksen, sillä epidemian huippua odotetaan ensi viikolle kun koulut alkavat.

De Lacon mukaan sairaaloiden resurssit ovat jo valmiiksi niukat, joten ylikuormitukseen ei ole muita ratkaisuja kuin siirtää esimerkiksi kiireettömiä leikkauksia.

Italian pääministeri: Laiton maahanmuutto on terrorismiriski

– Ensimmäistä kertaa lokakuussa laittomien siirtolaisten määrä väheni, tehty työ alkaa kantaa hedelmää. Tunisian kanssa tehdyn sopimuksen ansiosta, vaikka osa poliittisista puolueista on yrittänyt kaikin tavoin sabotoida sitä, Italian pääministeri Giorgia Meloni sanoi keskiviikkona maan senaatille ennen huomista Eurooppa-neuvoston kokousta RAI:n mukaan.

Meloni totesi, että EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on äskettäin lähettänyt neuvostolle kirjeen, jossa hän tunnustaa konkreettiset toimet tähän suuntaan ja ilmoittaa muun muassa välittömistä toimenpiteistä ihmiskaupan oikeudellisen kehyksen ja eurooppalaisen lainvalvontapolitiikan vahvistamiseksi.

– Se on merkittävä sitoumus, jota olemme valmiita tukemaan, pääministeri sanoi.

Meloni totesi tiedustelutietojen vahvistavan, että suurimmat riskit Italialle voivat tulla Balkanin reitiltä.

– Tämä on syy, joka pakotti hallituksen toimimaan ripeästi palauttamalla rajatarkastukset Slovenian kanssa.

Melonin mukaan ”meidän on käsiteltävä riskejä, jotka liittyvät myös usein laittomien maahanmuuttajien radikalisoitumiseen”.

– Valitettavasti terrorismin ja laittoman maahanmuuton välillä voi olla yhteys. Ne, jotka kiistivät tämän mahdollisen yhteyden ja harjoittivat aiemmin epäonnistunutta avoimien ovien politiikkaa, olivat väärässä, pääministeri sanoi.

– Siksi meillä on velvollisuus nostaa varautumistamme, kuten olemme tehneet juutalaisyhteisöjen ja herkkien kohteiden kanssa kaikkialla Italiassa, Meloni sanoi viitaten niin sanottuihin ”yksinäisiin susiin”.

– Ja kuten poliisivoimamme ovat tehneet muutaman viime tunnin aikana, kiitän heitä kaikkien italialaisten puolesta poikkeuksellisesta työstä, jota he tekevät joka päivä kansakunnan palveluksessa tuoden oikeuden eteen joitakin fundamentalisteja, jotka olivat valmiita iskemään milloin tahansa, hän lisäsi.

Sauli Niinistö kiitti: Suomen Nato-jäsenyydellä oli Italian vahva tuki

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Italian presidentti Sergio Mattarellan Roomassa maanantaina.

– Puhuimme Venäjän valitettavasta hyökkäyksestä Ukrainaa vastaan sekä lujan ja jatkuvan tuen tarpeesta Kiovalle kaikilta osin, koska tällä tavalla rauhaa puolustetaan, Mattarella korosti Italian yleisradioyhtiö RAI:n mukaan.

– Suomen Nato-jäsenyys oli tärkeä ja toivomme, että myös Ruotsi on pian osa allianssia, hän jatkoi.

Mattarella kertoi, että presidentit keskustelivat myös siitä, miten Euroopan unionia vahvistetaan.

– Unionilla on edessään merkittäviä haasteita, kehittyvä maailma ja näiden haasteiden kohtaamiseksi sillä on oltava riittävät päätöksentekokyvyt. Ollakseen suuri vaikutusvaltainen kokonaisuus, sillä on oltava sisäiset mekanismit, jotka tekevät siitä tehokkaamman, oikea-aikaisempiin päätöksiin pystyvän ja yhtenäisemmän, Mattarella määritteli.

Sauli Niinistö kiitti Italiaa sen nopeasta tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle.

– Suomen Nato-jäsenyydellä oli Italian vahva tuki. Hakemuksen ja todellisen jäsenyyden välisiä ”viiveitä” pelättiin. Meidän on toki katsottava itään, Venäjälle, mutta meillä on kokonaisvaltainen näkökulma Natoon ja Eurooppaan, presidentti totesi.

Niinistö oli samaa mieltä Mattarellan kanssa tarpeesta jatkaa tukea Ukrainalle.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan on osoittanut meille, että Eurooppa voi yhdistyä, hän sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)