Kokonaisuudessaan uusi laki on tulossa voimaan 1. maaliskuuta.
Uuden lain mukaan vähittäismyyntiluvanhaltijat voivat myydä 1. tammikuuta alkaen luvan saaneissa kaupoissa kaikkia korkeintaan 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia. Myös vaatimus alkoholijuoman valmistamisesta käymisteitse siis poistuisi 1.1.2018. Tuotevalikoimamuutokseen ei tarvitse hakea lupaa aluehallintovirastolta.
Jos alkoholijuoman nimi sisältää väkevän alkoholijuoman tuotenimen, saadaan sitä pitää kaupassa esillä, mutta sen markkinointi on kiellettyä. Vakiohinnastoihin kyseiset tuotteet voidaan merkitä, mutta erillinen tarjoushinnoista ilmoittelu on kielletty.
Alkoholijuomien valmistajat ja tukkumyyjät voivat aloittaa uuden lain mukaiset alkoholijuomatoimitukset vähittäismyyntipaikkoihin aikaisintaan lain mahdollisen vahvistamisen jälkeen 28. joulukuuta.
Alkoholiluparekisterissä olevat, käymisteitse valmistettujen korkeintaan 4,7 prosentin vahvuisten alkoholijuomien vähittäismyyntilupanumerot eivät tässä yhteydessä muutu ja niille voidaan toimittaa myyntiä varten korkeintaan 5,5 prosentin vahvuisia alkoholijuomia.
Panimot voivat hakea lupaa käsityöläisoluen vähittäismyyntiin vuoden alussa sen alueen aluehallintovirastolta, jonka alueella Valviran hyväksymä käsityöläisoluen valmistuspaikka sijaitsee.
Yhdelle panimolle voidaan myöntää käsityöläisoluen vähittäismyyntilupa vain yhden valmistuspaikan yhteyteen, vaikka valmistuspaikkoja olisi useampia.
Käsityöläisoluen vähittäismyyntiluvanhaltijan täytyy olla oikeudellisesti ja taloudellisesti riippumaton ja fyysisesti erillään muista alkoholijuomien valmistajista, eikä luvanhaltija saa harjoittaa lisenssivalmistusta.
Kalenterivuoden aikana tuotettujen alkoholijuomien määrä saa olla enintään 500 000 litraa.
Anniskelupaikat voivat vuoden alusta alkaen ilmoittaa lyhytaikaisista, mietoja alkoholijuomia koskevista juomatarjouksista myös anniskelupaikan ulkopuolella, kuten esimerkiksi ikkunassa, ovessa tai paikan välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa mainoksessa. Anniskelupaikat voivat ilmoittaa näistä tarjouksista myös verkkosivuillaan tai lehdissä.
Lyhytaikaisista alkoholijuoman tarjoushinnoista ilmoittaminen vähittäismyyntipaikan ulkopuolella on edelleen kielletty.
Alkoholilaki kieltää väkevien alkoholijuomien mainonnan. Poikkeuksena tästä mainontakiellosta myös väkevien alkoholijuomien valmistajat, tukkumyyjät ja niitä anniskelevat ravintolat voisivat 1.1.2018 lukien esitellä omia tuotteitaan esimerkiksi verkkohinnastoissa.
Samat säännökset mainontakiellosta ja verkkohinnastoista koskisivat myös Suomeen sijoittautuneiden yritysten vientimarkkinoille tarkoitettua mainontaa ja hinnastoja.
Edellytyksenä on, että hinnastossa tai tuoteluettelossa esitellään kaikki myynnissä olevat alkoholijuomat – sekä miedot että väkevät – kuluttajille asiallisesti ja yhdenmukaisella tavalla.
Ravintoloiden aukioloajat vapautuvat
Majoitus- ja ravitsemustoiminnasta annetun lain muutoksella ravintoloiden aukioloajat vapautetaan täysin jo vuoden alusta.
Sen sijaan alkoholijuomien anniskeluaikoja koskevat uuden lain säädökset tulisivat voimaan vasta 1. maaliskuuta.
Käytännössä aukioloaikojen vapautuminen tarkoittaa sitä, että alkoholijuomien anniskelu täytyy lopettaa kussakin anniskelupaikassa sen voimassa olevan anniskelu- tai jatkoaikalupapäätöksen mukaiseen aikaan. Anniskelupaikkaa ei kuitenkaan enää tarvitse sulkea viimeistään puoli tuntia anniskeluajan päättymisen jälkeen 1.1.2018 alkaen.
Jatkoaikapaikat täytyy kuitenkin sulkea voimassa olevassa jatkoaikalupapäätöksessä määriteltyyn aikaan.
Uudistus pähkinänkuoressa
1. Kotivalmistuksesta käymisteitse tulee sallittua.
2. Yhdellä luvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Ravintolat saavat oikeuden 5,5-prosenttisen vähittäismyyntiin, kuten päivittäistavarakauppa.
3. Ravintolan vuorovastaavalta ei enää vaadita erityisiä pätevyysvaatimuksia.
4. 16-vuotias saa anniskella vuorovastaavan valvonnassa.
5. Ei enää annosvaatimuksia – tuplaviskistä tulee sallittu.
6. Velaksi saa myydä.
7. Ravintoloiden yhteiset Food Court -alueet sallitaan ja vaatimuksia festareiden karsinoista kevennetään.
8. Ravintola saa anniskella yritystilaisuuksissa ja juhlissa pelkällä ilmoituksella.
9. Ravintoloiden anniskeluajat päättyvät kello 01.30 ja ilmoituksella kello 04.00 asti. Ei enää lupakäsittelyä.
10. Vähittäiskaupassa enimmäisvahvuus nostetaan 5,5 prosenttiin ja valmistustaparajoitus poistuu.
11. Pienpanimot saavat oman vähittäismyyntiluvan ilman erityisvaatimuksia.
12. Alkon myyntiaikoihin tunti lisää maanantaista perjantaihin.
13. Tuoteluetteloja saa esittää netissä ja painotuotteina.
14. Happy hour -tarjousten mainostaminen voidaan vapauttaa.
15. Lakiin säädös vientiverkkokaupasta.





