Vuokrasopimuksen syntyminen ei aina edellytä varsinaisen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Sopimus voi syntyä jo tarjouksesta ja hyväksyvästä vastauksesta. Asiasta kirjoittaa Taloussanomat.
Suomen vuokranantajien lakiasiainjohtajan Tarik Ahsanullahin mukaan kyseessä on jokakesäinen ilmiö. Se nousee pintaan silloin, kun vuokrasopimuksia tehdään paljon. Kesä on tyypillisesti vilkasta aikaa vuokramarkkinoilla, kun opiskelijat ja kesätyöntekijät etsivät itselleen asuntoja.
Sopimus voi syntyä jo siinä vaiheessa, kun osapuolet keskustelevat vuokra-asunnon vuokraamisesta ja sen ehdoista sähköpostitse ja ovat päässeet asiasta yhteisymmärrykseen. Vuokralainen ei voi perua sopimusta vain jättämällä vastaamatta vuokranantajan jatkoviesteihin tai jättämällä esimerkiksi vuokravakuuden maksamatta.
– Tästä on välillä epätietoisuutta myös vuokranantajien puolella. Vuokranantaja voi olla virheellisessä käsityksessä, ettei vuokrausta ole vielä tapahtunut ennen varsinaisen dokumentin allekirjoittamista, Ahsanullah sanoo Talsalle.
Hän muistuttaa, että vuokrasopimus on sitova silloinkin, vaikka se olisi tehty etänä näkemättä asuntoa. Kuluttajansuojalain etämyyntiä koskeva kahden viikon peruuttamisoikeus ei koske asuinhuoneiston vuokrasopimuksia.
LUE MYÖS:
Vuokravakuudesta riidellään yhä useammin – juristilta rahanarvoinen neuvo
Näin valitset hyvän vuokralaisen – tunnista hälytysmerkit