Verkkouutiset

Asuminen

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suosittua veroetuutta halutaan laajentaa – ”asumismuodolla ei pitäisi olla merkitystä”

Talotekniikkaliiton toimitusjohtaja Mika Hokkanen ja Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva kokevat, että kotitalousvähennys tulisi ulottaa taloyhtiöiden remontteihin.

Tällä hetkellä huoneiston omistaja saa kotitalousvähennyksen vain sellaisista kunnossapito- ja perusparannustöistä, jotka eivät ole yhtiöjärjestyksen mukaan taloyhtiön vastuulla. Käytännössä tämä tarkoittaa vain pientä pintaremonttia.

– Omakotitalossa asuva voi hyödyntää kotitalousvähennystä kaikenlaisissa remonteissa. Noin puolet suomalaisista asuu kuitenkin kerros- tai rivitaloissa. Asumismuodolla ei pitäisi olla merkitystä tällaisen veroedun saamisessa, he sanovat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

He kertovat, että SP-kodin ja Nooa Säästöpankin vuonna 2022 julkaiseman selvityksen mukaan vuosikymmeniä kerrostaloasunnossa asuva menettää omakotitaloasujaan nähden tuhansia ja jopa kymmeniätuhansia euroja kotitalousvähennyksen epäoikeudenmukaisen jakautumisen takia.

He myös huomauttavat, että talotekniikka-ala on markkina-arvoltaan vuositasolla noin 6,4 miljardia euroa.

– Kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöille kasvattaisi korjausmarkkinan arvoa ja kannustaisi perustamaan uusia yrityksiä. Uudistus myös vahvistaisi asuinrakennuskannan keskimääräistä energiatehokkuutta, he sanovat

Hallitusohjelmassa on sovittu, että hallituskauden aikana selvitetään kotitalousvähennyksen laajentamista.

– Syyskuun alussa kokoontuvassa hallituksen budjettiriihessä pitää tehdä päätös selvitystyön käynnistämisestä. Selvitystyössä on oltava mukana valtiovarainministeriön lisäksi ympäristöministeriö, jotta arvioidaan uudistuksen hyödyt myös ympäristön ja energiatehokkuuden näkökulmasta, he toteavat.

IS: Pitääkö pesukoneen hana sulkea käytön jälkeen?

Vesihana kannattaa sulkea aina pesukoneiden käytön jälkeen vesivahinkojen välttämiseksi, asiantuntijat kertovat Ilta-Sanomille.

Jos hana jää auki, tulovesiletkussa on jatkuva paine. Tämä voi johtaa siihen, että letku tai sen liitäntäkohdat haurastuvat ja löystyvät, ja vettä voi päästä valumaan lattialle.

Seurauksena voi pahimmillaan olla vesivahinko. Vaikka kylpyhuoneissa viemäröinti voi auttaa pelastamaan tilannetta vahingon sattuessa, sen varaan ei kannata tukeutua liikaa.

Kylpyhuoneissa viemäröinti voi auttaa pelastamaan tilannetta vahingon sattuessa, joskaan sen varaan ei kannata tuudittautua.

Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silander vinkkaa IS:lle, että astianpesukoneen letkut on hyvä tarkastaa säännöllisin väliajoin.

– Välillä on ihan hyvä tarkistaa, että letkut ovat siistit ja kunnossa, Silander sanoo.

Vesivahingon riskiä voi yrittää ehkäistä myös astianpesukoneen alle laitettavalla suojakaukalolla.

– Se ohjaa valuneen veden koneen etupuolelle. Muuten vesivahinko voi jäädä huomaamatta.

Toinen yleinen pesukoneisiin liittyvä kysymys on se, uskaltaako koneen jättää päälle, jos lähtee käymään muualla. Asiantuntijoiden vastaus tähänkin asiaan on yksiselitteinen: pesukonetta ei pidä jättää yksinään päälle, jos poistuu kotoa.

– Mihinkään kauemmas en suosittelisi lähtemään, jos kone on päällä, Silander sanoo IS:lle.

Mikäli kotoa on välttämätöntä poistua, hän suosittelee keskeyttämään pesun ja laittamaan hanan pois päältä. Siitäkin huolimatta, että keskeytys voi vaikuttaa pesutulokseen.

Nordea: Asuntomarkkinoiden pohjakosketus saavutettu

Suomen asuntomarkkinoiden alavire jatkuu, mutta pohjakosketus on saavutettu ja ensimmäisiä merkkejä suunnan kääntymisestä on ilmassa, kirjoittaa Suomen talouteen erikoistunut Nordean ekonomisti Juho Kostiainen analyysissaan.

Asuntokauppamäärissä nähtiin pientä kasvua heinäkuussa, mutta määrät ovat edelleen varsin matalalla tasolla.

– Varsinkin uudiskohteiden kauppa nikottelee edelleen pahasti. Runsas asuntotarjonta sekä matalat kauppamäärät näkyvät edelleen pitkinä myyntiaikoina. Myyntiajat eivät kuitenkaan ole juuri pidentyneet tämän vuoden aikana koko maan tasolla, hän kirjoittaa.

Kostiaisen mukaan kuluttajien asunnonostoaikeissa nähtiin pomppu kesäkuussa, mikä voi olla tilastollista heilahtelua tai liittyä EKP:n ensimmäisen ohjauskoron laskun tuomaan helpotukseen. Ostoaikeet ovat kuitenkin heinä-elokuussa painuneet takaisin maltilliselle tasolle.

Markkinakorkojen lasku on kiihtynyt elokuussa ja 12 kuukauden euribor-korko kolkuttelee jo 3 prosentin rajaa.

– Odotamme EKP:n laskevan ohjauskorkoa vielä kaksi kertaa tänä vuonna. Korkojen laskun odotetaankin piristävän asuntokauppaa syksyn aikana, Kostiainen arvioi.

Vanhojen osakeasuntojen hinnoissa pohjakosketus nähtiin koko maan tasolla tämän vuoden tammikuussa, jolloin hinnat olivat tippuneet 12 prosenttia kesäkuun 2022 huipuista. Alkuvuoden aikana hinnat ovat varovaisesti nousseet muun muassa Oulussa ja Espoossa. Vastaavasti Helsingissä, Vantaalla ja Turussa hinnat makaavat edelleen pohjilla.

– Asuntohintojen odotetaan hiljalleen kääntyvän nousuun syksyn mittaan, mutta odotamme nousun olevan maltillista, sillä asuntomarkkinoiden runsas tarjonta sekä edelleen verrattain korkea korkotaso pitävät kovimmat hintapaineet kurissa, ekonomisti arvioi.

Nämä kodin huoltotyöt aiheuttavat monille vaikeuksia

Asuntosäätiö selvitti, mitkä huoltotyöt ovat suomalaisten mielestä pakollisia osata ja kuinka hyvin ne osaamme. Tulosten mukaan asumisen alkutaipaleella olevilla nuorilla on eniten opeteltavaa muissa asioissa paitsi digilaitteiden asennuksessa.

Omakotitalossa asuvalle kodin huoltotyöt ovat yleensä tuttuja, mutta myös muissa asumismuodoissa tulee vastaan kodin kunnon kannalta tärkeitä ylläpitotehtäviä. Moni ei välttämättä tiedä, mitä kaikkia huoltotöitä kerrostaloasuntokin vaatii pysyäkseen kunnossa.

– Suomalaiset tuntuvat pitävän tärkeänä sitä, että kotia osataan huoltaa myös ilman ulkopuolisten apua. Tutkimuksessamme näkyy, että useimmat selviävät hyvin myös harvemmin vastaan tulevista kodin pienistä huoltotöistä, Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen kertoo tiedotteessa.

Suomalaiset ovat varsin omatoimista kansaa. Yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, että jokaisen aikuisen on osattava vaihtaa lamppu ja sulattaa pakastin. Myös uunin puhdistus ja ikkunoiden pesu nousevat korkealle pakollisten taitojen listalla.

Yli neljä viidestä suomalaisesta kertoo nämä toimet myös osaavansa. Hankaluuksia aiheuttavat sen sijaan ilmastointilaitteen suodattimen vaihto ja lavuaarin viemärin hajulukon puhdistaminen: ensimmäisestä kertoo suoriutuvansa vain 42 prosenttia ja jälkimmäisestä 64 prosenttia suomalaisista.

Sen sijaan suhtaudumme armollisemmin teknisempiin taitoihin, kuten digilaitteiden asentamiseen ja ilmastoinnin suodattimen vaihtoon. Noin puolet meistä on sitä mieltä, että aikuinen selviää kyllä ilman kyseisiä taitoja.

Sukupolvien välillä on eroja arkisten taitojen hallinnassa. Nuoret 18–30-vuotiaat ovat läpi linjan vanhempia ikäpolvia epävarmempia huoltotaidoistaan. Yhdessä askareessa nuorempi polvi on kuitenkin ylivoimainen. Kolme neljästä kertoo osaavansa asentaa digilaitteita, kun 55–69-vuotiaista tämän hallitsee vain joka toinen.

– Kodinhoito on elinikäistä oppimista: harva osaa puhdistaa liesituulettimen tai vaihtaa sulakkeet, jos ei ole sitä aiemmin tehnyt. Kun nuoret muuttavat omilleen, he saattavat kohdata näitä tilanteita ensimmäistä kertaa. Olisikin tärkeää opettaa nuorille myös kodin huoltotaitoja, silloin voidaan välttyä monelta harmilta, Otranen kannustaa.

Taitavimmat kodinhoitajat löytyvät Asuntosäätiön tutkimuksen mukaan Kymenlaaksosta: siellä asukkaat arvioivat omat taitonsa kokonaisuutena korkeimmalle. Kärkisijoille nousevat myös Kainuu, Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa. Heikoin osaaminen kodin huoltotöissä on tulosten mukaan pääkaupunkiseudulla.

Kainuussa ja Lapissa myös odotukset osaamiselle ovat kovimmat: peräti yli 90 prosenttia alueen asukkaista listaa välttämättömiksi taidoiksi pakastimen sulattamisen, liesituulettimen puhdistuksen, ikkunoiden pesun, lamppujen vaihdon ja uunin putsaamisen. Suopeimmin huoltotaitojen puutteeseen suhtaudutaan pääkaupunkiseudulla ja Satakunnassa, missä listataan vähiten pakollisia taitoja.

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitetään suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Väestökattavaan tutkimukseen osallistuu tänä vuonna 2 177 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia.

Muista muuttaessasi ainakin nämä asiat

Hyvä vuokrasuhde on kaikkien osapuolten etu, ja turhien riitojen ja epäselvyyksien välttämiseksi on hyvä muistaa muutamia asioita, joilla ongelmilta voidaan välttyä, sanoo Suomen Vuokranantajien lakiasiantuntija Lari Sorvari tiedotteessa.

Vuokrasopimus on vuokrasuhteen tärkein dokumentti.

– On erityisen tärkeää varmistaa, että ymmärrät sopimuksen keskeiset kohdat. Erityisesti vuokranmaksun aikataulu, vuokravakuuden ehdot ja vuokrasuhteen kesto ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, toteaa Sorvari.

Usein vuokrasopimuksissa sovitaan vakuuden asettamisesta jossain muodossa vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisen turvaamiseksi.

Vuokralaisen pitää asettaa vakuus sovitulla tavalla määräaikaan mennessä. Muuten vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus ja vaatia vahingonkorvausta aiheutuneesta vahingosta. Vuokrasopimusta ei voi peruuttaa jättämällä vakuus maksamatta.

Tarkasta asunto ennen muuton aloittamista, muista kotivakuutus

On sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu, että asunto tarkastetaan ja dokumentoidaan huolellisesti ennen muuttoa ja mahdolliset viat kirjataan ylös.

Näin voidaan ehkäistä riitoja vuokrasuhteen lopussa. Paras vaihtoehto on tarkistaa asunto yhdessä vuokranantajan kanssa. Muista, että vuokralaisen tulee vuokrasuhteen aikana ilmoittaa havaitsemistaan puutteista vuokranantajalle.

Vuokralaisella on myös velvollisuus huolehtia asunnosta huolellisesti. Siivoa säännöllisesti ja ilmoita vioista ja vahingoista heti vuokranantajalle. Muutostöihin vuokralainen tarvitsee aina luvan vuokranantajalta.

– Vuokralaiselle voi tulla suuriakin korvausvastuita, jos hän laiminlyö ilmoitusvelvollisuuden vioista, Sorvari muistuttaa.

Suurimmassa osassa vuokrasopimuksista vaaditaan vuokralaiselta laajaa kotivakuutusta. Laaja kotivakuutus on ennen kaikkea vuokralaisen oma turva.

– Esimerkiksi yllättävän vesivahingon yhteydessä vuokranantaja ei ole velvollinen järjestämään vuokralaiselle sijaisasuntoa. Kotivakuutus kuitenkin tuo turvaa tällaisissa tilanteissa vuokralaiselle.

Tee muuttoilmoitus taloyhtiölle, ole yhteydessä ongelmista

– Jos et ole tehnyt muuttoilmoitusta taloyhtiölle, huoltoyhtiö ei voi auttaa sinua, jos unohdat avaimet kotiin, Sorvari muistuttaa.

Kerrostaloasuminen on yhteisöasumista, joten ota aina huomioon muut asukkaat ja noudata taloyhtiön järjestyssääntöjä.

Jos et saa vuokraa maksettua eräpäivään mennessä, ole oma-aloitteisesti yhteydessä vuokranantajaan.

– Vuokranantajan kanssa saa usein sovittua maksujärjestelyitä tilanteissa, joissa vuokralainen on itse heti yhteydessä vuokranantajaan eikä jää odottamaan vuokranantajan yhteydenottoa asiasta, Sorvari muistuttaa.

– Vuokrasuhde toimii parhaiten, kun molemmat osapuolet toimivat yhteistyössä ja kunnioittavat toisiaan. Vuokralaisena voit edistää hyvää vuokrasuhdetta olemalla vastuullinen, viestinnässä aktiivinen ja pitämällä asunnosta huolta.

Yllättävä tieto nuorten remonttitaidoista

Starkin teettämässä Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2024 -tutkimuksesssa kävi ilmi, että 18–29-vuotiaiden vastaajien joukosta 17 prosenttia ilmoitti pitävänsä remontoinnista ja nikkaroinnista sen verran, että menee mielellään auttamaan muita heidän remonteissaan. Osuus on huomattavasti suurempi kuin kaikissa vastaajissa, missä vastaava osuus oli vain kahdeksan prosenttia.

Samalla 18–29-vuotiaista vain kahdeksan prosenttia ei pidä lainkaan remontoinnista ja suhtautuu siihen pakollisena pahana. Vertailun vuoksi kaikissa vastaajissa sama osuus on jopa 20 prosenttia, eli joka viides suomalainen suhtautuu nihkeästi nikkarointiin ja remonttien itse tekemiseen.

– Välillä kuulee uskomuksia, että nykypäivän nuoriso olisi avutonta eikä käsillä tekemisen taitoa enää olisi. Tutkimuksen mukaan tämä uskomus on katteeton, ja myös meidän havaintojemme mukaan nuorista löytyy aktiivisia ja innokkaita remontoijia, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi toteaa tiedotteessa.

Sen sijaan kaikista ikäryhmistä nihkeimmin remonttien tekemiseen suhtautuivat 40–49-vuotiaat, joista lähes joka neljäs (24 prosenttia) pitää nikkarointia ja remontointia pakollisena pahana.

– Tässä saattaa olla kyse ruuhkavuosien tuomasta ajanpuutteesta ja siitä, että yli nelikymppisillä on usein jo jokunen remontti takana, jolloin uutuudenviehätyksen sijasta uudet projektit uuvuttavat, Päiväniemi pohtii.

Iän lisäksi remontti-innokkuuteen vaikuttaa asumismuoto. Kyselyn mukaan omakotitaloasujat olivat kaikista auliimpia auttamaan muita remonteissa (11 prosenttia), ja lähes joka kolmas (30 prosenttia) suhtautui myönteisesti oman remontin tekemiseen itse. Vastaavasti vain 11 prosenttia ei pitänyt lainkaan remontin tekemisestä.

Prosentit ovat hyvin erilaisia verrattuna kerrostaloasujiin. Kerrostalossa asuvista myönteisesti remontin tekemiseen omatoimisesti suhtautui vain 19 prosenttia, kun taas negatiivisesti suhtautuvia oli lähes joka kolmas (28 prosenttia).

– Tässä näkyy hyvin tietysti itse asumismuodon luonne, eli omakotitalossa pitää olla nimensä mukaisesti omatoimisempi. Ei kerrostalo kuitenkaan mikään täysin remonteista vapaa asumismuoto ole. Toivottavasti intoa löytyy ainakin sen verran, ettei olennaisia ja tärkeitä korjauksia jää tekemättä. Kun ottaa huomioon, että nuoret aikuiset asuvat usein kerrostalossa, on tulos nuorten remontti-innosta varsin rohkaiseva, Päiväniemi sanoo.

Tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Paneelissa alkuvuodesta 2024. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–76-vuotiaat suomalaiset. Kyselyyn vastasi tuhat ihmistä. Otanta oli kansallisesti edustava sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

IL: Yleinen virhe tiskien kanssa voi tulla kalliiksi

Kodinkonehuoltaja Veli Toivasen mukaan astianpesukoneeseen astioiden mukana päätyvät ruoan tähteet ovat erittäin yleinen syy korjaustarpeelle.

– Näitä on viikoittain. Etenkin vedenkorkeudensäätimelle menevä letku ja kammio menevät tukkoon, koska koneessa on ruoantähteitä, Toivanen toteaa Iltalehden haastattelussa.

Hän suosittelee huuhtelemaan tai kaapimaan tähteet astioista ennen kuin ne ladataan koneeseen odottamaan pesua, koska tällä pienellä teolla voi välttää korjausoperaation.

Lisäksi astianpesukoneen pohjalla olevat karkea- ja hienosuodattimet kannattaa pestä säännöllisesti parin viikon välein. Mikäli suodattimet alkavat täyttyä, astiat jäävät likaisiksi ja lopulta kone lakkaa toimimasta.

– Se vaatii sitten painekammion puhdistuksen ja aika usein jopa vedenkorkeudensäätimen vaihdon, Toivanen varoittaa.

Tällainen operaatio voi hänen mukaansa maksaa jopa 100-170 euroa.

– Astianpesukone ei ole mikään jätemylly, hän huomauttaa.

”Asunto joudutaan maksamaan toiseen kertaan” – Putkiremontin hinta yli 1500 euroa neliöltä

Nyt 1970-luvulla rakennettuihin kerrostaloihin ollaan tekemässä paljon putkiremontteja ja linjasaneerauksia. Remontteja kuvaillaan hitaiksi, hankaliksi ja kalliiksi. Putkiremontin hinta voi olla yli 1500 euroa neliöltä.

– Näyttää siltä, että joudumme maksamaan vuonna 1984 hankkimamme asunnon toiseen kertaan. Tieto korjauskustannuksista on tällä hetkellä 1 551 euroa neliömetriltä, kertoo Seija Paajanen tilanteestaan Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Paajasen mukaan haasteena ovat olleet korjausta vaatineet valesokkelit, yllättävistä paikoista löytyneet asbestit sekä puutteelliset tiedot lähtötilanteesta. Aina johtolinjoja ei ole toteutettu suunnitelmien mukaan.

– Työt tontilla ja asunnoissa ovat olleet käynnissä runsaat puolitoista vuotta, mutta vieläkään ei ole tullut valmista, hän toteaa.

Carola Bäckström kokee, että iäkkään ihmisen voi olla vaikea selvitä remontin aiheuttamista haasteista ja kuluista.

– Meidän tapauksessamme yhtiövastike yli kaksinkertaistuu. Kaikilla ei ole tähän varaa. Jotkut yrittävät myydä asuntoaan ennen remontin alkamista, huonoon hintaan tietysti. Toiset kituuttavat remontin yli ja yrittävät myydä asuntoa remontin valmistuttua, hän kuvailee kirjoituksessa.

Näihin asioihin taloyhtiössä kannattaa varautua tänä syksynä

Kustannusten nousuvauhti näyttäisi tasaantuneen, mutta edelleen taloyhtiöiden hoitovastikkeissa on nähtävissä nousupainetta. Samoin korkojen nousu on taittunut, mutta varsinkin taloyhtiöillä, joilla on paljon lainaa, korot rasittavat huomattavasti taloyhtiön taloutta.

Kiinteistöliitto, Omakotiliitto ja PTT raportoivat aiemmin tällä viikolla, että asumismenojen kasvu laantuu tänä vuonna. Tämä on positiivinen uutinen taloyhtiöiden taloudelle ja tulevaisuudelle.

Isännöintiliiton tutkimuspäällikkö Olli Rekosen mukaan erityisesti tontin kiinteistöveron alarajan nosto, vesi- ja jätehuollon kustannusten nousu ja kaukolämpökustannusten nousu kuitenkin aiheuttavat edelleen monissa taloyhtiöissä painetta nostaa hoitovastiketta. Paine on kuitenkin pienempää kuin viime vuonna.

– Rauhoittunut kustannuskehitys tarjoaa taloyhtiöille hyvän sauman lähteä toteuttamaan remonttihankkeita, jotka ovat saattaneet olla viime vuosien armottoman kustannuskehityksen takia jäissä. Myös asuinrakennusten korjausrakentamisen hintojen yli kaksi vuotta jatkunut voimakas nousu on nimittäin päättynyt keväällä 2024. Markkina on kuitenkin edelleen varsin hiljainen. Nyt on hyvä aika lähteä pyytämään tarjouksia, kun kysyntä ei ole vielä laajemmin heräillyt, sanoo Rekonen.

Alv-kanta muuttuu syyskuussa

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1. syyskuuta. Isännöintiliitto arvioi, että muutos nostaa todennäköisesti taloyhtiöiden kustannuksia, kun korotus siirtyy tuotteiden ja palveluiden hintaan.

– Tyypillisesti arvonlisäveron tai muiden julkisoikeudellisten maksujen muutos oikeuttaa palveluntarjoajan tarkistamaan sopimushintaa muutosta vastaavasti. Jos taloyhtiöllä on ennestään ollut taloudellisesti tiukkaa, alv-kannan korotus ei paranna tilannetta.

Asunto-osakeyhtiöissä verokannan muutoksen taloudellinen merkitys korostuu taloyhtiöissä, joissa on keskeneräisiä suuria korjaushankkeita. Alv-muutos vaikuttaa yleensä ainakin suuremmissa urakoissa urakkahintaan, joka voi nousta budjetoidusta.

– Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen mukaan arvonlisäveron muutokset vaikuttavat urakkahintaan. Yleisistä sopimusehdoista on voitu poiketa sopimuksella, joten sopimusehdot kannattaa käydä huolella läpi, kehottaa Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama.

IL: Pienen rutiinin laiminlyönti voi aiheuttaa satojen eurojen laskun

Pyykinpesukoneen nukkasihdin putsaamatta jättäminen voi aiheuttaa satojen eurojen laskun, Iltalehti kertoo.

Jos pesukoneen nukkasihtiä ei putsaa säännöllisesti, se voi tukkeutua. Tällöin vesi ei pääse poistumaan koneesta. Tukkeutuneen nukkasihdin voi yrittää putsata itse, mutta jos tukos on syvällä, apuun on kutsuttava ammattilainen.

Kodinkonehuoltaja Veli Toivanen kertoo, että hänelle tulee tukkeutuneisiin nukkasihteihin liittyviä tehtäviä 4-5 vuodessa.

– Se on joko niin tukossa, tai sitten pumpun siipipyörään on mennyt jokin esine tai nukkaa niin paljon, että se ei pääse pyörimään.

Toivasen mukaan joskus nukkasihti on niin täynnä, että se jää jumiin ja koko konetta on purettava, jotta sen saa irti. Näissäkin tilanteissa apuun tarvitaan ammattilainen.

Hän suosittelee ihmisiä putsaamaan nukkasihdin 2-3 viikon välein. Puhdistusväli riippuu hieman siitä, miten usein konetta käyttää.

– Siihen ei montaa minuuttia mene, se ei ole suuri vaiva. Katsoo vaikka, että missä kunnossa se on ja laittaa takaisin, jos se on puhdas, Toivanen kehottaa IL:ssä.

Asumistuen leikkaukset vaikuttavat erityisen voimakkaasti helsinkiläisiin

Eduskunnan vuoden alussa tekemällä päätöksellä yleistä asumistukea laskettiin tuntuvasti ja myös asumistuen saamisen ehtoja kiristettiin merkittävästi.

Taustalla on asumistukikustannusten vuosikymmeniä jatkunut kasvu, jolla uskotaan olleen vuokria nostava vaikutus.

– Tehdyt muutokset vaikuttavat kaikkiin yleistä asumistukea saaviin kotitalouksiin, joita Kelan mukaan oli viime vuoden lopussa yli 400 000, mutta erityisen voimakkaasti muutokset vaikuttavat helsinkiläisiin asumistuen saajiin, toteaa Timo Metsola Vuokraturvan markkinakommentissa.

Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että helsinkiläisille tuensaajille tehtiin vastaavat leikkaukset kuin muillekin, mutta sen lisäksi samalla poistettiin helsinkiläisiltä oikeus saada muita pääkaupunkiseutulaisia korkeampaa asumistukea.

– Siksi yleisen asumistuen leikkaukset vaikuttavat kahta eri kautta ja siten erityisen voimakkaasti helsinkiläisiin.

Lisäksi helsinkiläisiinkin vaikuttavat Metsolan mukaan kaikille yleisen asumistuen saajille yhteiset leikkaukset, joiden seurauksena asumistuki korvaa jatkossa aiempaa pienemmän osan ruokakunnan asumismenoista.

Yleisen asumistuen perusomavastuuosuus kasvoi 42 prosentista 50 prosenttiin. Perusomavastuu on siis jatkossa 50 prosenttia niistä tuloista, jotka ylittävät yleisen asumistuen tulorajojen alarajan.

Yleisen asumistuen korvausprosentti pieneni aiemmasta 80 prosentista 70 prosenttiin hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Lisäksi 300 euron ansiotulovähennys poistui, mikä pienentää kaikkien niiden ruokakuntien yleistä asumistukea, jotka saavatko palkkatuloja, elinkeinotoiminnan tuloja tai maatalouden tuloja.

Vuokralaiset osoittautuivat taitaviksi taktikoijiksi

Yksittäisille asumistuen saajille yleisen asumistuen leikkaukset alkavat näkyä vähitellen viime huhtikuun ja ensi vuoden maaliskuun välillä, koska muiden olosuhteiden säilyessä ennallaan Kela tarkastaa asumistuen kerran vuodessa.

– Se, milloin tuki omalla kohdalla muuttuu, riippuu siitä minkä kuukauden alkuun oman tuen tarkistus osuu. Tämä antaa monelle mahdollisuuden taktikointiin, jossa vanhat avokätiset tuet asutaan loppuun ennen asunnon vaihtamista, Metsola toteaa.

Hänen mukaansa asuntomarkkinoiden ammattilaisetkin on yllättänyt se, kuinka laajasti vuokralaiset ovat vanhalla avokätisellä asumistuella taktikoinnin mahdollisuutta käyttäneet.

– Yleistä asumistukea saavien muutot vähenivät dramaattisesti huhtikuun alusta, koska siinä vaiheessa yli 90 prosenttia heistä olisi hävinnyt merkittävästi asumistuessa tai menettäneet tuen kokonaan, jos he olisivat vaihtaneet vuokra-asuntoa. Tällöin uuden asunnon tuki olisi mennyt uuden systeemin mukaan.

– Taktisesti järkevämpää on ollut asua vanhat avokätiset tuet ensin loppuun, ja muuttaa vasta sitten kun asumistuki vanhassakin asunnossa joka tapauksessa päivittyisi uuden systeemin mukaiseksi. Pienellä osalla tuen päivittyminen oli joka tapauksessa edessä jo viime huhtikuussa, mutta valtaosalla vasta myöhemmin tänä vuonna ja vajaalla neljänneksellä tuen saajista vasta ensi vuoden alussa, Metsola jatkaa.

Hänen mukaansa syyskuussa saavutetaan käännepiste, jossa summa alkaa kuukausittain kiihtyvää vauhtia purkautua, ja taktikoinnin seuraukset alkavat näkyä asunnonvaihtoja lisäävänä tekijänä.

– Syyskuussa ohitetaan nimittäin se virstanpylväs, jossa yli puolella yleistä asumistukea saavista tuki on vanhassakin asunnossa jo päivittynyt uuteen kireämpään maailmaan ja muuttoja jarruttava vaikutus vaihtuu muuttoja ja vuokra-asuntojen kysyntää kiihdyttäväksi kokonaisvaikutukseksi. Syy on yksinkertaisesti se, että patoutunut asunnonvaihdon panttailu on enemmistön kohdalla jo ohi, Metsola sanoo.

– Ja joka kuukausi uusi joukko tuensaajia siirtyy tilanteeseen, jossa nykyisessä asunnossa pysymällä ei saa enää taktikoitua korkeampaa asumistukea. Tähän käänteeseen vaikuttaa myös se, että muuton lisäksi esimerkiksi oleellisesti muuttuneiden tulojen ilmoittaminen johtaa siihen, että Kela päivittää asumistuen nykymallin mukaiseksi.

– Henkilökohtainen epäilyni on, että yksi selitys asian hoksaamiseen ja laajaan taktikointiin saattaa löytyä tästä Kelan helppokäyttöisestä laskurista, joka on tehnyt helpoksi mahdollisen uuden vuokra-asunnon tuen laskemisen ja samalla konkretisoinut sen, miten dramaattisia seurauksia muutolla olisi taktikoijien omaan asumistukeen ollut, Metsola toteaa.

Näiden asuntojen kauppa on nyt hitainta yli 15 vuoteen

Omakotitalojen kauppa on nyt hitainta sitten finanssikriisin pudotuksen, toteaa Hypon pääekonomisti Juho Keskinen.

– Vaikea nähdä, että tästä mentäisiin enää alaspäin korkojen ja asuinkustannusten laskiessa, Keskinen jatkaa viestialusta X:ssä.

– Sähkön hinnan lasku tukee omakotiasujia, mutta omakotitalojen kaupan käynnistyminen antaa vielä odottaa itseään. Kun vanhojen osakeasuntojen kaupat kääntyivät keväällä varovaiseen kasvuun, vaikuttaisi siltä, että omakotitalojen kauppa käynnistyy vasta pidemmällä viiveellä, Keskinen sanoo Hypon tiedotteessa.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2024 huhti–kesäkuussa 6,8 prosenttia edellisvuodesta. Omakotitalojen kauppa heikkeni noin kahdeksalla prosentilla vuodentakaisesta sekä Tilastokeskuksen että Maanmittauslaitoksen tietojen perusteella.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan omakotitalojen hintalasku jatkunee, kun kauppamäärät ovat olleet miinuksella alkuvuonna.

Kerros – ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat vuoden toisella neljänneksellä 3,7 prosenttia. Hintakäännettä kannattaakin Brotheruksen mukaan odottaa kasvukaupunkien kerrostaloista.

– Tampere, Helsinki, Turku, Espoo, Kuopio tutkassa, hän kommentoi X:ssä.

Keskisen mukaan maapohjien kiinteistöveron kiristyminen on hillinnyt omakotitalojen hintakehitystä vuoden alusta, mutta samalla toteutettu kiinteistöjen varainsiirtoveron lasku kolmeen prosenttiin tukee osaltaan omakotitalokauppaa.

– Hintojen hienoinen nousu tammi–maaliskuun tasolta kertoo lähinnä alkukesän tavanomaisesta kausivaihtelusta, eikä kauppa ole vielä päässyt kunnolla käyntiin. Myyntiajoissa nähtiin kuitenkin jo hetkellistä laskua kesäkuussa, kun päätös korkojen laskusta kantautui koteihin.

– Vaikka kiinteistökauppa kyntääkin vielä verrattain maltillisella tasolla, näyttäisi siltä, että omakotitaloja laitetaan myyntiin aiempaa vilkkaammin, mikä on tyypillisesti edellytys uuden kodin hankinnalle. Myyntipalstoilla olevien omakotitalojen lukumäärä onkin koko maassa kaksinkertainen vauhdikkaan korona-ajan kevätkuukausiin verrattuna. Asuntokaupan ketjut avautuvat hitaasti, mutta loppuvuosi voi myös yllättää positiivisesti, kun kuluttajat ovat kriittisempiä lähinnä uusien yhtiövelkaisten asunto-osakeyhtiöiden kohdalla, Keskinen arvioi.

Opiskelijat palautetaan asumislisälle, tätä se tarkoittaa euroissa

Opiskelijat palautetaan yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisän piiriin 1. elokuuta 2025, lukuun ottamatta lasta huoltavia opiskelijoita.

Muutoksen tuoman nettosäästön arvioidaan nousevan vuoteen 2028 mennessä 57 miljoonaan euroon. Tavoite on kannustaa myös yhteisasumiseen. Hallituksen esityksen luonnoksesta voi nyt antaa lausuntoja.

– Yksi merkittävimmistä muutoksista on, että asumislisä olisi yksilöllinen, ja sen suuruuteen vaikuttaisivat vain tuen saajan omat tulot. Muutoksesta hyötyisivät opiskelijat, jotka asuvat yhdessä puolisonsa kanssa, sekä jaetussa asunnossa asuvat opiskelijat, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (r.) toteaa opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Asumislisän määrä olisi 80 prosenttia kuukausivuokrasta, käyttövastikkeesta tai niihin rinnastettavista vuokrasopimuksen tai asumisoikeussopimuksen mukaisista kiinteän suuruisista kuukausittaisista asumismenoista.

Asumislisän laskennassa otettaisiin huomioon alueellisia asumiskustannusten eroja, mutta normit olisivat alemmalla tasolla kuin yleisessä asumistuessa.

Asumislisää myönnettäessä asumismenoja ei otettaisi huomioon 370 euron ylittävältä osalta, kun opiskelijan asuinkunta on Espoo, Helsinki,
Kauniainen tai Vantaa, selviää hallituksen esityksen luonnoksesta.

Raja olisi 310 euroa, kun opiskelijan asuinkunta on Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Kuopio, Lahti, Lohja, Nokia, Nurmijärvi, Oulu, Porvoo, Raisio, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula ja Vihti.

Asumislisässä huomioitaisi asumismenoja korkeintaan 270 euron osalta, kun opiskelijan asuinkunta olisi muu kuin edellä mainitut kunnat.

Ehdotetussa kolmen vuokrarajan mallissa keskimäärin
asumislisä olisi yksin asuvilla 29 euroa kuukaudessa pienempi kuin asumistuki. Esimerkiksi kuntaryhmä I:ssä yksin vuokralla asuvan asumistuki olisi keskimäärin 323 euroa vuonna 2025, kun asumislisän määrä olisi keskimäärin 291 euroa.

Opiskelijoiden saama asumislisä olisi pääsääntöisesti pienempi kuin nykyinen yleinen asumistuki, jota tällä hetkellä on voinut saada enintään 563 euroa kuukaudessa eli 4729 euroa vuodessa. Jatkossa asumislisä voisi olla enintään 3552 euroa vuodessa. Ero on siten enintään 1177 euroa vuositasolla.

Koska asumislisää saa vain niinä kuukausina kuin opiskelee ja tyypillinen yksin vuokralla asuva on saanut opintotukea 6,6 kuukautta vuodessa, asumistukien ero kaavamaisesti laskettuna olisi vuositasolla 1435 euroa.

Jos asumislisään siirtyvien opiskelijoiden asumiskustannukset pysyisivät nykytasolla, niin asumisen tuki pienenisi noin 156 000 opiskelijalla.
Asumisen tuen poistuminen tai pienentyminen olisi vähintään 300 euroa vuodessa 140 000 opiskelijalla eli 70 prosentilla opintotuen saajista. 100000:n asumisen tuki pienenisi yli 700 euroa vuodessa, mikä on 50 prosenttia opintotuen saajista.

Asumislisän ehtojen vuoksi suurimmalla osalla opintotuen saajista tulisi olla nykyistä edullisempi asunto. Jos opiskelijalla olisi tarve säilyttää nykyinen menotaso, edellyttäisi asumistuen pieneneminen esimerkiksi palkkatulojen lisäystä yksin asuvalla opiskelijalla tyypillisessä tilanteessa vuositasolla noin 800 euroa.

Itsenäisesti asuvan taloudellinen tuki laskisi muutamia prosentteja, mutta järjestelmä mahdollistaisi samalla toimeentulon parantamisen palkkatuloilla, sillä tulorajat olisivat suuremmat.

Noin 45 000:n asumisen tuki säilyisi samana tai suurenisi, mikä on noin neljännes asumislisän saajista. Muutoksesta hyötyisivät yhdessä asuvat parit sekä jaetuissa eli solu- tai kimppa-asunnoissa asuvat opiskelijat.

Ahvenanmaalla ja ulkomailla opiskelevan asumislisän sekä kansanopistojen asuntoloissa sekä vanhemmalta vuokratussa asunnossa asuvien kaavamaisia asumislisän määriä tulisi tarkistaa toteutuneen kustannuskehityksen mukaan. Vanhempansa omistamassa asunnossa asuvan opiskelijan asumislisä voisi olla lakiluonnoksen mukaan enintään 83 euroa kuukaudessa.

”Tavoitteena on, että yhä useampi voisi ostaa asunnon” – näin ASP-järjestelmä muuttuu

ASP- ja asuntolainojen valtiontakauslainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan ympäristöministeriössä. Uudistuksella pyritään siihen, että järjestelmä olisi aiempaa ymmärrettävämpi ja pankkien näkökulmasta yksinkertaisempi soveltaa.

Lausuntokierroksella oleva esitysluonnos sisältää runsaasti muutoksia, jotka vaikuttavat sekä nykyisiin että tuleviin asuntosäästäjiin, ensiasunnon ostajiin ja lainansaajiin. Muutoksia sovellettaisiin pääsääntöisesti sekä olemassa oleviin että uusiin asuntosäästösopimuksiin ja lainoihin.

– Hallituksen tavoitteena on, että yhä useammalla suomalaisella on mahdollisuus oman asunnon ostamiseen. ASP-järjestelmä kannustaa pitkäaikaiseen säästämiseen ja helpottaa ensiasunnon ostamista. Suosittua ja hyödyllistä järjestelmää on syytä kehittää entistä selkeämmäksi ja toimivammaksi, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo tiedotteessa.

ASP-järjestelmä luotiin kannustamaan nuoria pitkäaikaiseen säästämiseen ja tukemaan ensiasunnon ostamisessa. Omistusasuminen on perinteisesti ollut suosittua Suomessa, ja edelleen valtaosa myös nuorempiin ikäluokkiin kuuluvista haluaisi mieluiten asua omistusasunnossa. Vaikka asuntosäästäjiä on paljon, ensiasuntoja ostetaan aiempaa vähemmän ja ensiasunnon ostajien keskimääräinen ikä on noussut.

Muutosten tavoitteena on asuntosäästäjän ja lainansaajan näkökulmasta joustavampi järjestelmä. Korkotukilainan alueellisista enimmäismääristä luovuttaisiin, eli koko maassa olisi käytössä yksi korkotukilainan enimmäismäärä.

Paikkakunnilla, joissa asuntojen hinnat ovat nousseet nopeammin kuin enimmäismäärät, osalla ensiasunnon ostajista olisi nykyistä parempi mahdollisuus hankkia tarpeitaan vastaava asunto korkotukilainalla.

Suurimpaan osaan ensiasunnon ostajista muutos ei kuitenkaan vaikuttaisi, sillä laina määräytyy ostettavan asunnon ja lainansaajan maksukyvyn, ei enimmäismäärän mukaan. Lyhennysvapaata voisi laina-aikana saada enintään neljä vuotta nykyisen kahden sijaan.

Korkotuki- tai valtiontakauslainalla ostettu asunto on tarkoitettu lainansaajan omaan käyttöön. Korkotukiaikana asunto voisi kuitenkin olla muussa käytössä enintään kahden vuoden ajan, eikä erityistä syytä asunnon vuokraamiselle tai muulle käytölle jatkossa edellytettäisi. Jos asunto jäisi pysyvästi vuokralle, lainansaaja voisi ilmoittaa tästä Valtiokonttorille ja korkotuen maksaminen lakkaisi.

Asuntosäästäjä voisi saada lainan ensimmäistä asuntoa varten joko korkotukilainana, valtiontakauslainana tai molempina. Maksuttoman valtiontakauksen saaminen ei edellyttäisi korkotukilainaa, vaan lainansaaja voisi valita myös maksullisen korkosuojauksen.

Lainan myöntäminen asuntosäästäjän tarpeiden ja tilanteen mukaan parantaisi ensiasunnon ostajan valinnanmahdollisuuksia ja lisäisi järjestelmän joustavuutta. Suuremmat valinnanmahdollisuudet edellyttävät, että lainan myöntävä pankki pystyy tukemaan asiakasta löytämään juuri hänen tilanteessaan parhaan ratkaisun.

Asuntosäästämisen vähimmäisaika laskettaisiin uudistuksen myötä kuukausina vuosineljännesten sijaan, mikä vastaisi paremmin kotitalouksien kuukausittaisia tuloja ja menoja. Ensiasunnon ostajan määritelmää tarkennettaisiin, eikä perinnöksi saatu asunto estäisi asuntosäästämisen aloittamista. Esitysluonnos sisältää näiden muutosten lisäksi paljon muitakin.

ASP- ja valtiontakausjärjestelmä ja niitä koskeva lainsäädäntö ovat nykyisessä muodossaan vaikeaselkoisia. Lakeja on vuosien saatossa muutettu useita kertoja arvioimatta lainsäädäntöä kokonaisuutena.

Omistusasuntoa harkitsevan tavallisen ihmisen on vaikea saada selko siitä, miten järjestelmä toimii ja olisiko siitä tukea juuri omaan tilanteeseen. Nykyinen lainsäädäntö on myös pankkien näkökulmasta vaikea soveltaa, mikä lisää Valtiokonttorin neuvontatarvetta.

Uudistuksen tavoitteena on selkeyttää asuntosäästämistä ja ensiasunnon hankintaa sekä omistusasuntolainojen valtiontakausta koskevaa lainsäädäntöä, jotta se vastaisi paremmin nykypäivän tarpeita ja vaatimuksia. ASP-järjestelmää koskevat säännökset uudistettaisiin kokonaisuudessaan ja koottaisiin yhteen lakiin ja yhteen asetukseen, ja muiden asuntolainojen valtiontakauksesta säädettäisiin omassa laissaan.

Hallitusohjelmassa linjataan, että hallitus edistää asuntojen ja asuntorahoituksen riittävää tarjontaa, ja mahdollisuus ensiasunnon hankkimiseen turvataan ASP-järjestelmää kehittämällä. Lausuntoaikaa on 11. lokakuuta asti saakka.

Yhä useammalla omilleen muuttavalla on puutteita asumisen taidoissa

Syksyllä jälleen iso joukko nuoria muuttaa opiskelujen perässä ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Moni asumiseen liittyvä asia voi olla epäselvä ensimmäistä kertaa yksinmuuttavalle.

Isännöitsijöiden mukaan yhä useammalla asukkaalla on puutteita asumisen taidoissa. Eniten väärinkäsityksiä liittyy huoltotöihin eli ei tiedetä, mitkä asiat kuuluvat asukkaalle ja mitkä huoltoyhtiölle.

Haasteita liittyy paljon myös naapureiden huomioimiseen sekä asumistapoihin. Esimerkiksi viemäreihin kaadetaan ruoantähteitä ja roskia, jotka pahimmillaan tukkivat taloyhtiön putkistot ja aiheuttavat lisäkuluja.

Yleensä taloyhtiöllä on järjestyssäännöt, ja vuokranantajan kannattaa käydä ne läpi uuden asukkaan kanssa. Monet isännöintitoimistot ylläpitävät lisäksi taloyhtiösivuja, joilla on paljon tärkeitä asumisohjeita. Osa taloyhtiöistä käyttää viestintään lisäksi somekanavia tai sähköpostia. Heti vuokrasuhteen alussa kannattaakin pyytää tunnukset käytössä oleviin viestintäkanaviin ja perehtyä mahdolliseen asukkaan oppaaseen tai asukaskansioon.

– Vaikka asioiden perehdytys kuuluukin vuokranantajalle, kannattaa taloyhtiössä jo asuvien toivottaa uudet asukkaat tervetulleeksi ja vaihtaa kuulumisia. Taloyhtiössä pitkään asuneet osaavat opastaa juuri kyseisen talon erikoispiirteistä ja tietävät hyödyllisiä vinkkejä. Näin myös tullaan tutuiksi puolin ja toisin, joka tunnetusti lisää asumisviihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä, vinkkaa Isännöintiliiton viestintä- ja koulutuspäällikkö Ann-Mari Sandholm tiedotteessa.

– Aivan parasta olisi, jos nuoret taloon muuttajat otettaisiin aktiivisesti mukaan taloyhtiön toimintaan ja jokainen nuori tietäisi, keneltä voi tarvittaessa kysyä neuvoa. Näin voisi myös moni väärinymmärrys ja haaste selvitä jo heti kättelyssä, summaa Sandholm.

Kun asukas on muuttanut sisään ja asuu asunnossa, on hän yleensä asunnon paras asiantuntija.

– Aina, jos asukas havaitsee jotakin poikkeavaa, on siitä hyvä ilmoittaa vuokranantajan lisäksi myös isännöinnille. Näin estetään yleensä isommat vahingot tai ongelmiin päästään reagoimaan jo varhaisessa vaiheessa. Joskus voi olla kyse myös siitä, että jokin asukkaalle kuuluva huoltotoimi on tekemättä, esimerkiksi jääkaapin sulatus, jonka seurauksena vesi tulee keittiön lattialle. Tässäkin tapauksessa nopea reagointi on valttia ja asukas saa tarpeelliset neuvot tilanteeseen, Sandholm sanoo.

Isännöitsijöiden mukaan asumisen taidot voivat olla hukassa myös entisellä omakotitaloasujalla, joka muuttaa kerrostaloon.

– Siinä missä omakotitalossa voi yksin päättää kaikesta ja tehdä itse miten parhaaksi näkee, taloyhtiössä toimitaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ja esimerkiksi huoneistoremonteista tulee ilmoittaa etukäteen taloyhtiölle. Talon järjestyssäännöt ja naapurien huomioiminen saattavatkin tuottaa omakotiasujalle haasteita ensi alkuun, kertoo Sandholm.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)