Verkkouutiset

Asuminen

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asuntorakentaminen putoamassa surkeista lukemista vieläkin syvemmälle

Tammi-helmikuussa uusia lupahakemuksia asunnoille tehtiin vain reilut 1 500. Lukema on yli 20 prosenttia heikompi kuin tilastohistorian edellinen pohjalukema vuoden alulle finanssikriisin keskellä 2009, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Helmikuussa rakennuslupa myönnettiin 1 185 asunnon rakentamiseen.

– Mikäli tahti ei pian piristy, laskee uudistuotanto viime vuoden surkeista lukemista vieläkin syvemmälle, ennennäkemättömän murheelliselle tasolle, Brotherus toteaa.

Hänen mukaansa samaan aikaan kun lupamäärät ovat heikoimpia 1950-luvulle ulottuvassa tilastohistoriassa, on asuntomarkkinoille valmistunut yhä kohtuullisesti uusia asuntoja.

– Käänne on kuitenkin käsillä, koska kesällä 2022 alkaneesta sulamisesta asuntoaloituksissa alkaa olla puolitoista vuotta aikaa. Sen verran uudiskohteella kestää valmistua keskimäärin valmistua ensimmäisestä kuokan iskusta. Toisin sanoa tiedämme, että seuraavat kaksi vuotta asuntomarkkinoille valmistuu poikkeuksellisen vähän uusia asuntoja, joka kääntää tarjonnan ja kysynnän tasapainoa kasvukeskuksissa hitaasti, mutta varmasti.

– Vähäiset nyt aloitetut asunnot voivat hyvinkin valmistua vahvoille markkinoille syksyllä 2025. Silloin kova kisa harvemmista uusista kohteista näkyy hintojen nousuna halutuilla alueilla, Brotherus ennakoi.

Tilastokeskus kertoi helmikuun asuntorakennuslupamäärien laskeneen 47 prosenttia vuoden takaisesta.

Brotherus toteaa, että rakennusala kärsii liian korkeasta korkotasosta verrattuna Suomen talouden kestokykyyn, korkealle jääneistä rakennuskustannuksista sekä asuntokysynnän heikkoudesta.

– Vasta valmistuneiden kohteiden myynnit helpottavat rakennusyhtiöiden taloutta ja vapauttavat käyttöpääomia uusien kohteiden aloituksiin. Käänne rakennusalalla voi kestää odotettua pidempään pitkälle vuoteen 2025 asti.

Brotherursen mielestä valtion ja kuntien pitää pohtia täsmätoimia rakennusalalle.

– Hallitus ja kunnat voivat helpottaa tilannetta rivakoilla toimilla sääntelyn purkamisessa, markkinaehtoisilla tonttikaupoilla ja aikaistamalla suunniteltuja infrahankkeita, hän ehdottaa.

Pk-seudun ylitarjonta näkyy vuokratilastoissa – joillain alueilla yksiöiden ja kaksioiden vuokrat jopa laskivat

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia.

Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %), mutta jatkoi eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %).

Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Tilastokeskuksen tuoreita lukuja Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa vuokrat nousivat eniten Oulussa (2,9 %), Hämeenlinnassa (2,6 %) ja Rovaniemellä (2,5 %). Vähiten vuokrat nousivat vuokra-asuntojen ylitarjonnasta johtuen Espoo-Kauniaisissa (0,3 %), Raumalla (0,3 %) ja Vantaalla (0,3 %).

Osassa pääkaupunkiseutua yksiöiden ja kaksioiden vuokrat jopa laskivat.

– Jo aiemmin nähtävissä ollut vuokrien eriytyminen jatkuu – paikoittain vuokrat nousivat hyvinkin nopeasti, mutta samalla pääkaupunkiseutu jää jälkeen. Suurista kaupungeista Oulussa, Tampereella ja Turussa vapaarahoitteiset vuokrat kehittyvät kasvusuuntaisesti huolimatta siitä, että näissäkin kaupungeissa on totuttua enemmän tarjontaa. Näissä kaupungeissa vuokramarkkinat ovat hyvin aktiiviset ja vuokrakehitys ei näytä merkkejä hidastumisesta, tiivistää Karlsson tiedotteessa.

Suurempien asuntojen pienempiä parempi vuokrakehitys jatkuu edelleen ja koko maassa kolmioiden vuokrat kehittyivät voimakkaimmin.

Pääkaupunkiseudulla kolmioiden vuokrat nousivat 0,9 prosenttia, kun samalla yksiöiden vuokrat nousivat 0,2 prosenttia. Muussa Suomessa kolmioiden vuokrat nousivat 2,4 prosenttia ja yksiöiden 1,9 prosenttia. Suurimmat kaupunkikohtaiset nousut nähtiin yksiöissä Oulussa (3,6 %), kaksioissa Hämeenlinnassa (2,5 %) ja perheasunnoissa Rovaniemellä (2,9 %).

– Tarkemmassa tarkastelussa näkyy, että kolmioiden vuokrat nousevat erityisesti kaupunkien keskusta-alueiden ulkopuolella. Näillä alueilla asunnot ovat hieman edullisempia, mutta toisaalta esimerkiksi paranevat liikenneyhteydet muuttavat niitä saavutettavimmiksi, kommentoi Karlsson.

Ara-vuokrat nousivat merkittävästi vapaarahoitteisia enemmän ja merkittävin kasvu nähtiin Kouvolassa (10,6 %), Hämeenlinnassa (6,7 %) ja Helsingissä (6,1 %).

KL: Yhä useampi asuntovelallinen haluaa tämän viitekoron

Vuoden euriborin suosio uusien asuntolainojen viitekorkona on jälleen kasvanut, kun taas lyhyempien euriborien suosio on taas kääntynyt nousujakson jälkeen laskuun, kertoo Kauppalehti. Tiedot perustuvat Suomen Pankilta saatuihin tilastoihin.

12 kuukauden euriborin suosio uusissa asuntolainoissa alkoi painua ja vastaavasti kolmen kuukauden euriborin nousta, kun korot vuoden 2022 mittaan lähtivät voimakkaaseen nousuun. Viime vuoden loppupuolella osat jälleen vaihtuivat. Helmikuussa kolmen kuukauden euribor valittiin vajaaseen 18 prosenttiin ja vuoden euribor liki 66 prosenttiin uusista asuntolainoista.

Pankeista arvioidaan, että syynä viimeaikaiselle kehitykselle on se, että 12 kuukauden euribor on ollut lyhyempiä euriboreja alempi. 12 kuukauden euribor on liikkunut viime aikoina 3,7 prosentin tuntumassa, kun taas kolmen kuukauden euriborin noteeraus on ollut 3,9 prosentin luokkaa.

– Moni valitsee halvimman, toteaa Oma Säästöpankin palveluverkoston johtaja Markus Souru KL:n haastattelussa.

Sourun mukaan Oma Säästöpankin asiakkaista suurin osa valitsee 12 kuukauden euriborin.

– Se on pitkällä juoksulla hyvä: nouseviin korkoihin tosi hyvä, laskeviin korkoihin vähän huonompi, mutta keskimäärin ihan hyvä, hän sanoo.

Viime vuoden lopulla myös kiinteän koron osuus uusissa asuntolainoissa alkoi kasvaa, ja helmikuussa 2024 kiinteä korko valittiin lähes kuuteen prosenttiin uusista asuntolainoista.

Sourun mielestä kiinteän koron yleistyminen on nykytilanteessa hieman epäloogista.

– Kun korot ovat laskussa, en ainakaan itse ottaisi kiinteää korkoa tähän hetkeen. Kiinteäkorkoisella sopimuksella kuitenkin suojaudutaan korkojen nousua vastaan, hän toteaa.

LUE MYÖS:
Ehditkö vaihtaa lyhyeen viitekorkoon? Vuoden euribor on nyt rajussa laskussa
Kannattaako ostaa asunto vai muuttaa vuokralle? Asiantuntijalta selkeä näkemys

Valtion tukemien vuokra-asuntojen asukasvalintaan tulorajat

Valtioneuvosto on päättänyt, että valtion tukemien vuokra-asuntojen eli ara-vuokra-asuntojen asukasvalinnassa otetaan käyttöön enimmäistulorajat. Tulorajat koskevat sekä uusien asukkaiden valintaa että asunnon vaihtoa. Tulorajat eivät koske erityisryhmille tarkoitettuja vuokra-asuntoja. Tulorajat tulevat käyttöön ensi vuoden alusta lähtien.

Hallituksen tavoitteena on kohdentaa yhteiskunnan tukemat vuokra-asunnot nykyistä tehokkaammin pienituloisille, vähävaraisille ja erityisryhmille, joiden on vaikea vuokrata asuntoa vapailta markkinoilta.

Asukkaat valtion tukemiin vuokra-asuntoihin valitaan lakisääteisten asukasvalintaperusteiden eli asunnon tarpeen, tulojen ja varallisuuden perusteella.

Asukasvalinnan edellytyksenä on, että yhden hengen ruokakunnan tulot ovat enintään 3 540 euroa. Jos ruokakuntaan kuuluu enemmän kuin yksi 18 vuotta täyttänyt aikuinen, kunkin aikuisen osalta tulorajaa korotetaan 2 480 euroa.

Jos ruokakuntaan kuuluu alle 18-vuotiaita lapsia, tulorajaa korotetaan ensimmäisestä lapsesta 650 euroa. Kustakin seuraavasta lapsesta tulorajaa korotetaan 600 euroa. Tuloksi ei lueta muun muassa asumistukea, lapsilisää, elatusapua, elatustukea, äitiysavustusta, opintotukea ja omaishoidon palkkiota.

– Tavoitteena on varmistaa, että ara-vuokra-asuntoihin ei valita hyvätuloisia asukkaita, jotta yhteiskunnan tuki kohdistuu paremmin pienituloisille. Tulorajat on asetettu tasolle, joka ei johda radikaaleihin muutoksiin ara-vuokra-asuntojen asukasvalinnassa. Asukasvalinnan tulorajojen lisäksi ministeriössä selvitetään mallia, jossa ara-asunnon vuokra nousisi asukkaan tulojen noustessa, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.).

Muutos koskee vuokra-asuntoja, joiden tuotantoa valtio on tukenut vuoteen 2007 saakka käytössä olleella aravalainalla tai nykyisin käytössä olevalla pitkällä korkotuella. Lyhyellä korkotuella tuetuissa vuokra-asunnoissa samansuuruiset tulorajat ovat jo käytössä.

Asukasvalintaperusteista, mukaan lukien tulorajoista, voidaan poiketa muun muassa kiireellisissä tilanteissa tai silloin kun asukasvalintaperusteet täyttäviä hakijoita ei ole. Muuttotappioalueilla asuntojen käyttöaste on heikentynyt, ja poikkeussäännökset ovat tarpeen muun muassa asuntojen tarjoamiseksi työhön tuleville.

Näin paljon asuntojen hinnat ovat laskeneet – ero suosituilla alueilla kymmeniä tuhansia euroja

Monilla ensiasunnon ostajien suosimilla postinumeroalueilla ensimmäiseen omaan kotiin on alkuvuoden aikana päässyt kiinni jopa useita kymmeniä tuhansia euroja edullisemmalla ostohinnalla kuin korkeimpien hintojen aikaan vuosina 2021–2022, käy ilmi Kiinteistömaailman tekemistä laskelmista.

Kiinteistömaailma kysyi välitysammattilaisilta, mitkä postinumeroalueet ovat viime aikoina olleet ensiasunnon ostajien suosiossa ja mistä asuntotyypistä he ennen muuta ovat kiinnostuneita.

– Vaikka perinteisen asunnon omistamisen polun – pienestä kerrostaloasunnosta rivitaloon ja sieltä omakotitaloon – ohella kuulee monenlaisista muistakin ratkaisuista, on ensimmäinen omistusasunto tavallisimmin yhä kerrostalokaksio. Kaksiot ylipäätään ovat ylivoimaisesti useimmin mainittu asuntotyyppi, jota välittäjämme ensiasunnon ostaja-asiakkailleen esittelevät, sanoo tiedotteessa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen.

Kerros- ja rivitalokaksion mainitsee omalla alueellaan ensiasunnon eniten suosimaksi asunnoksi 42 prosenttia välittäjistä. Vajaa viidennes välittäjistä eri puolilta Suomea kertoo, että hänen toiminta-alueellaan suosituin ensiasunto on rivitalokolmio, ja lähes yhtä monen toiminta-alueella ensiasunnon ostajat tavoittelevat ensisijaisesti omakotitaloa. Asiaa kysyttiin osana Kiinteistömaailman barometriä.

Töölöläiskaksion sai alkuvuonna keskimäärin jopa yli 53 000 euroa edullisemmin kuin vuonna 2021, matinkyläläiskolmion Espoosta 32 000 euroa edullisemmin.

Viime vuoden lopulla nähtiin merkittävä buusti asuntokaupassa, kun ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus päättyi vuodenvaihteeseen ja moni ostaja halusi tehdä kaupat vanhan varainsiirtoverolainsäädännön aikana. Kun varainsiirtoveron näkökulmasta ensiasunnon ostajat rinnastuvat nyt muihin asunnonostajiin, ei entisenlaista tilastoa heidän määrästään muodostu.

– Maaliskuun lopussa tehdyssä kyselyssämme noin puolet välittäjistä kertoi, että viimeisen kuukauden aikana ensiasunnon ostajia on ollut liikkeellä saman verran kuin ennen viime lokakuuta, jolloin varainsiirtoveromuutos julkistettiin. Toinen puoli arvioi, että heitä on hiukan vähemmän (28 %) tai selvästi vähemmän (21 %) kuin ennen viime syksyä, kertoo Laurikainen.

Paikkakuntakohtaiset erot ovat kuitenkin merkittäviä. Rovaniemellä ja Oulussa välittäjät kertovat ensiasuntokaupan palautuneen liki ennalleen; Vantaalla enemmistö välittäjistä arvioi ensiasuntokaupan olevan edelleen hiljaisempaa.

Laurikaisen mukaan 1,5 prosentin varainsiirtoverosta huolimatta ensimmäisen oman kodin voi saada jopa kymmeniätuhansia euroja edullisemmin nyt kuin pari kolme vuotta sitten. Esimerkiksi yksiö Kalliosta on nyt keskimäärin 45000 euroa halvempi silloinkin, kun mukaan on laskettu kaupasta maksettava varainsiirtovero.

Laurikainen muistuttaa, että maasta löytyy myös postinumeroalueita, joissa hintataso ei ole mainittavasti muuttunut vuosien 2021–2024 välillä.

– Tyypillisesti ne ovat postinumeroalueita, joissa asuntojen hinnat olivat jo vuonna 2021 valtakunnallisesti katsottuna edullisia, eikä tilanne ole siitä euromääräisesti isosti muuttunut. Tällöin tietysti varainsiirtoverokin jää varsin pieneksi. Samoin on alueita, esimerkiksi vaikka Oulun Hiukkavaaran pientaloalue, jotka ovat niin suosittuja, että kun sieltä myyntiin kohde saadaan, niin se päätyy uudelle omistajalle vähintään samoilla hinnoilla kuin muutama vuosi sittenkin.

Tänään julkaistun Kiinteistömaailman 60. barometrin mukaan merkittävässä osassa maata asunto- ja kiinteistökaupan kauppamäärät lähtevät lähikuukausina nousuun. Pienimpiä asuntoja on kuitenkin tällä hetkellä monin paikoin niin reilusti tarjolla, etteivät hinnat lähde välittömään nousuun kauppavilkkauden kasvaessakaan.

Kauppavilkkauden kasvua ennakoivat erityisesti pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun ja Oulun välittäjät. Vahvimmat odotukset hinnannousulle jo alkavalla kesäkaudella ovat Oulussa ja Rovaniemellä.

Pääkaupunkiseudun positiivisimmat näkymät ovat vantaalaisvälittäjien keskuudessa. Kerrostaloyksiöitä lukuun ottamatta kaikissa muissa asuntotyypeissä odotetaan selvää kauppamäärien kasvua kevään ja kesän aikana.

Samasuuntaiset ovat odotukset myös Helsingissä ja Espoossa, tosin niissä paria pykälää maltillisempina. Kerrostaloyksiöiden kaupan kasvun osalta helsinkiläisvälittäjien odotukset ovat kuitenkin selvästi muita pääkaupunkiseutulaisia isommat.

– Vastausten perusteella hintojen nousu käynnistyy uudehkoista perheasunnoista. Erityisesti Espoossa välittäjät näkevät merkittävän ero uusien ja vanhojen omakotitalojen hinnankehitysnäkymissä. Viime vuosituhannen omakotitaloissa hintojen odotetaan edelleen monin paikoin painuvan; uusilla on selvästi paremmat näkymät, Laurikainen sanoo.

Kiinteistömaailman barometriin vastasi maaliskuun lopulla 346 asuntokaupan ammattilaista eri puolilta Suomea.

Odotukset vuokra-asuntojen tuotannon kasvusta pohjalukemissa

Raklin Vuokra-asuntobarometrin mukaan ammattimaisten toimijoiden odotukset vuokra-asuntotarjonnan kasvulle ovat vähentyneet jyrkästi, eikä merkkejä tilanteen parantumisesta ole toistaiseksi nähtävissä.

– Viime vuosina nopeasti kasvanut tarjonta sekä heikko taloustilanne pitävät vuokrien kehitysodotukset edelleen varsin maltillisina. Pientä piristymistä nähdään kuitenkin vuokra-asuntosijoittamisen yleisessä houkuttelevuudessa, jonka saldoluku nousi nyt positiiviseksi ensimmäistä kertaa sitten kevään 2022.

Vuokra-asuntojen tarjonnan kehitysodotuksia kuvaava saldoluku oli tämän kevään Vuokra-asuntobarometrissa matalampi kuin koskaan aiemmin barometrin vuodesta 2009 alkavassa historiassa.

Edelleenkin yli 40 prosenttia vastaajista ennakoi vuokra-asuntotarjonnan jatkavan kasvuaan, mutta toisaalta yli neljännes vastaajista ennakoi tarjonnan jopa laskevan.

Kasvua odotetaan lähinnä erilaisten valtion tukemien asuntojen tarjontaan, kun taas kaikkien vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja tarjoavien toimijaryhmien tilanne nähdään hankalana.

– Vuokra-asuntotuotannon edellytysten heikkenemisellä oli merkittävä vaikutus rakentamisen volyymien rajuun laskuun vuonna 2023, eikä piristymistä ole odotettavissa kuluvanakaan vuonna, barometrissä todetaan.

Instituutioiden odotetaan kasvattavan vuokra-asuntokantaansa maltillisesti

Matalien korkojen aikana etenkin erilaiset kiinteistösijoitusrahastot ja -yhtiöt kasvattivat ripeästi vuokra-asuntoinvestointejaan. Nyt korkojen nousu ja sijoitusmarkkinaympäristön muutos vastaavasti vaikuttaa voimakkaimmin näihin toimijaryhmiin, Rakli kertoo.

Barometrin vastaajista 57 prosenttia odottaa kiinteistöihin sijoittavien rahastojen vähentävän vuokra-asunto-omistuksiaan tulevan vuoden aikana, kun rahastojen pääomavirrat ovat muuttuneet negatiiviseksi sijoittajien siirtäessä pääomiaan muihin kohteisiin.

Myös asuntoihin sijoittavien kiinteistösijoitusyhtiöiden kasvuodotukset ovat matalampia kuin kertaakaan aiemmin, kun kolmannes barometrivastaajista odottaa yhtiöiden vuokra-asuntotarjontaan laskua ja vain viisi prosenttia ennakoi sen kasvavan.

Instituutiosijoittajat – etenkin eläkevakuutusyhtiöt – eivät ole sijoitusrahastojen ja -yhtiöiden tapaan riippuvaisia velkarahoituksesta.

– Instituutiosijoittajat ovatkin kotimaisista sijoittajaryhmistä ainoa, joiden vuokra-asuntotarjonnan kehityksessä on nähtävissä varovaisia nousuodotuksia, mutta tässäkin ryhmässä tarjontakehityksen saldoluku nousi vain hivenen viime syksyn kaikkien aikojen pohjalukemistaan, barometrissä todetaan.

Odotukset ulkomaisten sijoittajien vuokra-asuntotarjonnan kehityksestä putosivat viime syksyn pienen kohenemisen jälkeen jälleen negatiiviseksi.

Arvioissa vuokra-asuntosijoittamisen yleisestä houkuttelevuudesta on nähtävissä hienoista paranemista muutamaan edelliseen kyselyyn verrattuna, mutta edelleenkin kolmannes vastaajista ennakoi houkuttelevuuden vähenevän tulevan vuoden aikana.

Rahoitus ja sijoittajakysyntä pullonkauloina

Rahoituksen saatavuus ja hinta nousivat barometrissa vuokra-asuntotuotannon edellytyksiä eniten heikentäviksi tekijöiksi syksyllä 2022. Viimeisimmässä kyselyssä yli kolme neljäsosaa vastaajista arvioi rahoituksen saatavuuden heikentävän vuokra-asuntotuotannon mahdollisuuksia nykytilanteessa.

Rakli huomauttaa, että korkoympäristön muutos vähentää myös kiinteistöihin kohdistuvien sijoituspääomien määrää, ja sijoittajakysyntä on parin viime vuoden aikana muuttunut vahvimmasta mahdollistajasta kaikkein pahimmaksi pullonkaulaksi, kun lähes 80 prosenttia vastaajista arvioi sijoittajakysynnän heikentävän asuntotuotannon edellytyksiä.

Vastaavasti tonttien ja työvoiman saatavuus, jotka muutama vuosi sitten koettiin pahimmiksi asuntotuotannon esteiksi, ovat nyt helpottaneet merkittävästi.

Toimialaa pitkään vaivanneiden korkeiden rakennuskustannusten kustannushuippu on takana. Rakennuskustannukset nähdään nyt ennemmin vuokra-asuntotuotannon mahdollistajina kuin hankaloittajina.
Kokonaiskustannusten, lukuun ottamatta työvoimakustannuksia, odotetaan laskevan. Suurin lasku on tapahtunut rahoituskustannuksissa. Kustannusten lasku tukee jatkossa esimerkiksi korjausrakentamisen käynnistymistä.

Vuokrien nousuodotukset heikentyneet viime syksyyn verrattuna

Vuokra-asuntobarometrissa odotukset vuokrien kehityksestä vahvistuivat hienoisesti viime vuoden aikana, mutta putosivat jälleen kevään kyselyssä.

Pääkaupunkiseudulla odotukset ovat positiivisimpia Helsingissä, jossa hieman yli puolet vastaajista odottaa pienten asuntojen vuokrien nousevan, ja suurten asuntojen vuokrien nousuun uskoo lähes kaksi kolmasosaa vastaajista seuraavien 12 kuukauden aikana.

Vantaalla odotukset pysyttelevät edelleen muita pääkaupunkiseudun kaupunkeja maltillisempina, kun pienten asuntojen vuokrien nousuun uskoo 37 prosenttia ja suurempien asuntojen vuokrien nousuun 55 prosenttia vastaajista.

Raklin Vuokra-asuntobarometri kartoittaa alan asiantuntijoiden odotuksia vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä. Maaliskuussa toteutettuun kyselyyn vastasi 61 vuokra-asuntomarkkinoiden asiantuntijaa. Vastaajista 52 prosenttia edustaa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen ammattimaisia omistajia ja 18 prosenttia erityyppisiä ARA-vuokra-asuntoja tarjoavia vuokranantajia.

Vastaajien edustamat organisaatiot omistavat yhteensä noin 220 000 vuokra-asuntoa. Kyselyn toteutti Raklin toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto Oy.

Valtaosa suomalaisista ei tiedä yhtä asiaa taloyhtiöstään – ”vähentäisi päästöjä, säästäisi rahaa”

Valtaosa taloyhtiössä asunnon omistavista suomalaisista ei tiedä oman kotitalonsa energialuokkaa, selviää tuoreesta OP Ryhmän kyselystä.

– Energiatehokkuuden parantaminen vähentäisi päästöjä, säästäisi asukkaiden rahaa ja parantaisi myös asumismukavuutta, OP:n asiaa koskevassa tiedotteessa todetaan.

OP Ryhmä kysyi Taloustutkimuksen teettämässä tutkimuksessa, tietävätkö taloyhtiöiden osakkaat oman kotitalonsa energialuokan. 67 prosenttia taloyhtiössä asunnon omistavista vastaajista ei osannut kertoa oman yhtiönsä energialuokkaa. Kysymykseen vastasi 421 taloyhtiön osakasta.

– Osakkaiden kannattaisi kiinnittää huomiota yhtiön energiatehokkuuteen jo siksi, että energiatehokkaassa talossa asuminen on edullisempaa kuin energiaa tuhlaavassa taloyhtiössä. Kevään yhtiökokouksissa kannattaa katsoa remonttisuunnitelmia esimerkiksi kymmenen tai viidentoista vuoden tähtäimellä. Pitkällä tähtäimellä energiatehokkuutta parantava remontti voi säästää itsensä takaisin, OP Ryhmän pk-yrityksistä vastaava johtaja Heikki Peltola sanoo tiedotteessa.

Energialuokka löytyy kiinteistön tai taloyhtiön energiatodistuksesta, ja se ilmaistaan kirjaimilla A-G. Energialuokkaan A kuuluva talo tai taloyhtiö on energiatehokkain, eli se kuluttaa vähiten energiaa.

Jos omaa asuntoa haluaa myydä tai vuokrata, tarvitaan silloin energiatodistus, joka puuttuu vielä suurelta osalta suomalaisia taloyhtiöitä. Energian hinnan noustua asunnon ostajat alkoivat kiinnittää huomiota aiempaa enemmän esimerkiksi myytävän kiinteistön lämmitysmuotoon.

– Kiinteistön energiankulutus on ratkaisevan tärkeää myös päästövähennysten kannalta. Suurimmat päästövähennykset ja samalla suurimmat säästöt asukkaille voidaan saavuttaa nimenomaan niissä taloissa, joiden energialuokka on huonoin. Siksi jokaisen kiinteistön omistajan kannattaisi ainakin selvittää oman kiinteistön energialuokka ja pohtia energiatehokkuuden parantamista, OP Ryhmän henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi sanoo tiedotteessa.

OP muistuttaa, että energiaremontin tekeminen voi lisätä ostajien kiinnostusta asuntoa kohtaan muuten alavireisillä asuntomarkkinoilla.

Energiatehokkuutta parantavia remontteja ovat esimerkiksi lämmitysjärjestelmän uusiminen tai ikkunoiden tiivistäminen.

Vuokrat nousivat lievästi alkuvuonna

Asuntovuokrat olivat hienoisessa nousussa kaikissa suurissa kaupungeissa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Kiinteistötieto KTI:n uusia vuokrasopimuksia kuvaava vuokraindeksi nousi pääkaupunkiseudulla keskimäärin 0,4 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna aikavälillä 2.12.2023-1.3.2024 alkaneissa vuokrasopimuksissa. Helsingissä ja Espoossa vuokrat nousivat 0,5 prosenttia, kun taas Vantaalla nousu jäi 0,2 prosenttiin.

Uusien vuokrasopimusten vuosimuutos oli kuitenkin pääkaupunkiseudulla edelleen negatiivinen, keskimäärin -1,0 prosenttia.

Muissa yli 100000 asukkaan kaupungeissa uusien sopimusten vuokrat nousivat keskimäärin 0,6 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Vuokrien nousu jatkui vahvimpana Oulussa, jossa neljännesvuosimuutos oli 1,5 prosenttia. Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä vuokrien nousu oli puolen prosentin tuntumassa ja Kuopiossa ja Lahdessa 0,2 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Vuositasolla vuokrat nousivat pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa suurissa kaupungeissa keskimäärin 1,7 prosenttia.

Vuokra-asuntotarjonta jatkoi kasvuaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mikä näkyy tyhjien vuokra-asuntojen määrän nousuna.
Maaliskuun ensimmäisen päivän tilanteessa KTI:n seuraamasta vuokra-asuntokannasta oli pääkaupunkiseudulla tyhjillään 10,4 prosenttia, kun osuus vielä joulukuun alussa oli selkeästi alle kymmenen prosentin.

Tyhjien asuntojen osuus nousi joulukuuhun verrattuna myös kaikissa pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa suurissa kaupungeissa, mutta pysyi selkeästi pääkaupunkiseutua matalampana, keskimäärin 5,4 prosentissa. Tyhjien asuntojen osuus ylitti seitsemän prosenttia Turussa ja Lahdessa, ja pysyi matalimpana Oulussa, alle neljässä prosentissa.

KTI:n koko voimassa olevaa vuokrasopimuskantaa kuvaavan asuntovuokraindeksin nousu jatkui uusien sopimusten indeksin muutosta ripeämpänä, mutta edelleen selkeästi yleistä hintatason muutosta maltillisempana.

Pääkaupunkiseudulla kaikkien vuokrasopimusten indeksi nousi keskimäärin 0,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuosimuutos oli Helsingissä ja Espoossa 0,5 prosenttia ja Vantaalla 0,1 prosenttia.

Muissa suurissa kaupungeissa vuokrat nousivat keskimäärin 2,5 prosenttia. Tampereella vuokrat nousivat tasan kolme prosenttia ja Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä vuosimuutos vaihteli 2,5 prosentin molemmin puolin. Kuopiossa ja Lahdessa vuokrien nousu jäi selkeästi matalammaksi, 1,5 prosentin tuntumaan. Kaikkien vuokrasopimusten indeksiin vaikuttavat sopimuskannan uusiutumisen lisäksi olemassa oleviin sopimuksiin tehdyt indeksikorotukset.

Hyväkuntoiset omakotitalot ovat ostajien suosiossa

Huoneistokeskus tutki välittäjäbarometrilla, millainen on tulevan kesän omakotitalokaupan tilanne ja millaiset omakotitalot kiinnostavat eniten ostajia. Vastanneiden välittäjien enemmistö ennustaa omakotitalojen kauppamäärien kasvavan viime vuodesta.

Viime vuonna vanhoja omakotitaloja myytiin koko maassa kiinteistönvälittäjien kautta 13,1 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.

Erityisesti energiatehokkaat ja uudemmat omakotitalot ovat ostajien suosiossa. Hyväkuntoisten omakotitalojen kaupan uskotaan vilkastuvan viime vuodesta suosituilla asuinalueilla, kun taas huonokuntoisten kiinteistöjen myyjien on varauduttava pidempiin myyntiaikoihin.

Välittäjien mukaan uudehkoja, alle kymmenen vuotta vanhoja taloja hakee noin puolet omakotitalojen ostajista. Kiinteistön ikä ei kuitenkaan ole ainoa merkittävä tekijä. Tärkeintä on, että kiinteistöstä on huolehdittu ammattitaidolla ja tarvittavat korjaukset on tehty ajallaan.

Tavallisin omakotitalon ostaja on nyt lapsiperhe, joka asuu jo alueella ja haluaa päiväkotien ja koulujen säilyvän ennallaan tutussa ja hyväksi havaitussa ympäristössä.

Makuuhuoneiden riittävällä määrällä on nyt aikaisempaa suurempi painoarvo, vaikka toiveet omakotitalojen kokonaisneliömäärästä eivät ole kasvaneet. Kysytyin omakotitalojen koko on 120-150 neliömetriä, vaikka pienempien omakotitalojen kysyntä onkin hieman kasvanut

– Ensimmäisenä ja kaikkia asunnonvaihtajia nyt mietityttävä asia eli korot ja lainan saanti. Seuraavana nykyisen asunnon arvo ja mahdollinen kauppahinta sekä uuden asunnon hankintaan tarvittava välirahan määrä. On selvää, että omakotitaloa hankittaessa myös kiinteistön kunnolla ja mahdollisilla remonttitarpeilla on suuri vaikutus päätöksen tekoon, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Näistä syistä Helsingistä muutetaan pois – valtaosa tyytyväisiä päätökseensä

Helsingistä muutetaan useimmiten omistusasuntoon, kun aiemmin on asuttu vuokralla kerrostaloasunnossa. Noin puolet asui muuttonsa jälkeen pientalossa ja valtaosalla asunnon pinta-ala kasvoi, ilmenee Helsingin kaupungin tekemästä kyselystä, joka oli kohdistettu kaupungista koronapandemian aikana poismuuttaneille.

Asumisen hinta oli keskeisin syy Helsingistä poismuuttoon. Niin asunnot kuin sopivat asuinalueet koettiin liian kalliiksi. Lapsiperheille ja pariskunnille tärkeitä syitä olivat myös halu muuttaa väljemmin rakennettuun ympäristöön sekä omatonttiseen asuntoon. Mahdollisuus etätyöhön oli tärkeä syy poismuuttoon noin 40 prosentille pääkaupunkiseudun ulkopuolelle muuttaneista.

Asumistoiveet painottuivat suurimmalla osalla poismuuttaneista ei-urbaaniin suuntaan. He arvostivat asumisessaan väljyyttä ja suosivat mieluummin luonnonympäristöä kuin kaupunkia vapaa-ajan viettopaikkana.

Valtaosa vastaajista oli tyytyväisiä muuttopäätökseensä. Tyytyväisyys asuinalueen rauhallisuuteen, yleiseen viihtyisyyteen ja soveltuvuuteen lapsille kasvoi merkittävästi uudella asuinpaikalla.

Joukkoliikenneyhteyksiin, kaupallisiin palveluihin sekä sijaintiin suhteessa työpaikkaan oli sen sijaan oltu tyytyväisempiä Helsingissä asuessa.

Enemmistö poismuuttaneista oli harkinnut myös Helsingin sisällä muuttamista, ja noin joka neljäs haluaisi muuttaa lähitulevaisuudessa takaisin. Vastaajista noin kaksi kolmesta muutti Helsingin seudulle. Heistä puolet ei tuntenut entuudestaan aluetta, jolle muutti.

Turkuun ja Tampereelle muuttaneilla muuttosyyt erosivat eniten muista. Heille halu muuttaa lähemmäs sukulaisia tai ystäviä sekä vaihtaa paikkakuntaa olivat tärkeitä syitä, kun taas asumismuodon ja asuntotyypin vaihtaminen sekä oma piha olivat Helsingin seudulle ja muualle Etelä-Suomeen muuttaneille tärkeitä tekijöitä.

Vuosina 2020–2022 Helsingistä muutettiin huomattavan paljon muualle Suomeen, ja kotimainen muuttoliike jäi Helsingille tappiolliseksi. Tämän vuoksi kaupunki halusi selvittää syitä poismuutolle.

Pääekonomistin mukaan asuntokauppa on yhä kanveesissa

– Asuntokaupan hiljaiselo jatkui helmikuussa, kun työnseisaukset nakersivat asunnonostajien talousluottamusta ja ensiasunnon ostajien kaupat käteltiin viime vuoden lopussa. Hiljaisempaa helmikuuta saa hakea 1990-luvun alkuvuosista asti, jolloin kauppaan ei tosin vaikutettu varainsiirtoveromuutoksella, joka vääristää tällä hetkellä kuvaa asuntomarkkinan todellisesta tilasta, toteaa Hypon pääekonomisti Juho Keskinen.

Hänen mukaansa kysyntää poreilee pinnan alla, mutta markkinoiden joukkopsykologia pitää ostajia jarrupolkimella vielä alkuvuonna, kun yleinen epävarmuus käy kuluttajien hermoille.

– Laskevien hintojen aikana kun on tapana uskoa laskun jatkuvan, vaikka taloudesta saataisiinkin myös myönteisiä signaaleja ja käänne odottaisi nurkan takana, Keskinen kuvailee.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen helmikuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 6,7 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 5,4 prosentilla. Hinnat kuitenkin nousivat tammikuuhun verrattuna.

Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen laskeneen noin 15 prosentilla vuoden takaisesta.

– Asunnon keskimääräinen myyntiaika on käytännössä tuplaantunut korona-ajan tilanteesta pääkaupunkiseudulla. Kahden kuukauden sijasta myyntiin kuluu nyt 3–4 kuukautta niin kerrostalo- kuin rivitaloasunnoissa ja omakotitaloissakin, Keskinen toteaa.

– Raportoidut myyntiajat perustuvat samalla pienempään kokonaiskauppamäärään, eikä käännettä ole vielä nähty, kun kuluttajat kaipaavat selkeämpää signaalia talouden kasvukäänteestä ja korkojen laskusta. Samalla kuluva vuosi tarkoittaa kuitenkin myös kauttaaltaan edullisempaa asumista, hän jatkaa.

Vuokrat laskevat tai polkevat paikallaan uusissa vuokrasuhteissa, asuntovelallisen korkomenot laskevat jo tämän vuoden kuluessa ja lämmitysenergia on edullisempaa kuin vuotta aiemmin.

– Kun asuntojen hinnat ovat laskeneet selvästi tuloihin ja yleiseen hintatasoon verrattuna, alkaa asumisen kuluttaminen ja omaan kotiin investoiminen houkutella vuoden kuluessa yhä useampaa kuluttajaa, arvioi Keskinen.

Omistusasumista ei pidetä enää niin järkevänä

Asunnon ostaminen ei ole suomalaisnuorten mielestä niin hyvä tapa vaurastua kuin aikaisemmin, selviää Danske Bankin tuoreesta Ensiasunnon ostajat 2024 -kyselytutkimuksesta.

Omistusasumisen taloudellisten perusteiden painoarvo on laskenut selvästi kahdessa vuodessa. Nyt vastaajista 63 prosenttia perustelee asunnon ostamista taloudellisella järkevyydellä. Kun tutkimus tehtiin edellisen kerran vuonna 2022, omistusasumista piti taloudellisesti järkevänä 72 prosenttia vastaajista.

Myös muut omistusasumisen taloudelliset perusteet ovat menettäneet merkitystään. Kaksi vuotta sitten 37 prosenttia vastaajista piti omistusasumista vuokraamista halvempana vaihtoehtona, kun nyt osuus on pienentynyt 24 prosenttiin.

Myös niiden osuus, jotka ajattelevat omistusasumisen kerryttävän varallisuutta tai jotka pitävät omistusasuntoa hyvänä sijoituksena, on laskenut kahden vuoden takaisesta. Omistusasuminen koetaan Helsingissä ja Uudellamaalla muuta maata useammin taloudellisesti järkevämmäksi kuin vuokraaminen.

Danske Bank Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jens Wiklundin mukaan asunnon ostajien tilanne on kääntynyt muutamassa vuodessa päälaelleen, ja siksi korkojen nousu, inflaatio ja epävakaa taloustilanne näkyvät tutkimustuloksissa.

– Silti monelle omistusasumisesta haaveilevalle asunnon hankinta on edelleen fiksu taloudellinen päätös ja keino kerryttää varallisuutta. Ennusteemme mukaan asuntojen hinnat kääntyvät tänä vuonna nousuun. Kasvukeskuksissa asuntojen hintojen odotetaan pitkällä tähtäimellä kehittyvän vähintään kuluttajahintojen mukaisesti, sanoo.

Oma pärjääminen huolestuttaa

Tällä hetkellä ensiasunnon hankintaa hidastavat erityisesti korkeat hinnat, oma tulotaso ja säästöjen puute. Asuntojen hinnat haittaavat kahta kolmesta ensiasuntojen ostajasta tällä hetkellä, mikä on selvästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.

Omaan taloudelliseen pärjäämiseen ja yleiseen taloustilanteeseen liittyvät huolet ovat myös yleistyneet. Suomen tulevaisuuteen liittyvä taloudellinen epävarmuus hidastaa etenkin naisvastaajien ensiasunnon ostopäätöstä (55 %).

– Kun yleinen taloustilanne on kiristynyt, on ymmärrettävää, että ensiasunnon ostoon liittyvät taloushuolet ovat lisääntyneet. Tilastot kuitenkin kertovat, että asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä edullisempia suomalaisten tulotasoon nähden kuin kaksi vuotta sitten, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala sanoo.

– Tutkimuksen mukaan useimmat ensiasunnon ostajat etsivät itselleen ensisijaisesti kotia, eivät sijoituskohdetta. Asumisen valintoja ei pidäkään tarkastella ainoastaan taloudellisesta näkökulmasta vaan huomioida omat tarpeet ja toiveet laajemmin, hän muistuttaa.

Ensiasunnon ostajat 2024 -tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy Danske Bank Suomen toimeksiannosta. Kysely toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 24.-31.1.2024 Manner-Suomen suomenkielistä väestöä edustavalla näytteellä. Kyselyyn vastasi määräajassa 1 124 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa, jotka edustavat tässä tutkimuksessa noin 1,5 miljoonaa 18–39-vuotiasta suomalaista.

Vastavalmistunutta kotia tähyilee vain yksi prosentti

Vain yksi prosentti harkitsee vastavalmistuneen, uuden kodin ostamista. Asia käy ilmi Oikotie-markkinapaikan tekemästä kyselystä. Ylipäätään kodin ostamista harkitsee nyt 14 prosenttia, eli noin joka kuudes.

Henkilökohtaisten tarpeiden ohella suuri nyt asunnon ostamiseen kannustava seikka on totuttua matalampi hintataso.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan välittäjien kautta koko Suomessa ostettiin helmikuussa 107 uutta asuntoa. Tammikuussa määrä oli 83 asuntoa. Määrät ovat Oikotien mukaan kasvussa, mutta poikkeuksellisen pieniä. Käytettyjä asuntoja asunnonvälittäjien kautta ostettiin Suomessa helmikuussa 3155 kappaletta.

– Koko maassa on nyt kaupan noin 10 000 vastarakennettua asuntoa. Kaikkiaan asuntoja on myynnissä noin 52 000. Se kuvastaa, miten selkeästi nyt on ostajan markkinat, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.

Oikotie teki kyselytutkimuksen, johon vastasi 1142 ihmistä.  Heistä 56 prosenttia oli naisia, 41 prosenttia miehiä ja 3 prosenttia muita tai eivät halunneet kertoa.

Uudiskohteiden tahmainen myynti on linjassa Rakennusteollisuus ry:n havaintojen kanssa. Rakennusteollisuuden pääekonomisti Jouni Vihmo kertoi tiistaina viestipalvelu X:ssa, että Suomessa asunnoille haettiin tammikuussa 271 rakennuslupaa, joka on 87 prosenttia vähemmän kuin tammikuussa 2023. Tammikuinen rakennuslupien määrä on Vihmon mukaan koko tilastohistorian pienin.

Rakennusmaailma-lehti kertoi tammikuussa, että vuonna 2023 Suomessa noin 600 rakennusalan yritystä teki konkurssin. Näistä tilastoluokituksen mukaan asuin- ja muita rakennuksia rakentavia yrityksiä oli 345 kappaletta.

LUE MYÖS: ”Nyt veti hiljaiseksi” – Asuntojen rakennusluvissa uskomaton romahdus

”Nyt veti hiljaiseksi” – Asuntojen rakennusluvissa uskomaton romahdus

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto on huolissaan tuoreista asuntorakentamisen luvuista.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan asunnoille haettiin tammikuussa 271 rakennuslupaa. Lukema on pienin koko tilastohistorian aikana.

– Käytännössä täysi pysähdys käynnissä asuntorakentamisessa. Mikähän on laman määritelmä?, Murto kysyy viestipalvelu X:ssä.

Hän viittaa Rakennusteollisuuden (RT) pääekonomistin Jouni Vihmon julkaisuun.

– Nyt veti hiljaiseksi. Asunnoille haettiin tammikuussa 271 rakennuslupaa eli käsittämättömän vähän, 87 prosenttia edellisvuotta vähemmän, koko tilastohistorian vähiten, alle yksi per kunta ja täysin alle odotusten. Jos on RT:n ennuste synkkä, niin todellisuus on näköjään sitäkin synkempi, Vihmo kirjoittaa.

Muutoksen havainnollistamiseksi hän on jakanut graafin tilastosta. Kuva on nähtävissä artikkelin lopussa.

LUE MYÖS:
Rakennuslupia haettiin ennätyksellisen vähän – ”Uskomattoman kehno lukema”

Rakennuslupia haettiin ennätyksellisen vähän – ”Uskomattoman kehno lukema”

Asunnoille haettiin tammikuussa 271 rakennuslupaa. Asia ilmenee tuoreista Tilastokeskuksen tilastotiedoista.

Kyseessä on pienin lukema koko tilastohistorian aikana.

Tämä on uskomattoman kehno lukema, vaikka rakennusalan tilanteen tiedetään huono olevankin, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Sami Pakarinen kommentoi viestipalvelu X:ssä.

Hänen mukaansa jotain on taloudessa eri tavalla, jos talous taapertaa tästä nollakasvulla ohitse.

– Toisin sanoen, talousennusteiden heikentymiseen on edelleen syytä varautua.

Pakarinen viittaa Rakennusteollisuuden (RT) pääekonomistin Jouni Vihmon julkaisuun. Vihmo kommentoi tuoreita lukuja kommentilla ”nyt veti hiljaiseksi”.

– Asunnoille haettiin tammikuussa 271 rakennuslupaa eli käsittämättömän vähän, 87 prosenttia edellisvuotta vähemmän, koko tilastohistorian vähiten, alle yksi per kunta ja täysin alle odotusten. Jos on RT:n ennuste synkkä, niin todellisuus on näköjään sitäkin synkempi, Vihmo kirjoittaa.

Muutoksen havainnollistamiseksi hän on jakanut graafin tilastosta. Kuva on nähtävissä artikkelin lopussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)