Verkkouutiset

Laki

Ranska on kirjaamassa aborttioikeuden perustuslakiinsa

Ranska on kirjaamassa aborttioikeuden perustuslakiin. Versaillesissa maanantaina kokoontuva parlamentin molempien kamarien istunto on vahvistamassa senaatin aiemman äänestystuloksen. Asiasta kertovat esimerkiksi Le Monde ja tv-kanava TF1.

Ehdotus sai ylähuoneessa eli senaatissa perjantaina ylivoimaisen enemmistön kannatuksen. Esitystä kannatti 267 edustajaa ja vastusti 50. Aiemmin viime viikolla alahuoneen äänestyksessä perustuslain muutosta kannatti 492 edustajaa 577:sta.

Nyt molempien kamarien täytyy vielä hyväksyä perustuslain muutos kolmen viidenneksen enemmistöllä, mutta hyväksynnän saavuttamista pidettiin maanantaina iltapäivällä käytännössä varmana.

Abortti on ollut laillinen Ranskassa jo 50 vuotta eli vuodesta 1974, mutta paine oikeuden vahvistamiseksi on kasvanut. Le Monden mukaan vuonna 2022 tehdyssä kyselyssä 81 prosenttia vastanneista ranskalaisista kannatti aborttioikeuden kirjaamista Ranskan perustuslakiin. Siinä missä abortti on yleisesti hyväksyttyä, sen saamisessa on käytännön haasteita Ranskan terveydenhuoltojärjestelmän puutteiden vuoksi.

Ranskasta on tulossa maailman ensimmäinen valtio, jossa oikeus aborttiin taataan perustuslaissa. Aloite on lähtöisin presidentti Emmanuel Macronilta. Sen äänekkäimpiin vastustajiin on kuulunut oikeistokonservatiivisen Kansallisen liittouman kärkipoliitikko Marine Le Pen, joka on nimittänyt hanketta turhaksi.

Naistenpäivää vietetään kuluvan viikon perjantaina 8. maaliskuuta.

Sakko uhkaa: Isoisän Suomi-konepistooli ja moni muu koriste on pantava turvakaappiin

Koristeiksi muokattuja aseita on säilytettävä turvakaapissa. Asia on noussut esiin, kun poliisi on viestinyt, että ilmoitukset näistä aseista voi tehdä sähköisesti. Laki muuttui jo viisi vuotta sitten, mutta sen siirtymäaika päättyy tulevana kesänä. Lisäksi aiemmin helmikuussa aseiden lainvastaiseksi tulkitusta säilytyksestä määrättiin Korkeimmassa oikeudessa yli 30 000 euron sakko.

Deaktivoitua eli toimintakelvottomaksi tehtyä, koristeeksi kelpaavaa ampuma-asetta pitää säilyttää samalla tavoin turvallisesti kuin toimivia ampuma-aseita. Eli säilytysvaatimus on samanlainen, kuin deaktivoitu ase olisi ”toimintakuntoinen ase”. Jos säilytettävänä on vähintään kuusi ampuma-asetta tai deaktivoitua asetta tai yksikin erityisen vaaralliseksi luvitettu ase eli ERVA, tulee olla säilytystä varten standardoitu turvakaappi tai poliisin hyväksymät säilytystilat. Jos turvakaappi painaa tyhjänä alle 150 kiloa, se on kiinnitettävä kaapin sisäpuolelta lattiaan tai seinään.

ERVA on lyhenne sanoista erityisen vaarallinen. Tällaiseksi luokitellaan muun muassa ase, joka on toimintatavaltaan itselataava kertatuliase (puoliautomaatti), jossa käytetään keskisytytteistä patruunaa ja jossa käytetään niin sanottuja pitkiä lippaita. Kiväärissä pitkä lipas on yli 10 patruunaa sisältävä ja pistoolissa yli 20 patruunaa sisältävä lipas. Myös sarjatuliaseet ovat ”ervoja”.

Säilytyssääntö koskee siis myös koristeina säilytettäviä aseita. Käytännössä näihin kuuluvat monelle suomalaiselle suvussa kulkeutuneet perintöaseet ja sotamuistot, kuten isoisien puna-armeijan sotilailta takavarikoimat pepešat eli PPŠ-41-konepistoolit, DP-pikakiväärit eli Emmat, sekä klassiset Suomi-konepistoolit. Suomi-konepistooleita valmistettiin kaikkiaan vuosina 1931 – 1953 noin 80 000 kappaletta.

– Deaktivoidut aseet luokitellaan myös ampuma-aseiksi. Erityisen vaaralliset ampuma-aseet tulee säilyttää aina standardien mukaisessa asekaapissa. Kun nämä kaksi ynnätään yhteen, saadaan lopputulos, että deaktivoidut ERVA-aseet on säilytettävä aina standardien mukaisessa asekaapissa, selventää ylitarkastaja Tarja Ranta Poliisihallituksen lupahallinnosta.

Deaktivoidut aseet on nyt myös ilmoitettava poliisille. Poliisi tosin on viestinyt lähinnä siitä, että aselain muutoksen johdosta ilmoituksen voi tehdä sähköisesti.

– Siellä samassa paikassa, missä tehdään passi- ja henkilökorttihakemukset, on lomake, jolla asiasta voi tehdä ilmoituksen. Lomakkeelle kirjoitetaan aseen tiedot mahdollisimman tarkkaan, ja jos mukaan voi vielä liittää aseesta valokuvan tai useampia, niin aina parempi. Ilmoittaminen on maksutonta, kertoo ylitarkastaja Ranta ja muistuttaa, että lomakkeen saa tietysti edelleen viedä poliisiasemalle myös henkilökohtaisesti.

Suomessa on ainakin 25 000 deaktivoitua asetta. Luku perustuu poliisin tietojärjestelmiin ilmoitettuihin tietoihin deaktivoituiduista aseista. Se ei kuitenkaan ole tarkka, sillä kaikkia ei ole aiemmin tarvinnut ilmoittaa poliisille. Tarkempi luku saadaan loppukesästä, kun kaikkia deaktivoituja aseita koskevan lain siirtymäaika päättyy heinäkuussa.

Koristeet on siis otettava alas seinältä ja vietävä pois kesämökeiltä silloin, kun mökillä ei oleskele. Ja jos oleskelee, on deaktivoidut aseet laitettava mökilläkin turvakaappiin.

– Kesämökki ei ole sopiva ja turvallinen paikka aseiden vakituiseen säilytykseen. Niitä voi säilyttää mökillä vai silloin, kun on itse siellä valvomassa. Talveksi aseita ei saa jättää mökille, vaikka siellä olisikin asekaappi.

Standardien mukainen asekaappi maksaa edullisimmillaankin parisataa euroa. Lainvastainen säilyttäminen puolestaan on ampuma-aserikkomus, josta voi seurata sakkoja. Näin tapahtui esimerkiksi vuorineuvos Kari Jordanille, joka säilytti aseitaan kakkosasuntonsa lukitussa varastotilassa kahdessa lukitussa turvakaapissa, jotka oli tarkoitettu aseiden säilytykseen. Kaapit varastettiin ja vuorineuvoksen aseet löytyivät myöhemmin rikollisjengi United Brotherhoodiin liittyneessä tutkinnassa. Korkein oikeus tuomitsi Jordanin 15 päiväsakkoon, joista tuli Jordanin tuloilla Helsingin Sanomien mukaan yli 30 000 euroa. Jordanin katsottiin säilyttäneen aseitaan törkeän huolimattomasti, koska säilytystilaa olisi pitänyt voida valvoa paremmin esimerkiksi hälytysjärjestelmällä.

Vuorineuvoksen tuloilla aseiden turvallisen säilytyksen voi varmistaa. Mutta kaikki deaktivoidun Suomi-konepistoolin tai vastaavan koristeeksi hankkineet tai sukulaisiltaan perineet eivät ole vuorineuvoksia.

– Aseen voi antaa jonkun toisen säilytettäväksi ja ilmoittaa siitä poliisille. Tarkoitukseen on juuri tänään avattu sähköinen lomake, kertoo ylitarkastaja Ranta.

Tämäkin tietysti edellyttää, että kaverilla on standardien mukainen turvakaappi.

Marraskuussa 2023 poliisi epäili useita ihmisiä deaktivoitujen sarjatuliaseiden muokkaamisesta toimintakuntoon ja myymisestä eteenpäin verkossa. Kaakkois-Suomen poliisi löysi lappeenrantalaisyrityksen hallusta esimerkiksi kuusi Kalashnikov-kivääriä. / POLIISI

AL: Häiriköivälle fanille ei voi antaa porttikieltoa urheilukatsomoon

Mahdollisuudet puuttua häiriköivän urheilufanin tai pelaajaa uhkailevan henkilön pääsyyn otteluihin ovat varsin rajalliset, kertoo Aamulehti.

Järjestyksenvalvoja voi poistaa turvallisuutta vaarantavan katsojan urheilutapahtumasta ja porttikielto voidaan antaa esimerkiksi jäähallikohtaisesti aiemman häiritsevän käytöksen vuoksi. Henkilön osallistuminen vieraspeliin toisella paikkakunnalla on kuitenkin edelleen mahdollista.

Nykylaki ei mahdollista esimerkiksi sitä, että katsoja lipun ostaessaan sitoutuisi turvallisuuden takaaviin käyttäytymissääntöihin.

AL:n mukaan Tampereella on ollut tapaus, jossa sosiaalisessa mediassa uhattiin Ilveksen jääkiekkojoukkueen pelaajaa tappamisella.

Asiasta on jätetty rikosilmoitus, mutta käytännössä uhkailijan pääsyä Ilveksen peleihin on jopa mahdotonta estää. Käytännössä vain pelaajan hakema lähestymiskielto, joka kattaisi myös hänen työpaikkansa eli areenan, voisi tulla kyseeseen. Ei ole kuitenkaan lainkaan varmaa, myönnettäisiinkö lähestymiskieltoa vain somessa tehdyn uhkailun perusteella.

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) on pitänyt porttikieltoasiaa ja sen edellyttämää lakimuutosta esillä muun muassa kirjallisella kysymyksellä, ja hän ajoi sitä myös nykyiseen hallitusohjelmaan. Sisäministeriön mukaan selvitystyö asiassa on vielä kesken.

– Uhkailun kanssa pitää olla selvä linja, ja se on mielestäni nollatoleranssi, Kiuru kommentoi.

Pankkiautomaatti varastettiin kaupan seinästä, kaksi vangittu

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on vanginnut kaksi miestä epäiltynä viime perjantaina tehdystä seteliautomaatin varastamisesta Padasjoen Keskustiellä. Hämeen poliisilaitos kertoo asiasta tiedotteessa.

Vangitut ovat uusimaalaisia ja iältään 21- ja 37-vuotiaita miehiä. Teossa käytettiin apuna pyöräkuormaajaa, joka oli varastettu tekoa ennen. Varastetun automaatin kuljetuksessa käytetty perävaunu oli myös anastettu.

Tekoa tutkitaan nimikkeillä törkeä varkaus, moottorikulkuneuvon käyttövarkaus ja varkaus.

Syytteen noston päivämäärä on 15. huhtikuuta 2024.

SDP:n Aki Lindén ei saa syytettä virkarikoksesta

Kansanedustaja Aki Lindén (sd.) ei saa syytettä epäillystä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjälaitos kertoo asiasta tiedotteessa.

Lindéniä epäiltiin virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta liittyen HUS-kuntayhtymän hankintatoimessa vuosien 2010–2018 välillä paljastuneisiin ilmeisesti hankintalain vastaisiin hankintoihin.

Erikoissyyttäjä Tapio Mäkinen on 19. joulukuuta 2023 tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä, koska Lindënin syyllisyyden tueksi ei ole todennäköisiä syitä.

Keskeisin kysymys syyteharkinnassa on ollut se, onko Lindén toimitusjohtajan roolissaan ollut siten tietoinen hankintatoimen epäkohdista, että hän olisi laiminlyönyt puuttua epäkohtiin tavalla, joka täyttää virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön.

Syyttäjä on katsonut, että asian tutkinnassa on tullut esiin sekä Lindénin syyllisyyttä että syyttömyyttä tukevia seikkoja. Syyttäjän mukaan asiassa ei kuitenkaan ole syytekynnyksen ylittävää näyttöä Lindénin syyllisyydestä.

Esitutkinnassa on kuultu epäiltynä ja syyteharkintaan saatettu myös kahta muuta henkilöä koskeva edeltä mainittuihin hankintoihin liittyvä rikosepäily. Heidän osaltaan syyttäjä tekee ratkaisun myöhemmin.

LUE MYÖS:
IL: Kansanedustaja Aki Lindéniä epäillään rikoksesta

Pääesikunta voisi jatkossa estää ja paljastaa sotilasrikoksia

Pääesikunnalle ehdotetaan uusia toimivaltuuksia rikostorjuntaan, puolustusministeriö tiedottaa.

Hallitus päätti 9. marraskuuta puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) esityksestä antaa eduskunnalle esityksen uudeksi laiksi sotilaskurinpidosta ja rikostorjunnasta puolustusvoimissa.

Pääesikunnalle ehdotetaan uudeksi tehtäväksi sotilasrikosten estäminen ja paljastaminen. Erilaisten vakavien omaisuusrikosten sekä vakavien sotilasrikosten valmistelu ja yritykset tulisi pystyä estämään tai jo aloitettu teko keskeyttämään tehokkaasti ja viipymättä, jotta rikostorjunta olisi mahdollisimman tehokasta.

Sotilasrikosten estämistä ja paljastamista ei voimassa olevassa laissa säädetä nimenomaisesti minkään tahon tehtäväksi. Tavoitteena ei ole rajoittaa poliisin rikostorjunnan yleistoimivaltaa, vaan poliisilla olisi edelleen oikeus ottaa rikostorjuntatoimenpide suoritettavakseen.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan myös uutta sääntelyä yleisistä toimivaltuuksista kaikkiin Pääesikunnan rikostorjuntatehtäviin. Ehdotettavat toimivaltuudet olisivat suppeammat kuin poliisilla.

Hallitus ehdottaa, että Pääesikunta voisi käyttää salaisia tiedonhankintakeinoja entistä itsenäisemmin rikosten paljastamisessa ja estämisessä.

– Hallituksen esityksen tarkoituksena on estää maanpuolustukseen ja puolustusteollisuuteen tarkoituksellisesti kohdistettavia sisäisiä ja ulkoisia uhkia. Tällaisia uhkia voivat Suomeen kohdistaa esimerkiksi vieraiden valtioiden tiedustelupalvelut, yksittäiset henkilöt tai organisaatiot, puolustusministeri Antti Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Esityksen tavoitteena on myös mahdollistaa pääesikunnan sekä poliisin, rajavartiolaitoksen ja Tullin välinen yhteistoiminta rikostorjunnassa laajemmin kuin voimassaolevassa laissa. Tähän on tarvetta useissa moniviranomaisyhteistyötä vaativissa tilanteissa. Tavoitteena on resurssien joustava ja tarkoituksenmukainen käyttö. Säännöksillä olisi siten myönteisiä vaikutuksia eri rikostorjuntaviranomaisten yhteistyöhön, tilannekuvan ylläpitämiseen ja siihen, etteivät eri viranomaiset tee päällekkäistä työtä. Lisäksi tavoitteena on parantaa viranomaisten välistä tiedonkulkua.

Esityksen mukaan puolustusvoimien rikostorjuntatehtävien valvontaa tehostettaisiin.

Tiedusteluvalvontavaltuutettu valvoisi myös Puolustusvoimien salaisten tiedonhankintakeinojen käyttöä. Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta harjoittaisi toiminnan parlamentaarista valvontaa.

Lakiehdotusten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta.

TS: Ei valmistunut tavoiteajassa, vaati yliopistolta korvauksena 220000 euroa

Turun yliopistossa opiskellut mies vaati yliopistolta yhteensä 220 000 euron korvauksia siitä, että hän ei valmistunut tavoiteajassa. Syynä miehen mukaan oli yliopiston laiminlyönti esimerkiksi hänen opinnäytetyönsä ohjauksen suhteen. Asiasta kertoo Turun Sanomat.

Miehen korvausvaatimus koostui 200 000 euron vahingonkorvausvaatimuksesta, joka koostui hänen mukaansa valmistumisen viivästymisestä koituneista ansionmenetyksistä. Lisäksi mies vaati yliopistolta yhdenvertaisuuslain nojalla hyvityksenä 20 000 euroa.

Yliopistolla opiskellut toimitti kanteensa Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen tämän vuoden alussa. Käräjäoikeus kuitenkin kieltäytyi toimittamasta haastetta yliopistolle.

Oikeus perusteli päätöstään sillä, että yliopisto-opinnot vaativat opiskelijalta kykyä selvittää asioita itsenäisesti. Esimerkiksi miehen mainitsemat opinnäytetyöhön liittyvät vaatimukset ja arvosteluperusteet ovat oikeuden mukaan vaivatta löydettävissä opinto-oppaasta.

Käräjäoikeus kuitenkin myönsi, että yliopiston velvollisuutena on järjestää opetus niin, että tutkinnot on mahdollista suorittaa tavoiteajassa. Vastuu opintojen etenemisestä ja valmistumisesta määräajassa on silti opiskelijalla itsellään.

Mies haki käräjäoikeuden päätökseen muutosta Turun hovioikeudelta, joka ei ottanut asiaa käsittelyyn.

Yritykselle jättisakot työturvallisuuden laiminlyönnistä

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut Pieksämäellä toimivan leipomoyhtiön Moilas Oy:n 70 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Aluehallintovirasto kertoo asiasta tiedotteessa.

Käräjäoikeuden mukaan yhtiön toiminnassa on laiminlyöty vuosina 2011–2020 selvittää leipomoiden koneissa olevien liikkuvien osien aiheuttamat vaarat ja suojata koneet tapaturmien estämiseksi.

Moilas Oy on konserni, joka omistaa kokonaan sen tytäryhtiöt Moilas Leipomo Oy:n ja Oy Moilas GF Ltd:n. Yhtiön lakisääteisiin toimielimiin kuuluvat yhtiöiden toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet ovat vuosina 2011–2020 laiminlyöneet työturvallisuuslaissa edellytetyllä tavalla huolehtia, järjestää ja valvoa, että yhtiössä toteutetaan riittävän järjestelmällinen yhtiöiden tuotannon koneiden vaarojen selvittäminen, jossa kaikki havaittavissa olevat koneiden tapaturman vaaraa aiheuttavat kohdat tunnistetaan ja poistetaan.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Moilas Oy:n johto on laiminlyönyt suojata koneet mekaanisilla tai teknisillä suojauksilla niin, että koneilla työskentelevät työntekijät eivät voi joutua tapaturmaan.

Työsuojelutarkastajat olivat toistuvasti huomauttaneet laiminlyönneistä

Käräjäoikeus on tuominnut Moilas Oy:n koneiden vaarojen selvittämisen ja suojaamisen laiminlyönnistä yhteisösakkoon jo vuonna 2013. Työsuojelutarkastaja on tehnyt tämän tuomion jälkeen Moilas Oy:lle yhteensä 17 eri tarkastusta, joissa tarkastajat ovat antaneet Moilas Oy:lle lukuisia kehotuksia koneiden suojaamisesta sekä toimintaohjeita tehdä koneisiin järjestelmällinen vaarojen selvittäminen.

Tarkastajien toistuvista huomautuksista huolimatta Moilas Oy ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin lain vastaisen olotilan korjaamiseksi. Näin ollen yhtiön toiminta on osoittanut piittaamattomuutta ja välinpitämättömyyttä lain säännöksistä ja toistuvista viranomaisen huomautuksista.

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan Moilas Oy:n leipomoissa oli sattunut myös vuosina 2014 ja 2018 vakavia vammoja aiheuttaneita työtapaturmia suojaamattomilla koneilla. Yhtiö ei ollut kuitenkaan ilmoittanut työtapaturmista työsuojeluviranomaiselle eikä poliisille, kuten laissa on edellytetty, vaan ne ovat tulleet työsuojeluviranomaisen tietoon jälkeenpäin muuta kautta. Yhtiön koneilla sattuneita tapaturmia ei kuitenkaan käsitelty käräjäoikeudessa.

Rikoksen tekoaika oli poikkeuksellisen pitkä

Käräjäoikeus tuomitsi Moilas Oy:lle 70 000 euron yhteissakon. Yhteisösakon määrää korottavina seikkoina oikeus otti huomioon sen, että työturvallisuusrikoksen tekoaika on poikkeuksellisen pitkä, laiminlyönnit ovat olleet toistuvia ja ne ovat jatkuneet viranomaisen toistuvista huomautuksista huolimatta sekä sen, että kyseessä on vakavarainen yhtiö.

Yhteisösakon määrää alentavina tekijöinä oikeus otti huomioon sen, että yhtiön tulos on viime aikoina hieman heikentynyt sekä sen, että yhtiö on nyt sen edustajien kertoman mukaan ryhtynyt toimenpiteisiin kyseisen lainvastaisen olotilan korjaamiseksi.

Yhtiö ja sen asianajaja myönsi käräjäoikeuden istunnossa, että yhtiön toiminnassa on tapahtunut työturvallisuusrikos syyttäjän väittämällä tavalla. Yhtiö myönsi myös syyttäjän vaatiman yhteisösakon rahamäärän oikeudenmukaiseksi seuraamukseksi.

Etelä-Savon käräjäoikeus julisti tuomion suullisesti tänään Mikkelissä pidetyssä istunnossa ja antaa tuomion kirjallisena myöhemmin.

”Suomalaisen tasa-arvon musta piste” – perheväkivallasta voi selvitä ilman tuomiota

Perhe- ja lähisuhdeväkivallan sovittelusta pääsääntöisesti luovutaan, linjataan hallitusohjelmassa. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kutsui keskiviikkona kattavan joukon järjestöjä ja asiantuntijoita keskustelemaan aiheesta.

– Perheissä ja parisuhteissa tapahtuva väkivalta on suomalaisen tasa-arvon musta piste. Siksi hallitusohjelmaan on kirjattu, että perhe- ja lähisuhdeväkivallan sovittelusta luovutaan. Ei ole oikein, että lähisuhdeväkivallasta voi selvitä ilman tuomiota sovittelun avulla, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Suomi on sitoutunut Istanbulin sopimukseen, jonka tavoitteena on mm. ehkäistä ja poistaa naisiin kohdistuvaa ja perheessä tapahtuvaa väkivaltaa. Istanbulin sopimuksen osapuolten komitea on suositellut, että Suomi lopettaisi lähisuhdeväkivallan sovittelun. Myös sopimuksen valvontaelin GREVIO on esittänyt huolensa lähisuhdeväkivallan sovittelusta.

Aihe on herättänyt Suomessa keskustelua puolesta ja vastaan ja näitä puheenvuoroja kuultiin myös pyöreän pöydän tilaisuudessa.

Sovittelua vastustavat muistuttavat, että lähisuhdeväkivallassa valtasuhde on erityisen vääristynyt uhrin ja tekijän välillä. Tämän vuoksi voi olla vaikea varmistaa, että uhri osallistuu sovitteluun vapaaehtoisesti. Syntynyt sovinto voi myös johtaa syyttämättä jättämiseen, jolloin tekijä ei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Sovittelua puoltavien tahojen mukaan kyseessä on palvelu, jossa osapuolet voivat tuetusti kohdata toisensa. Jos siitä luovutaan, valtio ei jatkossa tarjoaisi osapuolille mahdollisuutta korjaavaan oikeudelliseen palveluun. Yksi vaihtoehto sovittelusta luopumiselle olisi, että sovinto ei jatkossa saisi olla syy luopua syyteharkinnasta.

Ministeri Grahn-Laasonen kiitti keskustelijoita monipuolisista näkökulmista.

– Lähisuhdeväkivalta ei ole samalla tavalla soviteltavissa kuin jonkin muun tyyppinen rikos. Uhrin ja tekijän välinen valta-asetelma on ongelmallinen, ja väkivaltaa kokenut saattaa suostua sovitteluun vastoin omaa turvallisuuttaan ja etuaan. Yksi olennainen kysymys kuitenkin on, minkälaisia palveluita tarvitaan tilalle, kun sovittelusta luovutaan, Grahn-Laasonen sanoo.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2022 viranomaisten tietoon tulleissa pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksissa oli 11800 uhria, mikä on 7,9 prosenttia edellisvuotista enemmän.
Täysi-ikäisistä uhreista naisia oli 74 prosenttia. Alaikäisistä uhreista 52 prosenttia oli tyttöjä.

Sisäministeriö valmistelee tiukennuksia ulkomaalaislakiin

Tavoitteena on hallitusohjelman vapaaehtoisen paluun ja maasta poistumisen paketin mukaiset tiukennukset ulkomaalaislakiin.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus toteuttaa laajan vapaaehtoisen paluun ja maasta poistumisen paketin, jonka tavoitteena on tukea hallituksen tavoitteita tiukentaa Suomen turvapaikkapolitiikkaa.

Lisäksi hallitusohjelman mukaisesti otetaan käyttöön EU:n paluudirektiivin mahdollistamat tiukennukset ja parhaat käytänteet.

Hankkeessa on kaksi kokonaisuutta, joista toisessa ulkomaalaislain säilöönottoa koskevaa sääntelyä tiukennetaan. Tarkoitus on mahdollistaa henkilön säilöönotto yleisen järjestyksen ja turvallisuuden perusteella ja säilöönoton jatkaminen 12 kuukauden ajan nykyisen kuuden kuukauden sijaan.

Lisäksi säilöönoton mahdollisuuksia vakaviin rikoksiin syyllistyneille on tarkoitus lisätä.

Toinen kokonaisuus on hallitusohjelman mukaisesti maahantulokieltoa koskevan sääntelyn uudistaminen.

– Osana uudistustyötä tarkastellaan mahdollisuutta peruuttaa oleskelulupa Suomen ulkopuolella olevalta ulkomaalaiselta, ja määrätä henkilö maahantulokieltoon yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tai kansallisen turvallisuuden vaarantamisen vuoksi kuulematta henkilöä Suomessa, ministeriö kertoo.

Hankkeessa on tarkoitus tarkastella myös paluudirektiiviä ja selvittää mahdollisia tiukennuksia, joita ei ole vielä sisällytetty Suomen kansalliseen lainsäädäntöön.

Yle: Supon entistä työntekijää epäillään rikoksesta

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan suojelupoliisin (supo) entisestä työntekijästä Matti Saarelaisesta, Yle kertoo.

Rikosepäily liittyy Saarelaisen sivutoimiseen tehtävään.

Suposta viime vuonna eläköitynyt Matti Saarelainen teki syksystä 2021 asti työtä 50-prosenttisella työajalla Vaasan yliopistossa. Samaan aikaan hän sai palkkaa kokoaikaisesta työstä supossa.

Supo teki asiasta tutkintapyynnön KRP:lle toukokuussa. Tutkintapyyntö koski sitä, onko Saarelainen syyllistynyt rikokseen käyttäessään työaikaa sivutoimensa hoitamiseen. Supon mukaan Saarelainen ei ollut hakenut sivutoimilupaa, joka on edellytyksenä sille, että sivutyöhön saa käyttää työaikaa.

Rikostarkastaja Tommi Reen KRP:sta sanoo Ylelle, että Saarelaista epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hänen mukaansa esitutkinta on tarkoitus saada valmiiksi syksyn aikana.

Oikeusministeriö muutti kuntalaisten aloitepalvelua, syynä ilkivalta

Oikeusministeriö on tehnyt muutoksen kuntalaisaloitepalveluunsa. Jatkossa kunkin aloitteen yhteydessä ilmoitetaan ainoastaan kannattajien lukumäärä, ei nimitietoja. Ministeriö kertoo asiasta tiedotteessa.

Muutoksen syynä on palveluun kohdistunut väärinkäyttö. Yle kertoi elokuussa tapauksesta, jossa kuntalaisaloitteen kannattajalistalle ilmaantui nimiä, jotka sisälsivät rasistista kieltä ja äärioikeistoviittauksia.

Joukossa oli myös tekaistuja julkisuuden henkilöiden nimiä. Kuntalaisaloite ehdotti antirasismikoulutuksen lisäämistä osaksi Jyväskylän kaupungin henkilöstökoulutusta.

Kuntalakiin perustuva aloiteoikeus tarjoaa kuntalaisille iästä riippumatta oikeuden tehdä ja kannattaa aloitteita kunnan toiminnasta ja palveluista.

Kun aloiteoikeus on myös esimerkiksi lapsilla ja kunnassa toimivilla yhteisöillä, kuntalaisaloite.fi-palvelussa tarvitaan ministeriön mukaan jatkossakin vahvan tunnistautumisen rinnalla myös muita tunnistautumistapoja.

Korkein oikeus hylkäsi Tytti Yli-Viikarin valituksen

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entiselle pääjohtajalle Tytti Yli-Viikarille hänen virkarikosasiassa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Helsingin hovioikeuden kesäkuussa antama tuomio pysyy voimassa. Valituksessaan Yli-Viikari vaati syytteiden hylkäämistä.

Yli-Viikari tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa 2022 sakkoihin virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta. Käräjäoikeus katsoi Yli-Viikarin syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen solmiessaan virkamiehen kanssa virkasuhteen päättämissopimuksen, jolla virkamiehelle oli maksettu määräajan palkkaa ilman virantoimitusvelvollisuutta.

Virkavelvollisuuden rikkomisen ja kavalluksen syyksilukeminen perustui siihen, että Yli-Viikari oli käyttänyt virkamatkoilta kertyneitä lentopisteitä yksityismatkoihinsa.

Myöhemmin Helsingin hovioikeus kovensi rangaistuksen ehdolliseksi vankeudeksi. Hovioikeus myös määräsi Yli-Viikarin viralta pantavaksi VTV:n ylijohtajan virasta.

Lapsia väitettiin houkutellun pakettiautoon – rikosilmoitus kunnianloukkauksesta

Viimeisen viikon aikana Etelä-Karjalan alueellisissa sosiaalisen median keskusteluryhmissä on käyty aktiivista keskustelua valkoisesta pakettiautosta, jonka kuljettajan on väitetty houkutelleen lapsia autonsa kyytiin. Kaakkois-Suomen poliisilaitos kertoo asiasta tiedotteessa.

Keskusteluissa on poliisin mukaan julkaistu kuvia valkoisista pakettiautoista, joiden on esitetty liittyvän tapaukseen.

Poliisille on tehty rikosilmoitus kunnianloukkauksesta, koska asiaan liittymättömän henkilön autosta on julkaistu kuvia keskustelupalstoilla.

Poliisi haluaa muistuttaa ihmisiä muutamista asioista, jotka niin sosiaalisessa mediassa keskusteluihin osallistuvien kuin esimerkiksi lasten vanhempien on hyvä muistaa vastaavanlaisissa epäilyissä.

Lapsiin kohdistuvat julkisella paikalla tehdyt lähestymisyritykset ovat poliisin mukaan ymmärrettävästi tunteita herättävä ja pelottava asia kaikille lähialueen asukkaille, mutta erityisesti lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Sosiaalisen median asuinalueiden keskusteluryhmät tavoittavat monet asukkaat, ja niissä tiedon julkaiseminen tavoittaa ihmisiä nopeasti ja helposti.

Tähän liittyy poliisin mukaan kuitenkin omat haasteensa, sillä perättömiä tietoja julkaiseva voi joutua syytteeseen rikoksesta.

– Tällä viikolla meille on kirjattu Lappeenrannassa rikosilmoitus kunnianloukkauksesta. Henkilön kunniaa on loukattu kirjoittamalla aiheettomasti Facebookin-ryhmään väittäen, että hänen autonsa liittyy tapaukseen, jossa lapsia on yritetty houkutella autoon karkkia tarjoamalla. Lisäksi henkilön omistaman auton kuva on julkaistu Facebookissa, kertoo rikoskomisario Liisa Kunnas tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että sosiaalisen median kirjoittelua tehokkaampi tapa on ilmoittaa epäillyistä välittömästä poliisille.

– Esimerkiksi tässä Lappeenrannan valkoisen pakettiauton tapauksessa ei poliisille ole ilmoitettu, että houkutteluyritykset olisivat kohdistuneet lapsiin. Näin ollen tallaista tapahtumaa ei ole poliisilla tutkinnassakaan.

Hätätilanteessa soitettava välittömästi 112

Mikäli joku yrittää houkutella lasta autoonsa, poliisi kehottaa olemaan välittömästi yhteydessä hätänumeroon 112. Poliisin mukaan toimintamalleista on hyvä puhua lasten ja nuorten kanssa ennakkoon, jotta heillä on tietoa ja taitoa toimia, jos tällainen pelottava tilanne tulee eteen.

– Mikäli joku yrittää houkutella autonsa kyytiin karkin, tai muun viattomalta kuulostavan asian tiimoilta, kannattaa poistua turvallisen välimatkan päähän ja ilmoittaa asiasta välittömästi yleiseen hätänumeroon 112. On tärkeää opettaa lapsia yleisen hätänumeron käytöstä, poliisi ohjeistaa.

Hätäkeskus ohjaa asian poliisille nopeasti, ja poliisi pääsee puuttumaan tilanteeseen. Mitä nopeammin poliisi saa tiedot tapahtuneesta, sitä paremmat mahdollisuudet poliisilla on saada tekijä kiinni.

Edellä mainittujen ohjeiden lisäksi voi ottaa ylös auton tuntomerkit (rekisteritunnus, väri, merkki) sekä houkuttelijan tuntomerkit (sukupuoli, hiustenväri, ikä, pituus, vaatetus sekä muut ehkä huomiota herättävät ulkoiset tuntumerkit).

– Tärkeintä on kuitenkin ohjeistaa lasta ja nuorta ottamaan välimatkaa houkuttelijaan, ja kertoa tapahtuneesta välittömästi vanhemmille tai muulle luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa asian hoitamisessa, poliisi neuvoo.

Kauppakeskuksen vartijoita syytetään kuolemantuottamuksesta

Syyttäjä on nostanut syytteen kuolemantuottamuksesta kuutta vartijana tai järjestyksenvalvojana toiminutta henkilöä vastaan. Asiasta kerrotaan syyttäjälaitoksen tiedotteessa.

Espoolaisen kauppakeskuksen Iso Omenan tiloissa menehtyi viime tammikuussa 35-vuotias nainen häneen kohdistuneen voimankäyttötilanteen yhteydessä. Syyttäjän mukaan tapahtumaa edelsi häiriökäyttäytyminen, johon kauppakeskuksen järjestyksenvalvojat puuttuivat.

Kaikkia tilanteessa voimakeinoja käyttäneitä henkilöitä vastaan on nostettu syyte kuolemantuottamuksesta. Henkilöt toimivat tapahtuma-aikaan kauppakeskuksen alueella vartijan tai järjestyksenvalvojan tehtävissä. Rikoksesta epäillyt ovat iältään 19–24-vuotiaita.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Asiaa koskeva haastehakemus on toimitettu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen perjantaina. Pääkäsittelyn ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Viranomaiset eivät tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää, koska haastehakemus ja esitutkintamateriaali ovat tässä vaiheessa vielä salaisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)