Verkkouutiset

Moskovan keskustaa. Keskellä Kreml. PIXABAY

”Silloin uhkasi natsismi, en näe että tilanne olisi nyt toisenlainen”

Venäjän diktaattori on David Lagercrantzin mukaan välttämätöntä pysäyttää ajoissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka moni saattaa pitää nykyajan vertaamista 1930-lukuun kuluneena, yhtäläisyyksiä nousee ruotsalaiskolumnisti ja -kirjailija David Lagercrantzin mielestä esiin päivä päivältä enemmän. Siksi onkin hänen mukaansa käsittämätöntä, miksi länsi ei tee enemmän Adolf Hitleriin rinnastuvan Vladimir Putinin pysäyttämiseksi, kun siihen vielä olisi tilaisuus.

– Ruotsilla oli myös 1930-luvun lopulla suuria sisäisiä ongelmia: työttömyyttä, asuntopulaa, fasistien ja kommunistien välistä polarisaatiota, kasvavaa järjestäytynyttä rikollisuutta. Yksi asia loi kuitenkin varjon kaiken muun ylle, vaikka kaikki eivät sitä nähneet: natsi-Saksa. Meitä uhkasi silloin vakavasti natsismi eikä mikään muu, enkä näe, että tilanne olisi nyt kovin toisenlainen, Lagercrantz toteaa Expressen-lehdessä.

– Meitä kuormittavat nytkin jengirikollisuus, talousvaikeudet, terveydenhuolto, kotouttaminen ja sosiaaliset jännitteet. Niin epämukavia ongelmia kuin ne ovat, ne ovat kuitenkin demokratian melko tavanomaisia huolia, hän sanoo.

– Putinin Venäjä on jotakin aivan muuta. Se on eksistentiaalinen uhka koko elämäntavallemme. Kun olemme lähestymässä täyttä myrskyä – tilannetta, jossa lukuisat huolestuttavat tekijät kohtaavat – tuntuu rikolliselta olla reagoimatta nykyistä voimakkaammin, hän painottaa.

Lagercrantz muistuttaa Putinin uhonneen äskettäisessä linjapuheessaan jälleen kerran Venäjän ydinaseilla ja varoitelleen hyökkäyksestä Eurooppaan.

– Hänen Venäjällään tehostetaan sortotoimia, tapetaan vastustajia, sensuuri on tiukkaa ja propaganda läpäisee yhteiskunnan joka sopukan. Ja aivan kuten Saksassa 1930-luvulla, koko kansakuntaa ollaan valjastamassa sotatalouteen, Lagercrantz sanoo.

Ruotsin Ukrainalle antama tuki – viimeisimmät aseapupaketit mukaan lukien – vastaa hänen mukaansa noin puolta prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on selvästi vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

– Tanska antaa neljä kertaa enemmän suhteessa bkt:hen. Minua tämä paitsi järkyttää, myös pelottaa, sillä tukemme Ukrainalle ei ole apua, vaan osa omaa puolustustamme. 1930-luku – kuten koko historia – opettaa, että kun hyökkäyssota on kerran aloitettu, sitä myös jatketaan, hän toteaa.

– Pahuuden psykologian mukaan julmuus ja välinpitämättömyys ihmishenkiä kohtaan ajan myötä vain lisääntyvät, eikä mikään rohkaise diktaattoreita enempää kuin menestys taistelukentällä – erityisesti silloin, kun he Putinin tavoin katsovat, että he eivät käy sotaa vain tiettyä valtiota, vaan koko järjestelmää, länsimaista demokratiaa, vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)