Verkkouutiset

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sergei Lavrovilta väite Sveitsin rauhankokouksesta – ”esitetään uhkavaatimus”

Venäjän ulkoministerin mielestä Kiinan rauhansuunnitelmassa ymmärretään molempien osapuolten tarve turvallisuudelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sveitsin rauhankonferenssin tavoite on ainoastaan esittää Volodymyr Zelenskyin ”niin kutsuttu rauhansuunnitelma” uhkavaatimuksena, väittää Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Ukrainan ehto rauhalle on Venäjän vetäytyminen kaikilta miehittämiltään Ukrainan alueilta, myös Krimiltä.

Lavrov kehui mediatilaisuudessa valtiollisen uutistoimisto Tass:n mukaan jälleen Kiinan suunnitelmaa rauhasta, joka hänen mukaansa ymmärtää tilanteen juurisyitä ja takaa konfliktin osapuolille ”yhtäläisen ja jakamattoman” turvallisuuden.

Kiinan ”rauhansuunnitelma” on kuitenkin asiantuntijoiden mukaan vähintäänkin epämääräinen, eikä sen tarkoituksena ole lopettaa sotaa, vaan lähinnä kumota syytökset Kiinasta Venäjän hiljaisena liittolaisena.

Kesäkuun rauhankokoukseen osallistuu yli 50 maata. Volodymyr Zelenskyi on aiemmin toivonut Kiinan osallistuvan kokoukseen, sillä maa voisi toimia välittäjänä Venäjän suuntaan, joka ei ole mukana.

– Kiinalla on vaikutusvaltaa Venäjään. Mitä enemmän puolellamme on sellaisia (vaikutusvaltaisia) maita, sitä enemmän Venäjän olisi arvioitava (hyökkäystään), Zelenskvenyi kuvaili CNN:n mukaan.

Kiina ei ainakaan toistaiseksi ole ilmoittanut osallistumisestaan.

Lavrovin mielestä Kiinan presidentti Xi Jingping toi selkeästi esiin Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa pidetyssä tapaamisessa Pariisissa, että Kiina tukee sellaisen kansainvälisen konferenssin järjestämistä, joka ”heijastelee tasapuolisesti sekä Venäjän että Ukrainan etuja”, ja joka pohjautuu laajaan määrään aloitteita. Lavrov nostaa esiin myös muut suunnitelmat rauhasta, kuten Afrikan maiden, arabimaiden liittouman sekä Brasilian tekemät.

– Sveitsin konferenssi kutsutaan koolle vain, jotta Zelenskyin suunnitelmasta voitaisiin keskustella uhkavaatimuksena, Lavrov sanoo.

EU:n ulkoasioiden edustaja Josep Borrell on todennut, että ainoa rauhansuunnitelma, jota Sveitsissä tullaan käsittelemään on Zelenskyin.

LUE MYÖS:
Vladimir Putin haluaa Ukrainaan puskurivyöhykkeitä – mitä se tarkoittaa?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)