Verkkouutiset

Zelenskyi antamassa haastatteluaan AFP:lle perjantaina Kiovassa. AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

Volodymyr Zelenskyi toivoo Kiinan osallistuvan rauhankokoukseen

Ukrainan presidentti uskoo, että Kiinan mielipide vaikuttaa myös Venäjään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoo Kiinan osallistuvan ensi kuun rauhankokoukseen. Venäjä ei ole osallistumassa Sveitsissä käytäviin keskusteluihin, mutta sitä lähellä oleva Kiina voisi toimia välikätenä, kertoo CNN.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Maan presidentti Xi Jinping on kuitenkin pyrkinyt välttämään ainakin julkisia kannanottoja puolesta ja vastaan. Aiemmin Xi on muun muassa kertonut “tukevansa kunkin maan oikeutta oman suvereniteettinsa suojelemiseen”. Lännessä lausunto tulkittiin Venäjää myötäileväksi. Moskovan harvoihin ystäviin kuuluvan Kiinan tuki olisi Zelenskyin mielestä merkittävä askel kohti rauhaa.

– Kiinalla on vaikutusvaltaa Venäjään. Mitä enemmän puolellamme on sellaisia (vaikutusvaltaisia) maita, sitä enemmän Venäjän olisi arvioitava (hyökkäystään), Zelenskyi kuvailee.

– Jos Venäjä häviää sodan, se on voitto Yhdysvalloille ja lännelle.  Siksi Kiina haluaa säilyttää suhteissaan tasapainon.

Kiina ei ole vahvistanut osallistumistaan myöskään Sveitsin rauhankeskusteluihin. Maan Sveitsin suurlähetystö on silti ilmaissut alustavaa kiinnostustaan. Keskusteluihin osallistuu delegaatioita yli viidestäkymmenestä valtiosta. Venäjä on jo ennakkoon todennut, että pitää turhana kokousta, johon ei itse ole osallistumassa. 

Sekä Kiinan Xi että Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Pekingissä torstaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)