Verkkouutiset

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Poliisiylijohtaja: Pakko käynnistää yt:t, poliisimäärä laskee 200-250:llä

Seppo Kolehmaisen mukaan poliisikoulutuksesta valmistuvia poliiseja jäänee työttömäksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus julkisti tänään maanantaina esityksensä valtion ensi vuoden talousarvioksi.

Poliisille myönnetään 807,9 miljoonaa euroa, kun tänä vuonna rahaa on ollut käytössä arviolta 838 miljoonaa euroa. Sitä seuraavien vuosien rahoituskehys on edelleen laskeva.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Välitön arvioni nyt julkistetusta budjettipäätöksestä on se, että ensi vuonna poliisin henkilöstömäärä laskee 200-250 henkilötyövuodella ja olemme pakotettuja käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa myös poliisikoulutuksen aloituspaikkoja mitä todennäköisimmin vähennetään.

– Aloituspaikkojen vähentämisen vaikutukset näkyvät vasta kolmen vuoden päästä, joten ensi vuonna poliiseja jäänee työttömäksi, Kolehmainen toteaa.

Liikennevalvonnasta joudutaan tinkimään

Kolehmainen vakuuttaa, että poliittiset päätökset toteutetaan tinkimättä, ja ensi vuodelle kohdennettu lisärahoitus muun muassa harva-alueiden näkyvyyteen ja ihmiskaupan torjuntaan toteutetaan täysimääräisesti.

– Poliisin strategian mukaisesti pyrimme priorisoimaan erityisesti kiireelliset hälytyspalvelut, rikosten ja häiriöiden estämisen ennalta sekä vakavimpien rikosten torjunnan. Valvonnasta – liikennevalvonta mukaan lukien – joutunemme tinkimään, Kolehmainen toteaa.

Poliisien määrää on pystytty nostamaan kuluvana vuonna hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti. Tämä oli mahdollista viime vuodelta siirtyneen 33 miljoonan euron määrärahan ja kuluvan vuoden 6,7 miljoonan euron lisätalousarvion ansiosta.

Ensi vuodelle siirtyvää erää ei ole juurikaan jäämässä. Lisäksi kustannusten kasvu jatkuu.

Lomautukset ja irtisanomiset viimesijaisia keinoja

Poliisin sopeuttamistyöryhmän puheenjohtajan, hallintojohtaja Anne Aaltosen mukaan yhteistoimintaneuvotteluissa suunnitellaan keinot, joiden avulla talous tasapainotetaan.

– Tarkastelussa ovat esimerkiksi määräaikaiset virkasuhteet ja poistumien kautta vapautuvat virat sekä kaikki muut mahdolliset säästökohteet. Lomautukset ja irtisanomiset ovat viimesijaisia keinoja, Aaltonen sanoo.

Nopeita säästöjä yritetään hakea muun muassa ajoneuvo-, varuste- ja polttoainehankinnoista. Hiilijalanjäljen pienentämisen tiekartan mukaisia toimenpiteitä jatketaan niiltä osin, kun niistä ei tule lisäkustannuksia. Ensi vuoden tavoitteisiin päästään vielä ilman poliisin autokaluston sähköistämistä.

Tietojärjestelmiin liittyvistä palvelusopimuksista ei saada juurikaan välittömiä säästöjä.

Pitkän tähtäimen toimenpiteenä käynnistetään esiselvitys yhden viraston mallista, johon on siirrytty Ruotsissa ja Virossa.

Lisäksi arvioidaan nykyinen toimipisteverkosto ja toimitilat sekä poliisilla olevat muut kuin lakisääteiset tehtävät. Esimerkiksi rauhallisten päihtyneiden kuljetus ja majoittaminen kuuluvat kuntien vastuulle ja poliisi voisi laskuttaa niihin liittyvistä virka-aputehtävistä. Tulojen osalta selvitetään myös lupavalvonnan maksullisuus.

LUE MYÖS:

Poliisin tilanne ministeriön mukaan vaikea, menot kasvaneet nopeasti

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)