Verkkouutiset

Poliiseja Helsingin käräjäoikeudessa 4. maaliskuuta 2022. Oikeudessa käsiteltiin katujengiläisten suunnittelemaa joukotappelua Kaivohuoneella lokakuussa 2021. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Poliisien liiton johtaja sanoo suoraan HS:ssa: Jengien olemassaoloa ei myönnetty ajoissa

Jonne Rinteen mukaan jengirikollisuutta pitäisi kitkeä nopeasti pehmeillä ja kovilla keinoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinteen mukaan Suomessa ollaan vuosia jäljessä katujengirikollisuuden torjumisessa, koska katujengien olemassaoloa ei ole pystytty myöntämään laajasti tarpeeksi ajoissa. Rauhallisen ja asiallisen keskustelun käyminen on osoittautunut vaikeaksi, kertoo Helsingin Sanomat.

Rinteen mielestä Suomessa pitäisi keskustella katujengeistä samalla tavalla kuin ihmiskaupasta ja kiskonnasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Siinä on tunnistettu ja myönnetty, että meillä on tässä haaste, ja koulutusta asiasta on lisätty, Jonne Rinne sanoo HS:lle.

HS kertoi maanantaina, että väkivaltainen ruotsalaisjengi Dödspatrullen on levittäytynyt Suomeen. Suomeen tuotuja huumeita kerrotaan välitetyn muun muassa suomalaisille katujengeille. Poliisi epäilee neljää ruotsalaismiestä Helsingin alueella käydystä huumekaupasta.

– Neljä pääepäiltyä ei välttämättä kuulosta paljolta, mutta katujengi-ilmiö on huomattavasti neljää ihmistä laajempi. Nyt on ehkä saavutettu se piste, että tämä asia todella kaatuu syliin, Rinne sanoo.

Hänen mielestään jengirikollisuutta pitäisi alkaa kitkeä nopeasti pehmeillä ja kovilla keinoilla. Jengit yrittävät houkutella riveihinsä uusia, nuoria jäseniä. Rinteen mukaan pehmeä keino olisi viranomaisyhteistyö sellaisen nuoren kohdalla, jonka pelätään olevan lipsumassa katujengiin.

– Nuorelle pitäisi voida näyttää, että hän on osa suomalaista yhteiskuntaa eikä katujengiä. Tällaisessa tapauksessa poliisi saisi esimerkiksi laillisesti kertoa huolesta nuoren koulun rehtorille, jotta myös koulu on tietoinen riskistä ja voisi auttaa ottamaan koppia nuoresta, Rinne kertoo.

– Nyt poliisi ei saa lain mukaan antaa tällaisia tietoja yksityisyydensuojan takia. Ymmärrän tämänkin puolen, mutta vaakakupissa on mielestäni silti suurempi hyvä eli nuoren tulevaisuus.

Rinteen mukaan kova keino olisi ampuma-aselain tiukentaminen niin, että luvattoman ampuma-aseen ja patruunoiden kantaminen julkisella paikalla ilman syytä olisi automaattisesti törkeä ampuma-aserikos.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)