Verkkouutiset

Ihmisiä kauppakeskus Triplassa Helsingissä vuonna 2022. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ekonomisti arvioi Suomen BKT-yllätystä – tämän korttidata paljastaa kulutuksesta

Korttimaksamisen lukujen mukaan yksityinen kulutus ei ole kääntynyt kasvuun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen ennakkotiedot ovat tänään kertoneet Suomen bruttokansantuotteen kasvaneet 0,5 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä edellisestä neljänneksestä.

OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen hehkutti X-alustalla ”taantuman olevan ohi” ja Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kuvasi, että tohtiiko lukua uskoakaan. Vuodentakaiseen verrattuna supistumista oli kuitenkin yhä 0,4 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Nordean ekonomisti Juho Kostiainen arvioi Suomen BKT-yllätystä blogikirjoituksessaan. Hän toteaa, että kyse on ennakkoluvusta, ja tarkempaa tietoa saadaan 31. toukokuuta. BKT-luvut ovat myös hänen mukaansa viime aikoina melko voimakkaasti tarkentuneet ennakkoluvusta.

– Tuotannon suhdannekuvaajan perusteella vuoden alun vahva kehitys oli erityisesti palvelusektorin vetämää. Tammi-helmikuussa myös jalostuksen kehitys oli positiivista teollisuuden piristyessä. Maaliskuun lopulla poliittiset lakot kuitenkin sulkivat satamat ja monia teollisuuden tuotantolaitoksia heikentäen maalis- ja huhtikuun teollisuustuotantoa. Rakentamisen volyymissa nähtiin myös väliaikaista piristymistä vuoden ensimmäisinä kuukausina, mutta rakentamisen odotetaan vielä supistuvan tämän vuoden aikana, Kostiainen analysoi.

Hänen mukaansa vuoden ensimmäisen neljänneksen BKT-kehitys oli selvästi Nordean tekemää ennustetta parempaa.

– Vuoden alun hyvää BKT-lukua selittää osittain kertaluontoinen palveluviennin erä, jonka ei odoteta toistuvan vuoden toisella neljänneksellä. Korttimaksamisen luvut eivät myöskään kerro yksityisen kulutuksen kääntyneen pysyvämmin kasvuun, Kostiainen kertoo.

Ulkoministeriön julkaisema Kauppapolitiikka-lehti kertoi viime syksynä, että Suomen palveluviennissä selkeästi suurin osa-alue on televiestintä, tietojenkäsittely ja tietopalvelut, ja ainoastaan näiden palveluiden vienti on viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut merkittävästi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)