Verkkouutiset

Poliisi

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saitko ”lapseltasi” tällaisen viestin? Se on huijaus

Poliisi varoittaa jälleen aktivoituneista niin sanotuista Hei äiti – huijauksista.

Näissä huijauksissa tekotapana on, että hieman varttuneemmalle uhrille lähetetään tekstiviesti, jossa lähettäjä väittää olevansa uhrin lapsi ja haluavansa kertoa, että tässä on uusi lapsen tai muun läheisen numero. Viestissä pyydetään jatkamaan keskustelua WhatsApp -sovelluksessa. Viestissä lähetetään linkki sovellukseen.

Keskustelun jatkuessa WhatsApp -sovelluksessa uhria pyydetään maksamaan tämän läheisen laskuja, sillä läheisen puhelin ei toimi, koska se on pudonnut vessanpönttöön tai on muuten epäkunnossa.

Laskut eivät poliisin tiedotteen mukaan ole kovin suuria, ehkä muutama tuhat euroa, mutta joissakin tapauksissa taloudelliset menetykset ovat olleet uhrin näkökulmasta merkittäviä. Osittain johtuen siitä, että summat pyydetyissä laskuissa eivät ole suuria, uhrit lankeavat huijaukseen ja maksavat laskut ja siten menettävät rahansa.

Poliisi muistuttaa, että mikäli saat läheiseltäsi ilmoituksen uudesta numerosta, varmista sen paikkansa pitävyys esimerkiksi soittamalla läheisellesi aiempaan numeroon tai olemalla muutoin yhteydessä läheiseesi. Siten voi varmistua, onko kyseessä huijausyritys. Poliisi ei suosittele avaamaan mitään tekstiviestitse tulleita linkkejä. Myös monen viranomaisen nimissä lähetetään huijausviestejä, joissa yritetään saada henkilö linkin kautta kirjautumaan pankkitunnuksilla sisään väärennetylle sivustolle.

Poliisi kehottaa uhreja tekemään kaikista huijauksista tai niiden yrityksistä rikosilmoituksen. Se mahdollistaa rikosten sarjoittamisen usein samojen tekijöiden kontolle.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi poliisin vaatimuksesta yhden Hei äiti -huijauksista epäillyn henkilön tiistaina 16. heinäkuuta todennäköisin syin epäiltynä törkeään petokseen, petokseen ja petoksen yritykseen.

Ohitti pysäkiltä lähtevän linja-auton, 20 päiväsakkoa

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Dennis Pasterstein on julkaissut viestipalvelu X:ssä videon vaarallisesta ohituksesta.

Tallenteella näkyy, kuinka henkilöauto ohittaa pysäkiltä lähtevän linja-auton. Ohittaja ylitti ajokaistoja jakavan sulkuviivan. Video on katsottavissa alla olevasta upotuksesta.

– Vastaantuleva kuljettaja joutui tekemään väistöliikkeen. 20 päiväsakkoa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, Pasterstein kirjoittaa.

Poliisikoira Bono löysi eksyneen sienestäjän

Poliisikoira Bonon tarkka hajuaisti päästi metsään kadonneen sienestäjän pinteestä, kertoo Hämeen poliisilaitos.

Poliisi sai torstaina ilmoituksen maastoon eksyneestä henkilöstä hieman ennen viittä iltapäivällä. Iäkäs mies oli lähtenyt sienestämään ja oli ollut pari tuntia metsässä eksyneenä Röyhynsuon alueella. Miehellä oli puhelin mukanaan, mutta akku alkoi olemaan lopussa eikä juotavaa ollut.

Poliisikoira Bono tuotiin paikalle. Miehen auton sijainti oli tiedossa ja Bono haistoikin miehen jättämän jäljen auton lähistöltä. Noin 1,5 kilometrin jäljestyksen jälkeen Bono ohjaajineen löysi eksyneen miehen, joka oli hyvässä kunnossa ja pääsi poliisilaitoksen mukaan illaksi vielä puhdistamaan sienisaalistaan.

USU: Eduskunta teki rikosilmoituksen mielenosoittajista

Eduskunta on tehnyt poliisille rikosilmoituksen mielenosoituksesta, joka tapahtui eduskunnan yleisölehterillä käännytyslakikeskustelun aikana viime perjantaina. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Helsingin poliisista vahvistettiin torstaina aamupäivällä, että asiasta on kirjattu rikosilmoitus ja esiselvitys on käynnissä. Rikosnimike oli vielä harkinnassa.

Eduskunnan turvallisuustyöryhmä on linjannut, että kaikesta eduskunnan yleisölehterillä tapahtuneesta häiriökäyttäytymisestä tehdään tutkintopyyntö poliisille. Linjaus tehtiin niin sanotun leikkirahatapauksen jälkeen viime joulukuussa.

Käännytyslakikeskustelun aikana joukko mielenosoittajia huusi iskulauseita lehterillä. Eduskunnan henkilökunta poisti mielenosoittajat nopeasti.

Tuore nuori kuljettaja kaahasi 146 km/h, sallittu 80 km/h – kortti hyllylle

Ylinopeutta Kehä III:lla ajanut henkilöautoilija menetti ajokorttinsa, kertoo Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Dennis Pasterstein viestipalvelu X:ssä.

Hän on jakanut tilillään tallenteen (jutun alla) poliisin ajokamerasta.

Video näyttää, kuinka henkilöauto ajaa törkeää ylinopeutta. Tämän jälkeen tien laidalla oleva poliisipartio lähtee seuraamaan kaaharia.

– Sallittu 80 km/h, mitattu 146. Tuoreella nuorella kuljettajalla kyydissä 4 ystävää. Kuulusteltiin epäiltynä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kortti hyllylle, Pasterstein toteaa.

– Vaikka osa kollegoista nauttiikin hyvin ansaittua kesälomaa niin muut valvovat 24/7!

Hukkasitko passin lomamatkalla? Toimi näin

Kesälomakausi on nyt kuumimmillaan ja ihmiset matkustavat paljon. Poliisi kehottaa tiedotteessa huolehtimaan passin huolellisesta säilyttämisestä myös matkustaessa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, asiasta on syytä ilmoittaa poliisille. Tämä on tärkeää väärinkäytösten estämiseksi.

Tee ilmoitus kadonneesta passista poliisille sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai käymällä poliisiasemalla. Kirjaa ilmoitukseen kattava selvitys passin katoamisesta. Jos passisi katoaa ulkomailla, voit tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle, poliisi ohjeistaa.

Kun ilmoitus on tehty, voit hakea normaalisti uutta passia.

Poliisi kirjaa ilmoituksen ja peruuttaa kadonneen tai anastetun passin. Passi etsintäkuulutetaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Poliisi muistuttaa, että peruutus on pysyvä.

– Et voi käyttää kadonneeksi tai anastetuksi ilmoitettua passia eikä sitä voi myöhemmin enää palauttaa voimaan, vaikka se löytyisikin.

Jotta passi ei vahingoitu, säilytä sitä huolellisesti puhtaissa ja kuivissa olosuhteissa myös matkan aikana.

– Passinhaltijana vastaat passin huolimattomasta säilyttämisestä tai käytöstä aiheutuvista seuraamuksista. Jos passisi vahingoittuu matkan aikana, voi Suomeen palaaminen estyä ja sinun on haettava uutta passia Suomen edustustosta.

Passi tulee säilyttää suojassa jatkuvalta auringonvalolta sekä nopeilta lämpötilan ja säteilyn muutoksilta. Se ei saa kastua eikä repeytyä. Passia ei myöskään saa säilyttää PVC-muovisessa säilytyskotelossa eikä välittömässä kosketuksessa PVC-muovikorttien kanssa. Vältä myös passin pitämistä esimerkiksi taskussa, jossa se saattaa naarmuuntua tai vääntyä.

Kadonnut tai varastettu passi voi johtaa identiteettivarkauteen

Monissa petosrikoksissa on kysymys omien tietojesi joutumisesta huijarille. Pienessä osassa identiteettivarkauksista hyödynnetään varastettuja henkilötodistuksia.

Identiteettivarkaudella tarkoitetaan tilanteita, joissa käytetään toisen henkilötietoja tai muuta yksilöivää tietoa esimerkiksi petostarkoituksessa. Identiteettivarkaudesta aiheutuu kohteelle haittaa tai taloudellista vahinkoa.

Identiteettivaras voi hyödyntää uhrinsa tietoja esimerkiksi tilaamalla tuotteita kohteen nimiin. Identiteettivarkaus saatetaan huomata vasta pitkän ajan kuluttua, jolloin rikoksesta on voinut jo aiheutua merkittäviä vahinkoja.

Autoliikkeestä varastettiin useita henkilöautoja

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella on valmistunut esitutkinta tapauksesta, jossa Vantalla sijaitsevasta autoliikkeestä anastettiin useita ajoneuvoa, pääasiassa henkilöautoja.

Ajoneuvot anastettiin käyttämällä niiden omia avaimia, jotka epäillyt saivat haltuunsa tunkeutumalla autoliikkeen tiloihin samassa rakennuksessa olevan toisen yrityksen tilojen kautta. Tätä huhtikuussa 2024 tapahtunutta tapausta on tutkittu törkeänä varkautena ja kätkemisrikoksena.

– Asiassa on useita epäiltyjä. Heistä osalla on kytköksiä ulkomaille. Tutkinta on ollut vaativa, pitkäkestoinen ja edellyttänyt erilaisten pakkokeinojen käyttämistä. Rikostutkijat ovat tehneet uutterasti töitä tämän kokonaisuuden selvittämisessä. Nyt esitutkinta on valmis ja asia siirretään syyteharkintaan, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Asko Sartanen kertoo tiedotteessa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on viime vuosina ollut useita tapauksia, joissa ajoneuvoja on anastettu autoliikkeiden ja -korjaamoiden sekä katsastusasemien pihoista.

Osassa tapauksista ajoneuvot on anastettu yritysten sisätiloista. Näille tapauksille yhteistä on se, että rikoksentekijät ovat saaneet ajoneuvojen avaimet haltuunsa melko vaivattomasti.

Osassa tapauksista rikolliset ovat saaneet avaimet haltuunsa rikkomalla yritysten pihoilla olevia avaimille tarkoitettuja postilaatikoita. Joissain tapauksissa avaimet on saatu murtautumalla yrityksen sisätiloihin, missä avaimet ovat olleet helposti löydettävissä ja saatavilla.

– Joissain tapauksissa anastetut ajoneuvot viedään nopeasti pois Suomesta, mikä aiheuttaa merkittäviä haasteita rikostukinnalle. Aina näitä maasta pois vietyjä ajoneuvoja ei pystytä löytämään, vaan ajoneuvo jää kateisiin, Sartanen kertoo.

Kaikkien ajoneuvovarkauksien osalta poliisi kuitenkin löytää valtaosan anastetuista ajoneuvoista, ja ne palautetaan omistajilleen.

Poliisi haluaa muistuttaa kaikkia autoalan yrityksiä siitä, että ajoneuvojen avainten huolelliseen säilyttämiseen kannattaa panostaa. Se on tehokkain keino estää tämänkaltaiset ajoneuvovarkaudet.

Ohitti suojatien eteen pysähtyneen auton pysähtymättä, 14 päiväsakkoa

Liikennesääntöjä suojatiellä rikkonut henkilöautoilija sai 14 päiväsakon suuruisen rangaistuksen Helsingissä. Asiasta kertoo Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Dennis Pasterstein viestipalvelu X:ssä.

Julkaisunsa yhteyteen hän on jakanut tallenteen poliisin ajokamerasta. Video on katsottavissa artikkelin lopussa.

Tallenteelta on nähtävissä, kuinka henkilöautoilija ohittaa viereisellä kaistalla olevan henkilöauton, joka on pysähtynyt suojatien eteen. Ohittava autoilija ei missään vaiheessa pysähdy suojatien eteen, vaikka laki velvoittaa niin.

Video päättyy siihen, kun rikkeen havainnut poliisiauto lähtee seuraamaan autoilijaa.

– Helsingin keskustassa Hietalahdenrannassa ja Pohjoisespalla on muutamia niin jalankulkijalle kuin kuljettajalle erityistä tarkkaavaisuutta vaativia valo-ohjaamatonta suojatietä, Pasterstein kommentoi.

Poliisi sai soiton päihtyneestä veneilijästä, paikansi ruorijuopon lennokilla

Sisä-Suomen poliisilaitoksen konstaapeli Hannu Huhta-aho kertoo viestipalvelu X:ssä tapauksesta, jossa vesiliikennettä valvonut poliisipartio onnistui paikantamaan epäillyn ruorijuopon lennokilla.

Huhta-ahon mukaan tilanne alkoi siitä, kun poliisi sai tiedon veneestä, jonka kuljettaja vaikutti päihtyneeltä.

– Partio nosti dronen ilmaan ja tuntomerkkeihin sopiva vene tulikin näkyviin hetken päästä. Dronen avulla seurattiin kyseistä venettä kun se ajoi laituriin, Huhta-aho kirjoittaa.

Venettä odotti laiturilla poliisipartio, joka puhallutti veneen kuljettajan.

– Siitä seurasi epäily vesiliikennejuopumuksesta. Dronesta oli taas apua, Huhta-aho kirjoittaa.

Nuori ja taitava Frodo pelasti mutaan uponneen miehen

Vasta 11 kuukauden ikäinen nuori poliisikoira Frodo onnistui löytämään kadonneen 74-vuotiaan miehen.

Yleisradion mukaan mies katosi tiistain ja keskiviikon 9.–10. heinäkuuta välisenä aikana. Hän oli lähtenyt pyöräilemään.

Keskiviikkona iltapäivällä Itä-Uudenmaan poliisi pyysi havaintoja kadonneesta miehestä, jota oli jo tuolloin etsitty päivän aikana Nurmijärven alueella. Frodo jäljesti miehen, joka löytyi noin 25 kilometrin päästä kotoaan joen mutasilmäkkeeseen napaansa asti uponneena. Poliisi kertoi viestipalvelu X:ssa, että mies löytyi aivan viime hetkillä.

Frodo on belgianpaimenkoira malinois. Kun se kävi tutustumassa työpaikkaansa pienenä, jakoi Itä-uudenmaan poliisi siitä Facebookissa hurmaavan kuvan.

Tässä on Frodo pienenä. / ITÄ-UUDEMAAN POLIISIN FACEBOOK

Poliisi pyytää vihjeitä epäillystä rikollisryhmästä – useita asuntomurtoja

Poliisi tiedottaa Etelä-Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueella tapahtuneista asuntomurroista perjantain ja lauantain aikana.

Poliisin mukaan asuntoihin on murtauduttu keskellä päivää. Tekijät ovat pyrkineet varmistamaan, että asukkaita ei ole paikalla. Yksi teko on kuitenkin keskeytynyt talon asukkaan ollessa kotona.

– Tekotapa sekä havainnot tekijöistä viittaavat ulkomaiseen liikkuvaan rikollisryhmään. Tekijöinä on havaittu kolme mieshenkilöä. Heidän käytössä on harmaa/tumma farmarimallinen henkilöauto, poliisin tiedotteessa todetaan.

Viimeisimmät havainnot ovat olleet Alavieskan ja Merijärven suunnilla. Poliisi pyytää havaintoja poikkeuksellisesti käyttäytyvistä henkilöistä sekä heidän käytössään olevista ajoneuvoista.

Akuutissa tilanteessa pyydetään soittamaan hätäkeskukseen numeroon 112. Vanhemmat havainnot ja vihjeet voi ilmoittaa poliisin vihjepuhelimeen numeroon 0295 416194.

Dronekieltoa rikottu useasti

Helsingin keskustassa dronekieltoa on rikottu viime aikoina useasti, kertoo Helsingin poliisi.

– Poliisin tietoon on viime päivinä tullut useita ilmatilan kielto- ja rajoitusalueiden rikkomisia etenkin Kauppatorin läheisyydessä, Helsingin poliisi kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

– Muistathan tarkistaa ilmatilan ajantasaiset rajoitukset sijainnissasi joka kerta ennen dronen ilmaan nostamista, poliisi muistuttaa.

Helsingin keskustassa on useita alueita, joilla lennokkien lennättäminen on kokonaan kielletty. Osalla alueista lennättäminen vaati erikoisluvan.

Poliisi muistuttaa, että ajankohtaiset ilmatilarajoitukset kannattaa tarkastaa joka kerta etukäteen ennen lentoon lähtöä.

Kriittistä infrastruktuuria käydään koputtelemassa – tuntematon ihminen kysyy ”Penaa”

Tuntemattomat ihmiset ovat yrittäneet päästä itärajalla sijaitsevan Imatran tärkeisiin laitoksiin tai järjestelmiin ilman lupaa, kertoo Yle.

Imatran riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Samuel Venäläinen kertoo, että ”koputtelua” on havaittu sekä tietoverkoissa että kriittiseen infrastruktuuriin kuuluvissa laitoksissa.

Koputtelu tarkoittaa, että ulkopuolelta kokeillaan, päästäänkö sisälle erilaisiin järjestelmiin, alueille tai tiloihin, vaikka kävelemällä sisään muiden työntekijöiden perässä. Yritykset ovat Venäläisen mukaan lisääntyneet viime aikoina.

– Hyvä esimerkki on, että suljettujen tilojen sisäpuolelta löytyy sinne kuulumaton henkilö, jolla ei ole minkäänlaista tunnistetta, eikä meiltä löydy yhteistä kieltä. Hän kertoo esimerkiksi etsivänsä ”Penaa”, mutta Penaa ei koko rakennuksesta löydy, Venäläinen sanoo Ylelle.

Eräänlaisesta koputtelusta kertoi viime viikolla myös Etelä-Suomen valmiuskeskus, joka kertoi, että juhannusviikolla sen alueella oli paitsi murtauduttu kahteen vedenpuhdistamoon, myös tavattu kahdesti terveyskeskuksissa lääkäriksi esittäytyneitä ihmisiä, jotka yrittivät päästä kytkemään omat tietokoneensa terveysaseman verkkoon.

Vesilaitosmurtoja ja niiden yrityksiä on esiintynyt ainakin Tampereella, Sipoossa ja Porvoossa. Ainakin Pirkanmaalla tapahtuneita murtoja tutkii keskusrikospoliisi.

Väistyvä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi Uudelle Suomelle, että syrjäisillä paikoilla sijaitseviin vesilaitoksiin murtautuminen on melko epätyypillistä. Niissä on harvoin mitään rahanarvoista varastettavaa, mutta juomavesi edustaa kriittistä infrastruktuuria.

Ympäristössä on tarkemmin seurattavia asioita.

– Tarkoitan tällä sitä, että on monta sellaista havaintoa ympäristössä, missä jonkun pitää olla hereillä kokonaiskuvan takia, että hetkinen, täällä tapahtuu nyt jotain, Kolehmainen sanoi.

 

 

Hän on Suomen uusi poliisiylijohtaja

Valtioneuvosto on nimittänyt torstaina 4. heinäkuuta oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari Ilkka Koskimäen poliisiylijohtajaksi viiden vuoden määräajaksi ajalle 1.9.2024-31.8.2029. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi eläkkeelle jäännistään keväällä.

Ilkka Koskimäellä on pitkäaikaista johtamiskokemusta poliisihallinnon eri tehtävistä. Nykyisessä tehtävässään Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkönä hän on toiminut vuodesta 2020 lähtien.

Tätä ennen hän on toiminut Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä vuosina 2017–2020 sekä Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikkönä vuosina 2013-2017. Tämän lisäksi hän on toiminut muissa johtamis- ja asiantuntijatehtävissä Helsingin poliisilaitoksella.

Päällystötehtävien lisäksi hän on aiemmin työskennellyt poliisin alipäällystö- ja miehistötehtävissä ja hänellä on poliisin peruskoulutus.

– Otan tehtävän vastaan tulevaisuuteen luottaen, mutta tietoisena turvallisuustilanteen haasteista. Toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi ja muuttuu koko ajan. Teemme poliisissa väsymättömästi töitä turvallisen Suomen puolesta, toteaa Koskimäki tiedotteessa.

Poliisiylijohtaja johtaa Poliisihallitusta ja sen alaista poliisihallintoa. Hän vastaa Poliisihallituksen ja sen alaisen hallinnon johtamisesta, kehittämisestä, ohjauksesta sekä hyvästä hallinnosta sisäministeriön ohjauksen mukaisesti.

Lisäksi poliisiylijohtaja vastaa poliisihallinnon hyvästä henkilöstöpolitiikasta ja laadukkaasta henkilöstöjohtamisesta. Poliisiylijohtajan tehtäviin liittyy laaja-alaista kansainvälistä ja kansallista sidosryhmäyhteistyötä.

Poliisihallitus toimii poliisin ylijohtona. Sen tehtävänä on sisäministeriön ohjauksen mukaisesti suunnitella, kehittää, johtaa ja valvoa poliisitoimintaa ja sen tukitoimintoja sekä vastata poliisin tehtäviin liittyvien kansalaispalvelujen saatavuudesta ja laadusta maan eri osissa.

Poliisihallitus päättää poliisiyksiköiden välisestä yhteistoiminnasta, vastaa poliisiyksiköiden tulosohjauksesta ja voimavarojen suuntaamisesta sekä huolehtii muista sille säädetyistä tai määrätyistä tehtävistä.

Poliisi takavarikoi suuren määrän tappavaa huumetta

Kaakkois-Suomen poliisilaitos kertoo takavarikoineensa toukokuun lopulla Kouvolasta suuren erän huumausainetabletteja. Rikosteknisen laboratorion tutkimuksissa paljastui, että tabletit ovat erittäin vaarallista metonitatseenia.

Metonitatseeni on erittäin vaarallinen synteettinen opioidi.

– Yksikin metonitatseeni-tabletti voi johtaa käyttäjän kuolemaan. Huumausaineiden ostaja ei voi koskaan varmuudella tietää onko huumausaine sitä, mitä myyjä väittää sen olevan. Poliisin tiedossa ei ole, että metonitatseeni olisi aiheuttanut huumekuolemia Kaakkois-Suomen alueella, kertoo rikoskomisario Lauri Ristola tiedotteessa.

Poliisi varoittaa huumausaineiden käyttäjiä tästä vaarallisesta huumausaineesta. Poliisin mukaan takavarikoidut tabletit olivat lääketablettien näköisiä, ja ne oli pakattu Oxymorphone 40 mg lääkepurkkiin. Niitä saatetaankin poliisin mukaan siksi kaupata katukaupassa Oxymorphone-tabletteina.

Kaakkois-Suomen ja Itä-Suomen poliisilaitokset varoittivat huumausaineesta viime vuoden marraskuussa julkaistuissa tiedotteissa. Tuolloin aineen epäiltiin aiheuttaneen useita kuolemia Kuopion alueella. Myös Helsingin poliisilaitos on tiedottanut takavarikoiduista metonitatseenia sisältäneistä tableteista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)