Verkkouutiset

Poliisi

Huijarit veivät kelloja yli 400 000 euron edestä

Helsingin poliisi kertoo tutkivansa epäiltyä törkeää petosta, jossa epäillyt saivat huijattua erehdyttämällä haltuun neljä Rolex-merkkistä kelloa. Kellojen arvo on poliisin mukaan yhteensä noin 440 000 euroa.

Epäilty rikos tapahtui huhtikuussa 2022. Epäillyt olivat olleet kelloja välittäneeseen henkilöön. Osapuolet olivat sopineet tapaamisen helsinkiläiseen ravintolaan ja kaupat oli tarkoitus suorittaa bitcoin-siirtona.

– Rikoksesta epäillyt erehdyttivät asianomistajaa siten, että hän luuli saaneensa maksun ja luovutti kellot näille niin kutsutuille ostajille. Epäillyt hyödynsivät huijaamisessa virtuaalivaluuttojen lohkoketjuun liittyvää toiminnallisuutta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Haapala tiedotteessa.

Henkilöt olivat tehneet kaupat yhdestä Rolex-kellosta saman myyjän kanssa maaliskuussa. Tuolloin maksu suoritettiin myös bitcoineina, ja kaupat sujuivat sovitusti.

Poliisi otti kaksi rikoksesta epäiltyä henkilöä kiinni Helsinki–Vantaan lentoasemalta 8. huhtikuuta 2022. Epäillyt ovat olleet vangittuina esitutkinnan ajan. Esitutkinta on kuitenkin edelleen kesken, koska kaikkia epäiltyjä ei ole tavoitettu.

Poliisi onnistui takavarikoimaan kaksi rikoksella vietyä kelloa ja palauttamaan ne uhrille. Esitutkinnassa saatiin myös takavarikoitua rikoshyötyä kahtena eri virtuaalivaluuttana yhteensä noin 136 000 euron arvosta.

– Haluamme muistuttaa, että kaikessa kaupanteossa osapuolten kannattaa varmistaa, että maksu on tullut perille. Samoin ostajan on syytä tarkistaa ostettavan tuotteen ominaisuudet. Mitä arvokkaammasta omaisuudesta on kyse, sitä huolellisemmin osapuolten on varmistuttava siitä, että sopimusta noudatetaan, toteaa tutkinnanjohtaja Haapala.

Helsingin poliisi teki esitutkinnassa yhteistyötä muiden poliisiyksiköiden ja eri EU-maiden poliisiviranomaisten kanssa.

Kortti hyllylle: Nuori kaahasi rajua ylinopeutta koulun lähellä

Poliisi on kertonut valvovansa liikennettä tehostetusti koulujen alkamisen yhteydessä. Monilla paikkakunnilla peruskoulun lukuvuosi alkoi tällä viikolla.

Samalla autoilijoita on kehotettu erityiseen varovaisuuteen, sillä liikenteessä on paljon pieniä lapsia. Esimerkiksi Autoliitto on korostanut havainnoimisen merkitystä etenkin suojateillä. Suojateiden läheisyydessä on aina valmistauduttava pysähtymään, sillä tieliikennelakikin velvoittaa antamaan suojatietä ylittävälle jalankulkijalle tietä.

– Toisille oppi menee hitaammin perille. Raportti kentältä: Nuori henkilö ajoi 68 km/h, sallittu nopeus 30 km/h. Paikassa risteys, suojateitä, lisäksi vieressä koulu. Sakko ja kortti hyllylle, Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Dennis Pasterstein kirjoittaa Twitterissä.

Pasterstein ei tarkemmin yksilöi, minkä koulun läheisyydessä ylinopeus havaittiin. Hänen mukaansa viime vuonna ”samoilla nurkilla” mitattiin hieman suurempi ylinopeus ilman ajo-oikeutta.

Poliisi otti Dronen lennättäjän kiinni, epäillään salakatselun yrityksestä

Helsingin poliisi otti keskiviikkona 10.8. kiinni henkilön, jota epäillään tällä hetkellä ilmailurikkomuksesta, salakatselun yrityksestä sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Epäillyt rikokset liittyvät kauko-ohjatun miehittämättömän ilma-aluksen eli dronen lennättämiseen.

– Epäilty oli lennättänyt dronea ihmisjoukon yläpuolella helsinkiläisen hotellin ikkunoiden läheisyydessä. Tämän vuoksi häntä epäillään ilmailurikkomuksesta ja salakatselun yrityksestä. Rikosnimike kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta liittyy lennätetyn dronen painoon. Yli 500 grammaa painavan dronen lennättäjän tulee rekisteröityä ja suorittaa vaadittu koe, poliisin tiedotteessa todetaan.

Poliisi haluaa muistuttaa droneja lennättäviä sääntöjen noudattamisesta. Poliisi puuttuu luvattomaan lennätystoimintaan.

– Tällaista on esimerkiksi lennättäminen erikseen määritellyillä kielto- tai rajoitusalueilla. Luvattomaan lentoon käytetty drone voidaan ottaa takavarikkoon.
Lisätietoja droneihin liittyvästä sääntelystä saa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Droneinfo-sivulta.

Tänään 10.8. pelattava UEFA Super Cup -jalkapallo-ottelu vaikuttaa myös dronejen lennätysalueisiin Helsingissä. Lentorajoitukset alkavat kello 18:00 ja päättyvät klo 03:00 torstaina 11.8.

Tilapäinen lentokieltoalue on 500 metrin säteellä Olympiastadionista, mikä kattaa karkeasti arvioiden Töölönkatu – Nordenskiöldinkatu – Vauhtitie – Helsinginkatu sisäpuolelle jäävän alueen.

Valtioneuvoston julkaisuarkistoon kohdistui palvelunestohyökkäys

Valtioneuvoston julkaisuarkistoon kohdistui tänään keskiviikkona palvelunestohyökkäys.

Valtioneuvosto kertoi noin klo 17 iltapäivällä Twitterissä, että julkaisuarkisto toimii jälleen normaalisti.

Ennen tilanteen normalisoitumista sivusto ei toiminut kunnolla tai pääsy sivustolle saattoi olla estynyt. Julkaisut eivät myöskään näkyneet ministeriöiden verkkosivustoilla.

Venäläinen hakkeriryhmä Noname057(16) kertoo Telegram-kanavallaan tehneensä hyökkäyksen valtioneuvoston julkaisuja sisältävälle verkkosivustolle.

Kyseessä on sama hakkeriryhmä, joka teki tiistaina palvelunestohyökkäyksen eduskunnan verkkosivuille. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Poliisi selvittää Helsingin kaupungin palkanmaksun häiriöitä

Helsingin poliisi on aloittanut esiselvityksen Helsingin kaupungin palkanmaksuhäiriöistä.

Poliisille on tehty useita eri rikosilmoituksia kaupungin toiminnasta. Ilmoitukset ovat tulleet eri tahoilta. Rikosilmoituksissa on nimetty joitain yksittäisiä kaupungin viranhaltijoita.

– Helsingin poliisilaitos ei voi vaikuttaa palkanmaksuhäiriöiden korjaantumiseen tai menettelyyn ylipäänsä, vaan poliisin tehtäväksi jää ainoastaan arvioida onko häiriöiden taustalla syytä epäillä jotain rangaistavaa tekoa tai laiminlyöntiä, toteaa rikostarkastaja Teemu Jokinen tiedotteessa.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran esiselvityksen valmistuttua. Esiselvityksen kestoa on tässä vaiheessa mahdotonta ennakoida.

Jalkapallo-ottelu aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä liikenteeseen

Tänään pelattava Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n järjestämä Super Cup -jalkapallo-ottelu espanjalaisen Real Madridin ja saksalaisen Eintracht Frankfurtin välillä aiheuttaa poikkeusjärjestelyitä Helsingin liikenteeseen, poliisi tiedottaa.

Peli pelataan illalla kello 22 alkaen. Loppuunmyytyyn tapahtumaan odotetaan saapuvan kymmeniätuhansia katsojia, minkä vuoksi Helsingin keskustan alueella on syytä varautua poikkeuksellisiin liikennejärjestelyihin sekä tilapäisiin liikennehaittoihin keskiviikkona.

Poikkeukselliset liikennejärjestelyt käynnistyivät Olympiastadionin ja Mäntymäenkentän alueella keskiviikkona kello 8 vaiheittain seuraavasti:

Kello 8: Pohjoinen Stadiontie ja Hammarskjöldintie suljetaan autoliikenteeltä.

Kello 9: Mäntymäentie suljetaan autoliikenteeltä.

Kello 13: Kevyenliikenteenväylä Olympiastadionin länsipuolella suljetaan.

Kello 16: Mäntymäentie suljetaan takseilta ja huoltoliikenteeltä.

Kello 18: Mäntymäentie suljetaan kaikelta liikenteeltä.

Liikennehaitta alueella päättyy keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Eintracht Frankfurtin kannattajien marssi aiheuttaa keskustan alueella merkittävää liikennehaittaa keskiviikkona noin kello 18.30 alkaen. Kulkue lähtee liikkeelle Kaisaniemenpuistosta ja kulkee reittiä Rautatientori – Kaivokatu – Mannerheimintie – Paavo Nurmentie – Olympiastadion. Poliisi ohjaa liikennettä marssin aikana.

Poikkeuksellisten liikennejärjestelyjen lisäksi kauko-ohjattujen miehittämättömien ilma-alusten eli dronejen lennättämistä rajoitetaan ottelun aikana Olympiastadionin alueella. Lentorajoitukset alkavat keskiviikkona 10.8. kello 18 ja päättyvät kello kolmelta torstaina 11.8.

Tilapäinen lentokieltoalue on 500 metrin säteellä Olympiastadionista, mikä kattaa karkeasti arvioiden Töölönkatu – Nordenskiöldinkatu – Vauhtitie – Helsinginkatu sisäpuolelle jäävän alueen. Tarkempi kartta lentokieltoalueesta löytyy alta.

Poliisi suosittelee välttämään otteluun saapumista omilla ajoneuvoilla, saapumaan paikalle hyvissä ajoin, ja tutustumaan tapahtuman järjestäjän jakamiin reitteihin sujuvamman kulun varmistamiseksi.

Näin huijataan käytetyn auton kaupoissa

Lounais-Suomen poliisi muistuttaa käytettyjen autojen kaupantekoon liittyvistä vaaroista. Lounais-Suomen poliisilla on Satakunnassa ollut selvitettävänä kymmenkunta petosrikosta, jotka liittyvät käytettyjen autojen myyntiin.

Petokset on toteutettu kaikki samalla tavalla. Kaupantekopaikalla ostaja on esittänyt myyjälle maksaneensa tai maksavansa reaaliaikaisesti sovitun summan verkkopankissa.

Poliisin mukaan ostajan käytössä on kuitenkin ollut verkkopankin niin sanottu demoversio, joka ei tosiasiassa siirrä rahaa.

– Tekaistua tilisiirtoa näyttämällä ostaja on saanut myyjän vakuutettua maksusuorituksesta. Myöhemmin myyjä on huomannut, ettei hänen tililleen olekaan siirretty rahaa.

Poliisi muistuttaa, että myytävää omaisuutta ei koskaan pidä luovuttaa ostajalle, ennen kuin rahat ovat myyjän kädessä tai näkyvät oikeasti tilillä.

Ilmi tulleet petokset ovat tapahtuneet Pohjois-Satakunnassa sijaitsevan Jämijärven alueella. Valtaosa epäillyistä rikoksista on tehty kuluvan vuoden aikana. Lounais-Suomen poliisi on ottanut kiinni yhden miehen teoista epäiltynä.

Esitetty määräraha ei riitä poliisin toiminnan tason ylläpitämiseen

Ministeriön mukaan poliisi on tilanteessa, jossa vuoden 2023 budjettikehyksessä esitetty määräraha ei riitä toiminnan nykytason ylläpitämiseen ensi vuonna, vaikka poliisi on jo käynnistänyt työn taloutensa vakauttamiseksi.

– Kehykseen sisältynyt yhdeksän miljoonan euron määrärahalisäys kattaa vain osan rahoitustarpeesta. Ilman merkittävää määrärahalisäystä vuoden 2023 talousarviossa poliisi ei pysty ylläpitämään nykyistä hallitusohjelman mukaista 7 500 poliisin tavoitetasoa.

Sisäministeriö muistuttaa, että henkilöstömenojen osuus poliisin menoista on noin 70 prosenttia, joten säästötoimet kohdistuisivat väistämättä poliisien määrään. Poliisin toiminnan tason säilyttämiseksi ministeriö esittää kehyksen ylittävää 42 miljoonan euron lisäystä. Tällä turvattaisiin henkilöstön lisäksi välttämättömät panostukset poliisin ICT-järjestelmiin ja toimitiloihin.

Voimaan tulleiden ja tulevien lainsäädäntövelvoitteiden täytäntöönpanoon esitetään 15 miljoonan euron ja poliisin materiaaliseen varautumiseen 4,4 miljoonan euron lisäystä.

Pelastajia koulutettava merkittävästi lisää

Vuoteen 2030 mennessä arvioidaan tarvittavan tuhat pelastajaa enemmän nykyiseen koulutusmäärään verrattuna, jotta turvallisuuden kannalta välttämättömät pelastuspalvelut voidaan taata jatkossakin. Tämä tarkoittaa pelastajakoulutuksen kaksinkertaistamista vuodesta 2024 lähtien vuoteen 2030.

Koulutuspaikkojen lisääminen edellyttää henkilöstövoimavaroja suunnitteluun ja opetusjärjestelyihin. Tätä varten Pelastusopistolle esitetään lisämäärärahaa 0,6 miljoonaa euroa.

Pelastustoimeen esitetään noin 3,2 miljoonan euron lisärahaa myös uusien hyvinvointialueiden pelastustoimien ohjaukseen sekä valtakunnallisen johtamisen ja johtokeskustoiminnan vahvistamiseen.

Pelastustoimen digitalisoinnin sekä kyberturvallisuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen esitetään noin kahta miljoonaa euroa.

IL: Salakuljettajat tilasivat tupakkatuotteita yrittäjän nimiin

Helsingin Viikinmäessä tapahtui tilanne, jossa salakuljettajat olivat tilanneet sähkötupakkavalmisteita toisen yrityksen nimiin. Asiasta kertoo Iltalehti.

Tapaus tuli ilmi, kun yrityksen pihalle tuotiin suuri lähetys. Selvisi, että lähetys sisälsi Suomessa luvattomia laittomia nikotiininesteitä, joita yrittäjä ei itse ollut edes tilannut.

– Kuljetusliike oli virolainen. Kuljettaja ei osannut sen enempää suomea kuin englantia. Sanoi vain ”nou nou” ja ojensi paperia kuitattavaksi, yrittäjä sanoo IL:lle.

Pian yrittäjä ymmärsi joutuneensa keskelle rikollisten bisneksiä.

– Tuli turvaton olo. Jätimme lavan sisään halliin. Seuraavana aamuna soitin poliisille.

Ennen poliisien paikalle tuloa yrityksen lähistöllä havaittiin ulkomaalaisissa kilvissä ollut auto. Eräs työntekijä kertoi yrittäjälle, että joku ”pelottavan näköinen kaveri” etsii häntä.

Kun poliisit saapuivat paikalle, epäilyttävä auto poistui alueelta.

– Poliisit eivät olleet kiinnostuneet pakusta tai sen kuljettajasta. Heitä kiinnosti vain tuo nikotiinilava. Selvityksen jälkeen he lastasivat laatikot autoon ja veivät ne mennessään, yrittäjä kertoo.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen toteaa Iltalehdelle, että kyseessä vaikuttaa olevan tyypillinen laittoman maahantuonnin järjestäminen.

Kuvio toimii siten, että rikolliset tilaavat laitonta tavaraa jonkin firman nimiin. Ja kun lähetys saapuu perille, se käydään hakemassa pois. Lähetyksen kulkua voi seurata netissä, joten tilaaja pystyy varsin helposti päättelemään, milloin se saapuu perille.

Helsingin poliisilaitokselta ei haluttu torstaina kommentoida tapausta millään tavalla IL:lle. Sen mukaan asian tutkinta on siirretty Tullille.

Poliisilta ohjeita katalysaattorin varkauksien varalle

Itä-Suomessa on tehty viimeisen vuoden aikana 221 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista. Kuluneen viikon aikana katalysaattoreita on anastettu Juvalla, Kontiolahdella, Joensuussa ja Kuopiossa.

Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa. Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat poliisin mukaan Honda, Toyota, Volvo ja Opel.

Anastettuja katalysaattoreita myydään ympäri Suomea korjaamoihin ja romuliikkeisiin sekä viemällä niitä ulkomaille myyntiin. Katalysaattorivarkauksia tekevät suomalaiset ja ulkomaalaiset rikolliset. Ammattilainen irrottaa akkupistosahalla käyttäen pysäköidyn auton pakoputkistossa olevan katalysaattorin muutamassa minuutissa.

Katalysaattorivarkauksia tapahtuu yleensä yöaikaan, ja kohteena on pysäköintipaikalle tai kadun varteen jätettyyn autoon. Yleensä rikospaikan valaistus on huono, tai auto pysäköity paikalle, jonne on näkemäesteitä.

Poliisin mukaan katalysaattoria voi suojata rikollisilta monella tavalla. Toiset tavat ovat helpompia kuin toiset, ja jotkin tavat maksavat enemmän kuin toiset. Jos autosi kuuluu riskiryhmään, jotakin on syytä tehdä.

1. Asenna suojapelti katalysaattorin eteen

Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla ja kotioloissa, jos kädentaitoja ja välineitä löytyy.

2. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin

Tunnisteen kaivertaminen katalysaattoriin on yksi monista tavoista saada rikollinen harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa. Kun rikollinen huomaa rekisterinumeron katalysaattorissa, voi olla, että hän jättää koskematta katalysaattoriin.

3. Maalaa katalysaattori

Rikollista toimintaa voi ehkäistä myös maalaamalla katalysaattori lämmönkestävällä huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois, koska he huomaavat, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla.

4. Pysäköi autosi näkyvälle paikalle

Jos et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, yksinkertaisin keino suojata autosi katalysaattorivarkailta on pysäköidä se valoisalle tai valaistulle paikalle tai paikalle, jonne on koko ajan hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta. Näin kasvaa todennäköisyys sille, ettei autosi joudu rikoksen kohteeksi.

Jos huomaa epäilyttävää toimintaa oman tai jonkun toisen auton kimpussa, poliisi kehottaa soittamaan viipymättä hätäkeskukseen numeroon 112.

– Jos pystyt ottamaan videon tai valokuvia rikollisesta toiminnasta, esimerkiksi tekijästä ja hänen käyttämästään ajoneuvosta, tai tekemään havaintoja tekijän poistumissuunnasta, ne monesti helpottavat merkittävästi tekijän saamista kiinni, poliisi toteaa.

”Parhaimmat valitaan” – poliisin Karhu-ryhmä harvinaisella videolla

Poliisi on julkaissut Twitterissä videon julkisuutta tavallisesti välttelevästä Karhu-ryhmästä. Jutun alta löytyvällä videolla poliisin erikoisjoukko harjoittelee niin maalla, ilmassa kuin vesilläkin.

Poliisi avaa ryhmän toimintaa tarkemmin verkkosivuillaan.

Valmiusyksikkö Karhulla on meneillään merkkivuosi, koska vuonna 1972 perustettu poliisin valtakunnallinen valmiusyksikkö Karhu täytti toukokuussa 50 vuotta.

Poliisin mukaan ajankohtaiset sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden uhkakuvat ovat aina vaikuttaneet sen toimintaan. Viime vuosina ovat korostuneet terrorismin uhka sekä vakavan järjestäytyneen rikollisuuden koveneminen ja kansainvälistyminen.

Tällä hetkellä varautumisessa ja harjoittelussa näkyy Suomen toimintaympäristössä tapahtunut muutos Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Valmiusyksikköä voidaan käyttää poliisin, Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen johtamissa tehtävissä normaali- ja poikkeusoloissa. Harjoittelemme jatkuvasti yhteistyötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa, kertoo valmiusyksikköä johtava ylikomisario Juha Hietala poliisin verkkosivuilla.

Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos ovat Karhun tärkeimmät kumppanit. Valmiusyksikkö liikkuu tarvittaessa Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen helikoptereilla.

Myös kansainvälinen koulutus- ja harjoitusyhteistyö eurooppalaisten poliisin erikoisjoukkojen välillä on tiivistä. Eurooppalainen yhteistyö on poliiisin mukaan korostetusti sidottu terrorismin uhkaan, mutta mikään ei sulje pois yhteistyötä myös muissa kriisitilanteissa. Karhulla on myös valmius vastata kansainväliseen virka-apupyyntöön.

Karhun perustehtävä on kaikkien poliisiyksiköiden tukeminen

Poliisin valtakunnallinen valmiusyksikkö Karhu on sijoitettu Helsingin poliisilaitokselle. Sen perustehtävä on poliisiyksiköiden tukeminen koko Suomen alueella. Karhun osaamiselle ja kokemukselle on usein tarvetta.

– Toimimme aina tilannetta johtavan poliisiyksikön alaisuudessa ja suoritamme meille annetun tehtävän. Meidän tyypillisin tehtävämme on vakavasta rikoksesta epäillyn ja mahdollisesti vaarallisen henkilön kiinniotto, sanoo Juha Hietala.

Viime vuosien tunnetuimmassa esimerkissä Karhu otti vuonna 2019 kiinni Porvoon poliisiampujat Tampereella Keskusrikospoliisin johtamassa esitutkinnassa.

Henkilöstö poikkeuksellisen motivoitunutta

Poliisin mukaan valmiusyksikkö Karhuun valitaan vain parhaat hakijat suuresta hakijajoukosta. Tyypillinen valmiusyksikköön valittu henkilö on noin 30-vuotias urheilullinen mies, joka on työskennellyt poliisina muutaman vuoden.

– Henkilöstömme on erityisen motivoitunutta ja sitoutunutta. Fyysisestä työstä huolimatta yksikössä toimivien henkilöiden psyykkiset ominaisuudet ovat avain siihen, kuinka hyvin tehtävistä suoriudutaan. Rekrytointi on yksi vahvuuksistamme ja se mukailee muiden eurooppalaisten erikoisyksiköiden hakuprosessia, taustoittaa ylikomisario Hietala.

Karhuun haetaan uusia työntekijöitä muutaman vuoden välein poliisin sisältä. Hakupapereiden perusteella valitaan sopivat henkilöt useita vaiheita sisältäviin fyysisiin ja psyykkisiin testeihin sekä haastatteluihin.

Nykyinen hakuprosessi mittaa poliisin mukaan erityisesti kykyä sietää painetta ja toimia ryhmässä. Rekrytoinnit toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Poliisiammattikorkeakoulun psykologien kanssa, jotka ovat mukana havainnoimassa hakijoita koko prosessin ajan.

Huumeidenkäyttö lisääntynyt, poliisi huolissaan

Poliisi on pitkään ollut huolissaan lisääntyvästä huumeiden käytöstä, huumerikollisuudesta, väkivalta- ja muusta liitännäisrikollisuudesta ja niiden mukanaan tuomasta inhimillisestä kärsimyksestä, poliisi Tuomas Töyhönen kirjoittaa blogissa.

Poliisin mukaan huumausaineiden käytöstä johtuvat ongelmat ovat monisyinen ja -tahoinen ongelma, johon ei ole yksiselitteistä ja helppoa ratkaisua.

Nyt vireillä oleva lakialoite ehdottaa laillisia käyttöhuoneita huumausaineille. Poliisitoiminnan näkökulmasta käyttötilakokeilu olisi varmasti haastava.

– Näemme käyttötiloissa kuitenkin myös mahdollisuuksia. Huolellisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa suunnitellut, käyttäjäryhmältään rajatut ja valvotut huumausaineen käyttöhuoneet voisivat olla perusteltu lisä nykyisiin sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpiteisiin, palveluihin ja muihin huumausaineiden käytöstä johtuvien haittojen ennalta ehkäisyyn, poliisi sanoo tiedotteessa.

– Kokeilun tiellä on poliisin näkökulmasta useampia mutkia, mutta alkuun nyt kaksi merkittävää kokonaisuutta: voimassa oleva lainsäädäntö ja käyttötilojen kohderyhmän rajaaminen. Jos kokeilua varten lakia ei muuteta, poliisin kanta on selkeä: huumeiden käyttö ja hallussapito on rangaistavaa, ja meidän on niihin lain vaatimuksesta puututtava. Kokeilu vaatisi siis ehdottomasti tarkkarajaisia lakimuutoksia.

Toinen alkumetreillä ratkaisua vaativa asia on Töyhösen mukaan käyttötilojen kohderyhmä eli se, kenelle tila on tarkoitettu. Poliisi ei halua olla luomassa tai mahdollistamassa vapaa-aluetta huumausaineiden käyttämiselle. Aluetta, minne kuka vain voi mennä käyttämään tai kokeilemaan huumeita. Käyttötilan tulee olla tarkoitettu niille täysi-ikäisille huumeriippuvuudesta kärsiville, jotka sitä eniten tarvitsevat.

– Poliisin näkemyksen mukaan käyttötilojen tavoitteena tulee olla huumausaineiden käytön ja houkuttelevuuden vähentäminen, hoitoonohjauksen ja muiden liitännäisten palveluiden kehittäminen ja parantaminen.

Näitä mutkia tulee keskustelun edetessä Töyhösen mukaan ilmenemään lisää. Niiden suoristamiseen tarvitaan avointa, rehellistä ja asiapohjaista, perusteluiltaan kestävää yhteiskunnallista keskustelua eri viranomaisten, kansalaisjärjestöjen, poliitikkojen, kansalaisten ja kokemusasiantuntijoiden kesken. Ratkotaan tämä vaikea ongelma yhdessä.

Nopeutta 130 km/h 30 km/h alueella – kortti heti pois

Sunnuntai-iltana poliisi sai kiinni kuljettajan, joka ajoi 30 kilometrin nopeusalueella 130 kilometriä tunnissa. Asiasta kertoo Helsingin poliisi Twitterissä.

Poliisin mukaan kiinniotettua 21-vuotiasta kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Häneltä otettiin myös ajokortti pois.

HU: Tämä ilmiö työllistää poliisia lentoasemalla

Lentokentille jätetyt matkalaukut työllistävät poliisia, Helsingin Uutiset kertoo.

Kyse on tilanteista, joissa matkalaukku on jätetty yksinään ilman valvontaa. Kyseessä on poliisin mukaan päivittäinen ongelma.

– Löytölaukkuja tulee liian paljon, ja tämä aiheuttaa aina tehtävän lentoasemalla. Matkatavaroita ei pidä jättää lentoasemalla hetkeksikään välittömästä hallinnastaan, Helsingin poliisilaitoksen komisario Harri Vihola muistuttaa HU:lle.

Laukkujen lisäksi poliisi on puuttunut sääntöjen vastaiseen pysäköintiin, sillä väärin pysäköidyt autot ovat tukkineet ramppia lähtöterminaalin edustalla. Viime viikkoina työtehtäviä ovat lentoasemalla poliisille aiheuttaneet myös etsintäkuulutetut ja ihmisten häiriökäyttäytyminen.

Saako sähköpotkulaudan pysäköidä jalkakäytävälle? Poliisi vastaa

Poliisiylitarkastaja Tuomo Katajisto kertoo Poliisin tiedotteessa kevyen sähköajoneuvojen, joihin luetaan muun muassa sähköpotkulaudat, pysäköinnin liikennesäännöistä.

Katajiston mukaan sähköpotkulautoja koskevat samat liikennesäännöt kuin muita ajoneuvoja.

– Ne tulee pysäköidä tien oikealle puolelle, mutta taajamassa on mahdollista pysäyttää ja pysäköidä tien vasemmalle puolelle myös kaksisuuntaiselle tielle, jos pysäköinti ei vaaranna eikä haittaa liikennettä, Katajisto kommentoi.

Sähköpotkulaudat pysäköidään kuitenkin useimmiten jalkakäytäville. Myös jalkakäytävälle pysäköinti on kuitenkin sallittua.

– Jalkakäytävälle ja pyörätielle saa pysäköidä samoin edellytyksin kuin fillarilla ja mopolla, kertoo erityisasiantuntija Marjo Immonen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Väyläviraston asiantuntija kuitenkin toteaa, että pysäköinnissä jalkakäytävälle tulee kuitenkin noudattaa sääntöjä: sähköajoneuvo on pysäköitävä jalkakäytävän ja pyörätien suuntaisesti ja mahdollisimman lähelle reunaa. Ajoneuvo ei saa olla muun liikenteen tukkeena.

Väärin tai vaarallisesti pysäköidystä sähköpotkulaudasta voi seurata pysäköintivirhemaksu tai sakko.