Verkkouutiset

Poliisi

Poliisi muistuttaa: Koulu-uhkauksen tekijä jää lähes aina kiinni

Poliisi muistuttaa, että se puuttuu kaikkiin koulu-uhkauksiin matalalla kynnyksellä ja uhkausten tekijät jäävät lähes poikkeuksetta kiinni.

Esimerkiksi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella on ollut tämän vuoden aikana selvitettävänä useita kouluihin kohdistuneita uhkauksia. Eniten uhkauksia esitetään yläkouluissa, mutta ilmiö on tuttu myös lukioissa ja ammattikouluissa, jonkin verran myös alakouluissa.

Tällä hetkellä uhkauksia esitetään tyypillisimmin sosiaalisen median kanavista Jodelissa, jossa voi kirjoittaa anonyymisti. Vaikka viesti olisi lähetetty nimettömänä, sen lähettäjän henkilöllisyys on mahdollista selvittää.

– Aina kun kouluun kohdistuu uhka, poliisi lähtee selvittämään uhkauksen tekijää ja lähes poikkeuksetta saa sen selvitettyä, vaikka se olisi julkaistu Jodelissa. Kaikki uhkaukset otetaan vakavasti ja ne tutkitaan perinpohjaisesti, kertoo rikoskomisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta tiedotteessa.

Poliisin mukaan uhkaukset ovat yleensä tarkoitettu ”vitsiksi”, mutta seurausten vakavuus ja kauaskantoisuus nuorelle ja hänen huoltajalleen voivat tulla täytenä yllätyksenä.

Uhkauksen kirjoittajan henkilöllisyyden selvittyä, poliisi voi takavarikoida uhkauksen kirjoittaneen henkilön puhelimen ja tietokoneen tutkinnan ajaksi. Tutkinta saattaa kestää useita viikkoja. Uhkauksesta jää tieto poliisille ja poliisi jää myös seuraamaan henkilöitä, jotka ovat uhanneet kouluja eri viestintäkanavissa.

Koulu voi myös antaa uhkauksen esittäjälle omat sanktionsa. Näissä tilanteissa koululla tai oppilaitoksella on mahdollisuus puuttua oppilaan toimintaan erilaisin opetusjärjestelyin ja valvontaratkaisuin. Oppilaan nettitunnukset voidaan esimerkiksi laittaa koululla lukkoon.

– On hyvä tiedostaa, että uhkaus voidaan viedä syyttäjälle syyteharkintaan, vaikka uhkauksen kirjoittaja sanoisi viestin olleen ”vain läppää”. Rikosnimike on niissä tapauksissa useimmiten laiton uhkaus, Sartanen muistuttaa.

Alaikäisestä koulu-uhkauksen tekijästä kirjataan myös lastensuojeluilmoitus. Joissain tapauksissa joudutaan nuori ohjaamaan terveydenhuollon viranomaisen arvioitavaksi.

– Poliisin ennalta estävän toiminnan ja viranomaisyhteistyön tarkoituksena on katkaista nuorelta polku, joka mahdollisesti johtaa vakavan väkivaltarikoksen toteuttamiseen. Koska koulu-uhka on aina vakava tilanne, kehotamme huoltajia keskustelemaan lastensa kanssa harmittomaksi tarkoitetun uhkailun seurauksista, Sartanen toteaa.

Noin 20 asuntomurrosta epäilty mies saatiin kiinni

Useista asuntomurroista epäilty mies on saatu kiinni, Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessa.

Itä-Uudenmaan poliisi pyysi viime torstaina julkaisemassaan tiedotteessa tietoja ja havaintoja miehestä, jonka epäillään syyllistyneen useisiin asuntomurtoihin poliisilaitoksen alueella.

– Kansalaisten valveutunut toiminta oli keskiössä siinä, että epäilty mies tavoitettiin 22. syyskuuta perjantaina iltapäivällä. Kansalaiset ilmoittivat havainnoistaan poliisille, joka otti hänet kiinni Orimattilasta. Kannustamme kansalaisia jatkossakin toimimaan aktiivisesti poliisin apuna, kiittelee tutkinnanjohtaja rikoskomisario Lauri Rantalainen tiedotteessa.

Rantalaisen mukaan poliisi oli jo päässyt miehen jäljille omien tutkimusmenetelmiensä perusteella.

Miehen epäillään syyllistyneen noin kahteenkymmeneen eri puolilla Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen aluetta tapahtuneeseen asuntomurtoon sekä ainakin viiteen muuhun Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ulkopuolella tapahtuneeseen asuntomurtoon.

– Poliisi esittää miestä vangittavaksi huomenna 26. syyskuuta 2023 todennäköisin syin epäiltynä kyseisiin asuntomurtoihin, kertoo Rantalainen.

Poliisiylijohtaja Ylelle: Jengirikollisuus on merkittävä ongelma

Nuoriso- ja jengirikollisuus on Suomessakin merkittävä ongelma, myöntää poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Ylen aamussa.

Hänen mukaansa ilmiö on otettava vakavasti ja väkivallan kierre on syytä pyrkiä katkaisemaan.

– Tilastot osoittavat aika viiltävästi sen, että nuorisoväkivalta on kasvanut todella rajusti, sanoo Kolehmainen.

Hallitusohjelman mukaan poliisi on saamassa yli kahdeksan prosentin lisärahoituksen ensi vuodelle. Budjettia tulisi kohdentaa erityisesti nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaan, ja niin tullaan Kolehmaisen mukaan tekemäänkin.

– Kollega Ruotsissa, Anders Thornberg, koko ajan varoittaa, että ”tehkää Suomessa nyt toimenpiteitä, että tilanne ei teillä äidy samanlaiseksi kuin Ruotsissa”, Kolehmainen kertoo.

Poliisiylijohtajan mukaan näin laajan ongelman kanssa poliisi tarvitsee tukea yhteiskunnalta.

– Poliisi tekee parhaansa ja osansa, mutta siihen tarvitaan koko yhteiskuntaa mukaan, hän toteaa Ylellä.

Määrärahan myötä poliisien määrää on tarkoitus lisätä. Hallituskauden loppuun mennessä poliisissa pitäisi Kolehmaisen mukaan olla täynnä 500 uutta virkaa.

Toimi näin, jos puhelimesi varastetaan

Puhelimen joutuminen vääriin käsiin voi nykyaikana aiheuttaa mittavia vahinkoja varkauden uhrille. Puhelinoperaattori Telia on koonnut muistilistan asioista, jotka jokaisen kannattaa muistaa mahdollisen varkaustilanteen sattuessa.

Jos huomaat puhelimesi kadonneeksi tai varastetuksi, ensimmäisenä asiasta kannattaa ilmoittaa omalle puhelinoperaattorille. Yhteydenoton jälkeen operaattori voi sulkea liittymän ja estää liittymän väärinkäytön.

Varastetusta puhelimesta kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille. Ilmoitukseen on hyvä kirjata puhelimen IMEI-koodi. IMEI-koodi löytyy puhelimen alkuperäispakkauksesta ja laitteen takuukuitista. Koodi kannattaa pitää tallessa mahdollisten katoamis- ja varkaustapausten varalta.

Joissakin tapauksissa operaattori voi myös estää laitteen käytön IMEI-koodin perusteella. Yleensä ehtona lukitukselle on se, että asiasta on ensin tehty rikosilmoitus poliisille.

Varkaudesta kannattaa ilmoittaa myös vakuutusyhtiölle. Vakuutusyhtiöiden käytännöt vaihtelevat, mutta usein edellytyksenä on rikosilmoituksen tekeminen.

Kadonneen tai varastetun puhelimen voi yrittää jäljittää myös tarkkailemalla laitteen sijaintia etänä. Toiminto edellyttää laitteen sijaintitietojen päällä olon.

Telia muistuttaa blogissaan, että varkaustilanteissa nopeus on valttia. Siksi varkaudesta kannattaa ilmoittaa operaattorille ja poliisille mahdollisimman nopeasti.

Mahdollisiin varkaustilanteisiin ja väärinkäytöksiin voi varautua myös etukäteen. Puhelin kannattaa suojata esimerkiksi vahvalla lukituksella ja biometrisen tunnistuksen eli käytännössä sormenjälkitunnistuksen avulla.

Käyttäjää suositellaan ottamaan käyttöön myös kaksivaiheinen tunnistautuminen eri sovelluksiin ja tekemään varmuuskopiot tiedostoista pilvipalveluihin ja pitämään päivitykset ajan tasalla.

Oletko nähnyt tätä autoa? Soita heti 112

Oulun poliisi epäilee, että ulkomaalaisista henkilöistä koostuva seurue tekee omaisuusrikoksia eri puolilla Suomea.

Miesporukka on liikkeellä Puolaan rekisteröidyllä valkoisella Ford S-Max-merkkisellä autolla, jossa on puolalainen rekisterikilpi NMR 23840.

Ajoneuvossa on poliisin tiedotteen mukaan vaurio keulassa oikealla puolella.

– Jos näet ajoneuvon liikenteessä tai pysäköitynä, soita 112 ja ilmoita havainnostasi, poliisi sanoo tiedotteessa.

Poliisi Ylellä: Varastetun pyörän takaisin hakeminen voi olla rikos

Poliisi varoittaa Ylellä vapaaehtoisvoimin toimivia pyöräpartioita lain rajojen ylittämisestä.

Eri puolilla maata toimivat partiot ovat yleistyneet, kun pyörävarkauksia ei ole saatu vähenemään. Tarkoituksena on jäljittää varastettuja polkupyöriä ja edesauttaa niiden palauttamista omistajilleen. Ryhmät julkaisevat tietoja esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä.

Helsingin poliisin rikosylikomisario Mikko Minkkinen suhtautuu toimintaan myönteisesti, mutta kehottaa jättämään muut toimet poliisille.

– Jos anastuksesta on kulunut aikaa, pyörä saattaa olla laillisesti jonkun käytössä. Jos menee ottamaan pyörää haltuun, on vaara syyllistyä omankädenoikeuteen, Minkkinen sanoo Ylelle.

Omankädenoikeudesta on säädetty laissa sakko- tai vankeusrangaistus. Siihen syyllistyy henkilö, joka ryhtyy toimeen, jota ei saisi tehdä ilman viranomaisen myötävaikutusta.

Omankädenoikeuden sijaan polkupyörävarkautta koskevat tiedot kannattaa Minkkisen mukaan ilmoittaa suoraan poliisille.

Minkkisen mukaan pyörävarkauteen voi puuttua, jos varkaan saa kiinni verekseltään. Poliisi muistuttaa, että tilanteessa kannattaa muistaa oma turvallisuus.

– Pyöriä varastavat yleensä päihteiden väärinkäyttäjät, joilla on usein puukkoja tai muita aseita mukana. Tilanne voi eskaloitua, jos menee itse ottamaan pyörää haltuun, Minkkinen sanoo.

Kansalaisten muodostamia pyöräpartioita on muodostunut siksi, että monet ovat turhautuneita siihen, ettei poliisi ole saanut pyörävarkauksia kuriin. Entiset poliisit ovat aiemmin julkisuuteen jopa kertoneet, että poliisin ohjeistuksena on ”tappaa” rikosilmoituksia ilman, että niitä edes yritettäisiin tutkia. Tällaisia ovat esimerkiksi pienet omaisuusrikokset kuten polkupyörävarkaudet.

Ylelle Minkkinen vakuuttaa, että poliisi reagoi jokaiseen rikosilmoitukseen. Samalla hän myöntää, että kaikki pyörävarkaudet eivät selviä.

Hallitukselta lisää rahaa poliiseille – ”epävakaina aikoina on panostettava perusasioihin”

Kokoomuksen poliisikansanedustajat Mari Kaunistola ja Marko Kilpi iloitsevat hallituksen päätöksestä lisätä tuntuvasti poliisin määrärahoja.

Budjettiriihessä saavutetun päätöksen mukaan poliisitoimen määrärahoja korotetaan yli 85 miljoonalla eurolla. Vuoden 2023 tasoon verrattuna määrärahat kasvavat kahdeksalla prosentilla. Kaksikko uskoo, että rahoituksen kasvu parantaa operatiivista toimintakykyä ja rekrytoida erityisosaajia esimerkiksi kyber- ja talousalan tehtäviin.

Kilpi huomauttaa, että kokoomus kannatti poliisien rahoituksen kasvattamista jo oppositiokaudella. Nyt tavoite toteutuu.

– Kokoomus on jo pitkään vaatinut poliisien henkilöstöresurssin nostamista kohti 8000 henkilötyövuotta, ja tähän hallitus on nyt uskottavasti sitoutunut niin sanoissa kuin teoissa, Kilpi linjaa.

Kaunistola huomauttaa, että poliisien määrärahalisäyksen lisäksi on tärkeää huolehtia poliisikoulutuksen houkuttelevuudesta. Tämä on edellytys sille, että tavoiteltuun 8000 poliisin määrään päästään.

– Alan koulutusta tulee kehittää, jotta poliisikoulutukseen hakee motivoituneita ja alasta kiinnostuneita hakijoita myös jatkossa, Kaunistola tiivistää.

Määrärahat tulevat kaksikon mukaan tarpeeseen myös sen vuoksi, että tulevaisuudessa muun muassa verkkorikollisuus, katujengit ja ääri-ideologioiden nousu työllistävät poliisia entistä enemmän.

Lisäksi Kilpi huomauttaa, että lisärahoituksella voidaan panostaa enemmän myös ennaltaehkäisevään työhön. Tällä voidaan ehkäistä tehokkaammin rikollisuutta kuin pelkällä reaktiivisella toiminnalla.

Molemmat kansanedustajat ovat yhtä mieltä siitä, että hallituksen päätökset vahvistavat Suomen sisäistä turvallisuutta.

– Epävakaina aikoina on panostettava perusasioihin. Olen todella tyytyväinen, että poliisin, puolustusvoimien, syyttäjälaitoksen, tuomioistuinten ja rikosseuraamuslaitoksen riittävät määrärahat viimein turvataan, Kaunistola linjaa.

Lapsia väitettiin houkutellun pakettiautoon – rikosilmoitus kunnianloukkauksesta

Viimeisen viikon aikana Etelä-Karjalan alueellisissa sosiaalisen median keskusteluryhmissä on käyty aktiivista keskustelua valkoisesta pakettiautosta, jonka kuljettajan on väitetty houkutelleen lapsia autonsa kyytiin. Kaakkois-Suomen poliisilaitos kertoo asiasta tiedotteessa.

Keskusteluissa on poliisin mukaan julkaistu kuvia valkoisista pakettiautoista, joiden on esitetty liittyvän tapaukseen.

Poliisille on tehty rikosilmoitus kunnianloukkauksesta, koska asiaan liittymättömän henkilön autosta on julkaistu kuvia keskustelupalstoilla.

Poliisi haluaa muistuttaa ihmisiä muutamista asioista, jotka niin sosiaalisessa mediassa keskusteluihin osallistuvien kuin esimerkiksi lasten vanhempien on hyvä muistaa vastaavanlaisissa epäilyissä.

Lapsiin kohdistuvat julkisella paikalla tehdyt lähestymisyritykset ovat poliisin mukaan ymmärrettävästi tunteita herättävä ja pelottava asia kaikille lähialueen asukkaille, mutta erityisesti lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Sosiaalisen median asuinalueiden keskusteluryhmät tavoittavat monet asukkaat, ja niissä tiedon julkaiseminen tavoittaa ihmisiä nopeasti ja helposti.

Tähän liittyy poliisin mukaan kuitenkin omat haasteensa, sillä perättömiä tietoja julkaiseva voi joutua syytteeseen rikoksesta.

– Tällä viikolla meille on kirjattu Lappeenrannassa rikosilmoitus kunnianloukkauksesta. Henkilön kunniaa on loukattu kirjoittamalla aiheettomasti Facebookin-ryhmään väittäen, että hänen autonsa liittyy tapaukseen, jossa lapsia on yritetty houkutella autoon karkkia tarjoamalla. Lisäksi henkilön omistaman auton kuva on julkaistu Facebookissa, kertoo rikoskomisario Liisa Kunnas tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että sosiaalisen median kirjoittelua tehokkaampi tapa on ilmoittaa epäillyistä välittömästä poliisille.

– Esimerkiksi tässä Lappeenrannan valkoisen pakettiauton tapauksessa ei poliisille ole ilmoitettu, että houkutteluyritykset olisivat kohdistuneet lapsiin. Näin ollen tallaista tapahtumaa ei ole poliisilla tutkinnassakaan.

Hätätilanteessa soitettava välittömästi 112

Mikäli joku yrittää houkutella lasta autoonsa, poliisi kehottaa olemaan välittömästi yhteydessä hätänumeroon 112. Poliisin mukaan toimintamalleista on hyvä puhua lasten ja nuorten kanssa ennakkoon, jotta heillä on tietoa ja taitoa toimia, jos tällainen pelottava tilanne tulee eteen.

– Mikäli joku yrittää houkutella autonsa kyytiin karkin, tai muun viattomalta kuulostavan asian tiimoilta, kannattaa poistua turvallisen välimatkan päähän ja ilmoittaa asiasta välittömästi yleiseen hätänumeroon 112. On tärkeää opettaa lapsia yleisen hätänumeron käytöstä, poliisi ohjeistaa.

Hätäkeskus ohjaa asian poliisille nopeasti, ja poliisi pääsee puuttumaan tilanteeseen. Mitä nopeammin poliisi saa tiedot tapahtuneesta, sitä paremmat mahdollisuudet poliisilla on saada tekijä kiinni.

Edellä mainittujen ohjeiden lisäksi voi ottaa ylös auton tuntomerkit (rekisteritunnus, väri, merkki) sekä houkuttelijan tuntomerkit (sukupuoli, hiustenväri, ikä, pituus, vaatetus sekä muut ehkä huomiota herättävät ulkoiset tuntumerkit).

– Tärkeintä on kuitenkin ohjeistaa lasta ja nuorta ottamaan välimatkaa houkuttelijaan, ja kertoa tapahtuneesta välittömästi vanhemmille tai muulle luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa asian hoitamisessa, poliisi neuvoo.

Poliisin etsimä sormuksen omistaja on löytynyt

Länsi-Uudenmaan poliisi tiedotti aiemmin tänään sormuksesta, jonka tiimoilta se pyysi siitä jotain tietäviä ottamaan yhteyttä.

Poliisi sai lyhyessä ajassa useita puheluita ja tietää nyt suurella todennäköisyydellä, kenelle sormus kuuluu.

Esitutkinta asiassa jatkuu, eikä poliisi tarvitse enempää yhteydenottoja asian tiimoilta.

Tiedotteessaan poliisi kiittää kaikkia, jotka ottivat yhteyttä.

LUE MYÖS:

Näyttääkö tutulta? Poliisi etsii sormuksen omistajaa

Näyttääkö tutulta? Poliisi etsii sormuksen omistajaa

Länsi-Uudenmaan poliisi etsii omistajaa oletettavasti varastetulle sormukselle.

Poliisi on julkaissut kuvan sormuksesta sosiaalisen median kanavissaan.

– Jos tunnistat kuvassa näkyvän sormuksen, voit asioida sen tiimoilta henkilökohtaisesti Raaseporin poliisiasemalla (Ajurinpuisto 4) tai soittaa puhelinnumeroon 0295 436 250 maanantaista perjantaihin kello 9–16 välillä, poliisi ohjeistaa tiedotteessa.

Sormuksessa on kaiverrus Arvid 27.2-37.

Poliisi tiedotti myöhemmin perjantaina, että sormuksen omistaja on suurella todennäköisyydellä löytynyt.

Poliisi tarkasti 270 räjäytystyömaata – 20 huomautusta

Poliisi tarkasti valtakunnallisen räjäytystyömaiden valvontaviikon aikana yhteensä 270 räjäytystyömaata. Tarkastuksia tehtiin yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa.

Valvontaviikon tarkoituksena oli riskianalyysiin perustuen tarkastaa räjäytystyömaita ja kiinnittää huomiota erityisesti räjähteiden turvalliseen säilyttämiseen ja käyttöön työmailla. Poliisi tarkasti samalla panostajien pätevyyskirjoja.

Asutulla alueella tapahtuvissa räjäytystöissä tarkastettiin, että määräysten mukaiset vaatimukset täyttyvät. Valvonnassa tarkastettiin työmaan turvallisuussuunnitelma, räjäytyssuunnitelma ja tarvittaessa työmaasuunnitelma. Valvonnassa varmistettiin panostajien pätevyysasiakirjat ja niiden voimassaolo.

Huomautuksia annettiin tiedotteen mukaan 20 (viime vuonna 22 kpl) ja toimenpiteisiin johtavia ilmoituksia laadittiin kolme (viime vuonna 1 kpl). Poliisi käytti tarkastuksiin työaikaa yli 700 tuntia 4.-10. syyskuuta.

Autoilija ei päästänyt jalankulkijoita suojatielle – Poliisi: Ei tämän näin pitäisi mennä

Sosiaalisessa mediassa leviää Turussa kuvattu video, jolla lastenrattaita työntävä ja pienen lapsen kanssa kulkeva nainen joutuu odottamaan suojatien reunassa ennen tien ylitystä.

Syynä on se, että suojatietä lähestyvä autoilija ei anna heille esteetöntä kulkua vaan ajaa suojatien yli. Jalankulkijat pääsevät ylittämään tien vasta auton ajettua ohi.

Kyseinen videopätkä on peräisin Ylen kanavalla esitetystä televisio-ohjelmasta. Tallenne on nähtävissä tämän jutun lopussa.

– Ei, ei tämän näin pitäisi mennä. Autojen pitäisi pysähtyä suojatien eteen ja antaa jalankulkijoille esteetön kulku!, Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Dennis Pasterstein muistuttaa viestipalvelu X:ssä.

Tieliikennelain mukaan ”jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, on annettava esteetön kulku.”

– Kulku ei ole esteetön, jos jalankulkija joutuu odottamaan, Pasterstein huomauttaa.

Yle: Rikoslakirikosten tutkinta-aika on keskimäärin 304 vuorokautta

Rikoslakirikosten tutkinta-aika on keskimäärin 304 vuorokautta. Edellisvuonna aikaa kului 174 ja sitä edellisenä 167 päivää. Luvuissa eivät ole mukana liikennerikokset, kertoo Ylen uutiset. Vielä vuosikymmen sitten poliisi selviytyi rikoksen tutkinnasta keskimäärin alle 90 vuorokaudessa.

Ylen mukaan alkuvuoden luvut selittyvät Vastaamon rikosvyyhdillä, jossa hakkeri vei psykoterapiakeskuksen asiakastiedot ja levitti ne pimeään verkkoon.

Syitä rikosten tutkinta-aikojen krooniseen kasvuun on kuitenkin useita. Rikosten monimutkaistuminen on vain yksi syy.

– Poliisi on suunnannut paljon voimavaroja hälytys- ja valvontatoimintaan, jotta ollaan paikalla, kun se hälytyskeikka tulee, sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Tomi Vuori sanoo Ylelle.

Rahaa käytetään myös vähemmän, kuin muualla. Suomen poliisin määrärahoja on käytössä vajaa 200 euroa kansalaista kohti, Ruotsissa ja Norjassa lähes 300 euroa.

Suomen Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne kertoo, että erityisesti rikostutkijoiden uupuminen työkuorman alle näkyy liiton kyselyissä.

– Kumulatiivinen stressi ja riittämättömyyden tunne tulevat entistä enemmän esille. Työkuorma on niin ylitsepursuava, että on pakko todeta, että tämä on tässä ja siirtyä seuraavaan juttuun, Rinne kuvaa.

Tomi Vuori säästäisi resursseja sakkomenettelyn lisäämisellä.

– On laaja kirjo asioita, jotka voitaisiin riidattomissa tapauksissa hoitaa sakkomenettelyllä, Vuori sanoo.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmassa poliisin toiminnan tehostamiseen esitetään 500 vakanssia lisää. Nyt niitä on 7 500.

Rikostutkinnan vahvistamiseksi esillä on ollut myös poliisikoulutuksen kehittäminen. Rikostutkijan ammatti houkuttelee nykyään enää harvoja. Rinne muistuttaa, että pula on rikostutkijoista, joiden työnä on perusrikosten tutkinta.

Ammatin vetovoiman lisäämiseksi Rinne panisi pikaisesti kuntoon kolme asiaa.

– Työsuhteen edut ja työolosuhteet pitää saada kuntoon. Peruspalkkaan 500 euroa lisää niin saadaan niitä tekeviä käsiä, näkeviä silmiä ja ajattelevia päitä.

Poliisikoira Vito pelasti metsään kadonneen, haju paljasti sijainnin

Poliisikoira Vito on ollut ratkaisevassa roolissa kadonneen henkilön löytämisessä, tiedottaa Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

Poliisi sai sunnuntaina ilmoituksen Sipoossa metsään kadonneesta henkilöstä. Ilmoituksen saapuessa henkilö oli ollut jo noin kuusi tuntia kateissa.

– Etsittävällä alueella oli runsaasti sienestäjiä ja marjastajia, joten etsintäjäljen seuraaminen kadonneesta oli kokeneelle poliisikoiralle, belgianpaimenkoira malinois Vitolle (kennelnimi Suhteellisen Viha) haastava tehtävä, poliisista kerrotaan.

Haju paljasti metsään kadonneen sijainnin.

– Koira kuitenkin sitkeästi seurasi hajujälkeä ja lopulta henkilö paikannettiin makaamasta metsässä melko heikossa kunnossa. Poliisi antoi välittömästi ensiapua ja henkilö toimitettiin sairaalaan saamaan jatkohoitoa, tiedotteessa kerrotaan.

15-vuotias katosi Espoossa, poliisi pyytää havaintoja

Länsi-Uudenmaan poliisi pyytää havaintoja 15-vuotiaasta Eliis-Geilistä, joka on nähty viimeksi Espoossa perjantaina 15. syyskuuta

Kadonnut on noin 172 senttimetriä pitkä ja ruumiinrakenteeltaan hoikka. Hänellä on pitkät, yli olkapäiden ulottuvat vaaleanruskeat hiukset. Kadonneella on nenärengas ja useita korvakoruja. Hänellä on viimeksi ollut yllään vaaleat farkut, vaaleansininen huppari, mustat Niken lenkkitossut ja musta käsilaukku.

Kadonnut liikkuu usein Kaitaa-Kivenlahti-alueella.

Poliisi pyytää akuutit havainnot hätänumeroon 112. Jos kadonneen sijainnista on muuta tietoa, pyydetään tiedot sähköpostiosoitteeseen vihjeet.l[email protected] tai puhelimitse 0295 413 031 (vastaaja).

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)