Verkkouutiset

Myös Stora Enso ajaa alas toimintojaan. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

”Palkatta jäävä duunari voi lähettää kiitoksensa ay-liitoille” – lakon vaikutukset laajenevat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja ihmettelee, miksi ay-johtajat yhtäkkiä syyttävät työnantajia "työtaistelutoimesta".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan on surkuhupaisaa, että ay-johtajat syyttävät nyt työnantajia ”suuresta työtaistelutoimesta” järjestettyään itse tuhoisia poliittisia lakkoja monta kuukautta.

Stora Enso kertoi Ylelle keskeyttävänsä Varkauden paperikartonkitehtaan ja Imatran tehtaiden toiminnan sekä ilman työtä jäävien työntekijöiden palkanmaksun. Eilen samasta tilanteesta tiedotti UPM Kymi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Jokainen palkatta jäävä duunari voi lähettää ”kiitoksensa” SAK:n ja ay-liittojen demaripomoille, Romakkaniemi kommentoi X-alustalla.

Muoviteollisuuden toimitusjohtaja Vesa Kärhä kertoo X-alustalla tavanneensa Suomessa toimivan tehtaan ulkomaisen johtajan, joka ihmetteli miksi Suomessa ehdoin tahdoin vahingoitetaan omaa työpaikkaa. Suomen yksikkö oli johtajan mukaan oikeasti vaikeuksissa.

– Aidon syvästi ihmetteli suomalaista työn tekemättömyyttä. Kyseli neuvoja ja taustoja. Olivat olleet työtaistelun kohteena 4 kertaa suoraan ja nytkin toimitukset jäävät satamaan.

Kärhä sanoo kehottaneensa kommunikoimaan tehtaan sakkaamisen ja asiakaskadon suoraan henkilöstölle. Tehtaan johtaja oli Kärhän mukaan kuullut luottamusmiehiltä, että lakkoilua toteutetaan seuraavaa sukupolvea varten.

– Todennäköisesti seuraavilla sukupolvilla vain on vähemmän tällaisia tuottoisia vientialan työpaikkoja valittavanaan Suomessa, Kärhä kuittaa.

Lakon vaikutukset ovat laajenemassa myös bussiliikenteeseen. Ylen mukaan Koiviston Auton diesel-bussit seisahtuvat Jyväskylässä ja pääkaupunkiseudulla arviolta torstaina, sillä yhtiö on saanut Nesteeltä force majeure -ilmoituksen polttoainejakelusta. Helsingissä Koiviston auto hoitaa noin kolmasosaa paikallisliikenteestä, käyttöön jää sähköinen kalusto.

Teollisuusliitto on syyttänyt Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:ta ja Teknologiateollisuuden työnantajia ”historian suurimmasta työsulusta”, kun työnantajia on ohjeistettu, että palkanmaksun voi keskeyttää.

Lain mukaan työnantajan on maksettava työntekijälle palkka seitsemältä päivältä, jos työnteko estyy työsopimuksen osapuolista riippumattomasta työnseisauksesta. Työnantajat tulkitsevat lakia kuitenkin toisin kuin työntekijäpuoli.

EK:n lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo X:ssä, että työsulusta ei tietenkään ole kysymys.

– Poliittisilla työtaisteluilla pyritään nimenomaan vaikuttamaan työntekijöiden työehtoja koskeviin työlainsäädäntöhankkeisiin eli riippuvuussuhde on selvä. Työsulusta ei tietenkään ole kyse, kun työ estyy lakon vuoksi, kommentoi Äimälä.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kiinnittää myös huomiota ristiriitaan.

– Eilen SAK:sta sanoivat, että he lakkoilevat kaikkien 1,5 miljoonan työntekijän puolesta. Nyt tämän mukaisesti teollisuus ilmoitti lopettavansa palkanmaksun tehtailla, miltä lakot vievät työnteon mahdollisuudet. Nyt sitten ei kuulemma SAK:n lakko koskekaan kaikkien työehtoja, Heinonen ihmettelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)