Verkkouutiset

Hoitajia työssään tietokoneiden kanssa hoitaja-asemalla Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Synkkä sote-ennustus: Nykymallilla kustannuksia ei saada kuriin ikinä

Kokoomuksen Pia Kauman mukaan sote-uudistus ei ole parantanut hoitoonpääsyä eikä säästänyt kustannuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Sote-uudistus on ollut huono uudistus, kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma sanoo suoraan.

Kauma toteaa X-palvelun ketjussaan, ettei uudistus ole parantanut hoitoonpääsyä eikä säästänyt kustannuksia. Hänen mukaansa jo uudistusta kesällä 2021 tehtäessä tiedettiin, että kustannukset tulevat nousemaan ensimmäisinä vuosina. Suurimmiksi syiksi Kauma mainitsee palkkojen harmonisoinnin ylöspäin ja IT-järjestelmien kustannukset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Valtiovarainministeriön eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle tekemän arvion perusteella palkankorotukset ovat olleet yleisen hintojen nousun ohella keskeinen syy hyvinvointialueiden menojen kovaan nousuun. Lausunnosta uutisoi ensin Iltalehti.

Ministeriö arvioi palkkojen nousseen hyvinvointialueilla viime vuonna kuusi prosenttia. Tänä vuonna palkat kasvavat vajaat viisi prosenttia ja ensi vuonna arviolta lähes seitsemän prosenttia.

– Myös se, että ”riittävän määrän” palveluista on oltava nimenomaan julkisen sektorin tuottamia on johtanut kalliiden vuokralääkärien käyttöön. Nyt kilpailuttamista eikä näin ollen laajempaa palvelujen tarjoajien joukkoa ole voitu hyödyntää tarpeeksi, Pia Kauma toteaa.

Kansanedustaja muistuttaa olleensa käsittelemässä uudistusta viime kaudella sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja talousvaliokunnassa ja käyneensä läpi useat asiantuntijakuulemiset. Kauma tarjoilee synkän ennusteen tulevasta.

– On mahdollista ja jopa todennäköistä, että sote-kustannuksia ei nykymallilla tulla saamaan kuriin ikinä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)