Verkkouutiset

Helsingin Keski-Pasilan rakennustyömaa, taustalla kauppakeskus Tripla., LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Pääekonomisti KL:lle: Suomessa ei käytännössä ole inflaatiota

Suomen inflaatio hidastui toukokuussa 1,5 prosenttiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen inflaatio hidastui toukokuussa 1,5 prosenttiin edelliskuun 1,9 prosentista, Tilastokeskus kertoi perjantaina.

– Käytännössähän meillä ei ole inflaatiota tällä hetkellä ollenkaan, jos poistetaan lainakorkojen osuus, joka on hieman keinotekoinen asia, kommentoi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist Kauppalehdelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Euroalueen inflaatio oli toukokuussa 2,6 prosenttia yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan. Suomessa yhdenmukaisten kuluttajahintaindeksin mukainen inflaatio oli toukokuussa 0,5 prosenttia.

– Tässä on omat ongelmansa varsinkin, kun eteneminen on jossain määrin epäsynkroniassa yleiseurooppalaisen kehityksen kanssa. Meillähän on huomattavasti hitaampi inflaatio kuin keskimäärin euroalueella, Appelqvist muistuttaa Kauppalehdelle.

– Myös korkotaso kurittaa meitä käytännössä turhaan tällä hetkellä, vaikka suhdannemielessä tarvittaisiin paljon alhaisempia korkoja, hän jatkaa.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Kuluttajille tuore lukema on sinänsä hyvä uutinen pitkän korkeamman inflaation jakson jälkeen. Palkansaajien ostovoima supistui merkittävästi silloin, kuin palkkojen nousu ei pysynyt inflaation tahdissa.

Tällä hetkellä velattomilla kotitalouksilla ei Appelqvistin mukaan ole käytännössä minkäänlaista inflaatiota.

– Siinä mielessä reaalinen ostovoima nousee vauhdikkaasti. Kyllähän se on kotitalouksien kohdalla itsessään positiivinen asia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)