Verkkouutiset

Inflaatio

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Inflaatio hidastuu – näissä tuoteryhmissä hinnat silti nousevat

Inflaatio hidastuu edelleen, Tilastokeskus kertoo tiedotteessa.

Kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa 1,3 prosenttia, kun se vuoden alussa tammikuussa oli 3,3 prosenttia. Euroopan keskuspankin EKP:n käyttöön tuotettavan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) vuosimuutos oli kesäkuussa 0,5 prosenttia, kun se vuoden alussa oli 1,1 prosenttia.

Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin eivät vaikuta omistusasumisen, korkojen tai rahapelien hintakehitys.

Korkojen lisäksi hoitovastikkeiden korotukset ja kaukolämmön hinnan nousu vaikuttivat kesäkuussa eniten kansallisen inflaation muodostumiseen. Asuntolainojen korkojen muutos oli kesäkuussa 30 prosenttia ja kulutusluottojen korkojen 16,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Omistusasuntojen hoitovastikkeiden hinnat nousivat vuodessa lähes seitsemän prosenttia.

Elintarvikkeiden hinnat olivat nyt suurin piirtein viime vuoden tasolla.

– Toukokuulta kesäkuulle hinnat nousivat eniten tuoreissa vihanneksissa uusien perunoiden myötä. Perunan hinta nousi keskimäärin 39 prosenttia ja kaalin hinta 13 prosenttia. Toisaalta tuoreiden hedelmien hinnat laskivat toukokuusta 3,6 prosenttia. Kahvin hinta näyttää heiluvan kuukaudesta toiseen, nyt nousua oli 12,8 prosenttia, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen tiedotteessa.

– Inflaatio näyttää nyt maltilliselta, mutta palveluiden hinnat näyttävät yhä nousevan. Lomakauden alku näkyy palvelualan hintojen nousuna. Esimerkiksi pitkien linja-automatkojen hinnat nousivat kuukaudessa seitsemän prosenttia, ulkomaan lentoliikenteen kahdeksan prosenttia ja laivamatkojen yhdeksän prosenttia. Myös huvipuistojen lippujen hinnat nousivat keskimäärin seitsemän prosenttia ja lomamökkien vuokrat 12 prosenttia, Nieminen lisää.

Niemisen mukaan vahvempien oluiden, siiderien ja lonkeroiden tulo vähittäiskauppaan ei juurikaan näy indeksissä.

– Kokonaan uusille tuotteille ei voida laskea hintakehitystä, joten ne jäävät tämän mittauksen ulkopuolelle. Vähittäiskauppaan siirtyneiden vanhojen tuotteiden vaikutus hintakehitykseen oli olematon, hän toteaa.

 

 

Näissä asioissa suomalaiset säästävät nyt

Kuluttajien ostoaikeissa on nähtävissä varovaista toiveikkuutta pitkän synkemmän jakson jälkeen. S-ryhmä selvitti kesäkuussa yhdeksättä kertaa hintojen nousun vaikutusta asiakkaidensa ostokäyttäytymiseen. Ensimmäistä kertaa vastaava tutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten kesäkuussa 2022.

– Kyseessä on pidempi jatkumo, jossa on ollut tähän asti nähtävissä lähinnä laskevaa signaalia kuluttajien ostoaikeissa. Nyt viimeisimmissä tuloksissa kuitenkin pilkahtelee myös optimismia, kun hintojen kiivain nousu on taittunut ja korot ovat lähteneet hiljalleen laskuun, sanoo tiedotteessa S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.

Esimerkiksi niiden kuluttajien osuus, jotka ovat joutuneet vähentämään tai luopumaan joidenkin ruokien ostamisesta, on hienoisessa laskussa. Lisäksi yhä harvempi kokee, että ostoskorin hinta on noussut.

Erityisen hyvänä uutisena Päällysaho nostaa sen, että kotimaisten tuotteiden suosiminen on kääntynyt nousuun.

– Ruoan kotimaisuus on meille suomalaisille tärkeää tiukkoinakin aikoina. Uusimmassa tutkimuksessa 39 prosenttia vastaajista sanoo ostavansa mieluummin kotimaisia tuotteita ja tukevansa siten kotimaisia tuottajia, vaikka tuotteet olisivat ulkomaista kalliimpia. Vielä tammikuussa tämä osuus oli 36 prosenttia.

Vastaajista 53 prosenttia kertoi pitävänsä halpaa hintaa tärkeämpänä kuin kotimaisuutta, myös tämä osuus oli laskenut hieman edellisestä kyselystä.

S-ryhmän ruokakaupoissa (Prisma, S-market, Sale, Alepa, Food Market Herkku) näkyi Kotimaista-tuotemerkin suosion kasvu. Erityisesti myyntiään ovat kasvattaneet muun muassa Kotimaista-brändin grillilihat, majoneesit, oluet, pinaattikeitto, voisilmäpullat ja kermajäätelöt.

Moni joutuu kuitenkin edelleen pohtimaan rahankäyttöään ja säästökohteita. Puolet vastaajista sanoo joutuvansa vähintään harkitsemaan ostoksiaan.

Tutkimuksen mukaan kuluttajat ovat säästäneet eniten ulkomaanmatkailusta, kulttuuripalveluista, ulkona syömisestä, sähkön kulutuksesta ja aikuisten vaatteista.

Ruoan hintaa joutuu pohtimaan vähintään jonkin verran 56 prosenttia vastaajista. Ruoan osalta suosituimmiksi säästökeinoiksi vastaajat mainitsivat tarjouksien hyödyntämisen (77 %), halvempien elintarvikkeiden ostamisen (67 %) ja kaupan omien merkkien suosimisen (67 %) sekä heräteostojen välttämisen (64 %) ja punalaputettujen tuotteiden suosimisen (63 %).

Inflaatio kiihtyi hieman kesäkuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kuluttajahinnat kallistuivat kesäkuussa 0,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Toukokuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli 0,5 prosenttia.

Tilastokeskus kertoo asiasta tiedotteessa.

Vuoden takaiseen verrattuna kulutustuotteista eniten kallistuivat alkoholijuomat ja tupakkatuotteet sekä vaatetus ja jalkineet. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat hieman.

Myös asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja muut polttoaineet halpenivat hieman.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

 

Pääekonomisti KL:lle: Suomessa ei käytännössä ole inflaatiota

Suomen inflaatio hidastui toukokuussa 1,5 prosenttiin edelliskuun 1,9 prosentista, Tilastokeskus kertoi perjantaina.

– Käytännössähän meillä ei ole inflaatiota tällä hetkellä ollenkaan, jos poistetaan lainakorkojen osuus, joka on hieman keinotekoinen asia, kommentoi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist Kauppalehdelle.

Euroalueen inflaatio oli toukokuussa 2,6 prosenttia yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan. Suomessa yhdenmukaisten kuluttajahintaindeksin mukainen inflaatio oli toukokuussa 0,5 prosenttia.

– Tässä on omat ongelmansa varsinkin, kun eteneminen on jossain määrin epäsynkroniassa yleiseurooppalaisen kehityksen kanssa. Meillähän on huomattavasti hitaampi inflaatio kuin keskimäärin euroalueella, Appelqvist muistuttaa Kauppalehdelle.

– Myös korkotaso kurittaa meitä käytännössä turhaan tällä hetkellä, vaikka suhdannemielessä tarvittaisiin paljon alhaisempia korkoja, hän jatkaa.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Kuluttajille tuore lukema on sinänsä hyvä uutinen pitkän korkeamman inflaation jakson jälkeen. Palkansaajien ostovoima supistui merkittävästi silloin, kuin palkkojen nousu ei pysynyt inflaation tahdissa.

Tällä hetkellä velattomilla kotitalouksilla ei Appelqvistin mukaan ole käytännössä minkäänlaista inflaatiota.

– Siinä mielessä reaalinen ostovoima nousee vauhdikkaasti. Kyllähän se on kotitalouksien kohdalla itsessään positiivinen asia.

Inflaatio oli toukokuussa 1,5 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli toukokuussa 1,5 prosenttia. Huhtikuussa inflaatio oli 1,9 prosenttia.

Inflaation hidastuminen huhtikuusta toukokuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen lievemmästä noususta.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja omakotitalokiinteistöjen halpeneminen.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli toukokuussa 2,6 prosenttia. Huhtikuussa se oli 2,4 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli toukokuussa 0,5 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

Talouden piristyminen edellyttää yksityisen kulutuksen kasvun jatkumista

Kuntarahoituksen suhdanne-ennusteen mukaan kotimainen kulutus oli alkuvuonna vahvaa, mikä veti bruttokansantuotteen lievään kasvuun, vaikka vienti ja investoinnit pysyttelivät alamaissa.

Loppuvuodeksi odotettu talouden piristyminen edellyttää yksityisen kulutuksen kasvun jatkumista, mutta heikko kuluttajien luottamus, arvonlisäveron korotus sekä odotuksia pienemmät koronlaskut saattavat latistaa nousua.

Kuntien yhteenlaskettu vuositulos laskee 1,7 miljardista eurosta noin 400 miljoonaan euroon. Tästäkin tuloksesta suurin osa tulee yhtiöittämisistä sekä omaisuuden, erityisesti sotekiinteistöjen myynnistä.

Suomen BKT kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,2 prosenttia. Vuositasolla kokonaistuotannon kasvu oli kuitenkin edelleen reilun prosentin verran miinuksella.

Kysyntätekijöiden kehitys oli alkuvuonna hyvin kaksijakoista. Kotimaisen kulutuksen vahva elpyminen kannatteli taloutta, mutta vienti ja investoinnit supistuivat voimakkaasti.

– Yksityisestä kulutuksesta on odotettu suhdannekäänteen keskeisintä ajuria ja ensimmäiset maistiaiset tästä on nyt saatu. Kotitaloussektorin näkymiin liittyy silti edelleen paljon epävarmuutta. Kuluttajien luottamus on yhä poikkeuksellisen matalalla ja uhka työttömyydestä on noussut, sanoo Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala.

– Myös odotukset Euroopan keskuspankin koronlaskuista ovat viime kuukausina liudentuneet ja siten velallisten korkorasitus näyttäisi helpottavan toivottua verkkaisemmin. Lisäksi syyskuun alussa voimaan tuleva yleisen arvonlisäveron korotus väistämättä jarruttaa ostovoiman toipumista, hän jatkaa.

Kitkatekijöistä huolimatta keinahteleva käänne parempaan on jo näköpiirissä. Euroalueen ja koko maailmantalouden kasvu vahvistuu odotettua ripeämmin, mikä piristää viennin näkymiä.

– Suomen talouden elpymisnopeus on kuitenkin nyt poikkeuksellisen riippuvainen EKP:n rahapolitiikasta. Korkotason tuntuva aleneminen tukisi sekä kulutusta että investointeja, Vesala toteaa.

Vaikka taantuma on jo hiljalleen jäämässä taakse, Kuntarahoitus arvioi koko tämän vuoden BKT-kasvun jäävän 0,5 prosenttia negatiiviseksi. Sen sijaan ensi vuonna kasvua vauhdittaa kysyntätekijöiden laaja-alainen elpyminen.

Ennustejakson loppua kohden vihreän siirtymän investointihankkeet sekä rakennusalan toipuminen ylläpitävät talouden kasvumomentumia. Kuntarahoitus odottaa bkt-kasvun yltävän 2,0 prosenttiin vuosina 2025 ja 2026.

Rakennusalan ahdinko sekä konkurssimäärien yleinen kasvu pitävät työttömyyden vielä jonkin aikaa nousussa. Kuntarahoituksen ennuste kuluvan vuoden keskimääräiseksi työttömyysasteeksi on edelleen 8,0 prosenttia.

Työttömyys kääntyy selvemmin laskuun vasta ensi vuonna, jolloin se laskee 7,5 prosenttiin ja vuonna 2026 edelleen 6,8 prosenttiin.

Inflaatiopaine on Suomessa hellittänyt selvästi muuta euroalutta nopeammin, mutta arvonlisäveron korotus nostaa loppuvuodesta hintoja. Alkusyksystä inflaatiossa nähdään myös tekninen pomppu, kun sähkön hintaindeksiin liittyvän laskentavirheen vaikutus poistuu vertailujakson luvuista. Kuntarahoitus nostaa siksi kuluvan vuoden inflaatioennusteen 2,4 prosenttiin.

Euroalueen inflaatioluvuissa yllätys – miten käy koronlaskulle?

Euroalueen inflaatio kiihtyi toukokuussa, kertoo Eurostatin perjantaina julkaistu tilasto.

Euroalueen kokonaisinflaatio oli toukokuussa 2,6 prosenttia, kun se huhtikuussa oli 2,4 prosenttia.

Pohjainflaatio, josta on poistettu energian, ruuan ja juoman hintavaihtelut nousi toukokuussa yllättäen 2,9 prosenttiin, kun huhtikuun lukema oli 2,7 prosenttia.

Kyseessä oli ensimmäinen kuukausitason nousu viime vuoden kesäkuun jälkeen. Pohjainflaation kiihtymistä selitti erityisesti palveluinflaation kiihtyminen ja euroalueen hintojen nousu. Euroalueen hintojen nousu nojaa edelleen voimakkaasti palveluhintojen harteille.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäisen mukaan euroalueen pohjainflaatio yllätti vahvuudellaan, mutta hän ei usko tällä olevan vaikutusta Euroopan keskuspankin kesäkuun alun korkopäätökseen.

– Toukokuun inflaatiokehitys oli eittämättä pettymys, mutta emme usko lukujen muuttavan EKP:n rahapolitiikkanäkymää. Odotamme EKP:n avaavan koronlaskusyklin ensi viikolla laskemalla talletuskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä 3,75 prosenttiin. Koronlaskua on pohjustettu EKP-jäsenistön toimesta viime viikkojen aikana niin voimakkaasti, että laskusta pidättäytyminen aiheuttaisi vakavan kolauksen keskuspankin viestinnän uskottavuudelle. Korkomarkkinat hinnoittelevat laskun täysimääräisesti, Hännikäinen toteaa tiedotteessa.

Markkinat odottavat laajasti, että ensimmäinen koronlasku tapahtuu kesäkuun alussa. Koronlaskujen odotetaan jatkuvan vuoden loppupuolella.

– Näkemyksemme mukaan koronlasku merkitsee rahapolitiikan suursäätilan muutosta ja sitä, että keskuspankki valmistautuu laskemaan korkoja asteittain loppuvuoden aikana. Ennakoitua hitaampi pohjainflaation jäähtyminen, kireät työmarkkinat ja palkkapaineet jarruttavat keskuspankin haluja nopeisiin korkoliikkeisiin, Hännikäinen muistuttaa.

Handelsbankenin mukaan talous menossa kohti parempaa

Handelsbanken arvioi, että Suomen taloudessa nähdään neljännesvuosikasvua tänä vuonna.

– Viime vuoden heikko kasvuperintö ja hallituksen kehysriihipäätökset kuitenkin tarkoittavat, että talous kokonaisuutena supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Ennusteen mukaan taloudellinen toimeliaisuus kohenee vuosina 2025–26. Suomen talous kasvaa 1,5 prosenttia ensi vuonna ja 1,6 prosenttia vuonna 2026.

Talouden kasvuvetureina toimivat kotimainen kysyntä ja vienti vuosina 2024–2026. Viennin kasvu piristyy, mutta tuonti kasvaa ennustejaksolla vientiä nopeammin.

Pankin mukaan inflaatio hidastuu tänä vuonna, vaikka hallituksen päätös nostaa arvonlisäveroa nostaa hintoja ja jarruttaa inflaation laskua. Ennustamme inflaation hidastuvan 2,3 prosenttiin tänä ja ensi vuonna. Vuonna 2026 inflaatio laskee 1,8 prosenttiin.

Rahapolitiikan keventyminen ja inflaation hidastuminen tukevat kotitalouksien kulutusta, investointeja ja vientiä ennustejaksolla.

Työttömyys kääntyy laskuun

Työttömyys on kasvanut Suomessa alkuvuonna. Handelsbanken odottaa, että työttömyysaste saavuttaa huippunsa tämän vuoden toisella neljänneksellä ja kääntyy sen jälkeen laskuun talouden aktiviteetin vilkastuessa. Työttömyysaste on 7,8 prosenttia vuonna 2024 ja laskee 6,9 prosenttiin vuonna 2026.

Heikon alkuvuoden seurauksena vanhojen osakeasuntojen hinnat laskevat tänä vuonna 1,5 prosenttia. Pankin arvion mukaan vanhojen osakeasuntojen hintojen kuitenkin toipuvan kuluvan vuoden aikana. Ensi vuonna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousevat kolme prosenttia.

– Suomen talous on menossa kohti parempaa. Näkymien parantuminen päävientimarkkinoilla piristää vientiä. Kotimaista kysyntää tukevat Euroopan keskuspankin koronlaskut, inflaation hidastuminen ja palkansaajien reaaliansioiden koheneminen. Asuntomarkkinoillakin syvin kuoppa on jo takanapäin, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi.

Handelsbanken katsoo, että euroalueella inflaatio on hidastunut alkuvuonna siihen malliin, että Euroopan keskuspankki aloittaa 0,25 prosenttiyksikön koronlaskut kesäkuussa ja laskee talletuskoron kahteen prosenttiin vuonna 2026.

Suomalaisten asuntovelallisten näkökulmasta tämä tarkoittaa, että euriborkorot laskevat selvästi tulevina vuosina.

Komissio ennustaa Suomelle nollakasvua tänä vuonna

EU:n komission kevään talousennusteen mukaan BKT kasvaa tänä vuonna koko unionissa 1,0 ja euroalueella 0,8 prosenttia.

Suomessa BKT:n komissio ennustaa pysyvän tänä vuonna edellisen vuoden tasolla eli nollassa. Ensi vuonna BKT:n kasvun ennustetaan kiihtyvän EU:ssa 1,6 prosenttiin sekä euroalueella ja Suomessa 1,4 prosenttiin.

Vuoden 2023 kuluttajahintainflaatio oli EU:ssa 6,4 prosenttia. Sen odotetaan tänä vuonna hidastuvan 2,7 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 2,2 prosenttiin.

Euroalueella viime vuoden kuluttajahintainflaatio oli 5,4 prosenttia, ja sen ennustetaan tänä vuonna hidastuvan 2,5 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 2,1 prosenttiin.

Suomessa kuluttajahintainflaatio oli viime vuonna 4,3 prosenttia. Sen ennustetaan hidastuvan 1,4 prosenttiin tänä vuonna ja nousevan 2,1 prosenttiin vuonna 2025.

Paluu kasvuun yksityisen kulutuksen kiihtyessä

Eurostatin alustavan ennakkoarvion mukaan BKT kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä EU:ssa että euroalueella 0,3 prosenttia. Tämä laajapohjainen kasvu merkitsee vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä alkaneen talouden pitkittyneen pysähtyneisyyden päättymistä.

Talouden toimeliaisuuden lisääntymisen odotetaan tänä ja ensi vuonna johtuvan suurelta osin yksityisen kulutuksen vakaasta kasvusta, sillä reaalipalkkojen nousun ja työllisyyden kasvun jatkuminen pitää yllä käytettävissä olevien reaalitulojen kasvua.
Investointien kasvu näyttää sitä vastoin hidastuvan.

– Vaikka luottoehtojen odotetaan ennustejaksolla paranevan, markkinoilla odotetaan nyt hieman hitaampaa korkojen laskua kuin talvella, komissio povaa.

Inflaatio hidastuu edelleen

Euroalueen YKHI-inflaatio on hidastunut edelleen jyrkästi oltuaan lokakuussa 2022 ennätyskorkealla, vuositasolla 10,6 prosentissa. Tämän vuoden huhtikuussa sen arvioidaan hidastuneen alimmilleen kahteen vuoteen eli 2,4 prosenttiin.

Toteutunut inflaatio on ollut tämän vuoden ensimmäisten kuukausien aikana odotettua hitaampaa ja sen ennustetaan hidastuvan edelleen. Inflaatiotavoitteeseen komissio olettaa päästävän vuonna 2025 hieman aikaisemmin kuin talven väliennusteessa arvioitiin.

Työmarkkinat pysyvät vahvoina vaatimattomasta kasvusta huolimatta

Toimeliaisuuden hidastumisesta huolimatta EU:n talouteen syntyi vuonna 2023 yli kaksi miljoonaa työpaikkaa.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä 20–64-vuotiaiden työvoimaosuus ja työllisyysaste nousivat ennätyskorkeiksi, edellinen 80,1 prosenttiin ja jälkimmäinen 75,5 prosenttiin. Maaliskuussa EU:n työttömyysaste oli 6,0 prosenttia eli ennätyksellisen alhainen.

Suomessa työttömyysasteen ennustetaan olevan tänä vuonna 7,4 prosenttia ja ensi vuonna 7,2 prosenttia.

Työllisyyden kasvun ennustetaan hidastuvan EU:ssa tänä vuonna 0,6 prosenttiin ja edelleen 0,4 prosenttiin ensi vuonna.

Suomessa työllisyyden kasvun ennustetaan olevan heikompi eli -0,1 prosenttia tänä vuonna ja 0,1 prosenttia vuonna 2025.

Poikkeuksellisten energiatukitoimenpiteiden lakkauttaminen supistaa julkisen talouden alijäämiä

EU:n julkisen talouden alijäämän merkittävä supistuminen vuosina 2021 ja 2022 pysähtyi vuonna 2023, kun talouden toimeliaisuus heikkeni. Supistumisen ennustetaan jatkuvan tänä vuonna (3,0 %) ja ensi vuonna (2,9 %).

Suomen alijäämäksi tälle vuodelle komissio ennustetaan 3,4 prosenttia ja ensi vuodelle 2,8 prosenttia.

Velanhoitokustannusten kasvaessa ja nimellisen BKT:n kasvun hidastuessa velkasuhteen odotetaan pysyvän tänä vuonna 82,9 prosentissa ja kasvavan noin 0,4 prosenttiyksikköä vuonna 2025.

Suomen julkisen talouden velkasuhteen ennustetaan olevan tänä vuonna 80,5 prosenttia ja 82,4 prosenttia vuonna 2025.

 

Inflaatio oli huhtikuussa 1,9 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli huhtikuussa 1,9 prosenttia. Maaliskuussa inflaatio oli 2,2 prosenttia.

Inflaation hidastuminen maaliskuusta huhtikuulle johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen lievemmästä noususta.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten sähkön, lasten päivähoidon ja osakehuoneistojen halpeneminen.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli huhtikuussa 2,4 prosenttia. Maaliskuussa se oli myös 2,4 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli huhtikuussa 0,6 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

”Korkotaso on meille kohtuuton” – inflaatio huhtikuussa 0,6 prosenttia

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli huhtikuussa 0,6 prosenttia. Maaliskuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli niin ikään 0,6 prosenttia ja helmikuussa 1,2 prosenttia.

– Luvut osoittavat sen, että Suomen inflaatio on alittanut selvästi Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoitteen kokonaiskysyntää rajoittavan kireän rahapolitiikan vuoksi. Tämän takia vallitseva korkotaso on meille liian korkea, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin kuukausimuutos oli ennakkotietojen mukaan 0,1 prosenttia. Malisen mukaan tämä vahvistaa sen, että inflaatio näyttäisi oleva Suomessa selätetty ja kuluttajien ostovoima kasvaa vakaasti.

– Tätä kuvaa vasten kuluttajien eilen julkaistu luottamusindikaattori oli yllättävän negatiivista luettavaa, pohtii Malinen.

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi (YKHI) kuvaa kuluttajahintojen muutosta EU:ssa harmonisoidun kulutuskäsitteen ja laskentamenetelmän mukaisesti. Se perustuu kuluttajahintaindeksiä varten kerättyihin hintatietoihin. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Korkojen kääntyminen laskuun piti olla jo selvää

Euroopan keskuspankin on odotettu laskevan ohjauskorkoja kesäkuussa, mutta toisin kuin Suomessa, euroalueella inflaatio ei ole vielä selätetty.

– Kokonaisinflaatio on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta palveluinflaatio on noin neljän prosentin tasolla aivan liian korkea. Korkean palveluinflaation seurauksena on yhä epävarmempaa, milloin koronlasku alkaa ja miten koronlaskut jatkuvat syksyllä. Suomen kannalta olisi välttämätöntä, että korkoja laskettaisiin mahdollisimman ripeällä vauhdilla, toteaa Malinen.

Hänen mukaansa aivan viime päivinä tummat pilvet ovat kuitenkin alkaneet kasaantua korko-odotusten ylle, kun yhä useamman Euroopan keskuspankin johtajan puheissa on tapahtunut muutos.

– Näyttää siltä, että EKP:n neuvoston jäsenet ovat havahtuneet tilanteeseen ja ovat yhä epävarmempia korkojen laskun ajankohdasta ja suuruudesta, sanoo Malinen.

Suomen Pankin mukaan talous on yhä taantumassa

Aiempaa korkeampi hinta- ja korkotaso vähentää yksityistä kulutusta ja investointeja. Erityisen heikosti menee asuntorakentamisessa. Myös vienti on supistunut. Työllisyys on kuitenkin säilynyt suhdannetilanteeseen nähden hyvänä, ja inflaatiokin on hidastunut nopeasti.

Väliennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,5 prosenttia. Talous alkaa toipua vuoden loppua kohti, ja toipuminen on jopa hiukan nopeampaa kuin Suomen Pankki ennusti joulukuussa 2023. Vuonna 2025 bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan 1,7 prosenttia. Vuonna 2026 kasvu hiukan hidastuu 1,5 prosenttiin.

– Vaikka toteutunut talouskehitys on ollut ennustettuakin heikompaa, tulevaisuudennäkymät ovat pysyneet ennallaan. Taantuman pohja on jo saavutettu, ja kasvun odotetaan käynnistyvän tämän vuoden aikana, kun kotitalouksien ostovoima vahvistuu ja yleinen luottamus talouteen alkaa palautua, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum.

Inflaatio hidastuu – työllisyysaste notkahtaa

Työllisyystilanne on säilynyt suhdannetilanteeseen nähden hyvänä, sillä yritykset ovat turvautuneet irtisanomisten sijaan usein lomautuksiin. Taantuma näkyy työmarkkinoilla pienellä viiveellä, ja 20–64-vuotiaiden työllisyysaste laskee 77,2 prosenttiin vuoden 2024 aikana.

Työllisten määrä alkaa kasvaa ensi vuonna, kun suhdannetilanne parantuu, mutta ennen taantumaa vallinnutta työllisyysastetta ei ylitetä vielä vuoden 2026 aikana.

Pankin mukaan hidastunut inflaatio on parantanut kuluttajien ostovoimaa, ja viime vuonna palkansaajien reaaliansiot jo kasvoivat edellisvuodesta. Inflaatio hidastuu edelleen tänä vuonna, alle yhden prosentin vauhtiin, mutta se kiihtyy hiukan vuonna 2025.

Kuluttajahintojen nousua pitää yllä lähinnä palveluiden kallistuminen.

Ennusteen riskit alasuuntaiset

Ennusteen riskit painottuvat heikomman kehityksen suuntaan.

– Geopoliittiset jännitteet eivät ole hellittäneet, ja niiden vaikutus saattaa edelleen heikentää talouden kehitystä. Euroalueen inflaatio voi osoittautua odotettua sitkeämmäksi, ja korkojen laskun viivästyminen pitkittäisi taantumaa. Suurimmat kotimaiset riskit liittyvät asuntomarkkinoiden näkymiin, pankki toteaa tiedotteessaan.

Suomen Pankki arvioi, että asuinrakentamisen ahdingon pitkittyminen voisi heijastua työllisyyteen odotettua voimakkaammin. Työtaistelutoimien jatkuminen kasvattaa ennusteen epävarmuutta, sillä niiden lopullisen laajuuden ja vaikutusten arvioiminen on hankalaa.

Ekonomisti varoittaa: Lakkoilu voi kääntää hinnat uuteen nousuun

Hypon pääekonomisti Juho Keskisen mukaan kuluttajahinnat kohosivat helmikuussa varsin vaisusti, vaikka kolmen prosentin inflaatio kuulostaakin yhä kohtuullisen korkealta.

– Asuntolainojen korot hämärtävät yhä kuvaa kuluttajahintojen todellisesta muutoksesta, mutta lakkoaallot uhkaavat nyt nostaa uutena tekijänä bensiinin, elintarvikkeiden ja muiden tuontihyödykkeiden hintaa. Työtaistelutoimet tulevat todennäköisesti kuormittamaan kuluttajien kukkaroita ainakin hetkellisesti, kun hedelmät, alkoholijuomat ja tuontijuustot eivät löydä tietään kaupan hyllyille asti työtaistelun tiimellyksessä, hän sanoo.

– Lakkojen pitkittyessä inflaatio uhkaakin kiihtyä eniten pienituloisissa kodeissa, joiden tuloista suurempi osuus kuluu välttämättömiin arjen menoihin, Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat helmikuussa 3,0 prosenttia, kun tammikuussa hinnat nousivat 3,3 prosentilla. Asuinkustannukset nousivat 4,6 prosenttia, mikä selittyy etenkin korkokustannusten nousulla.

Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta laski helmikuussa 2,6 prosenttiin, kun Suomen osalta vastaava yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi asettui 1,1 prosenttiin.

Tilastokeskus päivitti helmikuussa kuluttajahintaindeksissä käytettävän kulutuskorin painorakenteen, ja asumisen kustannukset, kuten vuokrat, vesi, sähkö ja asuntolainojen korot muodostavat nykyisellään yhdessä jo liki 30 prosenttia yksityisistä kulutusmenoista ja siten myös kansallisesta inflaatiosta.

Keskinen toteaa, että samalla elintarvikkeiden ja liikenteen osuus kotitalouksien kulutusmenoista on laskenut.

– Asuntolainakorkojen voimakkaat muutokset vääristävät osaltaan myös painorakennetta, kun hyödykekori perustuu edellisen vuoden tietoihin. Kun korontarkistukset tulevat odotusten mukaan laskemaan kotitalouksien korkomenoja, tulevat ne vastaavasti laskemaan kansallista inflaatiolukua tämän vuoden loppupuolella ja ensi vuonna.

Keskisen mukaan huomio kannattaa siis jatkossakin kohdistaa yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin, joka voi jossain kohtaa siis keikahtaa kansallisen indeksimme yläpuolelle.

– Vuokrasopimukset ja eläkkeet pohjaavat yleisesti lainakorot sisältävään kansalliseen indeksiimme, vaikka eläkeläisten korkomenot ovat tyypillisesti pienemmät ja vuokramarkkinakin elää vielä hiljaisempaa vaihetta. Taantuvan talouden tuska näkyy nyt yhdenmukaistetusta inflaatiosta, joka on majaillut kahden prosentin tavoitetta alempana jo marraskuusta asti, pääekonomisti Keskinen huomauttaa.

EKP pitää ohjauskorkonsa ennallaan

Euroopan keskuspankki (EKP) on päättänyt pitää kaikki kolme ohjauskorkoaan ennallaan.

Perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 4,50 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 4,75 prosenttia ja talletuskorko 4,00 prosenttia.

Keskuspankki pidättäytyi koronnostoista, sillä inflaatio on hidastunut EKP:n neuvoston tammikuun kokouksen jälkeen entisestään. EKP:n tuoreimmissa asiantuntija-arvioissa inflaatiota on tarkistettu alaspäin varsinkin vuoden 2024 osalta. Tämä johtuu lähinnä siitä, että energiahintojen vaikutus inflaatioon on pienentynyt.

Inflaation arvioidaan nyt olevan keskimäärin 2,3 prosenttia vuonna 2024 ja 2,0 prosenttia vuonna 2025 sekä 1,9 prosenttia vuonna 2026.

EKP:n neuvosto pyrkii määrätietoisesti varmistamaan, että keskipitkän aikavälin inflaatiovauhti palautuu kohtuullisessa ajassa kahden prosentin tavoitteen mukaiseksi. Se katsoo tämänhetkisen arvionsa perusteella EKP:n ohjauskorkojen olevan tasolla, jota riittävän pitkään ylläpitämällä edesautetaan tuntuvasti tämän päämäärän saavuttamista. EKP:n neuvoston tulevilla korkopäätöksillä varmistetaan, että ohjauskorot pitävät rahapolitiikan riittävän rajoittavana niin kauan kuin on tarpeen.

EKP:n neuvosto määrittää rajoittavuuden tason ja keston jatkossakin tuoreimpien tietojen perusteella. Sen korkopäätökset perustuvat etenkin inflaationäkymiä koskevaan arvioon, jossa otetaan huomioon tuoreimmat tiedot taloudesta ja rahoitusoloista, pohjainflaation kehityksestä ja siitä, miten voimakkaasti rahapolitiikka välittyy talouteen.

Inflaation hidastumisesta huolimatta EKP on toistaiseksi pidättäytynyt koronlaskuista. OP:n senioriekonomisti Jari Hännikäinen ennakoi ensimmäisten koronlaskujen ajoittuvan kesäkuulle.

– Odotamme talletuskoron laskevan vuoden loppuun mennessä 3,0 prosenttiin ja koronlaskusyklin luovan euribor-korkoihin laskupainetta kuluvan vuoden aikana. Ennakoimamme euribor-korkojen laskupaine on vahvasti ehdollinen EKP:n koronlaskusyklin käynnistymiselle, Hännikäinen sanoo tiedotteessa.

EKP:n korot muodostavat yli kaksi prosenttiyksikköä Suomen inflaatiosta

Kuluttajahintojen vuosimuutos oli tammikuussa 3,3 prosenttia, kun joulukuussa se oli 3,6 prosenttia, Kertoo Tilastokeskus.

Koronapandemiasta toipumisen myötä vuoden 2021 alusta lähtien inflaatio nousi tasaisesti ja oli korkeimmillaan joulukuussa 2022, jolloin se oli 9,1 prosenttia. Sen jälkeen inflaatio on laskenut kuukaudesta toiseen.

– Vuoden 2023 vuosi-inflaatio oli keskimäärin 6,2 prosenttia, mikä osaltaan kertoo inflaation putoamisesta huippulukemista, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen.

Eniten tammikuussa nousivat kulutus- ja asuntoluottojen korot, ulkomaan valmismatkojen hinnat, kaukolämmön hinta ja hoitovastikkeet.

Asunto- ja kulutusluottojen korkojen nousun vaikutus kokonaisinflaatioon oli 2,5 prosenttiyksikköä. Koroissa vaikuttaa yhä EKP:n viime vuoden syyskuussa tekemä 0,25 prosenttiyksikön ohjauskoron nosto. Kaukolämmön hintaa on nostanut tuotantokustannusten nousu.

Etenkin energian hinnat ovat sitä vastoin laskeneet.

– Liikenteen polttonesteiden eli dieselin ja bensiinin hinnat olivat korkeimmillaan kesäkuussa 2022 Venäjää kohtaan asetettujen talouspakotteiden vuoksi. Dieselin keskihinta oli tuolloin 2,44 euroa litralta, 95-oktaanisen bensiinin taas 2,57 ja 98-oktaanisen bensiinin 2,67 euroa litraa kohden. Näistä lyhyen aikavälin huippulukemista hinnat olivat laskeneet tämän vuoden tammikuuhun mennessä keskimäärin 29 prosenttia, kertoo Nieminen.

Tammikuussa dieselin keskihinta oli 1,83 euroa litralta, 95-oktaanisen bensiinin 1,76 euroa litralta ja 98-oktaanisen bensiinin 1,86 euroa litralta.

Tammikuussa pohjainflaatio oli 5,4 prosenttia. Joulukuun pohjainflaatio oli puolestaan 5,5 prosenttia. Pohjainflaatiolla mitataan lyhytaikaisista tekijöistä puhdistettua inflaatiota, joten se ei sisällä herkästi muuttuvia ruoan ja energian hintoja, jotka vaihtelevat muita hyödykkeitä enemmän kuukaudesta toiseen.

Pohjainflaatiosta poisluettujen ryhmien inflaatio oli tammikuussa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien osalta 1,6 prosenttia (joulukuussa 2,3 %) ja energian osalta -13,2 prosenttia (joulukuussa –11,3 %).

– Pohjainflaatio oli korkeimmillaan vuoden 2023 heinäkuussa, jolloin se oli 7,4 prosenttia. Pohjainflaation nousuun vaikutti EKP:n viime vuonna tekemät koronnostot sekä palveluiden hintojen kallistuminen. Palveluiden hinnat olivat viime vuoden heinäkuussa 9,2 prosenttia korkeammalla kuin vuotta aiemmin, kertoo Nieminen.

– Yllättäen näistä luvuista huomataan, että palveluiden ja kulutustavaroiden hintojen nousukehitys jatkui pidempään kuin elintarvikkeiden ja energian, joiden hinnat lähtivät laskuun jo vuoden 2023 keväällä. Tämä johtunee viiveestä, jolla energian hinnannousut siirtyvät kulutustavaroiden ja palveluiden hintoihin, hän jatkaa.

Todelliset hintapaineet ja taloustaantuma näkyvät nyt yhdenmukaistetusta inflaatiosta

Hypon pääekonomisti Juho Keskinen huomioi, että tuoreet hintatiedot vaikuttavat äkkiseltään varsin hyviltä ja kuluttajaa kutkuttelevilta, kun Suomen inflaatio näyttäisi viimein palautuneen jo lähelle tavoitetasoaan.

– Samaan aikaan Euroopan keskuspankin ohjailemat korot muodostavat yli kaksi prosenttiyksikköä Suomen inflaatiosta. Inflaatio on nyt paradoksaalisen päätösperäistä ja taantuvan Suomen todelliset hintapaineet itse asiassa varsin alhaiset, hän huomauttaa.

Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta laski tammikuussa 2,8 prosenttiin, kun Suomen osalta vastaava yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi putosi 0,7 prosenttiin, mikä oli kaikkien euroalueen maiden alhaisin lukema.

– Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotiedon mukaan hinnat jopa laskivat tammikuussa edelliskuukaudesta, kun asumismenot ilman korkoja, kuten sähkö, kaasu ja muut polttoaineet halpenivat, vaikka kuun alun hetkellinen sähkön hintapiikki hetkauttikin hetkellisesti pörssisähköasiakkaita. Kansalliseen indeksiin sisältyvät asuntolainojen korot selittävätkin selkeää eroa hintaindekseissä, sanoo Keskinen.

– Velattomat ja velkaansa säntillisesti lyhentäneet omistusasujat saavat hyödyn ensimmäisenä, kun korkojen lasku seuraa muiden hintojen hiipumista vasta viiveellä. Korot sisältävä kansallinen kuluttajahintaindeksi voi kiinnostaa asuntovelallista vielä tovin, mutta sen perusteella ei kannata tehdä johtopäätöksiä Suomen taloudesta. Todelliset hintapaineet ja taloustaantuma näkyvät nyt yhdenmukaistetusta inflaatiosta, joka on painunut jo alle yhteen prosenttiin – ja siis alle EKP:n euroalueen tavoitteen, Keskinen jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)