Verkkouutiset

Talous

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Riikka Purra MTV:lle: Säästöt merkitsevät valtiolle yt-neuvotteluja

Valtionhallinnossa tullaan aloittamaan yt-neuvottelut, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vahvisti MTV:n Uutisextrassa lauantaina. Petteri Orpon (kok.) hallitus kokoontuu budjettiriiheen ensi viikolla.

– Tuskin meillä mitään tappeluaiheita on, mutta kyllä me teemme hyvin vaikeita säästöjä. Esimerkiksi valtionhallintoon tulevat toimintamenosäästöt ovat hyvinkin hankalia ja tulevat tarkoittamaan myös yt-neuvotteluita, Purra sanoo MTV:lle.

Purra kertoo olevansa itse valmis lisäsäästöihin mikäli tavoitteeseen velkasuhteen vakauttamisesta ei päästä. Perussuomalaisia luotsaava Purra lisäsi säästöpäätösten olevan neljän puolueen hallituksessa hankalia. Haastattelussa Purra kuitenkin painotti kaikkien hallituspuolueiden ymmärtävän ja olevan sitoutuneita sopeutustoimiin.

Hallituksen tärkein tehtävä valtiovarainministerin mukaan on jo tehtyjen sopeutuspäätösten täytäntöön vieminen. Päätöksistä sovittiin kevään kehysriihessä.

– Se ei ole sekään aivan yksinkertaista. Meillä on aika isoja säästö- ja veropäätöksiä vielä tulossa, ja yksittäisiä säästöjä, joista ei ole tulossa laskettua euromäärää. Näitä pitää hieman vielä viilata ja höylätä, Purra sanoi.

Petteri Orpo Ylelle: Pitkällä aikavälillä yritystukia voisi vähentää

Suomen tulisi harkita laajempaa rakenteellista uudistusta, jossa yritysten tukemista vähennettäisiin ja varat käytettäisiin verokantojen alentamiseen, sanoo pääministeri Petteri Orpo Ylen Ykkösaamussa.

Orpon mukaan kyseessä on systeeminen muutos, joka voitaisiin toteuttaa pidemmällä aikavälillä.

– Voisiko reilummin ja laajemmin yritysten tukemista vähentää ja alentaakin sillä samalla rahalla verokantoja, Orpo pohtii.

Pääministeri kuitenkin huomauttaa, että tällainen muutos olisi merkittävä ja lähes hallitusneuvottelujen tasoinen päätös.

Hallitus on puoliväliriihen jälkeen käynnistämässä selvitystyön, jossa on tarkoitus kysyä asiantuntijoilta, tutkijoilta ja yrityksiltä mahdollisia keinoja, jolla talouskasvua voitaisiin vauhdittaa. Näissä pöydissä voitaisiin Orpon mukaan selvittää, onko tällaisiin isompiin rakenteellisiin muutoksiin mahdollisuuksia.

– Kyllä meidän täytyy aika avoimesti ja rohkeasti uskaltaa miettiä asioita Suomessa, Orpo sanoo.

Orpo muistuttaa, että nykyinen hallitus on kumoamassa yritystuista muun muassa Sanna Marinin hallituksen luoman teollisuuden sähköistämisen tuen. Orpon mukaan modernilla ja eteen katsovalla teollisuudella on halu vauhdittaa sähköistämistä ilman tukiakin.

– Se on suurin hallituksen yritystukileikkaus, 150 miljoonaa. Eli kyllä siellä tapahtuu koko ajan, Orpo kertoo.

Aivan kaikista yritystuista hallitus ei kuitenkaan ole Orpon mukaan leikkaamaan. Esimerkiksi merenkulun tukia Orpo pitää tärkeänä huoltovarmuuden kannalta, työkoneiden alempaa polttoaineverokantaa taas välttämättömänä kotimaisen ruokahuollon ylläpitämiseksi.

Tällaisissa tapauksissa kysymykset yritystuista ovatkin moniulotteisia.

– On helppo sanoa, että jokin tuki on huono, mutta sitten miettii, että miksi se on olemassa, Orpo huomauttaa.

Orpo muistuttaa myös, että hallitus on hallitusohjelmassa sitoutunut velkaantumisen taittamiseen. Jos nykyiset toimet ei riitä, kokoomus on Orpon mukaan valmis lisäsopeutustoimiin.

Paineita aiheuttavat erityisesti nousevat korot, Ukrainan tukemiset ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kasvavat kulut. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että budjettiriihessä ei tarvitse etsiä uusia säästöjä keväällä esitettyjen lisäsäästöjen lisäksi.

– Me emme silti anna periksi hallitusohjelman yhdestä keskeisestä lupauksesta, eli velkaantumisen taittamisesta, Orpo linjaa.

Nyt tuli hyvä uutinen asuntovelallisille

Asuntovelallista saattaa piristää tieto, että korot laskevat.

– Hyvää viikonloppua velallisille! Koroissa sopivasti perjantaille uusi pohjalukema sitten vuoden 2022, iloitsee Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus X-päivityksessään.

Suomalaisten yleisin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor on laskenut likelle kolmea prosenttia.

– Korkokuluihin toivottua helpotusta, Brotherus sanoo.

Hän uskoo, että EKP syyskuun kokouksessaan tulee laskemaan ohjauskorkoja.

– Markkinoilla EKP:n korkolasku syyskuulle alkaa olla taputeltu, kun Saksan inflaatiopaineet pihisseet pois, Brotherus kommentoi.

Liettualaisten yhtiö osti siivun suomalaisesta joukkueesta, jäljet johtavat taas Venäjälle

Suomeen rantautuvien liettualaissijoittajien liiketoimiin kohdistuu nyt erityistä mielenkiintoa. Miljardööri Gediminas Žiemelisilla on osuus sijoitusyhtiössä, jonka perustajalla on vilkas tausta venäläisessä rahamaailmassa. Gediminas Žiemelis omistaa Avia Solutions Groupin, jolla on lentokenttien maapalvelu- ja huoltotoimintaa useissa eurooppalaisissa maissa. Useassa muussa maassa, kuten Virossa ja Ukrainassa, se toimii nimellä BGS (Baltic Ground Services), ja Suomessa nimellä Aviator. Se on Finavian omistaman Airpron kilpailija.

Aviatorin ja BGS:n taustayhtiö Avia Solutions Group (ASG) omistaa myös esimerkiksi tilauslentoyhtiö KlasJetin, rahti- ja matkustajayhtiö SmartLynxin ja rahtilentoyhtiö Magman.

Investointiyhtiö Vertas Managementin kautta Gediminas Žiemelis omistaa maapalvelukonsernin lisäksi terveysteknologiayhtiöitä, myymälä- ja hotellihuonekalutehtaan, kiinteistöjä ja kiinteistökehitysyhtiöitä, lentokorvausyhtiö Skycopin, liettualaisen meteorologiayhtiön, matkatoimisto Kidy Tourin ja monta muuta yritystä.

Vuonna 2022 Žiemelisin yhtiö Basketball Holding Company laajensi koripallojoukkueiden osakkuuksiin. Aiemmin elokuussa se hankki siivun koripallojoukkue Helsinki Seagullsista. Basketball Holding Companyn eli BHC:n osakkuuskuvio on monimutkainen: siitä omistaa suuren osan sijoitusyhtiö Quadro Capital. Quadron pääkonttori on Arabiemiraattien Dubaissa, mutta se on perustettu ja toiminut pitkään Venäjällä.

Quadro Capitalin pääjohtajana toimiva liettualaismies on työskennellyt vuosituhannen alussa myöhemmin pakotelistatun Mihail Fridmanin sijoitusyhtiö Alfa Capitalissa sekä venäläisen sijoitusyhtiö Troika Capitalin johtajana. Iltalehti kertoi aiemmin, että Quadro Capital on osoittanut mielenkiintoa venäläisoligarkkien omistaman Helsinki hallin (entinen Hartwall Areena) ostamiseksi.

Vuonna 2009 Quadro Capitalin pääkonttorin on kerrottu sijainneen Moskovassa. Vielä joulukuussa 2021 yhtiön sivuilla oli puhelinnumerot yhteydenottoja varten sekä Arabiemiraatteihin että Venäjälle. Toukokuussa 2022 Quadro Capital kertoi sivuillaan avoimesti, että sen sijoituksiin kuului esimerkiksi suuri venäläinen ruokakauppaketju Fix Price ja venäläinen autojen varaosavalmistaja Emex.

Quadro Capitalin perustaja, liettualainen Giedrius Pukas on entinen Troika Dialogin entinen johtaja. Troika Dialog -pankki puolestaan muistetaan siitä, että sen tiedetään käyttäneen liettualaista Ukio-pankkia rahanpesuun. Troika Dialogin rahanpesuverkostossa kulki arvioita yli kahdeksan miljardia dollaria rahaa vuosien 2003 ja 2013 välillä. Troika Dialogin jäljille pääsi vuoden 2007 tienoilla muuan Sergei Magnitsky, joka huomasi edustamansa varainhoitoyhtiön rahoja varastetun Troikan verkostoon. Magnitsky kuoli vankilassa syksyllä 2009.

Sberbank osti Troika Dialogin vuonna 2011.

Giedrius Pukas työskenteli Linkedin-profiilinsa mukaan Troika Capitalin sijoitusjohtajana vuodesta 2003 kevääseen 2009 saakka, jolloin perusti Quadro Capitalin. Quadro Capitalin sivuilla kerrottiin vielä toukokuussa 2024, että Giedrius Pukas on ollut ”osakas Troika Dialogissa, joka oli CIS-maiden suurin investointipankki”. Elokuun alussa teksti muutettiin muotoon Troika Capital Partners, ja elokuun puolivälissä maininta oli jo poistettu kokonaan.

Facebook-profiilissaan Giedrius Pukas kertoo asuvansa Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Hänen profiilinsa kavereissa on muiden muassa Gediminas Žiemelis, joka puolestaan kertoo omassa profiilissaan asuvansa Arabiemiraattien Dubaissa. Vuonna 2022 Pukasin sijoitusyhtiö Quadro on ostanut Venäjän suuren tietoliikenneoperaattori Megafonin toimitusjohtaja, sijoittajaoligarkki Ivan Tavrinin perustamia sijoitusyhtiöitä omistuksineen. Myynnin jälkeen Tavrin joutui Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi.

Giedrius Pukas oli paikalla tiedotustilaisuudessa, jossa Helsinki Seagullsin ostosta kerrottiin. Paikalla olleen Helsingin Sanomien mukaan Seagullsin myyjillä oli Venäjä-tausta tiedossa, mutta he pitävät sitä menneisyytenä. Koripallofaneissa erikoiset ostajat sen sijaan aiheuttivat vieroksuntaa heti tuoreeltaan.

Koripallokaupan taustavaikuttaja ei ole ainoa syy, miksi Giedrius Pukasiin ja hänen maanmieheensä ja sijoituskumppaniinsa Gediminas Žiemelisiin kohdistuu nyt huomiota. Žiemelis ja hänen liiketoimintansa joutui suurennuslasin alle Liettuassa jo vuosikymmen sitten. Vuonna 2015 Žiemelisin Avia Solutions Groupin omistamalta FL Technics -yhtiöltä evättiin lupa laajentaa lentokonehangaareja Liettuan pääkaupungin Vilnan lentokentällä. ASG valitti asiasta useamman kerran oikeusasteisiin, jotka kuitenkin pitivät kiellon voimassa – viimeksi vuonna 2023.

Vuonna 2015 taustalla kummitteli Avia Solutions Groupin aiempi yhteistyöhanke Venäjällä Moskovan Zukovskin lentokenttää rakennettaessa. Se ei monen mielestä olisi mahdollinen länsimaiselle, Nato-maasta tulevalle yhtiölle ilman toimivia yhteyksiä Venäjän turvallisuuspalveluihin. Lisäksi hanketta toteutti yhteisyritys, jonka toisena osapuolena ASG:n kanssa oli venäläinen valtionyhtiö Rosteh. Rostehin toimitusjohtaja Sergei Tšemezov on pakotelistattu entinen Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n agentti, jonka kanssa presidentti Vladimir Putin ystävystyi toimiessaan itse KGB:n komennuksella Itä-Saksassa.

Vuonna 2015 Žiemelis perusti Valko-Venäjälle lääkealan yrityksen. Paikallisten medioiden mukaan yhteistyökumppanina oli Biocad-niminen yritys, jonka linkittyy pakotelistatun oligarkki Roman Abramovitšin sijoitusyhtiö Millhouseen. Vuonna 2018 liettualainen tutkivan journalismin sivusto 15Min havaitsi, että Wagner-yksityisarmeijan perustajan Jevgeni Prigožinin omistama yksityiskone ilmestyi Vilnan lentokentälle. Sivusto huomautti, että vaikka ”Putinin kokki” Prigožin ei ollut koneen kyydissä, kone oli Yhdysvaltojen pakotelistalla. Se oli huollossa Vilnan kentän hangaarien laajennusta tavoitelleen FL Technicsin hangaarissa. FL Technicsin omistaa ASG, ja ASG:n Gediminas Žiemelis.

Vielä vuonna 2021 Liettuan tiedustelu kertoi, että on varoittanut useasti asianosaisia AGS:sta ja sen yhteyksistä. Asiasta on kertonut aiemmin myös Helsingin Sanomat, jonka kysyessä asiasta uudestaan kuluneella viikolla Liettuan kansallisen turvallisuuden virastosta VSD:sta sai sieltä vastauksen, että ASG:lla on yhteyksiä Venäjän turvallisuuspalveluihin.

Lue myös: HS: SDP:n Tytti Tuppuraista varoitettiin kahdesti – nyt hän ei muista

Quadro Capitalin toimitusjohtajana toimiva osakas Giedrius Pukas koripalloseura Helsinki Seagullsin lehdistötilaisuudessa Helsingissä 15. elokuuta 2024. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

 

Selvitys paljastaa, minne sote-miljardit menevät – ”Näin ei voi jatkua”

Suomen julkisten sosiaali- ja terveysmenojen kasvu oli pitkään varsin maltillista, mutta vuonna 2023 tapahtui käänne. Tämä käy viimeiset viisi vuotta kattavasta selvityksestä, jonka valtiovarainministeriö laati Verkkouutisten tietopyynnöstä.

Vuonna 2023 menojen reaalikasvu, joka ottaa huomioon inflaation, oli poikkeuksellisen suurta, mihin yhtenä syynä on sote-palveluiden järjestämisvastuun siirtyminen kunnilta hyvinvointialueille.

– Vuosi 2023 on karusti sanoen ensimmäinen vuosi, jolloin tiedämme paljonko julkiset sotekustannukset ihan oikeasti ovat, koska hintalappu näkyy hyvinvointialueiden tilinpäätöksistä, eli noin 24 miljardia euroa, sanoo VM:n johtava erityisasiantuntija Juri Matinheikki.

Vuosina 2019-2022 menojen reaalikasvu oli Matinheikin mukaan jopa olematonta ja vastaa karkeasti palvelutarpeen kasvua. Tilastoissa etenkin vuonna 2022 näkyvät kuntien erilaisten tuottojen, kuten kiinteistöjen myynnin, kirjaukset, jotka laskevat sote-menojen nettokustannuksia. Matinheikki jatkaa, että on myös mahdollista, että pieni osa kuntien kustannuksista on jäänyt kohdentamatta sote-palveluille ja näin piiloon tilastoista.

Lisäksi korona-avustuksilla oli tilastoja laskeva vaikutus vuosina 2020-2022, sillä osa kunnista sai koronarahaa enemmän kuin kuluja syntyi.

Alustavien vuoden 2023 tietojen perusteella, soten nettokustannukset kasvoivat viiden vuoden aikana 2,8 miljardia euroa, josta 1,6 miljardin lisäys syntyi vuodesta 2022 vuoteen 2023. Väestömuutokset huomioiva asukaskohtainen reaalikustannus pysytteli tarkastelujakson alkuvuodet vajaassa 4000 eurossa, nousi 4000 euroon vuonna 2022 ja pomppasi noin 4300 euroon 2023.

– Voimakkainta reaalisten asukaskohtaisten nettokäyttökustannusten kasvu vuosina 2019-2023 oli lasten, nuorten ja perheiden sosiaalihuollon avopalveluissa ja lastensuojelussa ja iäkkäiden palveluissa. Molemmissa kasvu oli noin 20 prosentin luokkaa. Toisaalta kun iäkkäiden palvelujen kustannuksia tarkastellaan per 75 vuotta täyttänyt, eli huomioidaan ikääntyneiden kasvanut määrä, reaalinen kasvu oli maltilliset 3-4 prosenttia, laskee Matinheikki, joka työskentelee ministeriössä hyvinvointialueiden ohjausosastolla.

Vuoden 2023 kohonneisiin kustannuksiin on Matinheikin mukaan kuitenkin muitakin syitä kuin raportoinnissa tapahtuneet muutokset.

Palveluiden ostoista aiheutuneet kustannukset muodostuivat ennakoitua korkeammiksi, sillä ostot kasvoivat viime vuonna noin 11 prosenttia verrattuna alueiden alkuperäisiin talousarvioihin.

Osalla alueista oli tavoitteena oman henkilöstön määrän lisääminen ja vastaavasti ostopalveluiden vähentäminen, mikä ei kuitenkaan onnistunut muun muassa sote-henkilöstöpulan takia.

Lisäksi useat yksityiset palveluntuottajat korottivat hintojaan viime vuonna yleiseen kustannusten nousuun vedoten jopa kymmeniä prosentteja. Näin kävi Matinheikin mukaan esimerkiksi ympärivuorokautisessa palveluasumisessa.

– Osasyynä kasvulle voi olla myös palveluiden ennakoitua suurempi käyttö. Myös vuokratyövoiman käyttö kasvoi sote-toimialan työvoimapulan takia. Vuokratyövoima on etenkin pidempiaikaisessa käytössä huomattavasti omaa henkilöstöä kalliimpaa, hän toteaa.

ICT- ja muut muutoskustannukset lisäsivät niin ikään alueiden kustannuksia vuonna 2023. Osa vuoden 2023 alijäämästä johtuu Matinheikin mukaan siitä, että soten järjestämisvastuun siirtymäaika oli varsin lyhyt ja osa alueista lähti valmistelussa hitaasti liikkeelle.

– Osa hyvinvointialueista valmisteli vuoden 2023 talousarvion vaillinaisilla tiedoilla, ja lisäksi uusilla organisaatioilla ei ollut välttämättä välineitä talouden kokonaisuuden seurantaan ja hallintaan. Tätä osoittaa myös alueiden talousarvioiden ja tilinpäätösarvioiden välinen vertailu. Koko maan tasolla vuoden 2023 alijäämä toteutui 48 prosenttia suurempana kuin talousarvioissa ennakoitiin, Matinheikki sanoo.

Myös hyvinvointialueiden muutosohjelmien valmistelu käynnistyi vaihtelevasti vuoden 2023 aikana. Ohjelma puuttuu tällä hetkellä yhä viideltä alueelta.

Kunnilta siirtyi lisäksi jonkin verran hoito- ja palveluvelkaa, mutta sen määrästä koko maan tasolla tai alueittain ei ole luotettavaa arviota.

Kuluvan vuoden osalta nettokustannusten kasvua voidaan arvioida hyvinvointialueiden tilinpäätösennusteiden kautta, joiden mukaan nimelliskasvu (sisältäen pelastustoimen) olisi vuosina 2023-2024 arviolta neljä prosenttia.

– Neljän prosentin nimelliskasvukin on toki paljon ottaen huomioon, että yleinen inflaatio on taittunut.

Hyvinvointialueiden tämän vuoden yhteenlaskettua alijäämää on seurattu viime aikoina mediassa tiuhaan, sillä hyvinvointialueet ovat toimittaneet tilinpäätösennusteitaan ministeriöön. Matinheikin mukaan ”päivän luku” tällä hetkellä kertoo, että hyvinvointialueiden alijäämä kasvaisi noin 1,4 miljardiin euroon. Matinheikki ei arvioi, muuttuuko lukema ja mihin suuntaan.

– Ennustaminen on aina vaikeaa, mutta tuskin mitään radikaalia tapahtuu. Luku on kuitenkin hyvin lähellä sitä, mitä VM ennakoi julkisen talouden suunnitelmassa tälle vuodelle, hän sanoo.

Alueiden säästötoimilla on jo kiire

Alustavien tietojen mukaan menojen paisumista tänä vuonna selittävät erityisesti talousarvioita suuremmat palvelujen ostot, joiden arvioidaan kasvavan kuusi prosenttia enemmän kuin piti.

Lähivuosina hyvinvointialueiden menojen ennakoidaan kasvavan varsin nopeasti, mikäli alueet eivät tee omia sopeutustoimia tai toimet eivät tehoa odotetusti.

– Sehän on selvä, että näin ei voida jatkaa, Matinheikki toteaa alijäämistä.

Sote-palvelutarpeen kasvuksi arvioidaan vuosittain koko maan tasolla reilun yhden prosentin luokkaa.

– Inflaation ennustetaan hidastuvan, mutta hyvinvointialueiden ansiotaso kasvaa sote-palkkaratkaisun seurauksena vuoteen 2027 asti nopeammin kuin yleinen ansiotaso.

Julkisen talouden suunnitelman yhteydessä keväällä 2024 julkaistun VM:n kansantalousosaston ennusteen mukaan vuonna 2025 hyvinvointialueiden nimelliskustannustason nousun arvioidaan olevan 4,8 prosenttia, vuonna 2026 3,9 prosenttia ja vuonna 2027 3,4 prosenttia.

Ensi vuonna soteen on varattu budjetissa 26,2 miljardia euroa, mikä on kolmannes koko valtion budjetissa.

– Tuo kasvu on pääosin se viime vuoden kasvu, koska rahoitusmalli toimii siten, että rahoitus tulee ikään kuin takapotkulla parin vuoden viiveellä. Sitten jos ensi vuonna päästäisi edes lähelle nollan kasvulukua, rahoitus leikkaantuisi pois tulevilta vuosilta. Soten kustannusten kasvu näkyy siis viiveellä valtion budjetissa, mutta jos alueet eivät saa alijäämiä taittumaan, se on finanssipoliittisesti todella haastava tilanne, Matinheikki selvittää.

– Sitä suuremmalla syyllä kannustamme alueita tähän toimenpiteiden nopeuttamiseen ja kuten meidänkin osastopäällikkömme suulla on julkisuudessa kerrottu, tulemme keskustelemaan taloustilanteesta tarkemmin muutamien alueiden kanssa ja tukemaan niitä talouden suunnittelussa alkusyksyn aikana. Vuosittaiset aluekohtaiset neuvottelut kaikkien alueiden kanssa pidetään loka-joulukuussa.

Useampi hyvinvointialue on ilmoittanut jo yt-menettelyiden käynnistämisestä. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) väläytti Ylellä jo tulevaisuudessa siintävää hyvinvointialueiden arviointimenettelyä, joka voi johtaa alueiden yhdistämiseen, elleivät nämä saa talouttaan hallintaan.

Matinheikki toteaa, että itsehallinnon puitteissa hyvinvointialueet voivat käyttää rahansa kuten haluavat, ja lisäksi valtion on mahdollista tehdä lainsäädännöllisiä toimia, niin kuin mitoituksiin ja hoitotakuuseen liittyviä onkin jo tehty.

– Lainsäädäntöön tehtävät kevennykset lähtökohtaisesti leikkaavat rahoitusta ja valtion vastuuta sitä kautta, ja ovat sitten isoja pohdintoja. Mutta lisätoimia tullaan miettimään, jos nykyiset eivät lähde puremaan ja tämä on tietysti myös sosiaali- ja terveysministeriön puolella tapahtuvaa.

– Kun palvelutarve kasvaa, niin jatkossa pitää miettiä järeämpiäkin toimia ja osana stm-palvelureformia tullaan tarkastelemaan järjestämisvastuuseen liittyviä pykäliä.

Henkilöstöpulan osalta Matinheikki sanoo, että viimeisen puolen vuoden osalta työvoimavuokrauksen osalta näkyy tilastoissa kevyttä tasaantumista. Kun vuokrausta vähennetään, se voi epäsuorasti vähentää myös julkisen sektorin työvoimapulaa. Myös mikrotason toimilla, kuten paremmalla työvoimasuunnittelulla voidaan vastata henkilöstön riittävyyteen.

Iso haaste on myös ostopalvelut, joita tarvitaan iäkkäiden hoidossa ja viime vuonna moni yksityinen toimija teki isoja hinnankorotuksia sitä kustannustason nousulla perustellen.

– Markkina on aika keskittynyttä, ja kun ei ole kilpailua, niin tiedämme mihin se johtaa, sanoo Matinheikki.

THL on laskenut (kuvio yllä), että tulevina vuosina tarve ikääntyneiden palveluille lisääntyy rajusti.

– Menopaine väestön ikääntymisestä johtuen on ihan valtava ja nyt se on vasta kunnolla alkamassa, kun suuret ikäluokat tulevat täyttämään 80 vuotta.

Aikaa valmistautua muutokseen olisi kuitenkin ollut, koska harvaa asiaa Suomessa on tiedetty niin hyvin etukäteen kuin väestörakenteen vinoutuminen.

– Tämä tulee olemaan se isoin haaste, aika pysäyttävä se kuvio, sanoo Matinheikki viitaten THL:n arvioon palveluiden tarpeen kasvusta vuoteen 2040.

Euroalueen inflaatio hidastui – ”sinetöi syyskuun koronlaskun”

Euroalueen kokonaisinflaatio hidastui elokuussa 2,2 prosenttiin. Tämä on alhaisin lukema heinäkuun 2021 jälkeen.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäisen mukaan tuoreet inflaatioluvut tukivat käsitystä talousalueen hintapaineiden vähittäisestä hellittämisestä.

Kokonaisinflaation jäähtymisen taustalla oli erityisesti energiahintojen lasku. Pohjainflaatio, josta on poistettu energian ja ruuan vaikutukset, hidastui maltillisemmin 2,8 prosenttiin.

– Inflaatio nojasi totutusti täysin palveluhintojen harteille. Palveluhintojen nousu jopa kiihtyi 4,2 prosenttiin osin Pariisin olympialaisten vaikutusten seurauksena. Palveluhinnat toivat vuositason kokonaisinflaatioon peräti 1,9 prosenttiyksikön kontribuution, joka alleviivaa palveluhintojen merkitystä inflaatiokuvan kannalta, Hännikäinen arvioi tilannetta tiedotteessa.

Kokonaisinflaation ennustetaan liikkuvan lähikuukausina EKP:n tavoitteleman 2 prosentin tason ympäristössä euroalueen vaisun talouskuvan jarruttaessa hintojen nousua. Inflaatio todennäköisesti käy loppuvuoden aikana ainakin hetkellisesti EKP:n tavoitetason alapuolella, joka lisää paineita EKP:n rahapolitiikkalinjan keventämistä kohtaan.

– Elokuun inflaatioluvut muodostivat viimeisen tärkeän datapisteen ennen EKP:n syyskuun korkokokousta. Näkemyksemme mukaan luvut käytännössä sinetöivät EKP:n syyskuun koronlaskun, varsinkin kun euroalueen palkkakehitys on osoittanut jäähtymistä. Odotamme keskuspankilta 0,25 prosenttiyksikön talletuskoron laskua 3,5 prosenttiin ja koronlaskusyklin jatkuvan joulukuussa, Hännikäinen toteaa.

Petteri Orpo torjuu puheet leikkauksista – hyvinvointialueille tulossa ”valtava summa”

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan kevään kehysriihessä päätetyillä kolmen miljardin euron lisäsopeutustoimilla ”raivattiin tilaa” hyvinvointialueiden kasvavalle rahantarpeelle.

– Tästä vuodesta ensi vuodelle lisäämme lähes kaksi miljardia euroa hyvinvointialueille. Jatkuvat puheet siitä, että hallitus leikkaa hyvinvointialueilta, ne eivät pidä paikkansa. Puolitoista, kaksi miljardia on valtava summa ja nyt me teemme kaikkemme, että kulujen kasvu saadaan kuriin, Orpo sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Joensuussa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Mitä tulee edelleen mahdollisiin lisäsopeutuksiin, pääministeri korosti hallituksen sitoutuneen ohjelmassaan siihen, että velkaantuminen kääntyy laskuun tämän vaalikauden aikana. Tähän liittyen päätöksiä tehdään kauden mittaan valtiovarainministeriön talousennusteen pohjalta.

– Nyt näyttää siis tässä vaiheessa siltä, että tehdyt sopeutukset riittävät. Jos talous lähtee kasvuun, meidän ei tarvitse enää loppukaudesta sopeuttaa. Jos talouden kasvu antaa edelleen odottaa itseään, jos menojen kasvu hyvinvointialueilla entisestään kiihtyy, silloin me joudumme taas näiden asioiden ääreen, Orpo kuvasi.

Ekonomisti sanoo arvonlisäveron korotuksen leikkaavan hentoista kasvua

Tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuotteen volyymi kasvoi kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa 0,3 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Työpäiväkorjattu bruttokansantuote oli 1,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

– Vaikka kasvu on nyt selvästi lähtenyt liikkeelle, suureen riemuun ei vielä ole aihetta. Talouskasvun vahvistuminen on hyvä asia, mutta bruttokansantuote supistui edelleen verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Viennin volyymi kasvoi huhti-kesäkuussa 8,1 prosenttia edellisen neljänneksen tasolta ja samaan aikaan tuonnin volyymi kasvoi 1,1 prosenttia.

Tämä vahvistaa Malisen mukaan kuvaa siitä, että talouden toipuminen Suomen päämarkkina-alueilla alkaa näkymään meilläkin ja Suomen teollisuus saa vähitellen vauhtia globaalin talouden toipumisesta.

Yksityinen kulutus kasvoi huhti-kesäkuussa 1,1 prosenttia tammi-maaliskuun tasolta.

– Kuluttajien epävarmuus huomioon ottaen kasvu on kohtuullista. Paljon on nyt kiinni siitä, ymmärtävätkö kuluttajat tilanteensa parantuneen inflaatio sulaessa, ostovoiman kasvaessa ja korkojen laskiessa. Mikäli näin ei tapahdu ja kotimarkkinat eivät toivu, talouden kasvu tulee jäämään vaisuksi, Malinen varoittaa.

Malinen huomauttaa, että suomalaisten kuluttajien luottamus on edelleen heikkoa.

– Kuluttajat vaikuttavat olevan turhankin pessimistisiä ja keräävät varmuuden vuoksi puskuria pahan päivän varalle sen sijaan, että kuluttaisivat normaalisti. Tässä tilanteessä sunnuntaina voimaan tuleva ALV:n ylisuuri korotus on myrkkyä, Malinen arvioi.

Hänen mielestään julkisen talouden tervehdyttämisen kannalta arvonlisäveron korotus olisi voitu aivan yhtä hyvin toteuttaa vuoden 2025 alussa, jolloin talouden kasvu olisi ollut selvästi vahvempaa.

– Toisaalta arvonlisäveron noston vaikutuksia ei pidä yliarvioida. Ei ALV:n nosto taloutta takaisin taantumaan paina, Malinen toteaa.

Kauppakeskusten kävijämäärät kasvoivat

Suomalaisten kauppakeskusten kävijämäärä kasvoi kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa 5,1 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, Suomen kauppakeskusyhdistys tiedottaa. Myynti kasvoi nimellisesti 0,7 prosenttia, mutta inflaatiokorjattuna supistui 0,8 prosenttia. Rullaavalla 12 kuukauden tarkastelujaksolla kauppakeskusten myynti kasvoi 3,2 prosenttia ja kävijämäärä 5,4 prosenttia.

Kauppakeskusten eri toimialoista vahvin kasvu kirjattiin kauneus- ja hyvinvointipalvelujen myyntiin, joka kasvoi lähes 15 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myös kauneuden ja terveyden tuotteiden myynti jatkoi kasvuaan, mutta kasvuvauhti hidastui hieman ja oli nyt kahdeksan prosenttia. Yhteensä näiden toimialojen osuus kauppakeskusten kokonaismyynnistä oli noin 18 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä.

Päivittäistavaroiden ja tavaratalokaupan myynnin nimellinen kasvu oli hyvin lähellä vuotuista inflaatiota. Suurimpia miinusmerkkejä kirjattiin viihde- ja vapaa-ajan palvelujen, sisustamisen ja kodintavaroiden sekä vapaa-ajan tuotteiden myyntiin. Myös muodin ja asusteiden myynti jäi noin kolme prosenttia edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa pienemmäksi.

Kauppakeskusten liiketilojen käyttöaste oli kesäkuun lopussa koko maassa keskimäärin 95,4 prosenttia, eli hivenen korkeampi kuin maaliskuussa. Alueellisesti korkeimmat käyttöasteet löytyvät edelleen pääkaupunkiseudun ulkopuolisten suurten kaupunkiseutujen kauppakeskuksista. Isojen kaupunkiseutujen ulkopuolella sijaitsevien kauppakeskusten käyttöasteiden nousu jatkui vuoden toisella neljänneksellä, ja kesäkuun lopussa lähes 95 prosenttia niiden liiketiloista oli vuokrattuna. Pääkaupunkiseudun kauppakeskusten käyttöasteet pysyttelivät edelleen yli 95 prosentissa.

Tulokset perustuvat Suomen kauppakeskusyhdistyksen myynti- ja kävijäindeksiin, johon tiedot on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy. Myynti- ja kävijätietoja on seurattu vuodesta 2011 lähtien. Indekseillä edistetään Suomen kauppakeskusmarkkinan läpinäkyvyyttä sekä tarjotaan markkinatietoa kauppakeskusjohtamisen tueksi. Uusimmassa päivityksessä on mukana 49 kauppakeskusta. Vertailukelpoisesta, niin sanotusta like-for-like-indeksistä on poistettu uudet keskukset sekä merkittävät laajennukset ja remontit.

Suomen bruttokansantuote nousi hienoiseen kasvuun

Työpäiväkorjattu BKT jäi kuitenkin 1,2 prosenttia vuodentakaista alemmalle tasolle, kertovat Tilastokeskuksen kansantalouden tilinpidon tiedot.

EU:n tilastoviraston Eurostatin ennakkotietojen mukaan myös EU-alueen BKT kasvoi huhti-kesäkuussa 0,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Suomen vienti kasvoi toisella vuosineljänneksellä 8,1 prosenttia verrattuna tammi-maaliskuuhun, jolloin erityisesti tavaroiden ulkomaankauppa kärsi työtaisteluista. Tuonnin volyymi kasvoi 1,1 prosenttia.

– Viennin volyymi kasvoi tuontia voimakkaammin suhteessa edelliseen neljännekseen. Viennin kasvuun vaikutti erityisesti kevään lakkojen vaikutusten purkautuminen ja televiestintä-, tietotekniikka- ja tietopalveluiden viennin suotuisa kehitys, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Samu Hakala.

Yksityinen kulutus pieneni huhti-kesäkuussa tammi-maaliskuun tasolta. Julkiset kulutusmenot kasvoivat puolestaan 1,2 prosenttia.

– Kotitalouksien kulutuksessa eniten vähenivät lyhytikäisten tavaroiden kulutusmenot, mikä selittyy suurimmaksi osaksi polttoaineiden ja sähkön kulutuksen vähenemisellä, Hakala sanoo.

Tuotanto kasvoi edelleen niukasti

Toimialojen yhteenlaskettu volyymi kasvoi huhti-kesäkuussa 0,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Työpäiväkorjattuna toimialojen volyymi kuitenkin pieneni 1,3 prosenttia vuodentakaisesta neljänneksestä.

Teollisuuden tuotanto kasvoi kokonaisuutena edellisestä neljänneksestä, mutta sekin jäi vuodentakaista pienemmäksi.

– Metalliteollisuus kasvoi huhti-kesäkuussa heikon ensimmäisen neljänneksen jälkeen. Myös sähkö- ja elektroniikkateollisuus sekä metsäteollisuus kasvoivat toisella neljänneksellä, Hakala sanoo.

Rakentamisen volyymi on pienentynyt vuoden 2022 alkupuolelta lähtien ja jatkoi yhä supistumistaan. Erityisen jyrkässä laskussa on ollut talonrakentaminen, mutta tämän vuoden toisella neljänneksellä tuotannon supistuminen loiveni selvästi.

Kaupan toimialat pysyivät huhti-kesäkuussa samalla tasolla kuin edellisellä vuosineljänneksellä. Palvelutoimialoilla nähtiin sen sijaan niukkaa kasvua.

Palvelualojen mukaan T&K-rahoituksen vientikriteeri kurittaa tuottavuutta

Jopa puolet tuesta kiinnostaneista palvelualan yrityksistä kokee kansainvälisyysvaateen mahdollisuuksiaan rajoittavaksi, selviää Palvelualojen työnantajat Paltan tekemän kyselytutkimuksen alustavista tuloksista.

Viennin lisäämisen tähtäävät toimenpiteet ovat tärkeitä, mutta samalla on ymmärrettävä, että kotimarkkinoillakin toimivien yritysten kasvua, kilpailukykyä ja tuottavuutta tulee edistää.

– Esimerkiksi julkisessa kehitysrahoituksessa, kuten Business Finland, ei tule olla jatkossa tiukkaa kriteeriä siitä, että tavoitellaanko jollain hankkeella vientiä selventää Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki.

– Suomen julkinen talous ei tasapainotu ilman palvelusektorin huomattavaa kasvua, joka saadaan aikaan tuottavuutta kasvattamalla. Palvelualat tuottavat 40 prosenttia BKT:stä ja palveluvienti muodostaa jo lähes kolmanneksen viennistä. Hallituksen tulee nyt viimeistään kääntää katseensa myös palvelualojen kasvun turvaamiseen, vaatii Rauhamäki.

Aineettomat investoinnit saatava kilpailijamaiden tasolle

Suomessa aineettomat investoinnit ovat jääneet jälkeen keskeisistä kilpailijamaista. Aineettomilla investoinneilla tarkoitetaan mm. ohjelmistoja, tietokantoja, dataa, luovia sisältöjä ja immateriaalioikeuksia.

Digitalisaation myötä suomalainen palveluliiketoiminta on osa kiristyvää kansainvälistä kilpailua. Kasvavia tutkimus- ja kehityspanoksia tulee Rauhamäen mukaan kohdistaa soveltavaan tutkimukseen, teknologian käyttöönottoon, sekä palvelualojen yritysten konkreettisiin tarpeisiin.

– Näin varmistetaan, että Suomi pysyy kilpailukykyisenä, ja että palvelusektorin potentiaali tuottavuuden ja hyvinvoinnin lähteenä realisoituu täysimääräisesti.

– T&K-toiminta ei yksin riitä. Lisäksi on varmistettava, että syntyy innovaatioita, jotka päätyvät markkinoille uusina tuotteina ja palveluina. On hallitukselta hölmöä toimintaa leikata siitä rahoituksesta, joka eniten toisi kasvua ja tukisi kasvavien T&K-panostusten tulosten kaupallistamista. Kehysriihessä päätetyt leikkaukset Business Finlandin innovaatiotukiin tulee perua, esittää Rauhamäki.

– Lisäksi AV-tuotantokannustimen pysyvästä jatkosta tulee tehdä riihessä päätös. AV-tuotantokannustimen edut ovat todistettuja, silti resurssi on vuosittain uhan alla. Lopuksi nostan esiin matkailun edistämisen. Suomeen suuntautuva matkailu on kehittynyt huonosti verrattuna verrokkimaihin. Visit Finlandin määrärahojen leikkauksia ei tule toteuttaa, vaatii Rauhamäki.

Veroasiantuntija paljastaa: Näin säästät selvää rahaa

Teetitkö kotona remonttia tai matkustatko töihin toiselle paikkakunnalle? Vai teetkö kenties pääasiassa töitä kotona ja sitä varten olet hankkinut kotiisi työskentelyä helpottavia hankintoja kuten uuden näytön tai sähköpöydän?

Nämä voivat olla esimerkkejä tilanteista, joissa henkilö on oikeutettu hakemaan itselleen verovähennystä. Vähennyksiä ei kuitenkaan saada automaattisesti vaan verovelvollisen on itse osattava hakea niitä.

Erilaisia verovähennyksiä on lukuisia. Monen kohdalla voi käydä myös niin, että verovähennyksen olemassaolosta ei olla edes tietoisia ja vähennys jää kokonaan hakematta.

Mutta kuinka yleinen ilmiö se on, että ihmiset eivät hae niitä verovähennyksiä, joihin he olisivat oikeutettuja?

Veronmaksajain keskusliiton verojuristin Merja-Liisa Huolman-Lakarin mukaan kysymykseen on vaikea antaa vastausta, sillä mitään tilastoja asiasta ei ole olemassa.

Veronmaksajain keskusliitossa asiasta on muodostunut kuitenkin jonkinlainen käsitys sen pohjalta, millaisissa tilanteissa ihmisiltä tulee tiedusteluja vähennysten hakemisesta.

– Tyypillisesti ne liittyvät siihen, kun omassa tilanteessa tapahtuu jokin muutos tai tulee muutto toiselle paikkakunnalle. Jos on esimerkiksi asunut koko ikänsä pääkaupunkiseudulla lähellä työpaikkaansa ja muuttaa nyt muualle, hänelle voi tulla yllätyksenä, että saattaa olla muuttuneessa tilanteessa oikeutettu hakemaan työmatkavähennyksiä, Huolman-Lakari kertoo Verkkouutisille.

Hänen mukaansa toinen tyypillinen tilanne on työsuhdeasunnon hankinta toiselta paikkakunnalta. Moni ei tiedä, että siihenkin voi hakea verovähennyksiä.

– Tällaiset muutokset työkuvioissa monesti voivat olla se tekijä, joka havahduttaa verovähennysten hakemiseen, Huolman-Lakari kertoo.

Myös etätöiden tekeminen saattaa oikeuttaa työhuonevähennykseen.

Moni Veronmaksajain keskusliittoon yhteyttä ottanut ei ole aina ollut tietoinen siitäkään, että omaa omaisuutta myydessään voi olla oikeutettu verovähennyksiin.

– Silloin voidaan havahtua siihen, että verovähennyksiä pitäisi saada. Luovutusvoiton verotus ja hankintamenon olettama saattavat olla sellaisia asioita, mistä ei välttämättä olla tietoisia. Joka tapauksessa esimerkiksi hankintamenon olettama on sellainen, jonka saa vähentää verotuksessa.

Säästöä jopa 3500 euroa vuodessa

Kuinka suuria säästöjä verovähennysten avulla voi saada itselleen?

Tämä riippuu Huolman-Lakarin mukaan siitä, mistä vähennyksestä on kyse.

– Jos ajatellaan kotitalousvähennystä, siinä enimmäisvähennys on tänä vuonna 3 500 euroa. Se on suora vähennys verosta eli vaikuttaa juuri tuon verran veronmaksuun.

Omaisuutta myydessä vähennysten osuus voi olla suurempikin, riippuen myytävän omaisuuden arvosta.

– Näistä ei kuitenkaan ole koottuna mitään tilastotietoja, Huolman-Lakari muistuttaa.

Toisinaan ihmisille voi tulla yllätyksenä, että hän on oikeutettu hakemaan jotain verovähennystä. Kuinka hyvin suomalaiset ovat tietoisia verovähennyksistä ja siitä, missä tilanteissa niitä voi hakea?

Huolman-Lakarin mukaan asia vaihtelee varmasti ihmisten kiinnostuksen mukaan.

–  Meidän jäsenkuntamme on varmaankin tietoisempaa tämänkaltaisista asioista kaiken jaetun informaation perusteella. Jos kokonaisuudessa ajatellaan [suomalaisia veronmaksajia], niin tulee vastaan tilanteita, joissa tyypillinenkin vähennys on jäänyt täysin huomiotta.

Verovähennysten unohtaminen voi tulla esiin tilanteissa, joissa esimerkiksi sijoitusasunnon vuokrannut joutuu tekemään asuntoonsa suuremman remontin. Samalla hän voi havahtua siihen, ettei ole aiemmin huomannut vähentää sijoitusasunnon vastikkeita verotuksessa.

Sijoitusasuntoihin liittyvät verovähennykset ovat yleisestikin asia, joka aiheuttaa Huolman-Lakarin mukaan ihmisissä epätietoisuutta.

– Nämä ovat sellaisia asioita, jotka aiheuttavat kysymyksiä ja niistä saattaa olla epätietoisuutta, että millaisia oikeuksia verovähennyksiin on.

LUE MYÖS:
Näin paljon kotona pitäisi olla käteistä rahaa
Asiantuntija lyö luvut pöytään: Ainakin tämän verran rahaa pitäisi aina olla tilillä

”Ei löydy säästöä, mitä ei joku vastustaisi”

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kirjoittaa blogissaan Suomen julkisen talouden näkymistä ja keinoista, joilla velkaantumiskehitys voidaan taittaa.

Heinonen ennakoi, että politiikan syksystä tulee vaikea. Hän näkee myös Suomen taloustilanteen erittäin vaikeana.

– Täysin selvää on se, että nyt tehdyt talouden tervehdyttämistoimet eivät tule vielä riittämään ja tehtävää jää vielä ensi vaalikaudellekin. Itse näen todennäköisenä myös sen, että joudumme jo tekemään lisätoimia ja uusiakin toimia tälläkin vaalikaudella, Heinonen kirjoittaa.

– Täysin selväksi on käynyt jo nyt sekin, että sellaista säästöä ei tästä maasta valtion vuosikausia paisuneesta budjetista löydy, mitä ei joku vastustaisi.

Heinonen kirjoittaa, että pienimuotoiset toimet eivät riitä talouden tasapainottamiseksi. Hänen mukaansa sopeuttamistoimia on mahdoton toteuttaa ilman, että ne vaikuttaisivat joidenkin ihmisten arkeen.

Esimerkiksi yritystuista olisi Heinosen mukaan tosiasiassa mahdollista leikata vain muutamia kymmeniä miljoonia euroja ilman, että leikkauksilla olisi vaikutuksia työllisyyteen tai kokonaisiin toimialoihin.

– Olemme kuitenkin pyrkineet siihen, että kaikkien työnteon verotusta nyt kevennetään ja tehdään se pieni- ja keskituloisiin painottaen.

Heinosen mukaan hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi rakentaa velkarahan päälle.

Verotus uhkaa kiristyä joka toisessa kunnassa

Kuntaliiton Talousbarometriin vastanneista talousjohtajista 40 prosenttia arvioi kuntansa talouden tilan tällä hetkellä huonoksi tai erittäin huonoksi. Vain neljä kuntaa kyselyyn vastanneista 210 kunnasta arvioi taloutensa tällä hetkellä erittäin hyväksi.

Talousjohtajat arvioivat taloustilannetta asteikolla yhdestä kuuteen, jossa yksi on erittäin huono ja kuusi on erittäin hyvä. Keskimääräinen arvio kunnan talouden tilasta tällä hetkellä on talousjohtajien mukaan 2,9.

Arvio on heikentynyt kevään 2024 Talousbarometristä, jolloin talousjohtajien keskimääräinen arvio kunnan taloustilanteesta oli 3,3. Vastaukset painottuivat nyt selvästi heikompiin arvioihin kuin kevään kyselyssä.

Kuntien talousjohtajien näkymät talouden tilanteesta synkkenevät edelleen, kun arvioidaan kunnan talouden tilaa 12 kuukauden kuluttua. Yli puolet vastaajista arvioi kunnan talousnäkymien olevan huonoja tai erittäin huonoja vuoden kuluttua.

Talouden näkymä heikkenee voimakkaimmin keskisuurissa kunnissa

Kuntien talousjohtajien näkymä ensi vuoteen heikkenee voimakkaimmin keskisuurissa kunnissa. Myös suurten kaupunkien talousnäkymät ovat heikolla tasolla, mutta suhteessa nykytilanteeseen niiden tilanne on kuitenkin paranemassa hivenen

– Sote-uudistuksen varjossa kuntien kustannukset kasvavat voimakkaasti ja talouden kasvu on takkuillut jo pidempään. Valtio niistää kunnilta rahaa mm. norminpurun varjolla ilman, että normeja vastaavasti kevennettäisiin, tiivistää Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio kuntakentän tilannetta.

Kun tilannetta tarkastellaan maakunnittain, tunnelmat kunnan taloudellisesta nykytilanteesta arvioitiin vahvimmaksi Lapissa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.

Arvioitaessa kunnan taloustilannetta 12 kuukauden kuluttua, tunnelmat heikkenevät lähes kaikissa maakunnissa. Eniten talousnäkymien odotetaan heikkenevän Kanta-Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa. Poikkeuksena on Keski-Pohjanmaa, jossa talouden näkymien arvioidaan paranevan nykyhetkeen verrattuna.

– Kunnan menestymistä ei määritä koko, vaan samantyyppisten kuntien seassa on paitsi taloudellisesti pärjääviä, myös vaikeuksien kanssa kamppailevia. Joissakin kaupungeissa ja kunnissa näkymä on heikentymässä voimakkaasti, mutta joissakin on tehty jo tuntuvia sopeutusohjelmia, ja talouden näkymä on vähitellen kohenemassa, Punakallio jatkaa.

Kunnallisveroprosentin muutospainetta kaiken kokoisissa kunnissa

Heikentyvät talousodotukset näkyvät siinä, että valtaosa vastaajista ennakoi kunnassaan kohtalaisia tai huomattavia sopeutustoimia. Vain kymmenesosa vastaajista raportoi, ettei sopeutustoimille ole tarvetta.

Kyselyn mukaan kunnallisverot uhkaavat kiristyä joka toisessa kunnassa. Kunnallisveroprosentin muutospainetta on havaittavissa kaikenkokoisissa kunnissa. Näkemykset verojen kiristystarpeesta vaihtelevat kuitenkin maakuntien välillä. Ääripäinä Lappi ja Kanta-Häme.

Joka neljännessä kunnassa kunnallisveroon kohdistuu yli 0,5 prosenttiyksikön nousupaine. Kunnallisveron nousupaine on kyselyn mukaan suurinta yli 100 000 asukkaan kunnissa, pienin alle 5 000 asukkaan kunnissa. Keskimääräinen kunnan tuloveroprosentti Manner-Suomessa on 7,46 vuonna 2024.

Kuntaliiton Talousbarometri toteutettiin 19.–26.8. ja siihen vastasi 210 kunnan talousjohtajaa. Manner-Suomessa on 293 kuntaa.

Sijoittajat palkitsivat tekoäly-yhtiön kovan tuloksen kurssilaskulla

Tekoälyboomin myötä maailman arvokkaimpien yhtiöiden joukkoon noussut siruyhtiö Nvidia julkisti keskiviikkoiltana vuoden toisen neljänneksen tuloksensa. Yhtiön liikevaihto yli kaksinkertaistui vuoden toisella neljänneksellä.

Kovasta tuloksesta huolimatta tulos ei tyydyttänyt sijoittajia, jotka palkitsivat tuloksen osakekurssin reippaalla laskulla.

Tekoälysiruja valmistava Nvidia on ollut huimassa kasvuputkessa viimeisen kahden vuoden aikana, mutta pelkät suuret luvut eivät välttämättä enää riitä tekemään vaikutusta sijoittajiin.

Nvidian liikevaihto heinäkuun loppupuolella päättyneeltä kolmen kuukauden kvartaalilta oli noin 30 miljardia dollaria, joka on 122 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Financial Timesin mukaan tulos ylitti analyytikoiden liikevaihto-odotuksen, joka oli 28,7 miljardia dollaria.

Kolmannella vuosineljänneksellä Nvidia odottaa 32,5 miljardin dollarin liikevaihtoa, joka on hieman analyytikoiden konsensusodotusten yläpuolella.

Nvidian osakkeet laskivat tulosjulkistuksen seurauksena noin 8 prosenttia, mikä tarkoittaa, että yhtiön markkina-arvosta lähti noin 200 miljardia dollaria.

Nvidian tekoälyprosessorit ovat edistäneet tekoälyteknologioiden nousua koko teknologia-alalla.

Nvidia on saavuttanut suuren suosion Yhdysvaltain osakemarkkinoilla. Yhtiön osakekurssi on kuluvan vuoden aikana noussut noin 160 prosenttia, ja yhtiön markkina-arvo kipusi parhaimmillaan kolmeen biljoonaan eli 3000 miljardiin euroon. Kahden vuoden aikana yhtiön osakekurssi on noussut noin 800 prosenttia.

Nvidia oli kesällä hetkellisesti maailman arvokkain yhtiö.

Yhtiön kasvu on ollut merkittävä vauhdittaja myös koko S&P 500-osakeindeksin kasvulle. Pelkästään Nvidian nousun arvioidaan tuoneen neljänneksen osakeindeksin kasvusta.

Vaikka Nvidian vuosikasvu toisella neljänneksellä oli kolminumeroinen, sen vauhti hidastui edelliseltä neljännekseltä, jolloin yhtiön liikevaihto nousi 262 prosenttia.

Yhtiön nettotulos kolmannella neljänneksellä oli 16,6 miljardia dollaria, joka sekin oli analyytikoiden konsensusennusteita parempi.

Yhtiöön kohdistuu tällä hetkellä valtavia odotuksia markkinoilla.

Financial Timesin asiantuntijan Robert Armstrongin mukaan yhtiön ensi vuoden korkeiden tulosodotusten perusteella yhtiön osakekursseissa olisi tällä hetkellä noin kolmanneksen preemio eli ’ylihintaero’.

– Jos 120 prosentin liikevaihdon kasvu ei pysty edes pitämään Nvidian osakkeita ennallaan, on hieman vaikea nähdä, kuinka yritys ja sen suuret kumppanit voivat jatkaa markkinoiden johtamista korkeammalle, kuten he ovat tehneet suuren osan viime vuosista. Big Techin kasvu on ollut erittäin hyvää, mutta nykyhinnoilla hyvä ei riitä. Ellei kasvu kiihdy uudelleen, johtajuuden on ehkä tultava jostain muualta, Armstrong arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)