Verkkouutiset

Talous

HS: Hinnankorotuksen seuraus – HSL:n lipunmyynti sakkasi

Helsingin Sanomien mukaan muutosta ei selitä oikein mikään muu kuin vuodenvaihteessa voimaan tullut hinnankorotus, joka nosti kertalipun hintaa 2,80 eurosta 3,10 euroon.

Sama 11 prosentin hinnankorotus tuli voimaan myös BC-vyöhykkeellä, jossa sielläkin kertalippujen myynti on huhtikuussa pudonnut liki 70 000 kappaleella viime vuoden syyskuuhun verrattuna.

Matkustajamäärissä HSL:n alueella ei ole vielä päästy koronakautta edeltäneisiin lukuihin. Tuoreen ennusteen perusteella matkustajia olisi 12 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Valtaosa HSL:n lipunmyynnistä tapahtuu alueen kahdella sisimmällä vyöhykkeellä. AB:llä kertalippuja myytiin viime syyskuussa 3,4 miljoonaa kappaletta, mutta kuluvan vuoden huhtikuussa 2,9 miljoonaa kappaletta.

HSL ennakoi toukokuussa, että lipputulot ovat jäämässä 369,4 miljoonaan euroon. Se on 12 miljoonaa euroa eli kolme prosenttia vähemmän kuin talousarvion 381 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 lipputuloista on jäljessä 3,6 prosenttia.

Lainanotto ei kiinnosta kotitalouksia eikä yrityksiä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan odotukset kotitalouksien ja yritysten lähikuukausien luotonkysynnästä ovat myös heikot.

Pankkibarometrin vastauksissa näkyvät Euroopan keskuspankin rahapolitiikan kiristämisen vaikutukset luotonkysyntään. Vastaavasti kiinnostus talletustilejä ja kaikkia lainanhoidon joustomahdollisuuksia kohtaan ovat kasvaneet. Kuluvan vuoden toinen kysely tehtiin pankinjohtajille toukokuussa.

Lähes jokainen barometriin vastaaja on arvioinut, että kuluvalla neljänneksellä luottoja on myönnetty kotitalouksille vähemmän kuin vuotta aiemmin. Odotukset kotitalouksien lähiajan luotonkysynnästä ovat myös heikot.

Kotitalouksien taloudellinen tilanne on eriytynyt ja se näkyy kysynnän kasvuna lainanhoidon joustomahdollisuuksissa. Kotitalouksien kiinnostus korkorahastoja ja talletustilejä kohtaan on lisääntynyt.

Barometrikyselyn vastauksissa myös yritysten luotonkysyntä on heikentynyt eikä sen odoteta piristyvän lähikuukausina. Erityisesti luotonkysyntä investointeihin näyttäisi heikentyneen selvästi. Vastaajat arvioivat, että luottoja otetaan lähinnä käyttöpääomaa ja rahoituksen uudelleenjärjestelyjä varten.

– Korkojen nousu ja elinkustannusten yleinen kallistuminen leikkaavat nyt kuluttajien ostovoimaa. Asuntokaupan alavire on jatkunut jo useita kuukausia. Monet ovat jääneet odottamaan Euroopan keskuspankin koronnostojen loppumista ennen kuin lähtevät taas asuntokaupoille. Oman talouden suunnittelun ja maksukyvyn varmistamisen kannalta on tärkeää tietää, mille tasolle korko asettuu, toteaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mariia Somerla.

– Lainojen ennenaikainen takaisinmaksu on lisääntynyt lainanhoidon joustokeinona niillä, joille se on mahdollista. Kotitaloudet ovat maksaneet ylimääräisiä lyhennyseriä ennen lainan korontarkistuspäivää ja siten pienentäneet tulevia korkokulujaan, Somerla arvioi.

Toimitusjohtaja KL:lle: Uuden auton kauppa on totaalisessa kriisissä

Maailma mullistui ensin pandemian ja sittemmin Venäjän hyökkäyssodan myötä perin pohjin. Tämä saa Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissan mietteliääksi. Hän sanoo Kauppalehdessä, että autokaupassa pahin on hänen mukaansa vasta edessä.

Vielä kuluva vuosi eletään edellisvuoden tilauskirjoista purkautuvilla asiakastoimituksilla.

– Vähän saattaa hämätä, että tänä vuonna rekisteriin voi hyvinkin mennä vielä 80 000 uutta autoa. Mutta olen todella huolissani, sillä ala on kohtaamassa todellisen kriisin ensi vuoden aikana, hän ennakoi.

Rissa vetoaa laskuharjoitukseensa, jonka pohjana ovat toukokuun lopuille yltävät uusien henkilöautojen asiakastilaukset. Viikkojen 1–20 aikana henkilöautojen tilaussopimuksia on laadittu keskimäärin vain tuhannen viikkotahdissa.

– Mikäli asiakastilaukset jatkuisivat loppuvuoden tätä tahtia, se merkitsisi koko vuodelle jopa alle 50 000 uuden henkilöauton tilausta. Jos leikitään ajatuksella, että kysyntä nousisi 1 500 autoon viikosta 20 eteenpäin, kasvaisi määrä vain 70 000 autoon vuoden loppuun mennessä.

– Uuden auton kauppa on totaalisessa kriisissä, Rissa tiivistää Kauppalehdelle.

Professori: Osoitettava, että pystymme velanoton hidastamiseen kestävällä tavalla

Professori, VTT, entisen valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston ylijohtaja Peter Nybergin mukaan julkisen talouden leikkaukset tai veronkorotukset ovat keino hidastaa Suomen valtionvelkaa. Nyberg kirjoittaa keskiviikkona julkaistussa blogitekstissään, että tulevan hallituksen haasteena on löytää keinoja, jotka ovat sekä nopeita, että oikeudenmukaisia.

– Nykytilanteessa olisi pyrittävä välttämään toimia jotka korostavat yhteiskunnallisia jakolinjoja ja lisäävät halua tulevaisuudessa mitätöidä tehtyjä uudistuksia, Nyberg kirjoittaa.

Nybergin mukaan Suomen velkaantuminen ei ole vielä herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota ja siksi sen hidastamiseksi onkin toimittava nyt, jotta Suomi säilyttää korkean luottoluokituksensa ja matalahkot korot.

– Sen takia olisi oleellista nopeasti osoittaa, että pystymme velanoton hidastamiseen kestäväksi arvioitalla tavalla, Nyberg perustelee blogissaan.

Talouskasvun varaan ei velkaantumiskeskustelua voi jättää.

– Lähivuosina on edessämme pikemminkin hidastuva kuin nopeutuva kasvu. … Edellytykset tuotannon arvon nopeaan nostamiseen eivät siten ole Suomessa lähiaikoina erityisen hyviä, Nyberg huomauttaa.

Nyberg on kirjoittanut aiheesta myös aiemmin keväällä.

– Tulevan hallituksen ensisijainen tehtävä on käytännössä alentaa tavallisen suomalaisen aineellista elintasoa tuntuvasti, hallitusti ja pitkäksi ajaksi. Tähän on useita hyvin tiedossa olevia syitä, kirjoitti Nyberg blogissaan huhtikuussa.

Korot yli neljään prosenttiin ja taantuma tulee

Inflaatio jyllää, kuluttajien luottamus on historiallisen matalissa lukemissa ja rakennus- ja asuntoala ovat vaikeuksissa.

Taantuma odottelee kulman takana, jos ei siellä jo olla. Samaan aikaan Euroopan keskuspankki EKP puhuu koronnostoista. Suomalainen kuluttaja maksaa kovaa hintaa bensapumpulla ja kaupan kassalla. Talouden mannerlaattojen järistykset ja niiden seuraukset lompakolle ovat saaneet monen tavallisen matti meikäläisen kainalot hikoilemaan.

Koronnostoja tulee vielä lisää, mutta takalauta näkyy jo, uskoo Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

– Koronnostot purevat viiveellä. Suomessa esimerkiksi ollaan tyypillisesti kiinni 12 kuukauden euriborissa. Vuosi taaksepäin korot olivat vielä nollan tuntumassa, hän sanoo.

– Kuluttajainflaatio on jo parin kuukauden ajan tullut Euroopassa alaspäin. Nyt ollaan kuuden prosentin tasolla. Pohjainflaatio mietityttää edelleen keskuspankkia. Koronnostoja tulee varmasti niin pitkään kuin pohjainflaatio on korkealla.

Juho Keskinen uskoo, että tänä vuonna korot nousevat yli neljän prosentin. Samaan aikaan Euroopan keskuspankille aiheuttaa huolta se, että Saksa on ajautumassa taantumaan. EKP ei halua tukahduttaa talouskasvua kokonaan, vaikka sillä onkin annettu mandaatti inflaation pitämiseksi kahdessa prosentissa.

– En usko, että mennään kovin voimakkaasti yli neljän prosentin. Markkinaennusteiden ja talousdatan valossa en pidä todennäköisenä, että menemme viiteen tai sen yli. Tämän vuoden jälkeen EKP voi reagoida toiseenkin suuntaan, jos inflaatio on kääntynyt pysyvämmin laskuun ja samaan aikaan talousdata kertoo heikosta kasvusta.

Hypo ennusti maaliskuussa, että asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna kuusi prosenttia ja pääkaupunkiseudulla seitsemän. Uusimman ennusteen mukaan molemmat luvut ovat synkentyneet prosenttiyksiköllä.

– Inflaation jatkuminen odotettua korkeampana sekä siitä seuranneet EKP:n koronnostot. Lisäksi tuoreet asuntokauppatiedot kertovat, että asuntokaupassa ei ole keväällä tapahtunut minkään näköistä elpymistä. Huhtikuun osalta ollaan kolmanneksen alempana viime vuoteen verrattuna ja viidenneksen alempana vuoteen 2019 verrattuna, Keskinen kertoo syitä ennusteen heikkenemiselle.

Maltilliselle kasvukäyrälle voidaan siirtyä aikaisintaan tämän vuoden lopulla. Ennusteeseen liittyy kuitenkin suuria epävarmuuksia. Jokaisella pilvellä on kuitenkin hopeareunus. Tällä kertaa hopeareunus on se, että nyt on otollinen aika ensiasunnon ostolle.

Kokonaisuudessaan tilanne on kuitenkin seisahtunut: uudet asunnot eivät myy ja uusia rakennusprojekteja ei aloiteta entiseen malliin. Saksassa puhutaan jo taantumasta. Se lienee myös Suomen kohtalo. Riittääkö taantuma vai tuleeko lama?

– En näe, että tulee lama. Mutta uskon, että tulee taantuma. Perusteluni on se, että korkojen nousu puree, teollisuuden uudet tilaukset ovat laskeneet ja yritysten luottamus on heikentynyt, Keskinen sanoo.

– Lamaan en usko, koska työmarkkinoilla tilanne on todella vahva ja monilla aloilla on työvoimapula. Lisäksi ihmisten ostovoima pysyy hyvänä inflaatio hidastuessa ja palkkojen samaan aikaan noustessa.

TE: Kilpailu valokuiturakentamisessa käy kuumana

Valokuiturakentaminen käy tällä hetkellä kiivaana Suomessa, uutisoi Talouselämä. Yritykset kilpailevat nyt erityisesti kaupunkien taajamista ja omakotitaloista.

Kasvupotentiaalia on, sillä valokuituyhteyksien saatavuus kattaa tällä hetkellä noin 50 prosenttia suomalaisista kotitalouksista. Vertailun vuoksi Latviassa vastaava luku on 92 prosenttia, Ruotsissakin 85 prosenttia.

– Valokuiturynnistyksen kiivain vaihe kestää vielä 2–3 vuotta. Ratkaisutaistelut markkinaosuuksista käydään tänään, koska pian jäljellä on vain nyhräämistä ja rakentamisen häntiä pienillä alueilla, kertoo Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen.

Yritykset investoivat valokuiturakentamiseen ahkerasti tavoitellessaan markkinajohtajan asemaa. Yksittäisten yritysten investointien määrät liikkuvat sadoissa miljoonissa euroissa.

– Itse asiassa valokuiduttaminen on suurimpia infrahankkeita Suomessa juuri nyt. Alan lähivuosille ilmoittamat investoinnit ylittävät peräti puolitoista miljardia euroa, toteaa Valokuitunen-yrityksen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto Talouselämälle.

 

”On todella vähän näyttöä” – taloustieteilijöiltä suorat sanat ahneusinflaatiosta

Niin kutsuttu ahneusinflaatio puhuttaa. Ovatko yritykset nostaneet hintoja enemmän kuin todellinen kustannustason nousu vaatisi?

Helsingin yliopiston makrotaloustieteen professorin Niku Määttäsen mukaan termi on epäselvä ja arvolatautunut.

– Ahneusinflaatiokeskustelussa häiritsee se, että tästä on todella vähän näyttöä. On totta, että joillain toimialoilla voitot ovat nousseet selvästi ja joissain maissa tämä näkyy myös kansantalouden tasolla. Tästä ei voi kuitenkaan päätellä, että yritysten hinnoittelukäyttäytyminen ja markkinavoima olisivat jotenkin perustavalla tavalla muuttuneet tai yritykset tulleet ”ahneemmiksi”, mitä se ikinä tarkoittaakaan, Määttänen sanoo Verkkouutisille.

Valtiovarainministeriön finanssiasiantuntijat kirjoittivat hiljattain kolumnissaan, että Suomessa voittojen kasvu on ollut maltillisempaa kuin muualla Euroopassa, eikä voittojen osuus arvonlisäyksestä ole kasvanut. Toki Suomessakin voittojen osuus oli kolumnin mukaan viime vuonna selkeästi suurempi kuin keskimäärin 2021, mutta Suomessa työkustannusten osuus hintojen noususta on ollut suurempi kuin voittojen.

Kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen heittää haasteen aihetta esillä pitävien ekonomistien suuntaan.

– Ammattiekonomistien, jotka ahneusinflaatiosta kirjoittavat, pitäisi näyttää omassa tutkimuksessaan se, mitä on tapahtunut palkoille, hinnoille ja yritysten katteille. Ilman tätä tietoa ei voi yksipuolisesti lähteä syyllistämään yrityksiä.

Kanniainen käyttää vertauspohjaa 1700-luvun taloustieteilijältä.

– Jos nostaa esiin moraalinäkökohdat, niin ihminen voi olla ahne ja opportunisti, mutta kuten Adam Smith sanoi, niin saamme aamulla tuoretta leipää siksi, että leipuri haluaa tehdä voittoa emmekä siksi, että hän haluaa olla hyväntahtoinen meitä kohtaan.

Toimiva markkinatalous on professorien mukaan paras keino ehkäistä liiallista palvelujen ja tavaroiden hinnannousua. Määttänen toteaa, että myös lainsäädännöllä yritetään tätä taata ja kilpailusäännöksillä estää määräävään markkina-asemaan pääsyä.

– Parasta inflaation kontrollia on uusien yritysten vapaa markkinoille tulo ja hinnannousuvaraa rajoittaa se, että yritysten välinen kilpailu on voimakasta, Kanniainen kuittaa.

Hän muistuttaa, että nykytilanteen juuret ovat ajassa ennen pandemiaa. Kiinalainen halpatuonti vyöryi länteen, inflaatio katosi ja keskuspankit kokivat, että on olemassa deflaation eli hintojen laskun riski. Pandemiasta alkoi inflaatiokausi, kun rahapolitiikkaa kevennettiin, sen jälkeen tuli pian hyökkäyssota ja energiakriisi toimitusten katkettua Venäjältä.

– Tässä tilanteessa tietysti ne energiayhtiöt, joilla oli omaa energian tuotantoa tekivät huimia voittoja, kun pystyivät myymään kalliilla, Kanniainen toteaa.

Euroopan keskuspankki aloitti koronnostot vasta kesällä 2022, jolloin inflaatio jo laukkasi.

– Kansa hätääntyi tietenkin siitä, että korkomenot kasvavat, energian hinta ja kaikki hinnat nousevat ja palkan ostovoima laskee.

Kanniainen huomauttaa, että ahneusinflaatio on tunteisiin vetoava nimitys.

– Mutta onko tässä hintojen nousussa jotakin ylimääräistä, se on se kysymys.

– Suomen vähittäiskauppa on oligopolimarkkina, jossa kaikilla on hyvät katteet ja vähän kilpailijoita, tässä kysymys voi olla ihan aiheellinenkin.

The Wall Street Journal toi artikkelissaan ”greedflation”-keskustelusta esiin sen, että vaikka jotkin kansainväliset jättiyhtiöt ovatkin nostaneet selvästi hintojaan myyntimäärien pienentyessä, samalla ostajakuntaa on riittänyt. Tämä taas on ylläpitänyt korkeaa työvoiman kysyntää ja ehkä jopa siirtänyt myöhemmäksi mahdollista taantumaa.

– Suomessa on sama juttu, kaupan volyymit ovat alentuneet, mutta kaupan kassavirta vahvistunut, eli ihmiset ovat ostaneet vähemmät mutta maksaneet hinnoissa enemmän, Kanniainen sanoo.

– Kysynkin, että olisiko tässä vastakkain kaupan maksavien asiakkaiden intressi ja toisaalta kaupan työntekijöiden halu säilyttää työpaikkansa. Jos firma pystyy nostamaan hintaa, se pystyy myös maksamaan palkkaa, vaikka se tietenkin asiakkaan kukkaroa rasittaa.

Niku Määttänen sanoo, että jos hintojen noususta inflaation yhteydessä ollaan kovin huolissaan, lääke siihenkin on kireämpi rahapolitiikka ja korkeammat korot. Samalla hän ihmettelee, miksi voitoista puhuminen kielteiseen sävyyn korostuu suomalaisessa keskustelussa.

– Kun katsoo miten esimerkiksi energiakriisistä ollaan Euroopassa selviydytty, niin aika hyvin lopulta. Nähdäkseni markkinatalous ollut ihan keskeisiä tekijöitä siinä, ettei Venäjän energiatoimitusten loppumisesta tullut niin isoa kriisiä, että se olisi vaikkapa Saksan talouden syössyt syvään lamaan.

– Hintamekanismi kannusti kotitalouksia ja yrityksiä säästämään esimerkiksi kaasua, jota oli aikaisempaa vähemmän saatavilla, Määttänen tiivistää.

Toisaalta voitot usein kannustavat investointeihin ja houkuttelevat uusia yrityksiä markkinoille.

Professorit tyrmäävät julkisuudessa väläytellyt hintakattojen tyyliset sääntelyt.

– Nämä ovat halpahintaisia heittoja, joita en voi kannattaa, Vesa Kanniainen sanoo.

– Hintakatot tai -säännöstely eivät ole osa ratkaisua, vaan pikemminkin luovat uusia ongelmia. Muistan hyvin, kun Suomessa oli 1970-luvulla vuokrasäännöstelyä ja se kyllä tappoi toimivat vuokramarkkinat, hän jatkaa.

Myös Määttäsen mielestä hintasääntely vie ojasta allikkoon ja on politiikkaa, jota pitäisi käyttää vain äärimmäisissä tilanteissa.

– Onko parempi, että tuote tai palvelu on vähän kalliimpi vai se, että sitä ei voi ostaa ollenkaan, hän kuvaa.

– Toinen kysymys on sitten se, onko ok verottaa yritysten isoja voittoja tilapäisillä veroilla, jota yritysten on vaikea ennakoida. Ajattelen, että se joskus on hyväksyttävää, mutta aika varovasti tällaista keinoa pitäisi käyttää. Emmehän me yleensä yritysten tappioitakaan korvaa silloin kun niitä tulee, Määttänen sanoo.

Valtiovarainministeriön asiantuntijat eivät niin ikään näe tämänhetkisessä tilanteessa mitään sellaista, mikä vaatisi erityisiä toimia.

– Voittojen kasvun pitäisi taittua, kunhan inflaatiota saadaan hillittyä ja markkinoiden annetaan toimia tehokkaasti, finanssineuvos Janne Huovari ja finanssiasiantuntija Auri Lassi toteavat kolumnissaan.

HS: Suomalaisten elintasossa luultua rajumpi romahdus

Tilastokeskuksen mukaan tämän vuoden tammi-maaliskuussa suomalaisten reaaliansioiden lasku oli 4,8 prosenttia vuoden takaisesta. Viime vuonna puolestaan suomalaisten reaaliansioiden lasku oli suurinta 60 vuoteen.

Lähi-Tapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro arvioi Helsingin Sanomille, että suomalaisten elintaso on pudonnut vuoden 2009 tasolle kohonneen inflaation takia. Hintojen nousu on ollut suurempaa kuin palkkakehitys, mikä näkyy kotitalouksien kulutustottumusten muutoksissa. Kuluttajat vaihtavat halvempiin tuotteisiin ja luopuvat joistain hankinnoista. Moni aloittaa menojen karsinnan arjen huvituksista, kuten ravintolakäynneistä ja matkustelusta.

Taloustieteilijät puhuvat reaaliansioiden laskusta, joka tarkoittaa elintason laskua. Reaaliansiot puolestaan tarkoittavat palkan ostokykyä palkan saamishetkellä, ja se lasketaan poistamalla palkasta inflaation vaikutus.

– Inflaatio on palkkojen ostovoiman hävittäjä, mutta yhtäältä se on kaiken muunkin ostovoiman, kuten säästöjen, hävittäjä, Nummiaro sanoo Helsingin Sanomille.

Inflaatio nakertaa myös suomalaisten säästöjä. Säästöjen kerryttäminen hidastuu, kun aiempaa suurempi osuus palkasta menee arjen pyörittämiseen. Säästöjä voidaan myös käyttää arjen kasvaneiden kustannusten kattamiseen.

– Pahimmassa tapauksessa joudutaan ottamaan velkaa, Nummiaro toteaa.

Nummiaron mukaan elintason lasku ei koske kaikkia suomalaisia samalla tavalla. Siinä, missä pienituloiset palkansaajat käyttävät yhä suuremman osuuden ansioistaan arjen perustarpeisiin, hyvätuloiselle kasvavat kustannukset voivat tarkoittaa ulkomaanmatkan vaihtamista kotimaan kohteeseen tai he saavat vähemmän rahaa säästöön. Kaikista hyvätuloisimpien kohdalla ei Nummiaron mukaan voi puhua elintason laskusta, vaan se pysyy tulovirran mukana samana.

Vaikka inflaatio tulee vielä tämän vuoden pysyttelemään palkkojen nousua korkeammalla tasolla, Nummiaro arvioi tilanteen kääntyvän jo ensi vuonna. Hän uskoo kääntymisen alkavan jo kuluvan vuoden puolella.

 

Pk-seudulla rakentaminen vähenee voimakkaasti

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla kasvoi nopeasti nollakorkoaikana, mutta vastaavasti vähenee voimakkaasti kuluvana vuonna. Suurin pudotus on asuntorakentamisessa, mutta vähenemistä tapahtuu hieman myös toimitilojen rakentamisessa.

Rakennuskustannusten nousu hidastui voimakkaasti huhtikuussa ja tarjousaktiivisuus on kasvanut merkittävästi, kertoo Raklin pääkaupunkiseudun kiinteistö- ja rakennusmarkkinoiden suhdannetiedote.

Kuluvan vuoden alkupuolella uudisrakentamisen volyymi on ollut kasvussa, kun edellisvuonna käynnistettyjä hankkeita rakennetaan valmiiksi. Kesän myötä volyymi menee miinukselle ja koko vuoden rakentaminen vähenee 5–6 prosenttia. Vuonna 2024 rakentamisen volyymin ennakoidaan vähenevän vain hieman ja kasvua ei odoteta.

Maaliskuun lopussa vuositason aloitusmäärä oli vajaa 12 000 asuntoa. Vuodessa asuntoaloitusten määrä on laskenut lähes 30 prosenttia. Vähenemisen ennakoidaan jatkuvan edelleen.

Syksyyn 2022 jatkunut korkea aloitusmäärä merkitsee kuitenkin sitä, että uusia asuntoja valmistuu pääkaupunkiseudulle tänä vuonna runsaasti. Valmistuvien asuntojen määrä pysyy 15 000 asunnon tasolla loppuvuoteen saakka.

Pääkaupunkiseudulle valmistuu kuluvana vuonna ennätysmäärä uusia vuokra-asuntoja pelkästään vuokrakäyttöön tulevissa rakennuksissa. Viimeuonna 2022 niitä valmistui 5 500 kappaletta ja tänä vuonna 7 000–8000 kappaletta. Luku sisältää sekä vapaarahoitteiset että ARA-vuokratalohankkeet.

Lisäksi jo työn alla olevista vuokra-asuntohankkeista valmistuu uusia asuntoja noin 4000 kappaletta vuonna 2024.

Toimitilarakentamisessa asuinrakentamista vakaampi kehitys

Tämän vuoden maaliskuussa uusien toimitilojen vuositason aloitusmäärä pääkaupunkiseudulla oli pitkän aikavälin normaalitasolla. Uutta toimistotilaa oli maaliskuun lopussa rakenteilla 140 000 neliömetriä, josta valtaosa valmistuu ensi vuonna.

Valmistuvien toimistojen määrä vuosina 2023 ja 2024 on selvästi suurempi kuin vuosina 2021 ja 2022. Käynnistettäväksi suunniteltuja liike- ja toimistohankkeita on toukokuussa edellisvuotta vastaava määrä, mutta korkojen nousun ja rahoituksen saatavuuden takia useiden hankkeiden aloituksiin liittyy epävarmuutta ja aloituksia saatetaan joutua lykkäämään.

Tänä vuonna julkisten palvelurakennusten aloitusmäärän ennakoidaan kasvavan reippaasti.

Korjausrakentamisen kysyntä vakaata pääkaupunkiseudulla

Korjausrakentamisen vuosittainen määrä pääkaupunkiseudulla on 4,5 miljardia euroa. Osuus koko Suomen korjausrakentamisesta on noin 40 prosenttia. Määrän ennakoidaan kasvavan hyvin hitaasti sekä tänä että ensi vuonna.

Korjausrakentamisen kasvua rajoittavat korkojen nousu, remonttien korkeat hinnat sekä ja kiinteistöjen ylläpitokustannusten nousu, toimitilapuolella haastaa myös rahoituksen saatavuus.

Infrarakentaminen väheni Suomessa 4–5 prosenttia viime vuonna ja väheneminen jatkuu hieman nopeampana tänä vuonna. Lasku koskee sekä investointeja että kunnossapitoa. Infrarakentamisen määrän vähenemiseen vaikuttaa erityisesti maarakennuskustannusten raju nousu.

Määrärahat riittävät aiempaa pienempiin määriin ja hankkeisiin ja urakoita joudutaan kilpailuttamaan uudelleen. Pääkaupunkiseudun inframarkkinan koko on vajaan 2,5 miljardin euron luokkaa vuodessa.

Riskit kasautuvat ruokalähettien työssä, matalaa palkkiota voidaan jakaa vielä osiin

Ruokalähetit, jotka toimivat digitaalisten alustojen kuten esimerkiksi Foodoran ja Woltin kautta, kokevat liikenneonnettomuuksien vaaran suurimmaksi riskiksi työssään. Tutkimuksen mukaan alustoiden kautta tehdyssä ruokalähettityössä on enemmän turvattomuutta kuin perinteisen kuljetusalan ja kaupan ruokajakelutyössä.

Alustatyöntekijöille riskejä tuottavat urakkaluontoinen keikkatyö, aikapaine ja yksin työskentely. Digitaalinen hallinta, jolla työtä ohjataan, ei ole kaikilta osin läpinäkyvää.

Tampereen yliopiston tutkimushanke selvitti ruokajakelutyön koettuja riskejä erilaisissa toimintaympäristöissä.

Hankkeen johtaja Mikko Perkiö on huolissaan siitä, että työmarkkinoiden syrjäyttävät käytännöt kasaantuvat maahanmuuttajille. Määräaikaisella oleskeluluvalla toimiva maahanmuuttaja on pääosin suomalaisen sosiaaliturvan ulkopuolella.

Moni alustatyöläinen on lisäksi itsensä työllistäjä, jolla on heikko asema suhteessa sosiaaliturvaan. Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat ne ruokalähetit, joilla ei ole omaa tiliä alustalla. He tekevät työtä jollekin alustalle rekisteröityneelle henkilölle. Tällöin jaetaan osiin jo muutoin matalaa palkkiota.

– Näin ’itsensä työllistävän yrittäjän vapauden’ varjolla syntyy toiset työmarkkinat, joiden taso kulujen vähentämisen jälkeen on usein minipalkkojen alapuolella, Perkiö sanoo tiedotteessa.

– Kuitenkaan määräaikaisella oleskeluluvalla olevalla ei ole edes mahdollista ryhtyä yrittäjäksi ja vakuuttaa itseään yrittäjän sosiaaliturvan kautta. Pohjimmaisena ruokalähettityössä ovat vailla oleskelulupaa olevat.

Hankkeen tutkija Benta Mbare sanoo alustojen ruokalähettien työhön liittyvän kaltoinkohtelua ja jopa rasismia. Lisäksi yksinkertainen alustatyö voi olla turhauttavaa korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille.

Työsuojelurahaston ja Tampereen yliopiston tutkimushankkeessa haastateltiin 10 ruokalähettiä, 10 tuotekeräilijää tai kuljetustyöntekijää sekä 11 esimiestä tai yrittäjää vähittäiskaupassa, kuljetuksessa, henkilöstövuokrauksessa.

Maahanmuuttajataustaisilta itsensä työllistäjiltä puuttuu usein sellainen työoikeudellinen asema, joka turvaisi pääsyn sosiaaliturvaan. Ruokajakelun toimijoille tehtyjen haastattelujen laadullinen analyysi osoittaa, että työsuojelulla, lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella, sairauslomaoikeudella ja työeläkkeellä on merkitystä.

Ruokaläheteillä fyysiset ja psyko-sosiaaliset riskit nakertavat työhyvinvointia, mutta eniten turvattomuutta aiheuttaa Suomessa työn tekemiseen liitettyjen turvamekanismien ulkopuolelle joutuminen.

Yhdenvertaisuuden varmistaminen työmarkkinoilla edellyttää tutkimuksen mukaan toimia lainsäätäjältä ja säädösten toimeenpanijoilta.

Juttua muokattu 2.6. klo 10.48: Korjattu Benta Mbaren sukunimen kirjoitusasu.

Työttömyys kasvoi toista kuukautta peräkkäin

Työttömien ja lomautettujen määrät kasvoivat huhtikuussa toista kuukautta peräkkäin. Yli vuoden kestänyt työttömyys on vähentynyt hidastuvalla vauhdilla ja se näyttää pitkästä aikaa jopa kasvaneen edellisestä kuukaudesta, Akava Works kertoo tiedotteessa.

Myös enintään vuoden mittainen työttömyys kasvaa. Alle vuoden työttömänä olleita on jo lähes 15 400 enemmän kuin vuosi sitten. Lomautusten nousu näyttää jääneen lyhytaikaiseksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan Suomessa oli huhtikuun 2023 lopussa hieman runsaat 246 000 työtöntä työnhakijaa. Se on 7 350 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kuukautta aiemmin sama 12 kuukauden muutos oli paljon pienempi, noin 3 150, ja vielä helmikuussa työttömien määrä jopa väheni selvästi, runsaan 7 500 henkilön verran.

Lomautettuna oli huhtikuussa noin 2 360 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Lisäys vuoden takaiseen oli nyt suurempi kuin kuukautta aikaisemmin. Kausivaihtelusta puhdistettujen lukujen perusteella lomautettujen määrä oli matalammillaan syyskuussa ja on kohonnut sen jälkeen. Lomautusten huippu saattoi kuitenkin osua jo maaliskuuhun, sillä ne näyttäisivät jälleen vähentyneen huhtikuussa maaliskuusta.

Työttömyyden kääntyminen nousuun on työttömyyskatsauksen mukaan ilmeinen asia, vaikka käänne ei vielä kovin jyrkkä olekaan.

Jos kokoaikaisesti lomautettuja ei lasketa mukaan huhtikuussa työttömiä oli 227 120, mikä on hieman vajaat 5 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Muutos vuoden takaiseen on suurentunut, maaliskuussa se oli noin 1 160. Lisäys jakautuu nyt lähes tasan korkeakoulutettujen ja muiden kuin korkeakoulutettujen kesken.

Enintään vuoden työttömänä olleita oli huhtikuussa noin 144 300, mikä on lähes 15 400 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin lukemat olivat matalimmillaan vuoden 2006 jälkeen. Määrä näyttää olevan kasvamaan päin.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yli vuoden työttömänä olleita oli huhtikuun lopussa noin 82 800. Määrä on vajaat 10 400 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin huhtikuussa 2022, mutta hieman suurempi kuin kuukautta aiemmin.

Aina viime kuukausiin asti työttömyyden nousua on jarruttanut juuri pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen. Katsaus toteaa, että jos pitkäaikaistyöttömyys nyt kääntyy nousuun, toista samanlaista jarrua ei enää ole.

Suomalaisten kulutus kasvoi viime vuonna – ”oikeastaan ihme”

Valtiovarainministeriö julkaisee syksyisin talousennusteen, joka toimii seuraavan vuoden budjetin pohjana. Valtioneuvoston julkaiseman ennustepoikkeamaraportin mukaan Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät yhteiskunnan eri osa-alueilla, mutta vaikutukset jäivät ennustettua pienemmäksi.

Ennustepoikkeamaraportissa tarkastellaan ennusteen keskeisimpiä muuttujia, kuten taloudelliseen aktiviteettiin vaikuttavia kysyntäeriä, julkista taloutta, työllisyyttä, työttömyyttä ja inflaatiota.

Syksyn 2021 ennusteessa sekä Suomen talouden että maailmantalouden odotettiin jatkavan vuonna 2022 toipumista covid-19-pandemiasta. Bruttokansantuotteen kasvun ennustettiin olevan 2,9 prosenttia. Valtiovarainministeriön selvitys osoittaa, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan, odotukset talouskasvusta heikkenivät selvästi. Sodan negatiivinen vaikutus jäi Suomen taloudelle kuitenkin ennakoitua pienemmäksi.

–  Ensimmäiset arviot sodan jälkeen pitivät varsin hyvin paikkansa yksityisen kulutuksen ja viennin osalta. Selvästi eniten aliarvioitiin yksityisten investointien kehitystä. Sodan aiheuttama epävarmuus ei lykännyt investointeja, vaan sodan seurauksena nousseet energian hinnat saivat aikaan reippaan kasvun energiainvestoinneissa, raportissa todetaan.

Sodan vaikutukset näkyivät erityisesti viennin heikentymisessä. Syksyn 2021 ennusteessa viennin ennustettiin kasvavan 5,8 prosenttia, mutta kasvu jäi 1,7 prosenttiin. Myös yksityinen kulutus kasvoi ennustettua vähemmän. Investointien kasvu oli odotettua vahvempaa, samoin kuin julkisen kulutuksen. Yksityiset investoinnit kasvoivat 6,1 prosenttia vuonna 2022, kun syksyllä 2021 odotettiin 3,7 prosentin kasvua. Vahvasta teollisuuden kysynnästä johtuen työllisyys lisääntyi ennustetta nopeammin. Lisäksi työllisyyden erittäin nopea kasvu vuonna 2022 yllätti valmiiksi positiivisista odotuksista huolimatta myönteisesti myös palvelutoimialoilla.

Vuonna 2022 inflaatio kiihtyi erityisesti energian hintojen nousun myötä. Vuonna 2022 hinnat nousivat 7,1 prosenttia kansallisella kuluttajahintaindeksillä mitattuna, kun syksyn 2021 ennusteessa inflaation ennustettiin jäävän 1,6 prosenttiin.

Julkisen talouden rahoitusasema osoittautui ennustettua paremmaksi. Vaikka talouskasvu oli ennakoitua heikompaa, parani julkisen talouden rahoitusasema ennakoitua nopeammin, alijäämäksi ennakoitiin 2,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, mutta alijäämä oli 0,9  prosenttia. Julkisyhteisöjen toteutunut velkasuhde oli ennustettua suurempi, mihin osaltaan vaikutti myös kesällä 2022 tehty velkatilastojen menetelmämuutos. Raportissa huomioidaan kuitenkin, että julkaisun aikana käytössä oli Tilastokeskuksen ennakkotiedot vuoden 2022 talouskehityksessä.

Maaliskuussa 2022 kuluttajien luottamus kääntyi jyrkkään laskuun ja syyskuussa 2022 luottamus oli koko mittaushistorian 1995–2022 heikoin. Vuonna 2022 myös sähkön ja polttoaineiden hinnat nousivat korkeammalle kuin koskaan aikaisemmin ja kotitalouksien yhteenlaskettu ostovoima heikkeni 2 prosenttia.

– Tätä taustaa vasten suhteutettuna on oikeastaan ihme, että yksityinen kulutus kuitenkin kasvoi yli 2 prosenttia vuonna 2022, raportissa kerrotaan.

Julkinen kulutus kasvoi vuonna 2022 huomattavasti enemmän kuin syksyllä arvioitiin. Kulutusmenoja kasvattivat myös Venäjän hyökkäyssodasta johtuva varautumisen ja maahanmuuttomenojen kasvu.

Nousseiden energiakustannusten ja muiden tuotantopanosten hintojen nousun vuoksi inflaatio laaja-alaistui edellisen vuoden aikana ja loppuvuodesta lähes kaikkien hyödykkeiden hinnat nousivat nopeasti. Erityisesti elintarvikkeiden hinnat kääntyivät nousuun. Palveluiden ja tavaroidenkin hintojen nousu kiihtyi loppuvuotta kohden. Vuoden aikana nopeasti kiihtynyt inflaatio johti myös nopeaan rahapolitiikan kiristämiseen, mikä alkoi näkyä kuluttajahintaindeksissä omistusasumiseen sisältyvien asuntolainojen korkojen nousuna.

 

OP:n maksuissa oli häiriöitä

OP:n palveluissa oli torstaina häiriö, jonka vuoksi osa OP:n lähtevistä ja saapuvista maksuista on tänään myöhässä.

Häiriö koskee sekä osuuspankkien asiakkaille saapuvia maksuja että OP:sta muiden pankkien asiakkaille lähteviä maksuja. Maksut sisältävät myös palkkoja, eläkkeitä ja etuuksia.

OP tiedotti aamupäivällä, että häiriö on korjattu. Myöhässä olevien maksujen pitäisi siirtyä normaalisti aamupäivän aikana.

– OP:n asiakkaiden tänään erääntyneitä maksuja on jäänyt saapuvien maksujen viiveen vuoksi katetta odottavaan tilaan. Veloitus tapahtuu tämän päivän aikana eikä asiakkaan pidä erikseen maksaa näitä odottavia maksuja, pankki tiedotti Twitterissä.

 

Korkojen nousu huolestuttaa asuntovelallisia

Koron nousun uhka herättää suomalaisten asuntovelallisten keskuudessa huolta, ja monet etsivät keinoja varautua siihen.

Finanssiala ry:n Säästäminen ja luotonkäyttö -tutkimuksen mukaan yleisin keino varautua korkojen nousuun on säästöjen kartuttaminen. Vastaajista joka viides ilmoittaa käyttävänsä korkokattoa tai korkosuojaa.

Yleisin keino varautua koron nousuun ovat säästöt, joita on hankkinut noin kolmannes vastaajista. Toiseksi yleisimpänä keinona mainitaan korkokatto tai korkosuoja, jota hyödyntää 22 prosenttia vastaajista. Lisäksi 15 prosenttia vastaajista korostaa kulujen nousun tiedostamista, suunnitelmallisuutta ja kulujen mitoitusta osana varautumista.

Tutkimuksesta käy ilmi myös, että joka neljäs asuntolainan ottaneista vastaajista kokee asuntolainaansa liittyvän riskejä. Tämä luku on kasvanut edellisvuosiin verrattuna. Erityisesti nuoremmat ikäryhmät, kuten 15–39-vuotiaat, näkevät riskejä muita enemmän.

FA:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila pitää kotitalouksien huolta ymmärrettävänä.

– Korkotason nousu on ollut nopeaa ja voimakasta. Moni ehti viime vuosien aikana jo tottua nollakorkomaailmaan, jossa lainojen korkokulut olivat hyvin pieniä. Tämä vaihe on nyt jäänyt taakse ja olemme palanneet aikaan, jossa rahalla on hinta. Talouden kannalta tämä on terve tilanne, mutta monille velkaantuneille se voi aiheuttaa ongelmia.

Kyselytutkimuksen mukaan asuntolainaa koskevien riskien joukossa suurin huoli liittyy korkotason merkittävään nousuun. Tämä viittaa siihen, että asuntovelalliset ovat herkkiä korkojen vaihteluille ja pelkäävät korkeampien korkojen vaikutusta taloudelliseen tilanteeseensa.

Mattila rohkaisee kansalaisia olemaan aktiivisia oman taloutensa suhteen.

– On tärkeää, että jokainen tarkastelee omaa taloudellista tilannettaan ja tekee tarvittavat toimenpiteet varautuakseen mahdollisiin korkojen nousuihin. Säästäminen on aina hyvä keino luoda puskureita erilaisia ikäviä yllätyksiä vastaan. Lisäksi markkinoilla on tarjolla korkokattoja ja -putkia, ja pankin kanssa voi myös keskustella maksuohjelmien muutoksista. Neuvot kannattaa hakea ajoissa asiantuntijoilta, kuten pankista tai talousneuvojilta, jotka voivat antaa yksilöllistä ohjeistusta, hän sanoo.

KL: Osaajapula haittaa jo yritysten kasvua

Jopa 51 prosenttia suomalaisista kasvuyrityksistä kärsii vakavasta osaajapulasta. Puute osaajista on jo vahingollista yritysten kasvun kannalta. Asiaa selviää Kauppalehden teettämästä kyselystä.

Kyselyn mukaan osaavan työvoiman puute oli kasvun esteenä 45 prosentissa yrityksistä. Yksi ongelmista kärsivistä on Ivalo Creative Agency.

– On valitettavaa, että olemme joutuneet kieltäytymään uusista asiakkaista. Kasvu olisi ollut nopeampaa, jos meillä olisi enemmän ihmisiä, toimitusjohtaja Leena Komulainen kertoo.

Kasvuyhtiöt etsivät kuumeisesti tapoja helpottaa tilannetta. Kyselystä käy ilmi, että yritykset ovat muun muassa pyrkineet oman työnantajamielikuvan ja johtamisen parantamiseen. Myös työelämän joustoja on lisätty.

Samalla on haluttu edistää yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä, nostaa palkkoja ja tarjota enenevissä määrin harjoittelupaikkoja.

– Ihmiset haluavat tehdä töitä eri tavoin. On ymmärrettävä, että me työnantajat emme ole olleet kuskin penkillä vähään aikaan. Pitää pystyä perustelemaan, ei pelkästään sitä, miksi työntekijän kannattaisi tulla meille töihin, vaan myös se, miksi juuri kyseinen asiakkuus tai projekti kannattaisi ottaa. Tämä on mielenkiintoinen ilmiö. Aika näyttää, kuinka pysyväksi se jää, Komulainen pohtii.

– Onko tahtotilaa antaa ihmisten vaikuttaa omaan työhönsä, onko siihen prosesseja ja työkaluja? Jos ei ole aitoja keinoja muuttaa omaa tekemistä, niin voi olla todella vaikea pärjätä.