Verkkouutiset

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde vieraili Naton päämajassa tammikuussa. LEHTIKUVA / AFP John Thys

Nämä ovat Turkin vaatimukset Ruotsille

Turkki vaatii konkreettisia osoituksia Ruotsilta siitä, ettei tämä tue kurdeja ja järjestöjä, joiden Turkki katsoo olevan terroristisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkin presidentinkanslian viestintäosaston lehdistötiedote ilmoittaa maan vaativan ”kollektiivisen turvallisuuden perusteella konkreettisia takeita Ruotsilta, joka tukee terroristijärjestöjä”.

Presidentinkanslian viestintäosasto ”painottaa, että Turkki on vaatinut PKK/PYD- ja FETÖ-terroristeja karkotettavaksi Ruotsista vuodesta 2017 lähtien, muttei ole saanut vastausta”. Tähän liittyen Turkki vaatii ”Ruotsissa aina ministeritasolta lähtien annetun poliittisen tuen lopettamista terroristijärjestöille”, joita vastaan Turkki taistelee.

Tiedote väittää, että ”Natoon haluava Ruotsi on ilmoittanut tukevansa vuoden 2023 aikana 367 miljoonalla dollarilla PKK/PYD:tä, joka muodostaa uhan liittouman jäsenmaa Turkille.”

Lisäksi Turkki vaatii Ruotsia luopumaan asevientikiellosta Turkkiin. Lisäksi se väittää Ruotsin vieneen aseita PKK/PYD:lle, erityisesti panssarintorjunta-aseita ja lennokkeja, jotka ”turkkilaisviranomaiset ovat saaneet haltuunsa terrorisminvastaisissa operaatioissaan.”

Euroopan Unioni ja Nato pitävät Kurdistanin työväenpuoluetta (PKK) terroristijärjestönä, mutta Turkki on laajentanut käsitteen koskemaan myös Syyriassa toimivaa PYD-puoluetta ja sen aseellista YPG-siipeä, jota taas Yhdysvaltojen johtama liittouma on tukenut Isisin vastaisessa taistelussa. YPG toimii Syyrian kurdien muodostamalla autonomisella alueella Koillis-Syyriassa.

Ruotsin ulkoministeriö sanoo, ettei Ruotsi rahoita Syyrian kurdien autonomista aluetta. Sen sijaan ulkoministeriö on rahoittanut vuosina 2016-2023 Koillis-Syyriaa 3,2 miljardia kruunulla (305 miljoonaa euroa), joista osa on mennyt myös Syyrian kurdeille, kertoo Expressen.

Ulkoministeri Ann Linde ei halua kommentoida neuvotteluja lainkaan, koska diplomaattiset neuvottelut ovat käynnissä. Aiemmin perjantaina 20. toukokuuta Linde tviittasi:

– Koska Ruotsia ja PKK:ta koskevaa väärää tietoa on levitetty laajasti, haluan muistuttaa, että Ruotsin hallitus Olof Palmen johdolla oli ensimmäinen taho, joka Turkin jälkeen jo vuonna 1984 listasi PKK:n terroristijärjestöksi. EU seurasi perässä vuonna 2002, jolloin Anna Lindh oli Ruotsin ulkoministeri. Tämä linja ei ole muuttunut.

Dagens Nyheter kertoo, että Ruotsin ja Suomen edustajat tapaavat  turkkilaisedustajat huomenna 25. toukokuuta 2022 Turkin pääkaupungissa Ankarassa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)