Verkkouutiset

Venäjän valtio on kiristänyt otettaan tiedotusvälineistä. Taustalla Duuman rakennus Moskovassa. AFP / LEHTIKUVA / KIRILL KUDRYAVTSEV

Näin toimittajia hiljennetään ja rangaistaan Venäjällä

Uuden lainsäädännön myötä mikä tahansa sotaa vastustava sisältö voi johtaa syytteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toimittajia hiljennetään ja rangaistaan mielenosoitusten raportoinnista Venäjällä, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoo tuoreessa raportissaan.

Venäjän viranomaiset ovat tehneet systemaattisesti lakimuutoksia ja säännöksiä, joiden avulla rajoitetaan vapautta kokoontumiseen ja ilmaisuun. Amnestyn raportti esittelee kymmeniä esimerkkejä, joissa mielenosoituksia seuranneiden toimittajien ja tarkkailijoiden työ on estetty laittomasti esimerkiksi mielivaltaisilla pidätyksillä, voimankäytöllä sekä suurilla sakoilla.

Lain mukaan mielenosoituksessa työskentelevällä toimittajalla pitää olla päällään selkeä tunnus, josta selviää, että hän on median edustaja. Poliisi on kuitenkin jatkuvasti vaatinut toimittajilta lisää dokumentteja, kuten toimitukselta saadun toimeksiantokirjeen tai passin.

Viranomaiset ovat myös varoittaneet mediatyöntekijöitä osallistumasta tuleviin mielenosoituksiin ja pidättäneet heitä mielenosoitusten aikana sekä niistä raportoimisen jälkeen. Monissa pidätystilanteissa poliisi on syyllistynyt laittomaan voimankäyttöön, joka voi vastata kidutusta tai muuta epäinhimillistä kohtelua.

Esimerkkejä viranomaisten toiminnasta nähtiin jo tammikuussa 2021, kun Venäjällä levisi laajat mielenosoitukset, joissa vastustettiin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemista. Venäjällä toimivan itsenäisen journalistiliiton mukaan ainakin 16 toimittajaa pidätettiin viikon sisällä mielenosoitusten alkamisesta. Myös seitsemän kidutuksen vastaista työtä tekevän venäläisjärjestön työntekijää pidätettiin, kun he tarkkailivat näitä mielenosoituksia.

Kaikki sotaa vastustava sisältö voi johtaa syytteeseen

Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen rajoitukset ja mediaan kohdistuvat kostotoimet ovat lisääntyneet selvästi. Maaliskuussa 2022 Venäjällä kiristettiin ilmaisunvapautta koskevaa lainsäädäntöä. Uuden lainsäädännön nojalla kaikki sotaa vastustava sisältö voi johtaa syytteeseen. Käytännössä sotaa vastustavien mielenilmausten järjestäminen ja niistä raportoiminen on tehty mahdottomaksi.

Amnestyn raportin julkaisuhetkellä ainakin yhdeksää toimittajaa tai bloggaajaa epäillään “Venäjän asevoimia koskevan väärän tiedon tahallisesta levittämisestä”. Muita toimittajia tai uutissivustoja on rangaistu “ulkomaille sijoitettujen asevoimien asettamisesta huonoon valoon”, kun ne ovat uutisoineet Ukrainassa käytävästä sodasta.

Vapaaseen mediaan kohdistuvat hyökkäykset ovat pakottaneet sadat journalistit lähtemään Venäjältä. Itsenäinen televisiokanava Dožd sekä sanomalehti Novaja Gazeta ovat joutuneet keskeyttämään työnsä. Viranomaiset sulkivat myös esimerkiksi kriittisen Ekho Moskvy -radiokanavan.

– On täysin välttämätöntä, että kansainvälinen yhteisö tukee venäläistä kansalaisyhteiskuntaa ja itsenäistä mediaa. Ilman heitä viranomaisten tekemät ihmisoikeusloukkaukset jäävät pimentoon, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson tiedotteessa.

LUE MYÖS:
Venäläinen toimittaja sai sakot ”armeijan häpäisemisestä”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)