Verkkouutiset

Pietarista tullut linja-auto Helsinki-Vantaan lentoasemalla 26. heinäkuuta 2022. LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN

Miksi Suomi ei kiellä venäläisten turistiviisumeja? Kansanedustaja epäilee hallituksen sisäistä kiistaa

Suomi on Venäjän EU-rajanaapureista ainoa maa, joka vielä myöntää turistiviisumeja venäläisille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen arvioi Verkkouutisille, että venäläisten turistiviisumien myöntämisen lopettamisessa on ”vain vasemmistohallituksen sisäisten kiistaa”.

– Demareiden riveistä on kuulunut puheenvuoroja, että matkustelua ei pitäisi rajoittaa ja että se on ihan hyvä asia, että venäläiset voivat matkustaa Suomeen ja Eurooppaa. Itse ihmettelen tällaisia menneisyyden puheenvuoroja ja vetoa edelleen, että päätöksiä tehtäisiin pian.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja sanoi eilen, että hän pitää Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin johtaman ”Saksan linjaa perustellumpana kuin Viron”.

Liittokansleri Scholz ilmaisi viime viikon torstaina, että hän ei pidä ajatuksesta lopettaa Euroopan unionin laajuisesti turistiviisumien myöntäminen venäläisille.

Latvia lopetti venäläisten viisumihakemusten vastaanottamisen 5. elokuuta ja Viro asettama viisumikielto venäläisille astuu voimaan 18. elokuuta. Maat keskeyttivät viisumien myöntämisen venäläisille jo aiemmin keväällä.

Puolan apulaisulkoministeri Piotr Wawrzyk sanoi eilen, ettei maa ole myöntänyt venäläisille turistiviisumeja kuukausiin. Maan hallitus aikoo nyt jättää esityksen täyden viisumikiellon asettamisesta venäläisille.

Suomi on ainoa Venäjän EU-rajanaapuri, joka myöntää edelleen turistiviisumeja venäläisille.

Aiemmin Viron pääministeri Kaja Kallas osoitti käytännössä sanansa Suomelle vaatiessaan ”lopettakaa turistiviisumien myöntäminen”. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

– Ymmärrän sen, että muualtakin Schengen-viisumin saanut voi matkustaa kyllä maamme kautta, mutta fakta on se, että Venäjän rajanaapurit ovat tässä joko se lukko tai sitten heikoin lenkki ja pakotteidenkin porsaanreikä, sanoo Timo Heinonen.

– Toivon, että [pääministeri Sanna] Marinin (sd.) hallitus näyttäisi tässä esimerkkiä ja johtajuutta eikä toimisi vasta, kun kaikki muut ovat jo ratkaisunsa tehneet. Tuntuu, että vain ne asiat tämä vasemmistohallitus saa ratkaistua mitkä voi ratkaista lisälainarahaa ottamalla, hän jatkaa.

Hallitus käsittelee  asiaa iltakoulussaan tiistaina 16. elokuuta. Ylen mukaan hallitus harkitsee viisumihakemusten vastaanottomäärien ja -päivien vähentämistä.

Nyt Suomi myöntää venäläisille noin tuhat turistiviisumia päivässä, kun taas ennen koronaa luku oli 3000–6000. Tämä rajaus on tehty vaatimalla viisumin hakijaa varaamaan ajan konsulaatista tai suurlähetystöstä.

Turistiviisumien myöntämisen lopettamiselle on laaja tuki

Heinäkuun lopulla kerrottiin kaikkien eduskuntapuolueiden kannattavan turistiviisumien myöntämisen lopettamista venäläisille. Lisäksi Verkkouutisten kyselystä eduskuntaryhmien puheenjohtajille selvisi, että eduskunnassa olisi valmiutta täyden viisumikiellon asettamiseksi.

Myös pääministeri Marin on ilmoittanut kannattavansa venäläisten matkustamisen rajaamista. Hän kuitenkin sanoi samassa yhteydessä, että hallituksensisäinen keskustelu ja päätöksen ”juridisen pohjan” selvittäminen jatkuvat.

Verkkouutiset kysyi Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Juha Raitiolta, mikä tämä juridinen pohja voisi olla. Raitio vastasi yleisesti ottaen, että kyse lienee Schengenin rajasäännöstä koskevan asetuksen (EU) 2016/399 tulkinnasta, mutta muuten ”mennään politiikka edellä.”

– Olen ymmärtänyt, että Suomi pyrkii EU:n piirissä saamaan aikaan yhtenäisen linjan näissä venäläisten turistiviisumeja koskevassa asiassa ja se on aivan perusteltua, koska ei asetusta (EU) 2016/399 laadittaessa ole osattu ajatella nykyisen kaltaista asiantilaa, eli siis Ukrainan sotaa (Venäjän hyökkäyssota ja siihen liittyvät erilaiset pakotteet). Tässä on siis asia, jossa mennään politiikka edellä, sanoi Raitio.

Verkkouutiset esitti saman kysymyksen myös ulkoministeriölle ja sai seuraavan vastauksen konsulipäällikkö Jussi Tannerilta, joka korosti ”tarkan valmistelun ja harkitsevan tempoilemattoman päätöksenteon olevan Suomen etu”.

– Julkisen vallan käyttö perustuu aina lakiin. Suomi tekee omat oikeudelliset analyysinsa itsenäisesti. Jos meillä on perusteltu näkemys jonkin toimenpiteen lainvastaisuudesta, emme sellaista toimenpidettä tietenkään esitä, totesi Tanner sähköpostitse.

Viisumit ovat Venäjän herkkä kohta

Virolaisarvioiden mukaan viisumit ovat Venäjän heikko kohta. Viisumikielto koskettaisi myös maan eliittiä ja varakkaampaa väestöä, jota sota ei muuten kosketa.

Viron parlamentin Riigikogun jäsen, turvallisuusasiantuntija Eerik-Niiles Kross on huomauttanut, että kyse on nimenomaan päätöksestä, joka ei kohdistu ”tavalliseen kansaan”, koska ”70 prosentilla heistä ei ole edes passeja”. Verkkouutiset kertoo Krossin arvioista tässä.

Myös Viron pääministeri Kaja Kallas on sanonut, että viisumit ovat Kremlin ”Akilleen kantapää”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Katso koko video TÄSTÄ
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)