Verkkouutiset

Fortumin Loviisan ydinvoimalasta tulevia voimalinjoja. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Loviisan ydinvoimalan käytön jatkolle vihreää valoa

Fortum on hakenut Loviisan molemmille yksiköille uutta käyttölupaa vuoteen 2050 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Säteilyturvakeskus toteaa työ- ja elinkeinoministeriölle toimittamassaan lausunnossa, että Loviisan ydinvoimalaitoksen luvanhaltija Fortum Power and Heat Oy on osoittanut pystyvänsä jatkamaan Loviisan ydinvoimalaitoksen molempien yksiköiden käyttöä turvallisesti vielä nykyisen lupajakson päätyttyä.

Loviisan ydinvoimalaitoksen laitosyksiköiden nykyiset käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030, ja Fortum on hakenut molemmille yksiköille uutta käyttölupaa vuoteen 2050 saakka. Käyttöluvan antaa valtioneuvosto työ- ja elinkeinoministeriön esityksestä. Ennen esityksen tekemistä ministeriö tarvitsee STUKin lausunnon laitoksen turvallisuudesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

STUK toteaa lausunnossaan, että Fortum on huolehtinut Loviisa 1 ja 2 ydinvoimalaitosyksiköiden turvallisuudesta voimassa olevien säädösten mukaisesti. STUKin arvion mukaan Fortumilla on myös tarvittavat edellytykset, menettelyt, osaaminen ja resurssit turvallisen käytön jatkamiseksi.

Laitosten ikääntymiseen liittyvien ilmiöiden hallinta edellyttää kuitenkin toimenpiteitä, seurantaa ja varmennuksia, jotta laitoksen turvallisesta käytöstä vuoteen 2050 asti voidaan varmistua.

Fortum onkin tehnyt ikääntymisen hallintaa koskevat suunnitelmat ja valinnut menettelyt, jotka STUKin arvion mukaan ovat riittävät laitoksen kunnon seuraamiseksi ja tarvittavien parannustoimenpiteiden käynnistämiseksi.

STUK valvoo Fortumin turvallisuutta parantavien toimenpiteiden oikea-aikaista ja vaatimustenmukaista toteuttamista jatkuvasti. Kokonaisuutena Loviisan ydinvoimalaitoksen turvallisuus arvioidaan ydinenergialain mukaisesti kymmenen vuoden välein. Seuraavan arvion Fortum tekee ja antaa STUKin arvioitavaksi suunnitelmien mukaan vuonna 2030.

Myös jätteiden loppusijoituslaitoksen käytölle lisäaikaa

Ydinvoimalaitoksen käytön aikana syntyy matala- ja keskiaktiivista jätettä, jonka Fortum loppusijoittaa voimalaitosalueen kallioperään rakennettuun loppusijoituslaitokseen.

Laitokseen rakennettavaan laajennukseen on suunniteltu sijoitettavaksi myös voimalaitoksen purkamisen yhteydessä syntyvä matala- ja keskiaktiivinen jäte. Fortum on lisäksi hakenut lupaa käsitellä muualla Suomessa syntyviä radioaktiivisia jätteitä ja loppusijoittaa ne loppusijoituslaitokseen.

Laitokselle Fortum on hakenut uutta käyttölupaa, niin että se olisi käytössä voimalaitoksen käytön loppuun ja purkamisen ajan eli vuoteen 2090.

STUK toteaa lupahakemusta koskevassa lausunnossaan, että Fortum on hakemuksessaan ja tekemässään turvallisuusarviossa osoittanut, että loppusijoituslaitoksen toimintaa on mahdollista jatkaa turvallisesti. Myös muualla Suomessa syntyvien keski- ja matala-aktiivisten radioaktiivisten jätteiden sijoittaminen Loviisan loppusijoituslaitokseen on STUKin näkemyksen mukaan turvallista.

Voimalaitoksen käytöstä poiston aikana syntyvien radioaktiivisten jätteiden loppusijoittamista varten rakennettavaa laajennusta koskevat suunnitelmat ja sulkemisen jälkeistä aikaa koskevan turvallisuusperustelun STUK arvioi erikseen ennen loppusijoituslaitoksen laajentamista.

Loppusijoituslaitoksen turvallisuus arvioidaan ydinenergialain mukaisesti 15 vuoden välein.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)