Verkkouutiset

Li Andersson: ISIS-naisia voidaan kotiuttaa

Hallitus­puolueiden kansan­edustajat ovat eri mieltä siitä, mitä al-Holin naisten suhteen linjattiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Anderssonin mukaan myös al-Holin leirin suomalaisia ISIS-naisia voidaan palauttaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi maanantaina hallituksen linjan olevan, että palautuksissa toimivaltainen viranomainen on ulkoministeriö, ja ratkaisut perustuvat tapauskohtaiseen harkintaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Li Anderssonin mukaan hallituksen linja on, että ”lapset pitää kotiuttaa mahdollisimman pian, viranomaiset tekevät tapauskohtaisen harkinnan ja lasten etu ratkaisee”.

– On mahdollista, että myös äitejä kotiutetaan, mutta jokainen ratkaisu perustuu viranomaisen suorittamaan harkintaan ja lapsen edun arviointiin, Andersson sanoo Twitterissä.

– Lapset autetaan turvaan al-Holin leiriltä. Jos lapsen oikeuksien turvaaminen vaatii aikuisten auttamista, on lapsen etu ensisijainen, vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Paavo Arhinmäki toteaa.

”Aikuisia ei tuoda”

Keskustan kansanedustajat ovat tulkinneet linjausta toisin. Keskusta vaikuttaa kansanedustajien Mikko Kärnän ja Mikko Savolan tviittien mukaan tulkitsevan linjausta niin, ettei ISIS-naisia olla palauttamassa.

– Aikuisia ei tuoda. Josseivat anna lapsiaan, niin heitäkään ei tuoda. Suomen turvallisuus ensin = tapauskohtainen harkinta, Mikko Savola sanoo Twitterissä.

Samoilla linjoilla on keskustan Mikko Kärnä.

– Hallituksen linja on erinomainen. Autetaan lapsia, ei kohtalonsa valinneita äitejä. Ensimmäiseksi orvot pois leiriltä. Sitten kysytään äideiltä, antavatko lapsensa. Jos eivät anna, jäävät kaikki sinne. Näin se menee. Ei pidä lähteä kalifaattiin. #alhol, Kärnä tviittaa.

Seuraavassa tviitissään Kärnä toistaa, että ”vielä kerran oppositiolle: yksikään ISIS-äideistä ei saavu Suomeen, ellei hänellä ole puhtaita papereita suojelupoliisilta”.

– Riittääkö tämä teille, vai ettekö luota suojelupoliisiinkaan?, Kärnä kysyy.

Hallitus vastaa tiistaina opposition yhteiseen välikysymykseen leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta. Välikysymyksen ovat jättäneet perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike nyt.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)