Verkkouutiset

Venäläisiä kadetteja voitonpäivän paraatin harjoituksessa Moskovassa huhtikuussa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

Kylmä suihku Vladimir Putinin suunnitelmille: Tarvitaan uusi liikekannallepano

Asiantuntijat eivät usko Venäjän kykenevän povattuun uuteen suurhyökkäykseen.
Picture of Kasperi Summanen
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kremlin on varoitettu kaavailevan uutta suurhyökkäystä alkukesän aikana. Näillä näkymin suunnitelma on kuitenkin läsähtämässä.

Aloitteen rintamalla kaapanneen Moskovan on arvioitu pyrkivän hyödyntämään läntisen aseavun tyrehtymisen kurittaman Ukrainan ase- ja miespulaa mahdollisimman pian.

Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö Kyrylo Budanov kertoi huhtikuun alussa Venäjän pyrkivän uusiin alevaltauksiin maan itäosissa. Budanov ennusti hyökkäysoperaatioiden alkavan touko- tai kesäkuussa. Vielä tuolloin ei ollut tietoa Yhdysvaltain apupaketin liikahtamisesta.

ISW-ajatushautomo ja monet muut asiantuntijatahot ovat veikanneet Venäjän kääntäneet katseensa Ukrainan Harkovaan. Siellä on nähty runsaasti ilma- ja tiedusteluoperaatioita.

Financial Timesin jututtamien asiantuntijoiden ja viranomaislähteiden mukaan Venäjällä ei riitä rahkeita menestyksekkääseen suurhyökkäykseen etenkään nyt, kun läntinen aseapu on taas lähtenyt toden teolla liikkeelle USA:n apupaketin hyväksymisen myötä. Myös esimerkiksi Britannia on tiedottanut tähän mennessä suurimmasta Ukraina-paketistaan. FT:ssä arvioidaankin Venäjän etulyöntiaseman kaventuvan rintamalla.

Ukrainalaiset tiedustelulähteet vahvistavat Venäjän toiminnan muun muassa Harkovan alueella kielivän valmisteluista tulevaan hyökkäykseen. Lähteet ovat sen ajankohdasta samoilla linjoilla Kyrylo Budanovin kanssa.

Länsimaisista viranomaislähteistä arvioidaan FT:lle kuitenkin, että etenkin nyt vihdoin liikkeelle lähtenyt Yhdysvaltain apu voi hyvinkin auttaa Ukrainaa päihittämään laadulla Venäjän ylivoiman joukkojen määrässä ja tulivoimassa.

Esimerkiksi eräs puolustusviranomainen toteaa, että vaikka Venäjä saattaakin saavuttaa joitakin taktisia läpimurtoja etulinjassa, on kyse yhä tehottomasta armeijasta, joka on varustettu vanhalla kalustolla ja huonosti koulutetuilla joukoilla. Ukrainan joukkoja ei hänen mukaansa pystytä jyräämään.

Etenkin Venäjän tykistöylivoima on hiertänyt ukrainalaisia. Venäjä pystyy useimpien arvioiden mukaan ampumaan keskimäärin viisi tykistönammusta jokaista Ukrainan ammusta kohden. Paikoin ylivoima on huomattavasti suurempi. Pahaksi äityneestä tilanteesta on syytetty etenkin amerikkalaisten tuen jämähtämistä. Venäjä on kuitenkin myös kyennyt kasvattamaan ammustuotantoaan merkittävästi länsimaita nopeammin. Venäjän lasketaan valmistavan tänä vuonna jo noin 3,5 miljoonaa tykistönammusta. Moskova on lisäksi hankkinut tiettävästi jopa miljoonia ammuksia Pohjois-Koreasta. Lännen kasvava tuotantokapasiteetti alkaa näkyä Ukrainan tuessa toden teolla vasta ensi vuonna.

Tähän kiinnittää huomiota myös Venäjän asevoimiin erikoistunut asiantuntija Dara Massicot.

– [USA:n] apu ei tule kuittamaan Venäjän etulyöntiasemaa tänä vuonna, mutta se tulee antamaan Ukrainalle mahdollisuuden puolustaa asemiaan vastatykistötulella ja sitä voidaan käyttää Venäjän etenemisen hidastamiseen ja pysäyttämiseen, Carnegie-ajatushautomon vanhempi tutkija Massicot sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Tykistökranaatteja valmistetaan Nammon Norjan tehtaalla. AFP/LEHTIKUVA/PETTER BERNTSEN

Venäjän kyvyillä on myös rajansa. Moskovan sotatalouden on arvioitu olevan jo äärimmillään. Neuvostoaikaiset varastot tyhjenevät lisäksi kalustosta hitaasti mutta varmasti, kun tappiot pysyvät suurempina kuin mitä Venäjä pystyy kattamaan.

CEPA-ajatushautomon vieraileva tutkija Pavel Luzin huomauttaa FT:lle Venäjän ampuneen kesällä 2022 vielä jopa noin 60 000 tykistönammusta päivässä. Nyt määrä on hurjasta tuotannosta ja ulkomailta hankituista ampumatarvikkeista huolimatta 10 000 ammuksen luokkaa. Ennustettu 3,5 miljoonan ammuksen tuotanto riittää juuri ja juuri kattamaan tällaisen kulutusvauhdin. Asiantuntijoiden mukaan Venäjältä uhkaavat myös loppua tykkien piiput. Niitä joudutaan jo korvaamaan neuvostoaikaisilla tarvikkeilla.

”Venäjä ostaa verta”

Ukrainan lihamylly on niellyt valtavasti joukkoja molemmilta puolilta. Useimpien länsimaisten arvioiden mukaan venäläisiä on kaatunut tai haavoittunut yli 300 000. Ukrainan tappioiden on arvioitu olevan hieman pienemmät. Venäjän jättitappioita on selitetty etenkin viime aikojen kuluttavalla taistelutavalla, jossa nojataan suuriin jalkaväen hyökkäyksiin.

Menetykset sattuvat kuitenkin puolustajaan enemmän kuin hyökkääjään.

Ukrainalla ei juuri ole kestäviä vastauksia Venäjän miesylivoimaan. Kiovalla on ollut viime aikoina kasvavia vaikeuksia saada lisää joukkoja rintamalle samalla, kun Venäjä on pystynyt värväämään uusia sotilaita erityisesti rahalla.

Moskova on korottanut rintamamiehille maksettavia palkkoja. Kaatuminen tietää taas verrattain suuria korvauksia sotilaan perheenjäsenille.

– Tärkein väylä on ”veren ostaminen” alemmista yhteiskuntaluokista, Pavel Luzin sanoo suoraan.

Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja, Nato-kenraali Christopher Cavoli sanoi aiemmin huhtikuussa senaatin kuulemistilaisuudessa Venäjän värväävän nyt noin 30 000 sotilasta kuukaudessa. Ukrainan rintamalle on pian kerätty jo liki 500 000 sotilasta.

Suuren luokan kesähyökkäykseen nämäkään luvut eivät kuitenkaan riitä.

– Jos Kreml hamuaa Harkovaa tai jotakin vielä vaikeampaa kuten eteläistä Ukrainaa, on heidän luotava todella suuri joukko, todennäköisesti yli 100000 miestä molempiin ja varusteet päälle, Dara Massicot päivittelee.

Hänen mukaansa Moskovan huhuttujen suunnitelmien toteuttaminen vaatisi uuden liikekannallepanon. Sellaista ei ole virallisesti julistettu vuoden 2022 syksyn osittaisen liikekannallepanon jälkeen. Silloinen päätös oli varsin epäsuosittu. Niin sanottu hiljainen mobilisaatio on kuitenkin jatkunut koko ajan.

Ja vaikka rivimiehiä saataisiinkin värvättyä lisää ja jopa varustettua, pitäisi heitä myös kouluttaa ja johtaa taistelukentällä.

– Kaikki puhuvat liikekannallepanosta, mutta missä on päällystö, kersantit ja luutnantit, jotka komentaisivat mobilisoituja sotilaita, Pavel Luzin sanoo.

LUE MYÖS:
Venäjällä on nyt ylivoima ja aloite – Vain näin Ukraina selviää ratkaisevasta vuodesta

Ukrainan tykistö ampuu Harkovan lähellä. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)