Verkkouutiset

Kananmunan ja pähkinöiden syöttäminen vauvalle ehkäisee myöhempiä allergioita

Vauvaiässä aloitettu kananmunan ja pähkinöiden syöttäminen voi tutkimuksen mukaan ehkäistä ruoka-aineallergioiden kehittymistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen tutkimuksen mukaan varhain vauvaiässä aloitettu kananmunan ja pähkinöiden syöttäminen voi ehkäistä ruoka-aineallergioiden kehittymistä.

Havainto tukee nykyisiä ruoka-aineallergian hoitosuosituksia.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 146 allergiatutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella kananmunaa kannattaisi alkaa syöttää jo 4–6 kuukauden ikäisille ja pähkinöitä 4–11 kuukauden iässä.

Verrattuna myöhemmin kananmunan syömisen aloittaviin 4–6 kuukauden iässä aloittaneiden kananmuna-allergian riski oli puolet pienempi. Varhainen pähkinäaltistus liittyi puolestaan lähes 70 prosenttia pienempään pähkinäallergian riskiin.

Käytännössä luvut tarkoittavat tutkijoiden mukaan sitä, että varhainen altistus voi vähentää 24 kananmuna-allergiaa ja 18 pähkinäallergiaa tuhatta lasta kohden.

Varhainen kananmunan ja pähkinän aloittaminen liittyi ainoastaan kananmuna- ja pähkinäallergioiden vähentymiseen, ei muiden ruoka-aineallergioiden.

Tutkimukset viittasivat myös varhaisen kala-altistuksen liittyvän pienempään kala-allergian riskiin, mutta näyttö oli heikkolaatuista. Gluteenia sisältävien ruokien syöminen ei vaikuttanut keliakiariskiin.

Iästä riippuen noin 3–9 prosenttia suomalaislapsista potee jotain ruoka-allergiaa. Valtaosalta allergiat häviävät muutamassa vuodessa, mutta osalla oireet jatkuvat kouluikään ja pitempäänkin. Sietokyky ruoka-aineille näyttää tutkimusten mukaan syntyvän parhaiten, kun kiinteiden ruokien antaminen aloitetaan 4–6 kuukauden iässä.

Viime vuonna julkaistussa lasten ruoka-aineallergioita käsittelevässä Käypä hoito -suosituksessa painotetaan etenkin lievien ja vaikeiden allergioiden erottamista. Vaikeissa tapauksissa ruoka-aineiden välttäminen on edelleen paikallaan, mutta lievissä tapauksissa ruoka-ainetta suositellaan syötäväksi oireiden sallimissa rajoissa tai pitämään välttämisruokavaliot tilapäisinä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)