Verkkouutiset

Ruotsin rannikkovartiosto sotaharjoituksessa Gotlannissa, Ruotsissa LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Venäläisiä kalastusaluksia epäillään vakoilusta pohjoismaisilla vesillä

SVT:n mukaan pelkästään Ruotsin aluevesillä on liikkunut 27 venäläistä vakooja-alusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjää epäillään vakoilusta Pohjoismaiden vesillä. Ruotsalainen SVT kertoo, että Venäjä on käyttänyt vakoilutarkoituksessa avukseen tavallisia siviilikäytössä olevia kalastustroolareilla, rahtilaivoja ja huviveneitä. Viranomaistietojen mukaan venäläisalukset ovat käyneet ainakin Gävlen, Landskronan, Norrköpingin ja Kalmarin satamissa viime vuosien aikana. Ruotsin laivaston tiedottaja vahvistaa tiedot vakoilukäyttöön valjastetuista aluksista.

– Emme voi tehdä muuta kuin pitää heidät valvonnassa, sanoo Ruotsin laivaston tiedottaja Jimmie Adamsson.

Pohjoismiaset uutistoimistot ovat yhteistyössä tutkineet Venäjän toimintaa Pohjoismaissa Varjosota-dokumenttisarjassa. Myös Yle on osallistunut sarjan tekoon.

Laivaliikennetietoja analysoimalla on pystytty tunnistamaan 50 venäläisalusta, joiden liikkeet ovat herättäneet epäilyjä.

Alukset ovat liikkuneet merellä olevien tuulipuistojen ympärillä sekä virta- ja datakaapaleita tarkkaan seuraten.

– Tällainen liikehdintä ja käyttäytyminen herättää huomiomme. Siitä voi tulla uhka, jos tilanne eri puolilla maailmaa pahenisi entisestään, sähkö- ja tietoliikennekaapelit ovat tietysti tärkeitä maalle, Adamsson kertoo SVT:lle.

Myös Norjan turvallisuuspoliisi on vahvistanut tiedon kahdesta aluevesiltään löytyneestä venäläisestä kalastusaluksesta, joiden lukittujen ovien takaa löytyi vanhoja neuvostoaikaisia radiolaitteita.

Löydös on todiste siitä, että tavallisia kalastusveneitä voidaan käyttää vakoilutarkoitukseen.

Viranomaiset joutuvat kohtaamaan haasteita vakoilualusten jäljittämisessä ja mahdollisesti kiinnisaamisessa. Venäjän valtion omistamat alukset tarvitsevat viranomaisluvat aluevesillä liikkumiseen, mutta tavallisilla yksityisillä kalastusaluksilla ei vastaavia lupia tarvita.

– Jos operaatiot naamioidaan tavalliseksi siviilikauppatoiminnaksi, meidän voi olla vaikea tehdä asialle mitään, Adamsson kertoo.

Ruotsissa on kuitenkin pantu merkille Venäjän kasvanut kiinnostus seurata merellä suoritettavia harjoitusoperaatioita.

Siviilialukset ovat kertoneet eri maiden viranomaisille noudattavansa kansainvälisiä ja norjalaisia säädöksiä liikkuessaan pohjoismaisilla merialueilla.

LUE MYÖS:
Venäjä tiedustelee Itämeren kaapeleita – Pekka Toveri: Tätä on tehty vuosikausia

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)