Verkkouutiset

Säiliöalus Zircone. / Marine Traffic / Frank Katzer

Venäjän varjolaivoja tankataan Itämerellä – Ruotsin sotalaivat tutkivat

Kyprokseen rekisteröidyllä Zircone-aluksella on tiettävästi venäläinen miehistö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreml on kiertänyt kansainvälisiä talouspakotteita niin kutsutulla varjolaivastolla, joka kuljettaa venäläistä öljyä vientiin. Laivasto koostuu arviolta 1 400 pääosin vanhasta laivasta, joilla ei usein ole asianmukaista vakuutusta ja joiden omistajakuviot ovat epäselviä.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan Itämerellä kulkevia varjolaivaston aluksia tankataan lähes päivittäin Gotlannin edustalla. Viranomaisten huolena on öljytankkeri, joka on ollut ankkuroituna saaren edustalle jo kuukausien ajan.

SVT on selvittänyt Kyprokseen rekisteröidyn Zircone-aluksen liikkeitä avointen lähteiden pohjalta. Sen havaittiin tankanneen 56 alusta, joista 52 oli matkalla Venäjälle tai lähtenyt venäläisistä satamista. Suurin osa näistä laivoista kuului Kremlin varjolaivastoon.

Zircone on ankkuroitu juuri Ruotsin aluevesien ulkopuolelle. Uppsalan yliopiston energia-alan tutkija Henrik Wachtmeister kuvailee toimintaa ”tikittäväksi aikapommiksi ympäristölle”. Zirconen taustalla on latvialainen Fastbunkering-yhtiö, joka on alalla vakiintunut toimija. Toisin kuin kilpailijansa, se ei kieltäydy Venäjän öljykauppaan kytkeytyvien alusten tankkaamisesta.

SVT:n tietojen mukaan Ruotsin laivasto on tutkinut operaatiota, minkä lisäksi rannikkovartiosto seuraa alusta päivittäin. Zirconella on tiettävästi venäläinen miehistö.

Ruotsin rannikkovartiosto aloitti viime vuonna alustavan tutkinnan ympäristörikoksista. Syyttäjäviranomaiset sulkivat tapauksen, koska se tuskin johtaisi sakkoja merkittävämpään sanktioon.

Tutkinnan jälkeen Fastbunkering anoi lupaa Ruotsin liikennevirastolta toimittaa miljoonia litroja polttoainetta Zirconelle Gotlannin edustalla. Yhtiön toimitusjohtaja Aleksei Volkov sanoo yhtiön asiakkaiden pyytäneen tankkausta juuri kyseisessä sijainnissa.

Hän perustelee toimintaa sillä, että EU-pakotteet sallivat tietynlaisen öljynviennin Venäjältä, ja että näiden alusten tankkaaminen olisi perusteltua turvallisuussyistä.

LUE MYÖS:
Suomenlahdella kulki vuodessa yli 300 Venäjän varjotankkeria (VU 17.4.2024)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)