Verkkouutiset

USS Florida. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Christine Montgomery

Venäläinen kalastusalus seurasi USA:n ydinsukellusvenettä Norjassa

Moskovan tiedetään käyttävän siviilialuksia tiedustelutehtäviin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläinen kalastusalus näyttää seurannen amerikkalaista ydinsukellusvenettä Norjan vesillä.

Asiasta tässä kertovan Norjan yleisradio NRK:n mukaan venäläistroolari lähti Tromssassa vierailleen Yhdysvaltain laivaston Ohio-luokan risteilyohjussukellusvene USS Floridan perään ja seurasi sitä Tromssasta lähtien ja Karlsøyn ohi kohti Barentsinmerta.

USS Floridaa oli saattamassa norjalainen hinaaja ja Norjan rannikkovartioston alus KV Farm. Rannikovartiostosta kerrotaan NRK:lle, ettei venäläisten läsnäoloa pidetä epätavallisena.

Venäläinen kalastusalus Mys Korsakova lyöttäytyi sukellusveneen ja sitä saattaneiden norjalaisten perään. Marine Traffic

– Emme ole saaneet KV Farmilta mitään raportteja minkäänlaisesta tavallisesta poikkeavasta toiminnasta tähän tehtävään [saatto] liittyen, rannikkovartioston viestinnästä sanotaan.

Verkkouutiset tutki USS Floridaa eilen saattaneiden norjalaisalusten reittejä MarineTraffic-palvelusta. KV Farm ja muita norjalaisia viranomais- ja pelastusaluksia kokoontui sukellusvenesataman edustalle Tromssan lähelle aamupäivällä. Liikkeelle lähdettiin yhden aikaan iltapäivällä.

Venäläinen kalastusalus Mys Korsakova oli samana aamuna Tromssassa. Troolari lähti liikkeelle satamasta yhdeltä ja siirtyi seuraamaan USS Floridaa. Venäläislaiva jatkoi matkaa Barentsinmerelle oletettavasti sukellusvenettä yhä varjostaen sen jälkeen kun norjalaiset saattajat kääntyivät takaisin.

NRK:n jutussa viitataan hiljattain julkaistuun norjalaiseen Varjosota-dokumenttiin, jossa paljastettiin Venäjän mitä ilmeisimmin käyttävän siviilialuksia laajaan vakoiluun Pohjolan merialueilla.

USS Florida saapui Tromssaan suunnitellulle vierailulle viime viikon torstaina. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun Ohio-luokan ohjussukellusvene vierailee Norjassa. Yhdysvaltain laivaston tiedotteen mukaan sukellusvene kävi tätä ennen vierailulla Italian Napolissa elokuussa.

Ohio-luokan ohjussukellusveneet ovat maailman tulivoimaisimpia sota-aluksia ja suurimmat Yhdysvaltain koskaan rakentamat sukellusveneet. Yhdysvaltain laivasto operoi 14 ballistisin ohjuksin varustettua Ohio-luokan venettä ja neljää risteilyohjusvarianttia. USS Florida voidaan varustaa jopa 154 Tomahawk-risteilyohjuksella. Florida on usein kuvattu laivaston sukeltajien erikoisoperaatioita varten tarkoitetun moduulin kanssa (kuvassa sukellusveneen tornin takana).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)