Ruokaviraston erityisasiantuntijan Paula Hietasen mukaan meetvurstia voi syödä viime aikoina yleistyneistä hepatiitti E -tapauksista huolimatta. Asiasta kirjoittaa Ilta-Sanomat.
– Ne tuotteet, joista E-hepatiittiriski tiedetään, on poistettu markkinoilta, Hietanen vakuuttaa.
Alkuvuoden aikana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu poikkeuksellisen paljon hepatiitti E -tapauksia. Maaliskuussa ilmeni, että hepatiitti E-virusta löytyi kotimaisen lihavalmistajan Kotivaran meetvursteista. Tämän seurauksena Kotivara veti myynnistä useita tuote-eriä.
Hietasen mukaan syytä tartunnoille ei vielä tiedetä. Sen takia sitä, että markkinoilla olisi e-hepatiittiriskin sisältäviä tuotteita, ei voida täysin poissulkea.
– Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan selvää näyttöä siitä, että riskiä sisältäviä tuotteita olisi markkinoilla, Hietanen toteaa IS:lle.
Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus, jonka voi saada syömällä raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa. Esimerkiksi meetvursti ja salami kypsennetään kylmäsavustusmenetelmällä.
Tartunnan oireita voivat olla muun muassa kuume, vatsatautioireet ja ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista hepatiitti E on oireeton.
– Jos epäilee itsellään hepatiitti E- virusta, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon, Hietanen sanoo.





