Verkkouutiset

Sulaketaulu Espoossa torstaina 15. syyskuuta 2022., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

IL: Näin sähköpulasta johtuvista katkoista kerrotaan

Vaikka kierrätettävät sähkökatkot ovat viimesijainen toimi, niihin on syytä varautua etukäteen.

Energiakriisin takia suomalaisia on kehotettu varautumaan mahdollisiin sähkökatkoihin tulevana talvena.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin kertoo Iltalehdelle, että ennen sähkökatkoja se jakaa asiakkailleen eli jakeluyhtiöille ja sähkömarkkinatoimijoille ennakoidusti tietoa käyttötilanteesta.

– Tämän jälkeen sähköverkkoyhtiöt tiedottavat oman jakeluverkkoyhtiönsä asiakkaita. Yhtiöt antavat tietoa myös varautumisesta ja sähkön säästämisestä, Pahkin kertoo IL:lle.

Sähköverkkoyhtiön sivuilta voi tarkistaa, onko yhtiöllä tieto sähkökatkosta. Monilla yhtiöillä on käytössään myös tekstiviestipalvelu, jonka kautta yhtiö ilmoittaa häiriöistä asiakkailleen. Pahkinin mukaan myös Fingrid tiedottaa omissa kanavissaan mahdollisista sähköpulan aiheuttamista sähkökatkoista. Sähköpulan aiheuttamien sähkökatkojen tiedotusvastuu on ensisijaisesti teollisuus- ja energiaministeriöllä.

Fingridin johtaja Tuomaus Rauhala kertoo IL:lle, että yhtiö arvioi tilannetta päivittäin ja jos sähköpulatilanne näyttää mahdollisesta, yhtiö käynnistää toimenpiteet sitä edeltävänä iltana noin kello 18 aikaan.

– Ennusteiden pohjalta pyrimme tiedottamaan tilanteen kiristymisestä jo aiemmin iltapäivällä. Toki pulatilanne voi syntyä myös äkillisen vian seurauksena, jolloin sähköpulatilanteeseen saatetaan päätyä kymmenissä minuuteissa eikä mahdollisuutta ennakkoviestintään ole, Rauhala kertoo.

Fingrid huomauttaa, että kierrätettäviä sähkökatkoja tullaan käyttämään viimeisimpinä keinoina, jolla vältetään koko Suomen sähköjärjestelmän kaatuminen. Rauhalan mukaan vielä on mahdotonta arvioida, tuleeko sähköpulatilanteita eteen.

LUE MYÖS:
TE: Sähkön hinta nousi, koska tuulivoimalat ovat jäässä
Yle: Kymmenen asteen pakkanen voi aiheuttaa sähköpulan

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS