Verkkouutiset

Jalankulkija sakeassa lumisateessa Espoon Suvelassa maanantaina 21. helmikuuta 2022., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yle: Kymmenen asteen pakkanen voi aiheuttaa sähköpulan

Tänä vuonna varautumistoimet voidaan joutua käynnistämään edellisiä vuosia alemmilla pakkasasteilla.

Jo 10-15 asteen pakkanen Etelä-Suomessa voi aiheuttaa Suomessa sähköpulan, Yle kertoo.

Energiakriisin vuoksi suomalaisia on varoitettu sähköpulasta tulevana talvena. Sähkön riittävyyttä voidaan yrittää varmistaa esimerkiksi portaittaisilla sähkön käyttökatkoilla. Sähköyhtiö Väre kehotti hiljattain kaikkia suomalaisia säästämään sähköä, sillä pörssisähkön hinta oli tiistaina lähellä saavuttaa hintakattonsa neljä euroa kilowattitunnilta.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin johtaja Tuomas Rauhala kertoo Ylelle, että aiempina vuosina huippukulutustilanteet on saavutettu silloin, kun koko Suomessa on ollut useamman päivän ajan pakkasta eli noin 15–20 astetta Etelä-Suomessa ja Keski- ja Pohjois-Suomessa 20–30 astetta tai enemmän.

Tänä talvena varautumistoimet voidaan joutua käynnistämään jo alemmilla pakkasasteilla, sillä sähköä on pystyttävä tuottamaan joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan.

– Meillä on nyt isoja epävarmuuksia. Mikä on tilanne Etelä-Ruotsissa ja miten Keski-Euroopan tilanne sinne heijastuu? Mikä on kotimaan tuotanto? Niinpä nyt jo pienemmillä pakkasilla eli Etelä-Suomen 10–15 asteessa seurataan tilannetta aiempia vuosia tarkemmin, Rauhala sanoo Ylelle.

Huolta sähkön riittävyydestä aiheuttaa etenkin se, että pakkasilla harvoin tuulee, jolloin tuulisähkön tuottaminen on lähes olematonta. Rauhala kertoo Ylelle, että vaarana on myös ettei sähköä saada naapurimaistakaan.

– Saadaanko silloin naapurimaista ja ennen kaikkea Etelä-Ruotsista sähköä. Jos Tukholmassa on 15–20 astetta pakkasta, niin silloin sielläkin on tyypillisesti oltu huippukulutustilanteessa, Rauhala toteaa.

LUE MYÖS:
Pörssisähkön hinta oli lähellä nousta neljään euroon kWh:lta, kaikkia kehotetaan säästämään

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS