Verkkouutiset

Kaupungintalo Turussa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

HS: Miten Venäjän diplomaatit saivat kiinteistöjä ilmaiseksi käyttöönsä Turussa?

Venäjän valtioon liittyviä sopimuksia on selvitetty, ja etuja ollaan poistamassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turkulaiset ihmettelevät kaupungin tekemiä avokätisistä ja vuosikymmeniä kestäneitä kiinteistösopimuksista Venäjän pääkonsulaatin kanssa, kertoo Helsingin Sanomat.

Asiasta on tullut ajankohtainen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainassa. Kyse on siitä, että Turun kaupunki on antanut Venäjän diplomaateille käyttöön kesä¬mökin ja kirkon kaupungin parhailta paikoilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Mökki sijaitsee Brinkhallin kartanon mailla Kakskerran saarella, ja se on ollut Venäjän Turun-pääkonsulaatin yksityiskäytössä valtiosopimuksen perusteella Vuodesta 1974 alkaen. Kaupunki on maksanut venäläisten puolesta vuokraa alueen omistajille.

Myös Turun keskustassa Venäjän pääkonsulaatin vieressä sijaitseva talo on ollut konsulaatin käytössä jo 1980-luvun lopulta tai 1990-luvun alusta lähtien. Talo on osa Luostarinmäen suojeltua museoaluetta. Se on toiminut vuodesta 2002 lähtien Moskovan patriarkaatin alaisena ortodoksisena kirkkona. Tästäkään rakennuksesta venäläiset eivät ole maksaneet vuokraa museo¬alueen omistajalle eli Turun kaupungille. HS:n mukaan ei ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, miten rakennus päätyi venäläisille.

Nyt Turun kaupunki on poistamassa näitä etuja päätettyään lopettaa kaiken Venäjä-yhteistyön, kun Venäjä hyökkäsi helmikuun lopulla Ukrainaan. Pormestari Minna Arve ja kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen ohjeistivat viranhaltijoita selvittämään Venäjän valtioon liittyvät kiinteistösopimukset.

– Kansliapäällikön ohjeen mukaan emme voi antaa Venäjän valtiolle tällaista vastikkeetonta käyttöoikeutta, kertoo Turun kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen.

Sopimus kirkkorakennuksen vastikkeettomasta käytöstä irtisanottiin huhtikuussa. Venäläisten on poistuttava rakennuksesta elokuun alkuun mennessä. Kesämökkisopimuksen purkaminen on vaikeampaa, sillä se perustuu Suomen ja Neuvostoliiton vuonna 1967 tekemään valtiosopimukseen, joka koskee Leningradin (nykyisen Pietarin) ja Turun pääkonsulaatteja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)