Verkkouutiset

Nuorisoa kauppakeskuksessa Vantaalla. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nuorten päihteiden käytössä tapahtui muutos

Sähkötupakointi on yleistynyt nuorten keskuudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nuorten sähkötupakointi eli ”vapettaminen” on suhteellisen yleistä, ilmenee tuoreen WHO-Koululaistutkimuksen tuloksista. Suomessa yhdeksäsluokkalaisista koululaisista 15 prosenttia ilmoitti sähkötupakoineensa edellisen 30 päivän aikana. Osuus Suomessa on kansainvälistä keskitasoa alhaisempi, sillä keskimäärin 20 prosenttia 15-vuotiaista oli käyttänyt sähkötupakkaa Euroopassa.

Päihteiden käyttö koskettaa Suomessa noin yhtä kymmenestä yhdeksäsluokkalaisista. WHO-Koululaistutkimuksen mukaan pojat käyttävät sähkötupakkaa, nuuskaavat, juovat itsensä humalaan ja käyttävät kannabista yleisemmin kuin tytöt, mutta osuudet olivat nousseet molemmilla sukupuolilla vuoteen 2018 verrattuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kansainväliset tulokset toivat esille sukupuolten välisen eron yleisen kaventumisen. Tytöt polttavat savukkeita tai käyttävät sähkötupakkaa yhtä paljon tai jopa enemmän kuin pojat. Suomessa sähkötupakointi on pojilla (18 prosenttia) toistaiseksi yleisempää kuin tytöillä (13 prosenttia), mutta ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä Suomessakaan vuonna 2022.

Sähkötupakka on yleistynyt nuorten keskuudessa muun muassa siksi, että ”vapettaminen” näkyy nuorille suunnatussa mediassa.

WHO:n Euroopan toimiston haastattelema 15-vuotias Imran kertoo pelaavansa paljon videopelejä.

– Jos [videopeli]hahmosi pitää kädessään vapea, se voi vaikuttaa sinuun ja saada sen näyttämään normaalilta, Imran sanoo tiedotteessa.

WHO:n Euroopan toimisto painottaa, että tarvitaan kiireellisesti ehkäisystrategioita nuorten suojelemiseksi haitallisilta aineilta. On tärkeää tunnustaa, että näiden aineiden kielteiset vaikutukset ulottuvat käyttäjiensä ympäristöön ja vaikuttavat laajemmin nuorisoyhteisöön.

WHO:n Euroopan toimiston 25. huhtikuuta 2024 julkaiseman raportin tiedot perustuvat lähes 280 000 nuoren vastauksiin HBSC-tutkimukseen.

Suomessa tutkimuksesta vastaa WHO-Koululaistutkimus liikuntatieteellisestä tiedekunnasta Jyväskylän yliopistosta apulaisprofessori Leena Paakkarin ja yliopistonlehtori Nelli Lyyran johdolla.

Tutkimus tuottaa kansainvälisesti vertailukelpoista aineistoa lasten ja nuorten koetusta terveydestä, terveystottumuksista sekä niihin vaikuttavista tekijöistä. Tuloksia nuorten tupakoinnista ja päihteiden käytöstä voidaan hyödyntää nikotiinituotteiden ja päihteiden käytön ehkäisemiseksi sekä nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)