Mies syömässä take away -ruokaa. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Ravintola-alalla lähes 20 miljoonaa euroa maksamattomia veroja

Verohallinnon mukaan asiakkaan kannattaa ravintolassa välttää käteisellä maksamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ravintoloiden valvonnassa on löytynyt viidessä vuodessa yhteensä 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja, kertoo Verohallinto.

Verohallinnon mukaan asiakkaan kannattaa ravintolassa välttää käteisellä maksamista ja varmistaa, että kuitissa on tiedot ostetuista tuotteista.

Verohallinto valmistautuu tekemään ensi vuoden alusta lähtien verotarkastuksia ja muita valvontatoimia satoihin ruokaravintoloihin eri puolilla Suomea.

Kyse on tehostuvasta verovalvonnasta, jonka tarkoituksena on saada entistä paremmin kiinni veroja välttelevät yritykset.

– Vaikka suurin osa ravintola-alan yrittäjistä maksaa veronsa kuten pitääkin, ravintola-alalla harmaata taloutta on valitettavasti paljon.

– Me Verohallinnossa saamme muun informaation lisäksi runsaasti tietoa yritystoimintaan liittyvistä maksutapahtumista, joten verojen välttelemisestä ja tulojen salaamisesta jää kiinni, sanoo apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta.

Verohallinto valitsee tarkastettavat ravintolat oman analyysinsa perusteella.

– Vertaamme muun muassa eri maksunvälittäjiltä saamiamme tietoja ravintolan Verohallinnolle ilmoittamiin myyntilukuihin. Tarkastuksen kohteeksi valikoituu yrityksiä, joissa meille ilmoitetut tiedot poikkeavat maksuvälittäjiltä saamistamme tiedoista, Valsi sanoo.

Verojen välttely usein tietoista

Verohallinnon tekemän selvityksen mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Tässä kohdejoukossa merkittävä määrä veroja välttelevien ravintoloiden yrittäjistä on taustaltaan ulkomaalaisia.

– On nähtävissä, että suurin osa veroja välttelevistä yrityksistä toimii tietoisesti ja tekee mutkikkaitakin järjestelyitä verojen maksua karttaakseen. Käytännössä vain harva ravintola-alan yritys jättää verot maksamatta osaamattomuuden vuoksi, Valsi sanoo.

Veroja vältteleville ravintoloille on tyypillistä, että ne maksavat työntekijöilleen niin pientä palkkaa, että palkkatulon lisäksi työntekijällä on mahdollisuus saada samanaikaisesti työttömyystukea. Maksetut palkat voidaan myös jättää ilmoittamatta Verohallinnolle.

– Havaintojemme mukaan monissa ravintoloissa työntekijöiden todelliset tulot koostuvat muutaman sadan euron suuruisesta virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta. Tämä on paitsi verovälttelyä, myös sosiaalitukien väärinkäyttöä, ja ilmiön kitkemiseksi tarvitaan tehokasta tietojenvaihtoa ja yhteistyötä, Valsi sanoo.

Veroja kiertävälle ravintola-alan yritykselle on tavallista myös se, että verovälttely jatkuu aikaisemmasta verotarkastuksesta huolimatta.

Poimintoja videosisällöistämme
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)