Verkkouutiset

Puolustusvoimain virtuaaliohjelmistolla hoitoa harjoitellaan ensihoitoteltassa, KUVA : Puolustusvoimat

Puolustusvoimat panostaa virtuaalikoulutukseen

Uudella käyttöönotetulla ohjelmistolla on mahdollista harjoitella esimerkiksi amputoituneen alaraajan hoitoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvoimissa on otettu käyttöön virtuaalinen ensihoitopaikka -ohjelmisto. Ohjelmisto sisältää kolme telttaan sijoitettua ensihoitopaikkaa sekä Merivoimien koulutustarpeisiin suunnitellun lääkintähytin. Puolustusvoimat kirjoittaa aiheesta verkkosivuillaan.

Virtuaalinen ohjelmisto mahdollistaa ensihoitoryhmien koulutuksen paikkariippumattomasti ja kustannustehokkaasti. Kouluttaja ja koulutettavat toimivat virtuaalitilassa käyttäen virtuaalilaseja ja käsiohjaimia. Ohjelmiston avulla harjoitellaan haavoittuneen potilaan hoitoa. Ohjaustoimien lisäksi kouluttaja hallitsee virtuaalipotilaan elintoimintoja, kuten happisaturaatioarvoa, verenpainetta ja sykettä koulutettavan tekemien hoitotoimenpiteiden perusteella. Tilanteen realistisuutta voidaan lisätä myös ympäristön äänitehostein.

Ohjelmiston avulla voidaan harjoitella esimerkiksi amputoituneen alaraajan hoitoa ja kirurgisen hätäilmatien avaamista. Myös kiristyssiteen ja hemostaattisten, verenvuotoa tyrehdyttävien siteiden käytön harjoittelu on mahdollista. Rintakehävammojen hoidossa voidaan harjoitella keuhko-ontelon kanavointia, jolla poistetaan onteloon kertynyttä verta tai limaa.

Virtuaalitodellisuudella koulutuskustannuksia on mahdollista saada alaspäin. Virtuaalisella ensihoitopaikalla harjoittelevien ei tarvitse olla koulutuspaikalla fyysisesti läsnä. Muita säästöjä syntyy kaluston käytöstä, eikä sitä tarvitse siirtää, pystyttää, purkaa tai huoltaa käytön jälkeen.

Ohjelmiston ovat kehittäneet yhteistyössä Sotilaslääketieteen keskus ja Merisotakoulu. Sitä tullaan jatkossa laajentamaan lisäämällä sen mahdollista potilasmäärää sekä tehtäviä hoitotoimenpiteitä tullaan lisäämään.

LUE MYÖS:

Virtuaalitodellisuus osaksi vankien kuntoutusta | Verkkouutiset

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)