Verkkouutiset

Virtuaalitodellisuutta on jo aiemminkin käytetty osana vankien kuntoutusta., LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Virtuaalitodellisuus osaksi vankien kuntoutusta

Virtuaalitodellisuutta voi hyödyntää asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi julkisten paikkojen pelon käsittelyssä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rikosseuraamuslaitos aloittaa virtuaalitodellisuusavusteisen vankien kuntoutuksen. Ohjelmien avulla on mahdollista harjoitella tilanteita, jotka tulevat vangille eteen tämän vapauduttua vankilasta. Vangeilta saatu positiivinen palaute pilotointien yhteydessä on johtanut virtuaalitodellisuuden laajempaan hyödyntämiseen.

Aikaisemmin käytössä on ollut muun muassa Tampereen yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toteuttamia virtuaalitodellisuus- eli VR-ohjelmia, joita käytetään tällä hetkellä Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Oulun vankiloissa. Myös Tampereen yliopiston luomaa Virtuaalimetsä-ohjelmaa on käytetty rentoutukseen ja mielialan säätelyyn. HUS:n laatimia ahdistuksenhallinnan virtuaalitodellisuusohjelmia on puolestaan voitu hyödyntää niiden vankien kanssa, joilla on esimerkiksi julkisten paikkojen pelkoa tai paniikkihäiriötyyppistä oireilua.

Uusin yhteistyö VR-kuntoutuksen osalta aloitetaan Virtual Dawn -yrityksen kanssa. Virtuaalisesti voidaan harjoitella esimerkiksi pelottavia tilanteita, viranomaisasiointia, palautteen vastaanottamista ja työhaastattelua. Ohjelmia testataan Jyväskylän vankilassa ja vangeilta kerätään systemaattisesti palautetta ohjelmien testikäytöstä.

– Pilotti on tarkoitus toteuttaa muun muassa uudella nuorten aikuisten osastolla sekä mahdollisesti osana vankilan työpajan kuntouttavaa työtoimintaa, Jyväskylän vankilan pilottihanketta ohjaava psykologi Laura Jernberg kertoo.

VR-kuntoutusta on järjestetty jo joitain vuosia vankiloissa ja oikeuspsykiatrisissa hoitolaitoksissa. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan se on toiminut hyvin muun kuntouttavan työn tukena ja niiden käyttöä tullaan jatkossa lisäämään niin psykiatriassa, psykologiassa, erilaisissa terapioissa ja hoitomuodoissa sekä koulutuksellisissa tarkoituksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)